kefal tavsiye?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında aykkajmeran tarafından paylaşıldı.

1. aykkajmeran

aykkajmeran ahmet

izmit marinadan kefal tutmayı planlıyorum. (kısmetse yarın)
    bu kefal nasıl avlanır? ekmek falan atıyorlardı işe yararmı? yem olarak boru kurdu uygunmu? tavsiyelerinizi bekliyorum
    SAYGILAR.....

2. aykkajmeran

aykkajmeran ahmet

kefal tutan arkadaş yokmu acaba. bekliyorum sabırsızlıkla tavsiyelerinizi :confused: :rolleyes:

3. selimlee

selimlee

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    kıyıdan3 mt.10cm.suda1200gr.levrek
    slm ahmet

merhaba ahmet.Üye listesinden bakarsan MUFİ rumuzlu muvaffak abi vardır ondan bolca bilgi alabilirsin onun profiline git ve tüm mesajları bölümünü tıkla bolca yazdığı bilgileri var iyi avlar;)

4. aykkajmeran

aykkajmeran ahmet

tşşkürler bakıcam

5. murat41

murat41

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    Ahmet kardeşim daha sığ yerlerden tutabilirsin marina bu iş için okadar uygun değil çünkü derin seka parktan olabilir kurtla güzel olur sabah çok erken uyar tek iğne kıstırma kurşun 0.20misina bu iş için ideal ama bu balık çabuk tüketilmeli kalırsa fena kokar haberin olsun:)

6. aykkajmeran

aykkajmeran ahmet

1 gün donmuş şekilde beklese??? dolap ta kokarmı?

7. aykkajmeran

aykkajmeran ahmet

bu ekmek atma olayı doğrumudur. yapıyımmı?

8. themad2

themad2 Serdar

Kefal tutan ççok gördüm ama tafını beğenen hiç görmedim.

9. kemalyaman34

kemalyaman34 Kemal

Favori Kamış:
    Muhtelif çap ve markalarda makina ve kamış
    En İyi Avı:
    Turna : 72 cm.
    denizde Kefal avı

Ülkemiz denizlerinin hemen her yerinde , dört mevsim bulunan kefal balıgının davranışları ve avlanması ile ilgili tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum..

