Kefal avındaki başarısızlığımın nedeni ne olabilir?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında DISTORTEDMAN tarafından paylaşıldı.

1. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Merhabalar,

Balığa yeni başladığımı tanıtım sayfamda belirtmiştim. Bir buçuk ay kadar oldu. Birkaç istavrit tutabildim sadece. Ama hevesimi ve inancımı yitirmiyorum. Çünkü bunu anlayabiliyorum. Yanlışlarımı göremiyorum at çek avında. Üstadlara danışarak aşılması gereken konular vardır mutlaka. Yada belki artık yeşil tüylü iğne yerine yem takarak av yapmalıyım.

Her ne ise; Benim moralimi bozan şey sanırım kıbrıs denilen o şamandıralı ve kösteksiz takım ile yaptığımız kefal avıdır. Ekmeği şamadıraya sarıp üzerine iğneleri doluyorum ve son iğneyi iyice şamandıraya saplayıp ekmeğin dağılmasını geciktiriyorum. İğneleri tek tek sapladığımda oldu. İğne açılarında değişik konumlar da denedim. Şamandırayı boş bırakıp ekmeği bir metodla misinaya sardığım da oldu. Ama koca bir hiç tuttum! Her attığımda onlarca kefal ekmeğimin etrafını kaynar su gibi ayağa kaldırıyor ama bir tanesi bile iğneye denk gelmiyor. Ben her ekmeği dolayışımda mutlaka parmağıma batırırken adamlar afiyetle ekmeği emiyor, kemiriyor ama her tarafı iğne kaplı olmasına rağmen bir tanesi yakalanmıyor. Sizce ne yapmam gerekir üstadlarım??? Tavsiyelerinizi dört gözle bekliyorum. cry

2. ozkan_askan

ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

Favori Kamış:
    Alba star 3,90 - Alba Star İstanbul 1942 4,20 cm. D.A.M 2,70 cm. telespin, Alba Star Apache 2.40cm
    Favori Makine:
    Okuma Boxter 65 , Alba Star KK 55 , Lineaeffe rapid seal fd 40 , shimano hyperloop 25
    merhaba , bence kefal için bukadar kafa yoracağınıza lüferi , levreği , palamutu , karagözü, çipurayı , sarıkanatı vs. nasıl tutabilirim diye kafa yorun. Çünki Kefal zaten eti makbul olmayan ( Bence ) , sağlıklı olduğu bile şüpheli olan bir balık ( heleki istanbuldaki kefaller ) . Her lokmanızdan kılçık ayıklar etin tadına bile varamazsınız . Boş verin kefalle zaman kaybetmeyin bence ;) İstavrit , izmarit ,mezgit tutun daha iyi

3. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    "Sabir" anahtar kelime. Yardimi dokunacaktir deneyin

4. kale124

kale124 dursun

abi bence mantarı küçült ekmeğide mantarı kaplayacak şekilde küçük parçayla sar . ondan sonrada o takıma 1 metre ek misinayla 15 cm aralıklı [köstek boyu sana kalmış] iğneler tak . iğnelere ekmek içini tak taktıgın ekmeğin içinide sadece ucunu sık düşmemesi için çok büyük olması ekmek içleri .. birde atar atmaz çekme abi bekle balık oltaya gelene kadar bekle mutlaka gelir . baktın 15dakkadır balık gelmiyor çek oltayı yemleri tazele tekrar at dediğin gibi kefall sürüleri üşüşüyorsa bu takıma gelmiyorlarsa .. şamandıralı bir takım yap kurt tak en sonada minik kıstırma kurşun tak öylede dene şansını . eğer bunlarda olmuyorsa etrafındakileri izle nasıl olta kullanıyorlar ne yapıyorlar nasıl alıyorlar git biraz sohbet et ögren .. RASTGELE

5. 3182

3182

Hazır takım kullanıyorsun sanırım?

Kendi takımını kendin yap kaliteli iğne kullan wmc mustad gibi bak gör kaçış şansları varmı.

