Kayalık bölgede av

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında RainboW tarafından paylaşıldı.

  1. RainboW

    RainboW Sertan

    Mesajlar:
    378
    Şehir:
    İstanbul
    Selamlar;

    Kıyı şeridi yer yer kayalık, kayalıkların olduğu bölgede derinlik 50 cm den başlayıp kademeli olarak artıyor ve tahminen kıyıdan 30-35 mt açıkta derinliğin 7-8 mt civarı olduğu bir bölge düşünün. Dip yapısı tamamı ile kayalık olan bir bölge.

    Bölgenin dalga almayan ( kayalıkların arkası ) kısımlarında su devir daimi olan küçük havuzcuklar oluşmuş. Her dalga gelişinde havuzcuktaki su tazeleniyor yani. Bu havuzcuklarda tekeleri görebiliyorum. Kayalıkların suya yakın kısımlarında tırnak büyüklüğünden yumruk büyüklüğüne kadar boyutları olan çok fazla yengeç var. Yengeçlerin türlerini bilemiyorum tabi. Ama bir kaç tanesine baktığımda koyu renkli, kol ve bacaklarında tüyler var. Bol miktarda da midye mevcut.

    Bir kaç hafta önce dalış yapma imkanım olmuştu o bölgeye. Yer yer sivriburun karagöz sürüleriyle karşılaştım. Yaprak çinekoplar ve iri kefaller de cabası. Suyun dalgalı olması nedeniyle pek derinlere de bakamadım doğrusu.

    Soruma gelince; bu bölgede avlanmak için ( özellikle karagözler :) ) takım tavsiyeleriniz ne olur? Kayalık bölge olması münasebetiyle şamandıralı takımlardan başka seçimimiz yok gibi görünüyor ama şamandıralı takımların da çeşitleri var. Bölgenin ortalama her biri bir otomobil boyutunda olan blok kayalarla kaplı ve dalgalı bir yapıya sahip olduğunu göz önünde bulundurursak takım ve yem seçimi ne olmalıdır?

    Yazı, açıklayıcı olması bakımından biraz uzun olmuştur. Kusura bakmayınız. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
     
  2. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Sertan, şamandıralı takım kullanacaksan, öncelikle avantajlısın, çünkü bölgeyi biliyorsun. Daldığın için aşağı yukarı derinliği biliyor olman, şamandıralı takım hazırlarken sana faydalı olacaktır. Yem olarak oradaki midye ve tekelerden faydalanabilirsin, karagöz onları sever ve hatta ekmek içi bile kullanabilirsin. Bildiğin 3-4 köstekli ve sinek iğneli takımı şamandıraya bağlayarak kullanabilirsin. Tabii beden uzunluğu, senin saptadığın derinliğe göre, senin belirleyeceğin uzunlukta olmalı.
     
  3. hızır şeref gültekin

    hızır şeref gültekin hızır şeref gültekin

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    393
    Şehir:
    rize
    Favori Kamış:
    sawagear predatör 20 60 300
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw4000xg
    En İyi Avı:
    kilosunu bilmiyorum ufo gibi bişeydi :)
    çok uzak değilse sen tek iğne at biraz irice bi fır döndü ve güzel bir teke ile harika zevk yapabilirsin kayalar büyük olduğu ve düz olduğu için takılma pek olmayacaktır sanırım ve bence en güzel takım şeytan olta dır dene yakında ise bana hak veren bi yazı mutlaka yazacaksın
     
  4. Kayalık bölgede av yapılırken ve özellikle karagöz avında yemin dibe değmesi yada yakın olması gerekir..Dalış yapan biri olarak iskeleler gibi yerler dışında karagözün dipten pek ayrılmadığını görmüşsündür..Bu tip yerlerde benim tercihim gezer kurşun ve sert yamdir..makineden gelen misinayı kurşundan geçirin ve sıkı bir stoperle ileri gidişini engelleyin..15-25cn misina bırakıp kancayı bağlayın ve bu şekilde kullanın..Balık yemi aldığında,yuttuğunda bir taraftan balık diğer taraftan kamış vasıtasıyla siz çekeceğinizden iki taraftan misinası çekilen kurşun sıkışmış bile olsa yerinden çıkacak ve balığı çekmeniz mümkün olacaktır..Ancak midye,sülünez gibi yumuşak yemler küçük balıklar tarafından çabuk yenileceğinden tek taraflı misinayı çekerseniz takılma riski artacaktır..Bu nedenle özellikle baltabaş ve çupra avında küçük balıklarca parçalanamayan madya bu yöntemle kullanılır ve verim alınır..Fakat sivriburun beslenme olaak midye,kurt,sülünez gibi yemlerle avlanıldığından klaik dip yapılabilir..Burada önemli olan tercihen tek yada ençok 2 iğne bağlanması ve kösteklerin kısa yapılması avantaj sağlar..
     