Dişleri olmadıgından daha çok kıyıya yakın yaşayan kefal balıgı , kıyıda olabilecek hemen her türlü şeyi yemektedir. Bu nedenlede pek çok kişi tarafından kulaktan duyma sözlerle tercih edilmemektedir. Ancak unutulmamalıdırki , pek çok balıkta yem olarak kefal tercih etmektedir. Ben kefal balıgının temiz bölgelerde avlanıldıgında ve dogru pişirildiginde harika oldugunu pek çok dostuma ögrettim. Umarım sizlerede katkım olur.
    Kefal kıyıya yakın bulundugu ve dişleri olmadıgı için avcılarla sık karşılaştıgından ve diger avcı balıklar tarafından sık saldırıya ugradıgından sürekli ürkek ve bir o kadarda kurnaz bir balıktır.
    Ancak avlanması cok zevk verir. Avcısıyla oynamayı sever. Avlamak için avcısınında ,onun oyunlarını sevmesi , sabırlı olması, ve dogru malzeme kullanması gerekir.
    Tecrübelerim içinde iri kefal genelde kıyıdan 50mt ilerde bulunur . Ancak kıyıda rahatsız eden yoksa ,bir kaç metreye kadarda yaklaşır zaman zaman.
    Bir çok balıkçı arkadaş kefali kıbrıs oltası tabir edilen bir beden üzerinde 8 ile 15 adet igne baglı , ekmege sarılan bir olta çeşidi ile avlamaya çalışmaktadırlar. Kıbrıs oltasının yapımı forumlarımızda mevcuttur. Ancak ben şamandıralı 2 igneli takımı tercih etmekteyim.
    Bedende 35 mumara , şamandıradan sonra 1,5mt bedende 22 numara misina ve balıgın büyüklügüne göre 4 ile 8 numara arası beyaz çapraz igne.
    Burada 22 numara misinanın çeker agırlıgının yüksek olması tercih edilmelidir. Çünkü kefal kendine özgü kafa atma tabir edilen hareketlerle kolayca misinayı koparmaktadır....
    Avlanma bölgesine bir kaç parça ekmek atılır. Kıyıdan uzaklaşıp görüntü verilmeden ekmekler takip edilir. Eger bölgede kefal var ise bir kaç dakika içinde ekmekle oynamaya başlayacaktır. Ancak balık iyi gözlemlenmelidir. Eger hızla ekmege saldırıyor ve hemen parçalayıp yiyorsa sizin için kolay bir avdır. Fakat ekmege kuyruk veya kafa atıp dagıtıyor ve yemeyip oynuyorsa zor bir av başlıyor demektir.
    Balıgın ekmeklere saldırdıgı noktadan daha uzaga olta atılmalı ve çok yavaş hareketlerle olta ekmege yaklaştırılmalıdır. Bu arada yapılacak ani ve sert bir olta hareketi yada kıyıdan verilecek görüntü balıgı, çabucak oradan uzaklaştırır. Ekmeklere oltanın 3-5 mt yaklaşması yetecektir. Balık şamandıraya alışıp yemdende şüphelenmezse ani bir hareketle yeme atılır ve alır. Bu noktada balıga biraz zaman vermek gerekir. Yemi aldıgından emin oluncaya kadar beklemekte fayda vardır. Mütakiben sert olmayan bir tasma atılır.
    Asıl zorluk şimdi başlamıştır. Kiloluk bir kefali kıyıya almak oldukça keyifli bir o kadarda zordur. Küçücük bir hata ya ince olan misinayı kopartır yada çok narin olan agzına zarar vererek igneden kurtulur. Önce kamışın ucu mümkün oldugunca aşagı indirilmelidir. Balık kafası sudan çıkınca çırpınması artacaktır. Bu nedenle çekme işlemi denize yakın seviyeden yapılmalıdır. Kafa atma anları ve asılma anları hissedilmeli bu anlarda kamışın ucu ile balıgın hareketlerine uyum saglayıp koparmasına engel olunmalıdır. Mütakiben sakin anlarında zorlamadan çekilmelidir. Ancak kiloluk bir kefal için kepçe gereklidir. Kepçe yok ise mutlaka suyun kıyıdan seviyesinin en düşük oldugu bir yer seçilmeli ,balık oraya yönlendirilmelidir. Kıyıya yaklaştıkça hırçınlıgı artan kefal dikkatle olta ucu ile zorlamadan idare edilir.Kıyıya alınma anında olta yukarı kaldırılarak degil ucu aşagıda alçak bir noktadan yavaşça sürüyerek kıyıya alınması gerekir. Aksi taktirde kamışın ucunu kaldırarak almaya çalışma, dokunmanıza ramak kala kaçan balık üzüntüsüne sebep olacaktır.
    Yem olarak ekmek içi tercih edilmelidir. Ancak agaç kurdu ve balık bagırsagıda iş yapmaktadır. Fakat ekmek içi hamur yapılmamalı , sadece ignenin dibi sıkılarak ekmegin suda serbestçe yüzüyor olmasına çaba sarfedilmelidir.
    Güzel bir restleşme sonunda kıyıya alınan bir kefal doyumsuz bir zevktir.

ALINTIDIR.

10. balikci

balikci

İçini temizleyip buzlukta dondurulmuş olarak saklayabilirsin hiç birşey olmaz, avlandığın bölgede hangi tür kefaller var bilmiyorum ama altınbaş kefalin tadına doyum olmaz.

İri kefal avlamanın püf noktası ince misina, tek beden, tek iğnedir. Peynir suyunda ıslatılmış ekmek içi, toprak solucanları, bütün halde ıslatılmış ve hamur haline getirilmiş bayat ekmeğe yumurta sarısı koyularak hazırlanan iç, bölgeyi yemlemede ve oltada kullanılmak için mükemmeldir.

Konunun uzmanı Muvaffak ve Mesut ağabeyler, başlığı gördüklerinde eminimki birşeyler karalayacaklardır :)

11. manblue60

manblue60

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    lüferlerrr
    marinalarda kefal kurttan çok kıbrıs takımı tabir edilen takımla ekmek sararak daha iyi verim alabilirsin diye düşünüyorum .... ben öyle yaptım ilk defa tuttum işe yaradı deniz av raporlarına fotoğraf koydum ....rast gele

12. aykkajmeran

aykkajmeran ahmet

herkese çok teşşekür ediyorum. avdan yeni geldim. 3 kişi 5 tane yakaladık. fotoraf koyucam ama nasıl koyulcağını bilmiyorum. temizlerken içi simsiyahtı balıkların. petrol yemişler sanki.

13. hmustak

hmustak Hakan MÜŞTAK

Favori Kamış:
    Shimano
    En İyi Avı:
    45 cm BALON..!
    marinada yakalayabildiyseniz brovo. Bende karamürsel izmit tarafı girişinde 2tane yakaladım, saldım.

14. blackboy55

blackboy55 Musa Karaoğlan

Favori Kamış:
    Okuma Salina Seaspin 2.85
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    2410gr Gökala -3000 gr levrek
    Yakaladığınız kefalleri yemeden önce bir tencereye bir çorba kaşığı sirke koyup o suda 2-3 saat bekletip yerseniz içindeki koku kaybolur.