6. caner35

caner35 caner

En İyi Avı:
    sinağrit 8 kg
    mantarsız kıbrıs oltası kullan sinek iğne ve 16 veya 14 mm kullanabilecegın en ınce mısınayı kullan ama ınce mısına kullanmak ustalık ıster iğneleri ekmege sararken ıgnelerın agzı dısa dogru donuk olsun kı kefal ekmegı yerken takılsın ve oltanı attıktan sonra ekmege yol ver mısınada bosluk bırak mısına gergın olmasın ekmek sabıt aynı yerde kalmasın suyun akıntısıyla aksın ıc ekmek sarabılırsen hamur yapmadan hamur yaparsan dıbe batar ıc ekmek sar ve gor kefal nasıl tutulur bol sans

7. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun

Senin İstanbulda benimde İzmirde olmam.. :)

bak sana bir kıyak yapayım..

- yüzen toplardan al bir tane şefaf içine su dolan onu yarım doldur..

-8 /9 no iğneden eger baglıyabiliyorsan tüysüz 6 iğneli takım yap çapari gibi ama köstekler çok uzun olmasın en fazla 10 cm toplam sistem 1 metre olsun..

- makara misinası bir adet çöplü şamadıra tak fındık kadar daha sonra klipsliyi bağla.. bu hareketli şamandıra klipse 1 cm yakın olsun

- ve sistemi bu klipse tak..

altta kurşun yerine sulu şamandıra top - ardından 6 iğne ardından bir ufak şamandıra daha.. bu iki şamandıra iğneleri su üstünde tutacaktır..

şimdi al ekmeği ,,,içini kullanacaksın sadece iğneyi kapatacak büyüklükte parçalar kopart iğneye tak ve sadece parmak uçların ile iğnenin dibinde ekmegi sık ki atarken düşmesin..ekmekler dogal hali ile kalacak ezmeyeceksin..ve iğneler gözükmeyecek.. misinalar ise iğne bedenleri 0.16 kösteklerde 016 olsun ama iyi misina kullan fırdöndün de ufak olsun balıgı ürkütmesin..

kefaldeki en büyük olay kayvanı korkutmamak..

- küçük iğne - 8-9
    -ince misina 0.14-0.16
    -ufak şamandıra
    -ufak fırdöndü,
    -sessiz atışlar
    -iğne görmeyecek.
    -huylanmıyacak
    -herşey dogala yakın olacak
    - sesisiz olunacak.
    -sert çekişler olmayacak. . bir balık takıldımı boşluk vermeden yavaş ve sakin çekeceksin balıgı gerekirse kalomada vereceksin.. sürüye yakın bir balık takılıp tekrar kurtulursa sürüyü dagıtabilir..

ardından salla gitsin.. boşlugu çok yavaşça al hızlı alırsan ekmekler çıkar.. bekle.. bak nasıl kefal tutacaksın.. :)

8. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
  9. kurbagaprens

kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    İlk söyleyeceğim ince takımdı ki MuvaffakAbi zaten uzun uzadıya belirtmiş. Kefal zor bir balıktır başlangıç olarak zorundan başlamışsınız. O yüzden moralinizi bozmayın lütfen. Rastgele.

10. BaLıKSıZ oLMaZ

BaLıKSıZ oLMaZ onur

Favori Kamış:
    okuma v-system 10-40 gr 2.40, Cormoran Black Bull LRC 7-28 gr 2.70, Ryobi Komatsu 3.45
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Orfoz 1200 gr, Levrek 1020 gr, Lüfer 560 gr
    Kefal zor ama bizim buralarda en kolay o sayılır. Çünkü diğerlerine göre çok fazla var. Sanırım heryerde öyledir. Balık tutmaya derede 10-15 cm tatlısu kefallerini tutarak başladım çocukluğumda. Belki 5-6 yıl bu şekilde geçmiştir. Ne yazıkki o zamanlar ne sirkülerden haberimiz vardı nede evimizde internet...

