kefal yardımm???

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında rockchy tarafından paylaşıldı.

  1. rockchy

    rockchy furkan aksakal

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    1.856
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    ben istanbul küçükyalıda oturyorum belki bileninz Wardır buranın sahilini neyse ben anlatayım bizim buranın sahili doldurma yani 15 20 yıl önce kayalıkların olduğu yerler denizmiş bunun bi etkisi olurmu balık tutmamıza bilmem ama söliim dedim biraz sığ çok diil ama yine dibe takılmalar çok oluo ben kendim youtube da izlediğim bi video sayesinde kıbrıs sarması hazırladım hiç kefal tutmadım daha önce bu ilk olcak soruma gelince daha önce balık tutmak istediğim yerde kefallerin atladığını görmüştüm ama şimdi gitsem acaba balık alma ihtimalim düşük olurmu acaba bide bunun yanında ekmeği nasıl bağlayacağımı anlatabilirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 7 Mayıs 2008
  2. Serkan.ist

    Serkan.ist Hidayet

    Mesajlar:
    424
    Şehir:
    Ankara
    Sarma için Temmuzdan öncesi erken olur ağustosta şans artar eylül ekim kesin yakalarsın biraz sabır.
     
  3. ismetguralp

    ismetguralp ismet güralp

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    BODRUM
    Açıklamalar yeter umarım.
    size bodrum marina da özellikle kefal, ayrıca denk gelirse melanur, sarpa, kupez gibi balıkları çok rahat avlıyabildiğim bir olta takımı göstermek istiyorum.
    kısaca anlatmak gerekirse 4 veya 6 mt lik göl kamışının ucuna kamış boyundan biraz uzun ( 30-50 cm kadar fazla ) 0,20 mm - 4 kg çekerli yeşil yada açık mavi misina, çok hassas 0,5-1 gr lık şamandıra, en uçta biri diğerinden 1,5-2cm daha uzun bırakmak kaydıyla 0,14 - 0,16 mm hayalet misina ucuna çelik açılmayan 2 sinek iğne , yem olarak taze ekmek , çok ufak ve pamuk gibi bağlayıp iğnenin dibinden hafifçe sıkıştırmak kaydıyla.

    [​IMG]

    bu takımda bazı önemli noktalar var.
    1- iğneler : çapraz sinek olta, esnemeyen çelik, palası çok uzun olmasın,
    2- uç misina : hayalet tabir edilen özellikle SUFIX in modelleri, 0,14-0,16
    3- kurşun : ekmeği batıracak kadar küçüklükte, ağır olmasına gerek yok, sadece denge sağlayacak.
    4- düğüm şekli : şekildeki dizaynı sağlamak için kaymayacak ve açılmayacak. pratik çizimi aşağıdadır.
    5- şamanıra : en küçük sünger şamandıralardan küçülterek ve kısaltarak çok hassas bir şamandıra yapılabilir. şamandıra iğne-ekmek-kurşunu tartacak kadar hafif olursa balığın en küçük vuruşunu bile hissedebiliriz
    6- şamandıra boyu : tamamen tecrübe işi, benim avlandığım marina kısmında su 2-3 mt derinlikte ve kefaller 140-160 cm de geziyorlar. sarpalar daha derinde. biraz yukarıda kupezler geziyor. sizde şamandıra boyunu tecrübeye göre ayarlayın.
    7- ekmek takma : kesinlikle iğne boyunu geçmeyen ve hafifçe ezdiğimizde iğneyi kaplayacak kadar ekmek içini çok hafif palaya kıstırmak gerekir. çünkü kefal ekmeği emerek yer. aldığımız minik ekmek içini parmak uçlarımızda tutup pala bize bakacak biçimde iğneyi yatırıp ekmeği palaya sarıp tırnak uçlarımızla sıkıştırabiliriz.
    8- avlanma : ben genelde kefal e atarım. en küçükten 400-500 gr a kadar çektiğim oldu. daha büyüklerini takım taşımadı. küçükleri canlı bırakma yapıyorum levrek ve lüfer için. ekmeği taktığımız oltamızı yine tecrübeye göre yakına yada mümkün olan uzağa atabiliriz. burada takip ettiğimiz şamandıra çok hafif olduğundan battığı anda kamışın ucunu 5-10 cm yukarı kaldırmak. balık oltaya takıldıysa zaten çok ağır olmadıkça kurtulamaz. ve takılınca şamandırayı iyice batırır ve kamışın ucunu esnetir. bu durumda çok yavaş olmamak kaydıyla kamışı tekrar yukarı ve ucunu karaya doğru açıyla kaldırırsak balık vurdurmadan kendini yanımızda bulur.
    9-yemleme (bazbuz-mazmuz yöreye göre değişir ismi) : bayat ekmeklerin kabuklarını traşlayalım. balık kızarttığımız yağdan yarım çay bardağı kadar ilave edip suyla iyice yumuşatalım (hamur kıvamında asla değil). denize attığımızda duman gibi olacak kadar inceltelim. burada amaç balıkları attığımız yemleme ile doyurmak olmamalı ,sadece denizde koku ve birazda görünüm sağlamak amaçlı yemleme yapmalıyız. 15 dk-30 dk arası her 5 dk da bir yarım avuç bize yakın noktalara yemlemeleri atalım. balık toplanınca da yemlemeye devam etmek lazım. çünkü arkasında avcı balıklar gelecektir. gelmese de 400-500 gr kefale kadar dayanıklı oltamız işe yarayacaktır.

