Kartal da Eşkina denemesi .

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında ozkan_askan tarafından paylaşıldı.

1. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Alba star 3,90 - Alba Star İstanbul 1942 4,20 cm. D.A.M 2,70 cm. telespin, Alba Star Apache 2.40cm
    Favori Makine:
    Okuma Boxter 65 , Alba Star KK 55 , Lineaeffe rapid seal fd 40 , shimano hyperloop 25
    Merhaba ;

Çok duyduk , okuduk , dinledik eşkina raporlarını , bizde heveslendik ve tanışalım dedik eşkina arkadaşla. Sevgili arkadaşım Ersin1903 ile herzamanki avlağımıza yakın bir yerin eşkina için uygun olduğuna karar verdik . Işık , ses kayalık durumları gibi tüm parametreler av için uygundu. Karanlık , sessiz ve bol kayalık..
    Gündüzden haberleşip herzamanki istavrit avlağında buluşmak üzere sözleşmiştik. Benden önce giden Ersin saat 19:00 - 20:00 arası nerdeyse 1 kg. istavriti livarına almıştı bile. Hava aydınlıktı daha . Hedef balık eşkina için 1 saatimiz daha vardı zaten . Bende açtım bir çapari birlikte 1 saat kadar atçek yaptık. 20 adet kadarda ben aldım . Bu arada istavritler iğneleri dolduruyordu ve boylarıda Kartal - Rahmanlar sahilindekilerden daha iriydi.
    Hava tamamen kararmaya başlayınca hemen mıntıkamızı değiştirdik ve önceden uygun olduğuna karar verdiğimiz yere gittik. 10 dak. içinde takımlar yeni avımız için hazırdı.

Misina : Oscar FC 0,25 mm. 9,6 kg. çekerli
    iğne : kısa pala bronz çapraz serisinden Mustad 530 no:3
    yem : boru kurdu
    takım : stoperli ,fosforlu şamadıralı 2 köstekli kendi imalatım olan klasik dip takımı
    kurşun: 35 gr.
    makine : okuma boxer 65
    kamış :alba star 3,5 mt.

Takımı sevgili Ersin in yardımı ile hazırlayıp iğnelerimizi yemledik ve kıyıdan 8-9 mt. açığa attık . Termostaki çayımızı da bir taraftan bardaklara koyup güzel bir sohbet eşliğinde afiyetle içtik . Ersin benden daha tecrübeli olduğundan bana bildiklerini aktarırken bende bir taraftan can kulağı ile onu dinliyor bir taraftan da gözüm şamadıranın fosforunda , eşkinanın " basmasını " bekliyorum. 1 saat kadar sohbet ettik . Bir an şamandıranın suya tamamen batıp çıktığını heyecan içinde farkettik. hemen oltayı kaptı ersin ve 2. hamleyi tetikte beklemeye başladı. Derken bammm !! 2. basma ve ben kendimi kaybetmiş bir şekilde "" Ersin tasmala ! " diye bağırdım :) Ersin şahane bir reflexle ani bir tasmalama yaptı sarmaya başladı. Ama sanki balık yok gibi . " Neyse saralım bakalım yemleri kontrol ederiz "" diyerek takımı sarmaya başladı Ersin . Bende fenerle zifiri karanlıkta suyu aydınlatmaya çalışıyorum. Oda ne ? suda bir karartı da takımla birlikte geliyor. Bizde heyecan 1500 :D . Evet gelen eşkinaydı . Fakat boyu beklediğimiz gibi değildi maalesef. 25 cm kadardı ve iğneyi kösteği ile yutmuştu resmen. Yanımızdaki pense ile iğneyi anca çıkarabildik. Mecburen alıkoyduk .
    Daha büyüğü için tekrar attık. Aradan 15 dak geçmeden bir basma daha . Fakat buda diğeri ile aynı boyda ve iğneyi yutmuştu .
    Gece 24:00 e kadar büyük bir eşkina bekledik fakat vuruşlarda kesilince toplandık. Başka zamana daha irilerine inşallah diyerek Ersinle 2 eşkina ile birlikte avlaktan ayrıldık.

