Karides nerede olur nasıl yakalanır?

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında Girdap tarafından paylaşıldı.

  1. Girdap

    Girdap

    Mesajlar:
    61
    Şehir:
    ALANYA
    arkadaşlar kıyı avcılığı için karides kullanmak istiyorum karides nerelerde olur nasıl yakalanır beni bir aydınlatsanız zormudur yakalaması?
     
  2. slimselim

    slimselim

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    219
    Şehir:
    Bursa - Bazen Eskişehir
    Favori Kamış:
    Tarzan Zıpkın , Albastar olta Rambo bıçağım Fotoğraf makinam
    En İyi Avı:
    2 kg aynalı sazan 1.5 kg RusKefali
    Karides değilde teke diyorsan iskelelerde , kayalık yerlerde kepçe ile alabilirsin. Bolca bulunuyor. Fazla aralıklı olmayan kepçeyi kayaya dipten sürterek çek.
     
  3. Girdap

    Girdap

    Mesajlar:
    61
    Şehir:
    ALANYA
    tekeyi bilmiyorum benim dediğim karides
     
  4. lost_paradise

    lost_paradise

    Mesajlar:
    331
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta , çapari , zargana topu
    En İyi Avı:
    90 60 90 Manken Balığı :)
  5. slimselim

    slimselim

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    219
    Şehir:
    Bursa - Bazen Eskişehir
    Favori Kamış:
    Tarzan Zıpkın , Albastar olta Rambo bıçağım Fotoğraf makinam
    En İyi Avı:
    2 kg aynalı sazan 1.5 kg RusKefali
    Bildiğim kadarıyla teke karidesin bir türü. Yediğimiz karidesler kadar büyümüyor. Yanlış biliyor olabilirim.

    İŞTE TEKE
    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 29 Ekim 2007
  6. Karides ve teke akraba olmalarına rağmen aynı canlı değillerdir..Yani teke büyüyünce karides olmaz..karides genelde derin sularda 15-100m arasında sürüler halinde bulunur.teke yosun içlerinde bulunur ve kumda yaşayan türleri,kayalıkta yaşayan türleri birbirinden görüntü olarak farklıdır..Bazı türleri 4cm boya kadar(yosunda yaşayanlar) büyürken kayalıkta yaşayanlar 13cm ye kadar büyür.en büyük boya ise hlk arasında JUMBO karides olarak bilinen tür erişir 17cm ye kadar büyüyebilir ve yılın belirli dönemlerinde sığ sulara gelir..
     
  7. Bu karides otlar arasında yaşayan bir tür..Kuda yaşayan türler biraz daha iri ve çok daha şeffaftır..;) Kayalarda yaşayanlarda ise belirgin kahverengi halkaları vardır..Şeffaf olan iri kum karidesi levrek avında inanılmaz başarılı av verir..;)
     
  8. kum karidesi...şeffaf ve 6-7 cm ye kadar büyüyebilir

    [​IMG][/URL][/IMG]
     
  9. lost_paradise

    lost_paradise

    Mesajlar:
    331
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta , çapari , zargana topu
    En İyi Avı:
    90 60 90 Manken Balığı :)
    Öğrenmiş oldum teşekkürler.
     
  10. Girdap

    Girdap

    Mesajlar:
    61
    Şehir:
    ALANYA
    peki arkadaşlar teke değilde normal karidesi ancak diptenmi avlayabiliriz?
     

  11. evet bunun için en az 60 beygir gücünde motoru olan,genelde 10 metreden büyük ve özel olarak imal edilmiş malzemeye ihtiyacınız olacak..dipteki ilişkenler için kaliteli bir sonar da olmazsa olmazlardan;)
     
  12. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Girdap arkadaşım tekeyi avda kullanman karidesten daha güzel iş yapar.Yemek için karides arıyosan o başka.
     
  13. Serkan.ist

    Serkan.ist Hidayet

    Mesajlar:
    424
    Şehir:
    Ankara
    slm

    Arkadaşlar karides ve tekeyi birbirinden ayrmak insanları çinliler ve insanlar olarak ayırmak gibi bir şeydir. Karidesler kendi içinde birçok kısma ayrılır. Örneğin dubaiden gelen karideslerin 3-5 tanesi bir kg gelir ve adece lüx restrontlara satılır hale bile inmez Tropikal sularda yaşayan doktor karides örümcek karidesi boksör karidesi gibi değişik türleri deniz akvaryumcularında görmek mümkünür. Balıkçılarda satılan karidesler sularımızda otr 8 10cm boyunda sıklıkla olurlar sofralarda görürüz. Avcılar arasında ise teke olarak adlandırılan karidesler sığlıklarda yaşayan çalıların arasında kumluklarda karşımıza çıkan karideslerdir. Sonuçta bunun avcılar arasındaki adı tekedir ama sonuçta bu karidesin bir türüdür. Ve levrek başta olmak üzere çupra bir çok balığın avında kullanılır. İstanbulda dönem dönem kıyılarda sürüler halinde karşımıza çıkar ben deniz akvaryumumda bol sayıda besliyorum ilginç bir hayvan. Ve levrek avında banko yemimizdir
    bel mesafesini geçmeyen sığlıklarda yosunlu ve kumluk zeminlerde kepçeyle avlanır. Ama denize giremiyorsanız kola şişesini ortadan ikiye kesip ağız kısmını huni şeklinde arka tarafına sokup birleştiği yerleri iğneyle dikiyorum. ama dikmeden önce içine ekmek dibe batması için taş biraz çalı çırpı koyuyorum içine giren karides dışarı çıkamıyor. bi deneyin derim
     