Diyeceğim o ki kefalle ilgili hemen herşeyi defalarca okudum. Üstadların önerdiği tüm yem takılış şekilleri, takımlar vs wordde kayıtlı bilgisayarımda. Deredeki avlarımla deniz kefallerinin özelliklerini karşılaştırıyorum çok benzerlik gösteriyorlar. Yem sıkılmış olmayacak yani taze ekmeğin içi tül tül olacak. Ancak ekmekde düşmeyecek. Muvaffak Abi'nin dediği gibi ekmeği iğnenin pala kısmında sıkıp uç kısmını gevşek bırakmalısın. Eğerki kıbrıs sarmasıyla avlanıyorsan ekmeğin alt kısmının içine en son iğnenin arkasından misinayı al. Yani ömisina ekmeğin içinde olsun. Sonra ekmeği rulo yap çok büyük olmasın. Çiğ köfgteden biraz büyük olsa işini görür. Sonra iğneleri tek tek değil, en uçtaki iğneyi tutarak ekmeğe dola. Boşta kalan iğneleri ekmeğin içinin bol olduğu yerler sakla. Ama saplama! Sadece sakla. Ekmeğin içi iğnenin geldiği kısımda ço azsa iğnenin ucuyla birazcık kaldır ekmek içini. Sonra iğneyi altına sakla. Ama dediğim gibi saplama olmasın bu. Sadece ilk ve son iğneleri sapla. Tüm iğneleri sakla. Boşta kalan olursa poşedinden nohut büyüklüğünde ekmek içi kopar ve Muvaffak Abi'nin verdiği linkteki gibi o iğneyide sakla. Bence mantarsız kullan. 13 iğne sonra 150cm arkasına en küçüğünden fırdöndü. Onun arkasına 60 gr gezer kurşun.Tak zilini bekle. Ancak boşluğu alarak bekle. Çok boşluk olmasın. Kurşunun olması dalgalı suda ekmeğin kıyıya gelmesini önler. İstediğin yere atarsın orada sabit kalır. Büyük kefallerde dipte olduğu için -ekmek suyun altına iniyor zaten- büyük kefaller yakalama şansın artar. Tabi misina sağlamından 20lik olsun veya daha ince. Geçen bikeresinde önüme kadar çektim kafayı bi asıldı çat diye kopardı misinayı. Bu dediklerimi yap bekle. Ben yaptım yemin ederim ratları yıkıyo kefaller:D.

Not: Bu kadar yazdım ama usta falan sanma beni:p. Bende acemi olduğum için aklına nelerin takılabileceğini düşündüm ve onun için yazdım. Ustalar sağolsunlar hertürlü yardımı yapıyorlar ama bazen tahmin edemeyecekleri kadar acemi kalıyoruz.Aceminin halinden acemi anlar. O yüzden yazdım ahkam kesme değil yoksa benimkisi:).Hertürlü teoriyi okudum ezberledim. Pratiğe baktığında acemiyim daha. Kefal için 2 kere olta attım tutacağımdanda emindim. Nihayetinde 25-38 cm arası kefaller aldım.

11. amatör91

amatör91 mehmet

En İyi Avı:
    zargana 69cm 2,500
    eylülde galata köprüsü istavrit yaparmı bide takım larım dolaşıyo nden dir

12. matti

matti murat

üstadım öncelikle merhabalar.
    iyi bir kefalci olarak elimden geldiğince yardımcı olmaya calısayım sana.
    hazır satılan kefal takımı alırken öncelikle ignelerin tamamının tek bir bedene baglı olanından alıyoruz yani igneler 5-6 cmlik kısa kösteklerle ana bedene baglı olmamalı,igne düğümü direk olarak ana bedenden atılmış olmalı.geçtik:)
    ekmek kurumuş olmıycak,yumuşak daha randımanlı denenmiştir emin olabilirsin.hazır takımda iğnelerin üzerine saplandığı o süngerimsi mantar varya, onu takımı söküp eline alınca kaldırıp çöpe atıyosun.yani demek oluyoki ekmeğimizi bu mantara sarmıycaz.
    şimdi avucunun ici kadar ekmek koparıp kızarmış dış yuzeyi içerde kalacak şekilde rulo şeklinde boşluk vermeden sıkıca sarıyoruz.düşün zeytinyağlı dolma yapıyosun:) ekmek hazır.tahminen 10 tane iğnemizin olduğu hazır takımımızı iğnelerden sonra tahmini 60-70cm boya ek yaparak getiriyoruz ve misinamızın ucunu şamandıramıza bağlıyoruz.biliyosun şamandıranın diğer ucunada makineden gelen ana misinamız baglı.
    geldik iğneleri ekmeğe sarmaya.şamandıraya en uzak olan iğneyi alıp rulo haldeki ekmeğin kenarına ilk başta düğümünü gömmek suretiyle komple saplıyoruz daha sonra şamandıraya en yakın iğneden tutup takımımızı ekmeğin üzerine mümkün olduğunca iğneler eşit dağılacak şekilde doladık ve geldik ekmeğin diğer ucuna.umarım anlamışsındır nedemek istediğimi.şimdi son iğnemiz varya yani şamandıraya en yakın iğne bunu, ekmeği atarken ve kefal emerken kolay dagılmasın diye ekmek üzerindeki herhangi bir iğneye ters geciriyoruz yani takımı kilitliyoruz.ve son aşama bi tane ilk başta ekmeğe gömmüştük iki tanede sonda birbirine kilit yaptığımız iğnemiz vardı elimizde 7 tane iş yapacak iğnemiz kaldı bu iğnelerin düğümlerini ekmeğe rastgele saplıyoruz ve denize atıp bekliyoruz.
    sana tavsiyem her kefal her kuyruk vuruşunda yakalandı diye çekme acele etme,yakalandığına eminsende zaman kaybetme ve oltanın ucunu suya mümkün oldukca yakın tut öyle çek.umarım yardımım olur.
    rastgelsin

