Kefal ve dolunay

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında msaribas tarafından paylaşıldı.

  1. msaribas

    msaribas Mustafa Sarıbaş

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    77
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    Merhaba,
    Geçenlerde sürekli balık aldığım yerdeki arkadaştan öğrendiğime göre, kefal dolunayda bağırsaklarını boşaltırmış, en lezzetli zamanı dolunay zamanıdır demişti satıcı. Ayrıca kalaylanmış bakır tavada bol zeytinyağında kızartınca tadı çok güzel oluyormuş.

    Ben kefal yakalamıyorum, tadını da pek sevmiyorum. Yakalayan arkadaşlar varsa bu bilginin doğru olup olmadığını söyleyebilir mi ?
     
  2. murat41

    murat41

    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    kocaeli-izmit
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    Çok ilginç durum bağırsaklarını boşaltması ilk kez duydum:)
     
  3. Köksal KUBAL

    Köksal KUBAL

    Mesajlar:
    23
    Şehir:
    Trabzon - Beşikdüzü
    Favori Kamış:
    Olta, zıpkın
    En İyi Avı:
    5 kg levrek
    Sevgili dostum kefalin sdolunay zamanı bağırsaklarını boşalttığını ilk kez senden öğrenmiş oldum. Bilmiyorum ne kadar doğru ancak kefal iyi pişirildiğinde çok lezzetli bir balık. Evet birçok avcı gibi ben de kefali yemesini değil, avlamasını çok severim. Ancak bu fikir geçen seneye kadardı. Güzel anneciğim bir kefal kızarttı ki eline sağlık mükemmeldi. Artık kefali birtek anneme pişirtiyorum. Gerçekten çok güzel oluyor. Yolu bu tarafa düşen arkadaşlar davetlimdir, beklerim...
     
  4. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    Köksal ağabeyim, nazik davetin çok teşekkür ederiz. :) İnanınki cızırtısını duymuş kadar oldum :)

    Dolunay zamanının nerdeyse tüm canlılar için birtakım farklı davranışlar göstermesi hususunu bilmekteyiz. Ancak, açıkçası bunu kanıtlayabilecek akademik bildirimler ile ender olarak karşılaşmaktayız. Yani bildiğimiz ile kalmaktayız. Bu bence apayrı bir paylaşıma dayalı tartışma konusudur.

    Gelelim kefale... Dolunay zamanı bağırsaklarını boşalttığı tezini bende ilk defa duyuyorum. Kefalin neredeyse tüm davranış özelliklerini bilmeme rağmen bu söylemiş olduğunuz doğruda olabilir, çünkü bu konuda hiçbir fikrim yok.

    Diğer açıdan, Kefal bağırsaklarını boşaltsın yada boşalatmasın bu onun etinin kalite ve lezzetini nasıl etkileyebilir. bence mümkün değil, tabiki kefalin sindirim sisteminden istifade ile kokoreç yada işkembe yapmıyorsanız.:)

    Birde gelelim kalaylı bakıra...bakır tencere ve tavalar tüm yüzeyinde ısıyı eşit şekilde dağıtmakla meşguliyet gösteren güzide mutfak gereçlerimizdendir. Kahve bakır cezvede, yumurta bakır sahanda, kavurma bakır tencerede nasıl ki daha bi ayrı lezzet ile pişiyor ise balıkta tabiki bundan kusur kalmaz. Kalamaz yaaa...enfes olur hemde ...Parmak yedirir...:)
     
    Son düzenleme: 13 Mayıs 2008
  5. ateş-01-34

    ateş-01-34 onur ateş

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    dam quick tele spin
    Favori Makine:
    dam quick slr spin 850 fd
    En İyi Avı:
    levrek 4.5 kg


    Kefalin dolunay zamanı bağırsaklarını boşalttığını bilmiyorum,fakat kefal balığı bağırsak boşaltır.Bıldırcın kefali diye bir türü var kefalin;Bu tür; kasım ayında pulları soyulmadan,köz üzerinde pişirilir...Pulları ve kılçığı hariç heryeri yenir...Bağırsakları ise muhteşem olur...

    Bu bilgiler internet ortamında varmı bilgim yok ,fakat kasım ayında bıldırcın kefali meşhurdur...Tezgahlarda bulunmaz...
     
  6. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Arkadaşlar bu konuya en doğru cavabı Ege Ün.Su ürün. fak. den
    Sayın Prof.Dr.Murat Kayadan aldım.ona sordum ve cevabı,
    aynen şöyle:
    Sayın Muvaffak işmen

    Bu haber tamamen uydurma, balıklar hergün birkaç defa
    bağırsaklarını boşaltır. Lütfe böyle şeylere inanmayın.