Tecrübe ettiğimiz 1. konu , yem canlı olmalı. Benim boru kurtları haşatları çıkmıştı ve parça parça olmuşlardı , bu nedenle seyrek vuruş aldık ve iri balıkların dikkatini çekemedik .

2. iğne kesinlikle daha büyük olmalı . Çünki balık hamle anında ağzını sonuna kadar açarak yutuyor.

Bir başka avımızda daha irilerini aldığımızda foto da ekleyeceğim.

sevgiler.

2. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Özkan bu ne harika ne heyacanlı bir anlatım, olayı yaşamış gibi oldum, harikasınız ikinizde, tebrikler :thumb:
    Yem konusu gerçekten çok önemli.. bir dahaki sefere eşkina ile tanışacağından eminim :thumb:
    Bu arada iğne kesinlikle 1 no olmalı, eşkinanın ağzını görmüşsündür, o ağıza anca 1 numara iğne olur :)

3. Ersin1903

Ersin1903 Ersin

Favori Kamış:
    Okuma Salina Surf 4.20 / Okuma Salina Sea Spin 2.85mt
    Favori Makine:
    Ryobi TT Power 8000 / Tubertini Plus 6000 / Okuma Inspira 40
    Özkan abi dün geceden beri bu raporu bekliyordum... Gerçekten çok keyifli ve heyecanlı bir av günü oldu ;) gelen eşkinaların sevdasına kapılıp bütün gece rüyamda eşkina avladım :D :D

4. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Alba star 3,90 - Alba Star İstanbul 1942 4,20 cm. D.A.M 2,70 cm. telespin, Alba Star Apache 2.40cm
    Favori Makine:
    Okuma Boxter 65 , Alba Star KK 55 , Lineaeffe rapid seal fd 40 , shimano hyperloop 25
    Eve gittiğimde pilim bitmişti valla Ersin. Duş alıp hemen yattım. Teke bulabilirsem bir dahakine canlı teke ile gideriz . İğneleride büyütürüz tabii ;)

5. Ersin1903

Ersin1903 Ersin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Bu arada gerçekten takımları Berkan abinin dediğin 1 no iğneyle hazırlamak gerekiyormuş Özkan abi balık o iğneyi nasıl yutmuştu yaa resmen penseyle zor söktük gırtlağından... ama çok keyifli bir tecrübe edindik hem muhabbetimizi ettik hem temiz havamızı aldık hemde bazı avlar için 1,5 ay geç kalmadığımızı kanıtladık ;)

6. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    1,5 ay mı ? :laughing:

hiç birşey için geç değildir. Oltası suda olanın herzaman şansı vardır :thumb:

7. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Selam Özkan, eşkina avı gibi zevkli bir av türüne ilgi duyup gerçekleştirmişsiniz. Raporlardan izliyorsunuzdur biz de son dönemde benzeri avlar gerçekleştirdik. Bazı ufak tefek farklarla tamamen aynı avı yaptığımızı söyleyebilirim.

Bu farklara gelince, biz 5-8 gr'lık şamandıralar ve bunların altına uygun küçük kıstırma kullanıyoruz. Sizin şamandıralar büyük boyda olmalı ancak bu çok önemli değil, hatta balığı tasmalaması açısından büyükşamandıranın daha iyi olduğu da söyleniyor. Burada iğne seçimi önem kazanıyor. Mustad 530 eşkina avının klasik iğnesi, ancak genelde dip takımlarında kullanılır ve tasmalama gerektirebilir. Şamandıralı takımlarda genelde çember iğne kullanıyoruz. Çember iğnede tasmalamaya gerek olmuyor ve balık kendi kendine yakalanıyor. Balığın çember iğneyi yutmaması ve genelde ağzından yakalanması da çok önemli avantaj. İğne boyu olarak 3 no. bence gayet uygun. Biz 4 numara çember kullanıyoruz. Bu av türünde Karagöz, İspari gibi balıkların da gelebileceğini hesaba katmak lazım. 1 no gibi iğneler bu balıklar için çok büyük olur. Yem olarak boru kurdu çok iyi bir yem ancak dendiği gibi canlı olması lazım. Canlı teke de özellikle eşkina için çok iyi bir yem. Son olarak balığı 8-9 metre uzaklıkta beklemek yerine 2-3 metreleri denemenizi önerim. Eşkinalar ve diğer hedef balıklar gece yem bulmak için kıyıdaki kayalıkların adeta yanına geliyorlar. Rastgelsin.