13. murat topçu

murat topçu murat topçu

Favori Kamış:
    rus kamışı eskiciden almıstım
    Favori Makine:
    banax 4000
    En İyi Avı:
    kaba lüfer
    7 numara çapraz iğne al düz ise çaprazlastır pense ile hayvan gibi benedi yatsı küçük bir ağzı var kefalin onun için basarısız olmussun 2 veya 3 tane takımla ile gir karıstığı zaman diğerini tak at o sırada diğerini çöz ama iğnelerin carpık olmasına dikkatli ol olmadı yer sığ ise çinekop yemli gibi dip at

14. sertach

sertach Kiraz Balıkçı

Favori Kamış:
    Okuma Vspin
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000fd, Okuma safina pro 2500
    Bana ilk başlarda balıkçı amcanın birisi şunu dedi;
    ''Kendi sisteminle kefal avlayabiliyorsan sen amatör bir balıkçı olabilmişşin'' :)

Zor bi balık.Kurnaz,ürkek ve narin...
    Muvaffak abinin tavsiyelerini dinle derim :)

15. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Kafam karıştı. Bende küçük yaşlardan beri dediğiniz gibi bilirdim. Lise çağında sersemlemiş büyük bir kefali denizde elle tuttum. Sanırım 40cm falan boyunda vardı. Sonra arkadaşlar boşver bırak ne yapacaksın kefali dediler sizin gibi. Bıraktım ve biraz sonra tanıdık bir abi kayığı ile gezmeye gelmişdi, kancayı takıp aldı kefali. Sonra duydukki iyi bir fiyata restorana satmış. Sonra geçen haftalarda tutanlarla konuştum palamut gibi ayrılır kılçığı dediler. Ne bileyim...

16. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Kardeş sağolasın, meğer ne çok farklı yöntem varmış. Etrafımdakilerden öğrenip aynını yaptım bu arada. Onlar tutabildi ben uğraşırken. Bir keresinde az bekliyorsun sabret dediler. Bir dahaki gidişimde sabrettim ama yine olmadı belkide daha çok sabır... Birde başka arkadaşların tavsiye ettiği gibi kendi takımımı kaliteli malzemelerle kendim hazırlasam iyi olacak galiba.

17. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Eyvallah Muvaffak abim :laughing:

Abi hiç üşenmeyip reçete gibi yazmışsın. Çok teşekkür ederim. Çöplü şamandırayı bilmediğim için acaba dedim ama mantık tüm iğnelerin iki şamandıra arasında suda yüzmesi sanırım. Doğru değilmi?

18. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Tam anlamadım. Kıbrıslıda önce misinayı şamandıraya dolayıp sonra üstüne ekmeği sarıp onun üzerine iğneleri dolayıp gizlememi tavsiye ediyorsun, değilmi?

19. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

matti üstadım bunu denedim. Yanımdakiler böyle yapmamı tavsiye etti. Hatta kim size şamandıraya sardırtıyor yahu diye bile terslendi adam :) Ama sanırım bu şekilde hazırladığım zamanki eksikliğim sabırdı. Sabırı öğrendim. Takımıda. Sıra vakit bulup sahile koşmaya geldi :) Sağolasın..

20. DISTORTEDMAN

DISTORTEDMAN Tolga

Çapraz iğne ile normali arasındaki farkı bulamadım internette. Nedir acaba?

Balıkçı amca güzel söylemiş reeling