    Prof. Dr. Murat KAYA
    ====================================================
    Arkadaşlar akvaryumlardan da bilirsiniz sonuçta balıkta bir canlı ve her gün birşeyler yer bunu da her gün muntazam çıkartır..Dolunay a has bir olay değil...
    ayrıca avcılık açısından Benim bildiğim:
    -Dolunayda levrek avı zordur.. levrek kurt gibidir puslu / sisli karanlık havayı sever..hafif bulanık dere avızlarını sever. gezerek avlandıgından berrak ortamdan farkedilir..ve avı kaçar ..o yüzden kendini göstermeden avlanmayı tercih eder...
    -Tatlısuda turnanın iyi av verdiğini çok duydum..oda yemin parıldaması ve farkedilmesi açısından olsa gerek.zira turna daha ziyade saz dipleri kuytularda hareketsiz yatıp etrafından geçen ufak yeme saldırması ile ünlüdür..bu durumda turna için berrak ve aydınlık ortam gerekir..
    ama.
    -kefal ve çipurada farketmiyor ..ve marmarada lüferde farketmiyor.. şahsen tecrübem var..
    Kefali etkileyen konular
    - av olabilecegi büyük balıkların yanlaması levrek /akya/ vs. gibi bu durumda korkar ve dagılır.
    - kefal rüzgarda iyi av vermez dipte yatar veya aylak aylak gezinir..
     
  7. ateş-01-34

    ateş-01-34 onur ateş

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    dam quick tele spin
    Favori Makine:
    dam quick slr spin 850 fd
    En İyi Avı:
    levrek 4.5 kg

    Bu bilgi eksiktir.Muhtemelen tüm canlılar dışkı ile tükettiklerini besini dışarı atarlar.Fakat bazı türler,bazı aylarda bağırsaklarını boşaltırlar.Bu istisnadır,kitaplarda yazmaz,an cak tecrübe ile kazanılır...
     
  8. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Onur kardeşim..
    Bu bilgi eksiktir derken eksik olan nedir? anlıyamadım.. açıklarsanız herkes ögrenir..hangi tür/hangi ay/ da ne olur?

    balıkların metabolizmasını iç organlarını bir akademisyen / bir bilim adama bizim gibi amatör balıkçıdan çok daha iyi bilir..ayrıca basit bir örnek vereyim Ege Ünv. yayınlarından sayın Sumru ünsal hocanın Balık davranışları .hakkında bir kitabı var..deniz canlısı neye nasıl tepki verir.. anlatıyor..bunlar birer eser..
    tavsiye ederim..her amatörün bilmesi gereken konular var.

    Yıllardır kefal avlarım..gece gündüz davranışlarını not alırım..zira çok ilginç bir balık türüdür..zor balık oldugu için ilgimi çekmiştir..
    Hiç bir canlı sindirim siteminde sıra dışı bir beslenme olmadıgı takdirde bazı aylarda vs. barsak boşaltma gibi yada farklı bir dışkılama yaptıgına inanmıyorum.

    ancak balıgın aç ve tok olması / yöresindeki beslenme alışkanlıgı / yumurta dönemi öncesi sonrası gibi. bilinen olaylar onun yeme olan ilgisini belirler..
    bir örnek daha vereyim..
    şu anda seferihisardan kuşadasına kadar olan sahil kısımlarda deniz ile baglantılı azmaklarda devamlı yaşamını sürdüren deniz kafali türleri mart ayından beri hamur yemiyor..ancak haziranın ortasından sonra av vermeye başlıyacaktır.. kanıtlanmış sebebi ise aynı ortamdaki yumurtlama dönemi olan ve yumurtalarını saz diplerine aralarına bırakan sazan balıgı..
    kefaller bu yumurtaların peşinde şu anda..su üstü ekmek ve un hamuruna rabet etmiyor ancak tek tük gamit boyları yemlenebiliyor..

    Tüm bunların dışında küresel ısınmanın sulardaki etkisi zaten bir çok yerde düşük oranda da olsa balık dünyasının yaşam standardını etkilemiş vaziyette.
    yumurta atma/büyüme hızı/beslenme saati/ve verdikleri tepkiler.. vs de az da olsa değişiklikler var..
    kolay gelsin
     
  9. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267

    "Bazı türler ve bazı aylar" cümlesi sizinde bu konuda bilgi sahibi olmadığınızı gösteriyor. Kitaplarda yazmaz tecrübe ile öğrenilir diye bir cümle daha kurmuşsunuz. Sizin bu konudaki tecrübeleriniz nelerdir. Bağırsak boşaltma olayına nasıl şahit oldunuz. Bizlerlede tecrübeleriniz paylaşın ki bilmediğimiz yada akademisyenlerimizin de gözden kaçırdığı noktaları öğrenelim. Sizin yaşınız kadar benim tecrübem olmasına rağmen bu enterasan bilgiyi edinememişim. Öğretirseniz gerçekten mutlu olacağım.

    Bulunduğunuz bölgeden (çorlu) dan bahsediyorsanız orada adına sarıkulak ve rus kefali denilen iki türden başkasına rastlanmaz. Son 2 yıldır rus kefaline dahi rastlanmamaktadır. Sizin kullandığınız sanırım yöresel bir isim. Bunun da bildiğimiz sarıkulak kefal olduğunu zannediyorum. Yanılıyorsam düzeltin lütfen.
     