8. haakaan

haakaan Hakan Çetinkaya

Favori Kamış:
    LİNEAEFFE
    Favori Makine:
    OKUMA
    En İyi Avı:
    Can Dostum
    Özkan bey keyifli anlatımınız ve güzel raporunuz için kutlarım . eşkinada yem dediğiniz gibi çok önemli özellikle canlı yem olması iri balıgı kendine doğru çekiyor biz minare yengeci ile tutardık marmara adasında :) ama canlı teke ve kaya kurduda iyi iş yapar . inşallah bundan sonraki avınızda arzuladıgınız irilikte eşkinayı livarınıza koyarsınız . ettiğinz sohbet termostaki sıcak çay ve karanlıkta fosforun suda kaybolması gibi keyif veren heyecan veren olayları yaşamanız bence çok güsel .

bu arada biz kartalda kaya kurdunu iskelenin sağında şimdi sanırım ordan adalara motorlar kalkıyor kayalıklarda çıkartırdık . oradaki midyelerin altı kumluk idi şimdi tabi değişmiştir muhtemelen . birden o günleri ne kadar çok özlediğimi farkettim doğrusu :)

9. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Değerli bilgiler için teşekkürler Aret . Biz Ersinle dün küçük iğne nedeni ile küçük balık alıkoyduk diye çok üzüldük. Ama yutmuştu bayağı. Demekki 3 no ideal . Birde dediğin çember iğnelerden edineceğim . Bakalım sonuç ne olacak .
    Acaba yakın kaya diplerinde iri eşkinalar , biraz uzağında da küçükleri mi geziniyordu ?
    Biz takımı dibe takmayalım düşüncesi ile biraz açığa atmayı tercih ettik. 2-3 mt. mesafelere atıp yine 3-4 no çember iğne ile daha büyük balıklar alabiliriz diye düşünüyorum.

10. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Hedef balık sadece ve sadece eşkina ise 1 ya da 2 no iğne iyidir bence, biz hep büyük iğne hatta büyük boy zoka kullanırdık, ancak Aret'in de dediği gibi diğer balıkların da yakalanması ihtimali sizi mutlu edecekse daha küçük boy da kullanabilirsiniz.. bu arada eşkina avında bolca iskorpit yakalama ihtimaliniz yüksek, ona göre hazırlıklı ve çok dikkatli olmakta da yarar var..

11. gtakgoa

gtakgoa gtakgoa

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 4.20
    Favori Makine:
    banax sx5000
    En İyi Avı:
    sarıkanat, 5 adet
    Tebrikler, güzel anlatım.

12. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Özkan doğrusunu söylemek gerekirse Marmara'da özellikle bazı bölgelerde eşkinalar çok iri değil. Biz 25 cm. altını geri salıyoruz, son avlarda gelen en büyük eşkina ise 33 cm'di. Bu boydaki balıkları artık bu sezon çok fazla avlamayıp iri eşkina için Boğaz'ı denemeyi düşünüyorum. Marmara kıyılarında ise
    artık hedefimiz Karagöz türleri olacak.

Şamandıralı takımlar Marmara kıyılarında bu tip kıyı avlarının klasik takımıdır. Şamandıra ve kurşunu da iyice küçültürseniz en yakınlarda bile dibe takma sorunu yaşanmaz.

13. Ersin1903

Ersin1903 Ersin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Bugün yarın eşkina avı için gerekli malzemeleri tedarik edip takım yapacağım birkac tane bende. bir sonraki avdabüyük eşkina için çift olta çalışırız Özkan abi ;)

14. ercan_17

ercan_17 ERCAN

Favori Makine:
    ilk makinam okuma
    En İyi Avı:
    küçükken uçuna taş bağlayarak diz kadar suda göre göre yakaladığım çipuraları unutamam.
    daha büyüklerini yakalamanız dileğiyle, bir sonraki avınızda yer değiştirin bence yuva bulmaya çalışın.