  14. Rastafarian

    Rastafarian

    Mesajlar:
    40
    Şehir:
    Marmaris
    Favori Kamış:
    Zıpkın,RoketAtar:)
    En İyi Avı:
    Akya - 9,5
    Tektek genelde akarsuların denizle birleştiği yada denizin karaya girintisi olan durgun havuz gibi yerlerde yetişir.İnce bir tül ü kasnağın üstüne geçirerek veya sık örgülü bir kepçeyle yakalayabilirsin.Fakat karidesi nereden bulacağını bilmiyorum usta , 1000 de 1 olacak bir şekilde 2 kere dip oltama dolanıp geldiği oldu.
     
    Son düzenleme: 2 Aralık 2007
  15. Şimdi şöyle başlayayım..Karides ve teke aynı familyadan olmasına rağmen kamyon ile ferrari kadar birbirine benzerler..ikiside motorlu araçtır;)yengeçleri düşünün hepsi birbirine benzer fakat aralarındaki fark onbinlerce yıllık bir süreç içerisinde oluşmuş ve bu türleri birbirinden ayırmıştır..teke ile karides sadece görüntü olarak birbirine benzemesine rağmen aslında bariz farklı türlerdir..İkisinin aynı yaşam alanında olması bile imkansız gibidir..genel olarak teke dediğimiz Tür bile kendi içinde 5'e ayrılır ve Bakınca fark hemen görülebilir..Levreğin en çok tercih ettiği teke ise kum tekesi dediğimiz şaffafımsı olan türdür..kahverengi çizgili kaya tekesine göre daha küçük olan bu tür levrek avında %70 verim demektir..Yumuşak kabuğu levreğin sevdiği yem olmasına en büyük etkendir..(canlı olması şart)
    Otlukta yaşayan türü hariç tamamı Geceleri aktiftir..



    Gelelim Asıl konuya

    Karides derin (10-60 kulaç) ve dibi çamurlu sularda yaşar..Kıyıdan yakalanması mümkün değildir..avcılığı algarna ile yapılır..Karidesin büyük olan türü ve Jumbo karides olarak bilineni yılın belli dönemlerinde sığ sılara gelir..kıymetli olduğundan kepçe ile dalarak tek tek toplanabilir..Yaygın olmasada jumbo karides ağ ilede avlaır..Jumbo mangala çok yakışır...;):D
     
    Son düzenleme: 2 Aralık 2007
  16. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    bilgiler için teşekkürler
     
  17. arm59

    arm59

    Mesajlar:
    304
    Şehir:
    Tekirdağ/Antalya
    Favori Kamış:
    Olta:Dam,daiwa,banax
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.(1994)
    Arkadaşım karides derin sularda(100 mt. civarları) algana denen karides ağı ile dipten taramak sureti ile yakalanır. Tekne rolanti ile gitesi lazımki algana ağı dipi taradığı için herhangi birşey takıldığı zaman tekne alabora olmaması lazım yaklaşık olarak 8-9 saat boyunca bu tempoda gidilmesi lazım 9 saat sonra algana ağı yukarı çekilir (yaklaşık olarak 100 kg. ağın ağırlığı en az 2 kişi çekebilir) sonunda 20 kg. karides ancak çıkar eğer buzlu büyük kovan yoksa karides hemen kararır. (Bu anlattığım belli tarihlerde izin verilir.Dip taraması yapıldığı için balık yuvalarını bozma söz konusu)
     
  18. ArcameneL

    ArcameneL

    Mesajlar:
    45
    Şehir:
    ANTALYA, Ankara
    Favori Kamış:
    olta, zipkin
    En İyi Avı:
    girida 6 kilo babamla beraberdi ama :)
    karides yakalamak icin baska bir ag daha var. adini bilmiorum ama barbun yakaladiklari agi karides icin de kullaniyorlar.torbali bir ag bu. tekneyle zikzak yaparak dokuyorlar agi. aksam ustu gibi dokup sabah erkenden topluyorlar.tabi sadece kardes ve barbun takilmiyor dipte gezen cogu balik takiliyor bu aglara. yukseligi 1 metre kadar.70 80 metrelere kadar atinlinca mantarlar patlamiyor.tabi boyundan dolayi 1,2 metre kadar sig sulara da atilabiliyor.karidesler o kadar sig suda pek nadir bulunacagi icin kiyilara pek atilmaz. ne kadar duzgun zikzak yapilarak atilirsa eger balik varsa yakalama sansi o kadar yuksek oluyor.
     
    Son düzenleme: 3 Aralık 2007
  19. themad2

    themad2 Serdar

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    887
    Şehir:
    İstanbul
    ben hazırını alıyorum nerden yakalnır da hiç bilmiyorum.Ama çok verimli bir yem onu biliyorum
     
  20. jokereight

    jokereight serkan

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    14
    Şehir:
    istanbul
    merhaba bunları iskeleden yakalasam ve pişirip yesem olmazmı?