    bundan sonrada kovamızdaki bırakma için kullanacağımız küçük kefal veya kupezlerle artık ne varsa levrek ve lüfer avlıyabiliriz. bırakma konusunda da buradaki tecrübelerimi paylaşacağım.

    sormak istediğiniz bir şey olursa cevaplarım.
    rastgele.......


    [​IMG]


    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 5 Mayıs 2008
  4. fuatsarikaya

    fuatsarikaya FUAT SARIKAYA

    Mesajlar:
    42
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    7+1 dam makine 4,20 alba star suf kamış
    En İyi Avı:
    2,3 kg Turna
    merhaba bence kıbıs oltasından önce kurt denemelisin. kurtu sevmeyen balık nadir şansın artabilir. arkadaş şamandıralı takımı çok güzel anlatmış emeği için teşekkürler(kurtu nereden bulurum dersen kayalıkların altına elini sokacaksın çamurumsu yerleri elle veya spatula yardımıyla kaz aradan kaya kurtlarını çıkar)
     
  5. 3182

    3182

    Mesajlar:
    1.186
    Kefal üzerine

    Size biraz kendi kefal avı tecrübelerimi aktarayım.

    1. Ekmekli kıbrıs oltası ile kefal tutmak istiyorsanız hastane okul askeriye lokanta gibi denize kıyısı olan ve artıklarını denize atan bu türden yerlerin yakınında 10 numara iş yapar. Örnek : Baltalimanı hastanesi önü

    2. Kurt ile kefal tutmak istiyorsanız menekşe plajı k.çekmece 10 numara iş yapar. (Zargana ile karışık kefal tutarsınız)

    3. Benim favorim gördünüz suda kefaller sürü geziyor. Oraya bir kaç balık kafası pisliği felan atın yemleyin. Aynı yere direk oltanızın ucundaki klipse 30 cm köstek ve ucuna sinek iğne bağlayıp yem olarak da balık bağırsağı pisliği takın. İşin ilmi suda yem serbest dolaşsın gerdirmeyin. Kefal yemi emerkende gerdirip yakalayın.

    Bunlar nacizane tecrübelerim. 2. maddeyi 1. maddede denediğimde gümüşler ufak balıklar kurdu bitirdi. 1. madde yi 2. lokasyon da denediğimde ekmek sabahtan akşama kadar suda durdu tıklayan olmadı. 3. madde zaten 10 numara benim kendi icadım favorim.
     
