sevgili Balıkavı .net ailesi sizden ricam tekne ile balık avında sürekli lazım olan teknik bir bilginin şematik olarak açıklamasını ve avlagın yerinin devamlı eski balıkçılar ın anlattığına göreKERTERİZ ALARAK saptadıklarını duymuştum bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Kerterez konusu detaylı bir konu,kerterez almak ayrı uygulamak apayrı,kerterezi tam olarak alsanız bile akıntılar alt ve üst akınyılar poyraz ve lodos suları hepsi bu olaya etki eder tam ve sağlam kerterezinizi sakin ve 2/4 havada uygulamanız sizi tam ve isabetli kılacaktır başka bir detay kerterez iki veya 3 yerden alınarak uygulanır şema olayını cizmek baya zor onu yaşayarak fotolarla arkadaşlar anlatırsa onu bilemem ama kerterez şemayla falan anlatılcak bir olay değil o anda orda bulunarak kendiniz bizzat almanız gerekir
Tekneyle amatör balıkçılıkta cihaz ve pusula kullanmaksızın bir mevki belirlenirken iki çeşit kerteriz yöntemi kullanılır. 1 - Derinlik kerterizi Buna göre bir mevki "bilinen ve görünen bir işaretin açığındabelirli bir derinlikteki yer" şeklinde tanımlanır. Mesela; "Köyün camisinin tam açığnda 15 kulaç derinlik" ve "Tepedeki ağacı minarenin arkasında gördüümüz hizada ve 25 metre derinlikteki yer" gibi bir ifade bize her zaman bulabileceğimiz bir noktayı tanımlar. Derinlik yavaşça değişiyorsa bu tanımlama yetersiz kalır ve kullanılamaz. 2- İki kerteriz hattının çakışma noktası olarak kerteriz tarifi. Kerteriz hattı; tekne ile işaret olarak kullanılan bulunması ve görülmesi kolay, doğal yada insan yapısı bir nesneyi (bina, ağaç, kaya vs.) birleştiren çizgidir. Açı ve yön tahmini yapılabiliyorsa sadece iki nokta ile kerteriz alınabilir. Ama genelde ikişer nesne üzerinden çizilen iki kerteriz hattı kullanmak (eğer yeterli sayıda nokta bulabiliyorsak) daha garantidir. Yani; "tepedeki ağaçın minarenin arkasında kaldığı anda, başka bir yönde elektrik direğiyle okulun bacası aynı hizaya alındığı nokta" gibi bir tarif yapılır. Dolayısıyle dört tane nokta vardır ve bunlar ikişerli olarak hizalanır. Genelde alet edavat kullanmadan, tek yada iki noktadan kerteriz alındığı iddia edilse de, bu ancak çok tecrübeli, gözünün ayarı gelişmiş ustaların işidir. Çünkü onlar kıyıya bakarak çok kolay isabetli açı ölçümü ve mesafe tahmini yapabilmektedirler. Gözü ile açı ve mesafe ölçme tecrübesi olmayan birisi için iki noktadan kerteriz diye bir kavram olamaz, bu iki noktadan binlerce çizgi çizilebilir ve çakıştırılabilir. Aşağıdaki şekilde sadece 4 örnekle bu açıklanmaya çalışılmıştır.
cevaplar konuyu açanın hoşuna gitsin gitmesin hepimiz için çok gerekli bilgiler, paylaşımınız için teşekkürler,
Aslında bir sekstant almak/yapmak bu işler için çok faydalı olur.. Bununla açık denizde, bir hayli hassas yerinizi bulabilirsiniz. Ama bu biraz hesap kitap gerektirir.. Fakat, kıyıya yakın yerlerde, sektantın ufkunu kıyı çizgisine dayar, güneş yerine belli bir objeyi koyar ve aradaki açıyı not alırsanız, sanırım kafi gelir. Ama böyle tek nokta ile o noktayı tekrar bulmak güç olur. Aynı şekilde iki nokta alırsanız, bulmanız daha kolay olacaktır. http://www.tecepe.com.br/nav/CDSextantProject.htm Bu kerteriz alma konusunu anlatan pek çok kaynak var, yoksada işte artık gani gani mevcut.. Ama nedense, o kerterize nasıl gideceğimizi anlatan bir şey yok. Yani, ne durumda, kıyıya yaklaşmamız, ne durumda açılmamız, ne durumda ne taraf gitmemiz gerekiyor? Bunu hem anlatmanın hemde uygulamanın en emin yolu, sektant kullanmaktır. Kıyıda vs. iki yakınca nokta seçilir. Sekstant yatay tutulup aralarındaki açı ölçülür. Sonra en az birinin kıyı çizgisine olan açısı. Bunlar not edilir. Bu bölgeye ulaşınca, tekrar bakılır. Eğer noktalar arasındaki açı ölçülenden azsa yaklaşılır, çoksa uzaklaşılır. Böylece kolayca kerteriz alınan yere ulaşılır. Diğer yandan bunun gerektiği durumlarda yerinizi bir hayli hassas şekilde iletmenizi sağlayacabileceğini de unutmayın.. Yada bu antika navigasyon işlerini bırakıp, bir GPS alın..