  10. ateş-01-34

    ateş-01-34 onur ateş

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    dam quick tele spin
    Favori Makine:
    dam quick slr spin 850 fd
    En İyi Avı:
    levrek 4.5 kg
    bıldrıcın kefali-liza caritana-keeled mullet

    Ben akademisyen değilim,su ürünleri fakültesi mezunu diğilim.Hayatımı balıkların davranışları,sindirim sistemleri ile ildili çalışmalar yaparak geçirmiyorum.BEN AMATÖR BALIK AVCISIYIM.Hobi olarak bu işi yapıyorum.Bu işten para kazanmıyorum....Balıklar üzerine akademik çalışmalar yapmıyorum sizler gibi...


    Amatör balıkçılık hayatımda karşılaştığım bir durumdan bahsettim.Bu bilgiyi ister kullanın ister kullanmayın.Bu sizlerin tercihi


    Doğu akdenize yolunuz düşerde,Dalyan içlerin de ve yakınların da bulunursanız,Aylardan aralık-kasım-ocak ayları ise,,,Avcı dostlarınızda var ise;

    Ona şunları söyleyin;

    BILDIRCIN KEFALİ diye bir balık varmış ...Pullarını temizlemeden pişiriyorlarmış...Bağırsakları tertemizmiş ve çok lezzetliymiş... Ama tezgahlarda bulunmazmış...Rica minnet temin edilirmiş...Dalyanlarda ve dalyan ağızlarında bulunurmuş...Boyu 1 KARIŞI geçmezmiş...Çorluda yaşayan ADANALI bir avcı dostumuz methetti. Şu bıldırcın kefalinden bana biraz temin edebilirmisin???


    Saygılar...
     
  11. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Sevgili Onur kardeşim Lütfen yanlış anlama sana karşı herhangi bir üstünlük vs. olayı değil bu tamamen bazı insanların çok daha fazla araştırma isteğinden kaynaklanır..
    hepimiz farklı yapıdayız..
    mesela ben az olta atarım ama çok araştırır ve okurum..ama kimi amatör daha az araştırır ama çok daha fazla olta atar.. bu olta atmak olayı imkan/ maddi ve manevi şartlarada baglıdır..
    biraz daha sunum yaparsak...
    Bıldırcın kefali:Liza carinata
    [​IMG]
    LIZA CARINATA (KEELED MULLET) [bıldırcın kefal] Yüzücüdür (pelajiktir). Acısuya girer. Balıkçılığı vardır. Boyu TL=18 cm olabilir. Kıyısal kesimde bulunur.
    akdenizde en fazla 20 cm ye kadar yakalandıgı söylenir..
    liza carinata nın diger kefal akrabalarından fazla bir farkı yok. ancak derisi ile eti arasında sarımsı bir yag tabakası vardır.. muhtemelen kış aylarında diger canlılar gibi vücudu yaglanmaya başlayınca diger akrabalarından biraz daha daha lezzetli olabilir..ancak her kefal gibi buda akarsulara girer ve mutlaka dipten birşeyler eşeleyip yer..ama yaşadıgı yöredeki (Adana+İskenderun körf.) civarındaki dip faunası farklılıgından olabilir..ancak kefali hiç bir zaman balıkçı tabiri ile pulu ve temizlemeden b...kebap misali yendiğinide ayrıca duymadım..
    hamsi+istavrit kraçası+gümüş+sardalye tamamda??:D
    birde malum lezzet kavramı Görecelidir.. marmara insanı Lüfer i sever egeli çipura der akdenizli başka bir balık der.. aynı olayı kefalde de yaşarız
    aslında genel anlamda Topan tabir edilen kefal her zaman makbuldür..
    ama kimisine göre kefal yenmez bir balıktır. vs..vs...
    kolay gelsin/sevgi ile kalın
     
  12. kudret

    kudret kudret

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    düzce
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    turna 9 kg
    bu ufacık balık değilmi
     
  13. ateş-01-34

    ateş-01-34 onur ateş

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    dam quick tele spin
    Favori Makine:
    dam quick slr spin 850 fd
    En İyi Avı:
    levrek 4.5 kg

    Yaşamadığım, teorik bilgileri hiç paylaşmadım.Uyguladıktan sonra bu bilgileri değerli balıkçı dostlarıma sundum.Benim yazdığım tüm mesajlar,tüm konular,tüm bilgiler; TEORİ değil,UYGULAMADIR.


    Saygılarımı sunarım değerli üstadım...
     
  14. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Kolay gelsin başarılar Onur kardeşim..
     
  15. MACXOME_MAPA_61

    MACXOME_MAPA_61 Osman

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Trabzon'un güzide ilçesi Beşikdüzü
    Favori Kamış:
    ALBA MAKİNA PELİKAN KAMIŞ
    En İyi Avı:
    ALABALIK ( 1.800 GR) RUS KEFALİ (3.760 GR)
    selam kardeş ben karanın osman. kefalin birde eşkilisini yapmak varya offf. bınu ostacı iyi bilir. eskiden postacı çok tutar yerdi ama şimdi pek tutamaz oldu. artık başka balıklar tutuyor. kalkan balığı gibi.görüşmek dileğiyle postacıyada selam