  6. fuatsarikaya

    fuatsarikaya FUAT SARIKAYA

    Mesajlar:
    42
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    7+1 dam makine 4,20 alba star suf kamış
    En İyi Avı:
    2,3 kg Turna
    bence menekşe çok iyi yer geçen sene iyi avlar yapmıştık zargana kefal karışık
     
  7. RÜZGARLI_ADA

    RÜZGARLI_ADA GÖKTUĞ KARABULUT

    Mesajlar:
    9
    KEFALİN DİĞER BALIKLAR GİBİ DİŞLERİ OLMADIĞINDAN NARİN YUMUŞAK DÖKÜNTÜ YEMLERLE BESLENMESİ BİR İPUCU.GENELLIKLE KIBRIS OLTASINA KI BEN ÇOKLU VE AĞIR MAKİNELİ DİYORUM BU TAKIMA BU OLTAYA DAHA ONCEDEN GAZETEYE TUZLANARAK SARILMIS SARDALYA SARMANIZI VE OLTAYI FIRLATMADAN ONCE AYAGINIZLA EZMENIZI TAVSIYE EDERIM BOYLELIKLE YEM SUDA DAHA COK KOKU SALACAK VE EZILMIS OLMASI KEFALIN YEMI YEMESI ICIN DAHA YUMUSAK OLACAKTIR.SARDALYAYI SARARKEN ORTASINDAN YANI SIRTINDAN IGNEYI BATIRIN SONRA BIR TUR ATTIRIN VE IKIYE KATLAYIP IGNELERI SARMAYA DEVAM EDIP EN SON DA BASIT BIR DUGUMLE BAŞ KUYRUK KISMINI SAGLAMLASTIRINIZ.

    SOYLE BIR ORNEK ANLATAYIM BALIK TUTTUGUMUZ LIMANDA AGLARINI TEMZILEMIS OLAN TEKNEDEN CIKAN SARDALYALARIN BİR KISMI HEMEN ISKELENIN DIBINDE BEMBEYAZ BIR ORTU OLUSTURMUSTU.INSANLAR DILIM SEKLINDE SARDALYAYI TEK IGNE ILE TAKIP BASARISIZ OLUYORDU VE DE KEFALLER DIPTEKI BALIKLARA DOKUNMUYORDU.BIZ SARDALYANIN DERISINI SOYUP DA SALLADIGIMIZ OLTADAN VERIM ALIYORDUK SU ANA KADAR EKMEKLE BASARILI OLAMADIM:confused:
     
  8. RÜZGARLI_ADA

    RÜZGARLI_ADA GÖKTUĞ KARABULUT

    Mesajlar:
    9
    Aklima Geldi Yazamadan Edemeyecegim Cok Seneler Once 11 Yasimda Iken Gokceada Limaninda Iskeleden Suya 1 2 Metre Yuruyerek Ekmek Parcalari Atiyordum Derken Kefaller Bir Iki Toplanmaya Baslandi Ve Cogaldi Hemen Oltalari Suya Attik Ama Yemlerimiz Sardalaya Idi Ekmekle Topladigim Baliklari Sardalya Ile Cok Rahat Yakalamistik.

    Bir De Kefalin Cok Sinsi Olmasi Urkekliginden Kaynaklanmakta Bence Cunku Yemi Dagilmis Ve Igneleri Acilmis Oltami Sudan Cekerken Düğüm Kisminda Kalmis Olan Sardalya Parcalarini Yemek Icin Oltama Atladi Ben De Oltayi Hizla Cekip Carpma Gibi Kullandim Ve Baligi Kafasindan Yakaladim Bence Uyanik Bi Hayvan Degil:d

    Bir De Bu Kefaller Luferlerden Kacip Cok Siğ Yerlere Saklaniyorlar Hatta Pullari Hasarli Bazilari Ise Et Parcalari Kopmus Gibi Gozukuyor Insan Uzuluyor Ama Aciktiklarinda O Bolgelerde Iyi Av Oluyorlar Hatta Bir Kaya Tasiyan Geminin Icine Siginmis Hallerini Gormusutum:(