Kaya Altina Sikişan Baliği çikartmak (gulumbir)

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında orni tarafından paylaşıldı.

1. orni

orni sedat

En İyi Avı:
    3.5 kg laos
    Merhabalar.
    Sizlere gulumbir denen basit bir demir parçasından bahsetmek istiyorum. Bu demir parçası taş altına sıkışan balığı çıkarmaya yarıyormuş. Ben gözlerimle şahit oldum. Kayaya takılı misina kayadan kurtuldu. Oltamızı yukarı çekebildik.
    Daha önce anlattığım lagos avında bir bırakma oltamızı kopardığımızı yazılarımızı takip eden arkadaşlar anımsayacaktır.
    Kayalık ve taşlık yerlerde olta ile bırakma yapılacağı zaman, oltanın bir kayaya takılması ORFOZ veya LAGOS gibi kaya altlarına saklanmayı seven balıkların oltamızı kaya altına sürüklemesi ve özellikle Orfoz balığının kendini şişirerek kaya altına sıkıştırması kaçınılmazdır.
    Bu gibi durumda kalan arkadaşlarımızın, Fethiye tarafında balıkçıların yöresel tabiri ile GULUMBİR diye adlandırdıkları bir metot uygulanmaktadır.
    Önce Gulimbirden kısaca bahsedeyim.
    Gulumbirin şekli.
    Kalınlığı 4-5 cm.olan yuvarlak bir demir. Bu demir tam bir halka yapılıyor ve iki ucun birleşme noktası bir misinanın geçeceği açıklıkta kesik bırakılıyor. Demir parçası yuvarlanmadan önce demirin kalınlığında kesiği kapatacak uzunlukta takriben 10 cm. bir sipral plastik boru geçiriliyor. Bu yuvarlak demire çok uzun sağlam bir ip bağlanıyor. Bu Demirin ağırlığı takriben 6-7 kgr buluyor.
    Bırakma yaptığımız olta bir kayaya sıkıştığında, Misinanın boşluğu alınıyor. Gulimbirin kesik yerinden misinaya geçiriliyor. Demire geçirilmiş olan plastik sipral boru bu kesiği kapatacak şekilde kaydırılarak kesik kapatılıyor ve Misinanın bu kesikten kurtulmasının önüne geçilmiş oluyor. Gulumbir dibe doğru bırakılıyor. Dibe varan demir parçası misinayı iyice diplik zemine doğru yatırınca misina yavaş hareketler ile kayadan kurtarılmaya çalışılıyor. Genelde sonuç alınıyor. Biraz tecrübe ve beceri gerekiyor.
    Ayrıca ORFOZ ve LAGOS gibi balıklar kaya altlarına saklandıklarında. Saklandıkları kayanın üzerine bu gulumbir ile yapılacak vuruşlar ile balık ürkütülüyor ve balığın oyuğundan çıkması sağlanıyor. Bu işleme bizzat şahit oldum. Hatta kamera kayıtlarımda var. Aktarma işlemini yapabilir isem sizler ile paylaşırım.

Çizimlerim biraz acemice oldu. Kusura bakmayın.

Balığınız kaya altına kaçmazda, sizde bu aleti kullanmak zorunda kalmazsınız.

İyi avlar.Sağlıcakla kalın.

Son düzenleme: 6 Kasım 2009
  2. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Sedat abi güzel paylaşım, eline sağlık, Çizimlerde harika olmuş, gayet şık ve anlaşılır.

Bu demir böyle paslanmaz gibi düngün yüzeyli, prüzsüz bir metal olmalı galiba, fazla derinliklerde misina üzerinden kayarak 20-30 metre indiği düşünüldüğünde, misinayı yermi acaba?

Yada kesik yeri kapatacak plastik boru bu halkanın hemen hemen %95 i kadarını kaplayacak kadar olursa, misinaya daha az zarar verebilir mİ?

3. orni

orni sedat

En İyi Avı:
    3.5 kg laos
    Doğru teşhis etmişsin. Bencede sarı veya kromdan yapılmasında misina için daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim. Fakat balıkçıların kullandığı alalade bir demirdi ve acayip paslı idi. Ama işimizi gördü.

Kısa süreli olduğundan ve misina çok kalın olduğundan fazla zara vermedi.

Saygılarımla.

4. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Doğru abi,,

Misina kalın olunca , ve sık sık kullanılamayacağı için fazla bir problem teşkil etmez gibi

5. 56562

56562 xxx xxxxx

Sedat Bey paylaşım ve emekleriniz için çok teşekkür ederim. Gerçekten faydalı bir düzenek gibi görünüyor. Çizimler ve anlatımınız gayet güzel ve açıklayıcı.

Ama aklıma takılan bir soruyuda burada yazmadan geçemeyeceğim. Olurda aşağı indirdiğimiz "gulimbir " bir taşın oyuğuna falan sıkışırsa ne yapıyorlar ? O iş için " gulimiki " gibi bir icat yapmışlarmı ?

Tekrar çok teşekkür ederim.

6. orni

orni sedat

En İyi Avı:
    3.5 kg laos
    Hakan Arkadaşım herşeyden önce gulumbir iki çok yakışmış. Haklısın gulumbirin de bir kayaya sıkışma ihtimali var. Bende bu soruyu onlara sordum. Valla henüz böyle birşey olmadı. olursa onunda bir yolunu buluruz. Olmazsa aşağıya dalgıç indiririz diye espirili bir yanıt verdiler. Türkün aklından sual olmaz. Her türlü zorluğu aşarız hamdolsun.:)

7. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    İnsanoğlu'nun balık yakalamak için geliştiremeyeceği fikir yok.

