Bir haftadır birileri akşam saatlerinde telaş içinde kefal avlıyor, en büyüğü bir karış en küçüğü bir parmak. Çoğunun yanında kovası bile yok, balıklar ayak altında. Telaşın sebebi kefalin iyice kıyıladığı birbuçuk iki saatte olabildiğince çok balık almak. Kimileri tuttuğu balığı, tabağı beş liradan satmaya çalışıyor. Kefal neden bu kadar kıyılıyor, neden bu kadar kolay av oluyor merak ediyorum.
Tutulması en kolay balıklardan biridir...Hemen her yeme vurur..Ekmegi kıbrıs sarması yapıp atabilirsin..Çok sayıda yakalarsın daha cok hava kararırken beraber oltaya gelir.
Çapariye benzer iri iğneli bir takım (çarpma) kullanıyorlar, yem yok iğneler boş.100gr. kurşunla ayaklarının dibine sallandırıyorlar oltayı, bir iki sallayıp alıyorlar kefali.
Kefal avlanması en zor balıklardandır. Hangi bölgede hangi yemle avlandığı sabittir. Alternatif yemlere genelde cevap vermez. Ekmekle avlandığından ve ekmek çabuk dağıldığından yem konusu da zahmetlidir. Merada başka balıklar olsa kimse kefalle uğraşmazdı, emin olun.
Kefal yakalamak sanıldığından çok daha zordur.Heleki büyük boylardaki kefalleri avlamak büyük ustalık ister.Tabiki köprüde yapılan çarpma ve benzeri şeyler dışında.
Kefal avlamak cidden zordur sanıldığının aksine oldukça kurnaz bir balıktır, avlaması kolay olan kefal yavrularıdır yani ileryalar, onlar daha bebek olduğu için sık ve kalabalık gruplar halinde gezerler ve içlerinden birisi birşeyi kemirmeye başlayınca bütün sürü o şeyin üstüne çullanır.. Ama kefal boyutuna erişmiş olanlar ve özellikle trofe olanlar cidden taktik ister hiç kolay değildir avı galata kóprüsünde de parmak kadar kefal yavrularını katlediyorlar hep yazık valla yavrulara
Ayrıca kefal suyu ve dibi temiz bir meradan avlanmışsa tadı çok güzeldir çok lezzetli bir balıktır ve besin değeride oldukça yüksek diye biliyorum
Kefali İzmir Dikilide balıkçı tezgahında satılırken gördüğümde çok şaşırmıştım. İstanbullu olarak bana garip gelmişti kefalin satılması . Ama tabii oranın suyu başka. Sanayi atığı yok. hayvan temiz suda yaşıyor. Eminim etide lezzetlidir. Tutması çok zevkli bir balık . Büyükleri çok kurnaz . Kolay bir av değildir aslında .
kefal son derece kurnaz bir balıktır, çok çabuk işkillenir, yemle avlanması o kadar da kolay değildir.. ayrıca çok da lezzetli bir balıktır, özellikle pilakisi parmak yedirtir.. tabi temiz yerde yaşayan kefallerin avlanması koşuluyla tüketilmelidir.. mesela marmara adasında denize kanalizasyon akmaz, her evin foseptiği vardır, bu nedenle orada tutulan kefaller güvenle tüketilebilir ama mesela haliçten tutulan bir kefali asla tüketmem.. geçen yıl marmara adasında boyumu geçmeyen suda, görerek, kısa pala tek bir çelik iğneli el oltası ile yakaladığım üç büyük kefalden birinin resmi (not: eti çoook lezzetliydi) Önce bölgeyi istavrit kafaları ile yemleyerek 1 saat kadar kefallerin toplanmasını bekledikten sonra gelen denizaltı gibi kefallerden 3 tanesini yem olarak yine istavrit eti kullanarak yakalamıştım..
Kefale seneler önce gittiğimiz zamanlarda irisi için bir zargana topu arkasına 1.5 kulaç 0.30mm misina, iki hırsız iğne 3-4 numara, yem olarakta balıkçılardan kolayca temin edilebilecek balık iç organları (uskumru ve palamut) ile çok iri kefaller yakalamıştık. Çarpma iğneleri ile yapılan avlar bence avcının değil, amatör ve duyarsız insanların işidir.