  5. RainboW

    RainboW Sertan

    Mesajlar:
    378
    Şehir:
    İstanbul
    Yardımlarınız için teşekkürler. Eşkina avında yapıldığı gibi gezer şamandıralı takım olabilir mi o bölgede. Veya bullrag kullansam? Malum, derinliğini de üç aşağı beş yukarı biliyorum. Dip oltası ne şekilde olursa olsun takılır gibime geliyor, ama yine de deneyeyim:)
     
  6. Denenebilir tabiki..ama dediğim gibi yemin yere yakın olması avantajlı olacaktır
     
  7. hızır şeref gültekin

    hızır şeref gültekin hızır şeref gültekin

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    393
    Şehir:
    rize
    Favori Kamış:
    sawagear predatör 20 60 300
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw4000xg
    En İyi Avı:
    kilosunu bilmiyorum ufo gibi bişeydi :)
    tek iğne kullanırsan takılma ihtimali azalır ve de kurşun yerine inşaat çivisi kulanırsan takılsa da çekince gelecektir ama bi tavsiyem daha var mesela 2 gr lik şamandra kullan derinlik pek önemli değil ama Erdal abinin de dediği gibi allta serbest gezecek gibi bir iğne ve şamandra nın kaldıranmayacağı bi ağırlık inşaat çivisi tercih edilebilir seni mutlu edebilir keşek bunu Rize de benim aklıma da gelseydi
     
  8. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    İnşaat çivisini hiç düşünmemiştim.Takım çantamda muhakkak bulunduracağım.
     
  9. Yamtar15

    Yamtar15 Mustafa YILDIRIM

    Mesajlar:
    20
    Şehir:
    Antalya / Gazipaşa
    En İyi Avı:
    18 Ekim 2006 da 3 kg dı büyütüm 12 kg oldu.
    arkadaşım özür dileyerek bir şey rica edeceğim ban daha yeniyim bu işlerde rica etsem ayrıntılı olarak çizebilirmisin yukarıda yazdığın takım düzeneğini.
     
  10. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Sertan, dalga alan kısımlarda eğer kumluk ya da çamurluk bölge görebiliyorsan 50 cm- 1m arası köstek ile hazırla gezer kurşundan sonrasını. ama kesif kayalık ise tüp kurşun denen naneyi öneririm, takıldığı zaman da hafif asılma ile süzülüp çıkıveriyor kolayca. şamandıralı takım da iş yapar tabi ki ama dip oltası her zaman daha iyi nokta atış sağlar, daha fazla süre dipte kalır. tüp kurşunlu klasik 2 köstekli bir yemli takım da çantanda muhakkak bulundur ve dene.

    haydi rastgele, bir ara da bi çay içelim çok oldu görüşmeyeli :) ya da balığa gidelim birlikte :)
     
    Son düzenleme: 27 Ekim 2008
  11. crazy_fısher

    crazy_fısher burak sökmen

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    3.111
    Şehir:
    muğla
    Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Bulabildiğin en sağlam iğneyi ve misinayı bul.beden misinasının kalın olması iyi olur.Kayalar yüzünden.Köstekler gövdeden ince olsun.Balık huylanmasın fazla.klasik 3-4 köstekli dip takımı yap.Eğer çipura hedefin değilde karagöz hedefinse kurşundan aşağıda kanca olmasın.Kayalara takılır.
    Yeme gelince.Hani bahsetmişsinya bacakları kıllı koyu renkli yengeçler.Biz ona asker yengeci derdik eskiden.Onların baş parmağın tırnağı(Bacaklar hariç) ve az daha büyüklerinden topla bolca.Korkma zarar vermezler.Kuyruk kısmından öldürmeyecek şekilde tak at ve bekle.Eğer hiç takılmasın ama az balık tutayım diyorsan klasşk şamandralı tek veya iki iğneli bir takım yap.Mesafe önemli değil.Karagöz her derinlikte yengeci gördümü atlar.

    O bölge sürekli dalga yapan bir bölge ve karagözlerde kayadan dalgayla ayrılan yengeç ve tektek için oradalar.Ama sen tektek kulanma.Küçük balık baş belan olmasın.
     
  12. basitçe şöyle birşey

    [​IMG]
    [​IMG]