15. zarganacı34

zarganacı34 önder

Favori Kamış:
    lineaeffe s-curve kamış+Okuma synex 660 makina, Lineaeffe fire spin trabucco makina
    En İyi Avı:
    Levrek
    Bu sene maalesef çok küçük balık boyları. Koca tekeyi yuttu geçen hafta 15-20 cm lik bir tanesi. Koçtaşın oradaki malzemeci Eylül ayında daha büyükleri olur diyordu bana. Ben de hem biraz sahildeki dumanın çekilmesini, hem de daha iri Eşkinaların sahile yanaşmasını beklemek için ava ara verdim. Bu arada sabahları gidebilirsem vakit bulurda İzmarit denemeleri yapacağım ve aksiyon deneyeceğim sahtelerimle. Eğer gündüz vakti gelip, elinde spin takım atıp çeken birilerini görürseniz işte o benimdir. Rastgele.

16. fredyss

fredyss FERDİ

Favori Kamış:
    Okuma salina seaspin, lineaeffe s-flex 15 kilos
    Favori Makine:
    daiwa crossfire, okuma travertine
    En İyi Avı:
    Turna 2,5 kg
    Kartal balık raporları başlığı altında eşkina kalmadı diye niçin yazdığımı anlamışsınızdır sanırım. o boydaki balıkları alı koymamanız (istesenizde istemesinizde) içindi. Neyse yine giderseniz balığı gerçekten kurtarmak istiyorsanız ve balık gerçekten iğneyi yutmuşsa iğneyi kösteğinden kesin ve hayvanın içinde kalsın. Eşkina bu iğneyi zamanla vücudunda eritecektir. böylece küçük bir cana kıymamış olursunuz ;)

Ayrıca iğne boyunuz 1 veya 2 no olmalı ve bulabilirseniz kesinlikle Circle iğne bulun böylece iğne balığın ağzında kalır

17. Ersin1903

Ersin1903 Ersin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Ferdi bey siz o yazınızda çok kesin cümlelerle Kartalda eşkina hiç yok bu mevsimde boşuna gitmeyin hava alırsınız dediniz... asıl amacınız "balık boyları küçüktür beklemek lazım" demek olsaydı bu düşüncenizi direk bu cümlelerle de ifade edebilirdiniz. Zira ne Özkan abi ne de ben toplayıcılar gibi limit altı balıkları sürekli alı koyacak kişiler kesinlikle değiliz emin olunuz zaten bundan sonraki amacımız da büyük olanları yakalamak olacak ki dünküler 25 cm idi.. Ayrıca şunu sormak istiyorum siz hic bir balığın gırtlağında koca kancayı bırakıp, onu denize salıp, hayatına devam edip büyüdüğünü gırtlağındaki o kancayı erittiğini görüp nu duruma şahit oldunuz mu ? Bence bu yazınızda verdiğiniz tek önemli bilgi iğne numarası ve çeşidi hakkındaki tavsiyeniz, bunun içinde teşekkür ederim...

18. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 2.10 5-25 gr. Okuma V system 2.70 10-40 gr.
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    4,5 Kg. Sinarit 72 cm 3.2 Kg. Turna
    Özkan Bey tebrikler. Eşkina avının tadı başka gerçekten. Fosforlu şamadıranın suya battığı an yaşanan haz inanılmazdır :)

19. emre692

emre692 EMRE

Favori Kamış:
    Shimano Beastmaster 4.30
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000
    anlatım güzel :) anı yaşadım sanki. madem bu eşkina kayalık yerden çıkıyor.istanbulun en taşlık yerlerinden biriside kadıköy moda sahili.buradada deneme yapılabilir dimi?

20. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Ben henüz çok yeniyim Eşkina konusunda Emre . Fakat okuğum yazılar ve raporlarda eşkinanın adının aslında taş balığı olduğu ve kayalık olan her kıyı şeridinde yaşam alanı olduğu yazıyordu. Moda - kadıköy sahil de dediğin gibi kayalıktır. Neden olmasın derim ;) Bir denemede sen yap , tecrübelerini paylaşırsın bizimle.Tavsiyem kesinlikle 2 yada 1 no iğne ve canlı yemin olsun . Bol şans dilerim.