Her ne kadar kıyıdan çipura, sargoz, levrek avlarında kamış ve makinelerimi özenle seçip avlansamda, tekneden bu balıkların avında kasnak diye tabir ettiğiniz "el oltası"nı tercih etmişimdir. Bu birazda balığın misinaya vurduğunu hissetmek ile alakalı, ap ayrı bir keyif.. ancak kamışta kullanabilirsiniz.. bu tamamen kişisel bir tercihtir.
Koluna güveniyorsan misinayı karıştırmam diyorsan kesinlikle Murat'a katılıyorum kasnaklı el oltası.Neden koluna güveniyorsan dediğimi soracak olursan Deniz bu ne zaman nasıl nimet vereceği belli olmaz
O balığın vuruşu ağır çekişin kadar güzel bir keyifi balık avında başka ne zaman alırsın bilmiyorum abi Ama balikci ninda dedeiği gibi kişisel tercihtir.
Bilindiği gibi mercan dip balığı olup ilişkinlerde kaya diplerinde yaşamaktadır. Dibi bulup 1 veya 2 kulaç yukarı almamız gerekir. Mercanın nazlı bir balık olduğunu düşündüğümüzde ki tekne demiri bile farklıdır== 1. Teknemiz saga veya sola hareket ettikçe oltamız yükselip derinleşen bölgede kayalığa çarpma ihtimali yüksek olup bunu kamışta anlamak cok zordur. 2. Teknecilikte çalınma denilen ,kamış oltacılığında ise tasma denilen hareket balığın yemi yeme esnasında yapılan ve kamış ile hissedilip aksiyonu zor bir harekettir. 3. Teknenin dalgalarda yaptıgı kafa kaldırıp indirmesini düşünürseniz kamışın da uzunlugunu göz önüne alınca oltanız dipte sürekli olarak 1 veya 2 metre hareket eder halde olacaktır ki buda istenmeyen bir durumdur. ŞAHSİ FİKRİM...(Belkide fazla muhafazakarım) Tekneden kamışla balık tutmayı Balık ile whisky içmeye benzetirim Saygılarımla
abi internetten bakıyorumdaTürkiye hariç (genelde) sürekli tekneden kamışlı oltayla avlanılıyor. Ben ilk defa tekneden balık avına gideceğim de Allah nasip ederse tabi düşünüyorumda açık deniz bu nerde nezaman nasibimize ne çıkar belli olmaz büyük bir canavar denk gelirse kamışla zor olmazmı. değerli bilgilerinizi paylaşıp vakit ayırdığınız için teşekkür ederim saygılarımla abicim
eyvallah kardeşim tabiki amaç keyif ve zevkli bir av zamanı geçirmek balık tutmak bahane en zevklisi ve doğrusu ne oluyorsa çoğunluğa uyacağız tabiki yanlız kocaman bişe denk gelirse çekmek için yardıma seni çağıracağım haberin olsun
her yerde kamış makine. balığı hissetme konusunda söylenenlere katımadığımı söylemek isterim en ağır dalgalı anlarda bile bırakın oltaya vurmayı balığın oltaya ne kadar yaklaştığını anlarım . bu olaya ne kadar konsantre olduğunuza bağlı. battal boy bir balık yakalandımı ortalık karışmaz kontrolü kaçırmazsınız. makine işine alışmak lazım
bazi konularda muhafazakarligin kesinlikle zarari olmadigina inaniyorum benim kullandigim yontem, karma yontem, kamis+makinayla oltayi indirip, misinayi elle tutup baligi, vurusu hissederek tasmalarim, sonra da gene kamis+makinayla tekneye cekerim buna uygun benzetme balikla ne icmek olabilir diye dusundum, bulamadim bunun yanisira, tecrubenize saygi duymakla birlikte bir konuda farkli dusundugumu belrtmeden gecemeyecegim, cok dogru bir tespit, mercan nazli baliktir, baska baliklarin didikledikleri yeme, huylandigi yeme, kokmus yeme vs. pek gelmez. hatta sulunesin kisimlari arasinda bile secici davranir. ancak av yontemi olarak deneyimlerim, en basarili yontemin takimi ve yemi mumkun oldugunca yere yatirarak avlanmanin daha cok basari sagladigi yonunde. bu hem, mercanin dip kosede yem aramasindan, hem havada asili duran yemin hareketliliginden kuskulanmasindan, hem de gene havada duran yeme cevredeki kupes, isparoz, izmarit gibi baliklarin saldirmasindan kaynaklanmaktadir bence. hatta tuttugum en iri mercanlar, ya da eger oltada baska balik varsa, bunun yanisira gelen mercan, buyuk cogunlukla hirsizdaki ya da en dip ignedeki yeme gelmektedir. bir de gene deneyimlerime dayanarak verecegim bir dip not: buyuk igne+buyuk yem= buyuk balik denklemi mercan icin kanimca gecerli degildir. mercan, temiz, duzgun ve nispeten ufak boyda olan yemi tercih eder, cunku yemi bir lokmada yutuvermeyi sever. o yuzden yeminize atlayan mercan, iyi bir zamanlamayla tasmalarsaniz kolay kolay kurtulamaz, cunku yemi bogazina kadar yutmus, igne de nerdeyse galsamasina takilmistir.
Kıyıdan ispari,istavrit gibi yemli ve ufak bir kıstırma ile 3-4 mt ileride avlanabileceksem kesinlikle el oltasını tercih ederim.Hissetmek mükemmel bir haz.Fakat tekneden makine ile de en ufak vuruşları hissettiğimden dolayı ve de misinayı sarmak çok zahmetli olduğundan dolayı makineyi tercih ediyorum.