Ege bölgesinde bu amaçla kullanılan yöntemlerden biri de göztaşı kullanmaktır. Suda eriyen göztaşı kaya içinde saklanan orfoz, lagos gibi balıkları ayrıca ahtapotları rahatsız ederek dışarı çıkmalarını sağlar. Bu amaçla balıkadamlar tarafından kullanılır. Ayrıca olta balıkçıları da bu amaçla balığın taş altına girdiği noktaya ince bez içinde göztaşı indirerek balığın saklandığı kovuktan çıkmasını sağlarlar.

8. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Güzel bir taktik. Çok değişik te bir ad verilmiş. Paylaşım için teşekkürler.

Sahte yemlerle yoğun avlananların kullandığı aparata benziyor. Sanırım sitede bir arkadaşımız bahsetmişti.
    Demir halka yerine bir karabina kullanılıyor, böylece hortum ve kertik yerine karabinanın mandalından faydalanılıyor. Ayrıca karabinaya bir iki triple (üçlü) kanca monte edilerek, gönderildiği yerde takımı daha güçlü sarıyor. İp olarak ta 3-4 mm lik paraşüt ipi kullanıldığında, rapala ve benzerini takıldığı yerden kolayca çıkartabiliyor.

Bir de sevgili Rıfat'ın benzer icadı var.

http://www.balikavi.net/forum/showpost.php?p=576060&postcount=1

Son düzenleme: 6 Kasım 2009
  9. erdinc

erdinc erdinç allı

Favori Makine:
    shakespeare
    Dostum ,
    Paylaşımlar için teşekkürler. Gulimiki'ye hala gülüyorum. Çok yaşayın arkadaşlar.

10. emrahkaya

emrahkaya emrah

Favori Kamış:
    remıxon
    Favori Makine:
    technostar
    En İyi Avı:
    turna 5 kılo
    denemekte fayda var

11. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    demiri dibe indirip çektikçe misina üzerinden tekrar kaymaz mı yukarı doğru boşluk yapmaz mı buna aklım takıldı, demirin ağırlığından büyük balığı çıkartmaz gibi geliyor bana, çünkü demir misinaya bağlı değil, siz yukarıdan çektikçe kamış fujisi gibi misinadan yürür gibi geliyor. bunu nasıl beceriyorlar?

12. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Hala orfoz avlamanin yolunu ariyorsunuz beyler... Yaziklar olsun...:mad:

13. orhan kucukbicmen

orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    Sevgili Sedat kardeşim,
    Ellerine sağlık, gerçekten çok basit ama çok önemli, inan çok kişinin işine yarayacaktır, hoşçakal, selamlar sevgiler.:):):)

14. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Sedat abi paylaşım için teşekkürler.

15. orni

orni sedat

En İyi Avı:
    3.5 kg laos

Paylaşımın için teşekkür ederim. Buda farklı bir meto. Bunuda öğrendiğim iyi oldu. Sağolasın.

16. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    İbrahim merhabalar.

Yavru balıkların avlanılmaması konusundaki hassasiyetinizi hep taktir etmişimdir. Sizi anlıyorum ve hassasiyetinize de her zaman saygı duymuşumdur. Velev ki tebliğe uygun boyutlarda olsa bile, bazı türlerin avının serbest oluşu beni de derinden yaralamıştır. Zira bazı balıklar daha yavru dönemini tamamlayamadan, dolayısıyla neslini devam ettirecek bir erginliğe ulaşamadan yok edilmesine legal zemin hazırlanmış olacaktır böylelikle. Türü tehlike altında bulunan balıkların hali ise, daha da içler acısıdır. Bu anlayış, her yönüyle bitirici ve tahrip edici bir sürecin zincir halkaları maalesef.

Ancak, paylaşıma açılan konunun içeriği çok daha başka bir amaca hizmet ediyor. Kıymetli üyemizin biz amatör balıkçılara sunmuş olduğu bu konu, özellikle Orfoz balığının avlanmasını hedefleyen bir içeriğe sahip değil. Kaldı ki, kaya altı balıkları sadece orfozdan ibaret de değil zaten.

Bunun yanında, Orfoz için Sualtı tüfeği kullanımı yasağı olmakla birlikte, olta avı serbesttir ve günlük kişi başına 3 adet ve boy olarakta 40 cm olmak kaydı ile avlanılabilir. Tebliğin bu hükmüne itirazımız olabilse de, bu durumun konu sahibi ve katkıda bulunan diğer kıymetli üyelerimize fatura edilmesi için bir neden yoktur.

Selamlar, sevgiler.;)

Son düzenleme: 8 Kasım 2009
  17. orni

orni sedat

En İyi Avı:
    3.5 kg laos
    Sağol agabeyim.

18. orni

orni sedat

En İyi Avı:
    3.5 kg laos
    Slm. Yok ORFOZ avlamanın yolunu aramıyoruz. Oltamız kaya altına sıkışırsa nasıl çıkarırız onun derdindeyiz.
    Sinarite canlı yem takıyoruz. Oltaya da ORFOZ takılmış ve kayanın altına girmiş ise ne yapacağız. Balığa zarar vermeden girdiği yerden çıkartmak derdimiz. Yoksa nesli kuruyan balığı avlamak değil.
    ORFOZU gece oyuğunda vuran zıpkıncılara, Denizlerimize DİNAMİT Atan eşkiyalara, 2-3m sulara gırgır ağı saranlara lanet olsun.

Saygılarımla.

Son düzenleme: 8 Kasım 2009