Merhabalar, Forumda cogunlukla avlanan baliklar, avda gecirilen heyecanli zamanlar gibi keyifli konulara deginiliyor, ki bu da gayet dogal. Zira hepimiz bu forum sayesinde balikcilik tutkumuza dair paylasimlarda bulunuyor ve bundan buyuk keyif aliyoruz. Fakat ben son zamanlarda sadece balikci tezgahlarinda degil, malesef bu forumdaki raporlarda da ufacik baliklarin avlandigina sahit oldukca balikciliktan soguyor, bu isin geleceginin olmadigina daha cok inaniyorum. Keyfinizi kacirmak istemem ama olgunlasmasina ve uremesine izin vermeden, daha yavruyken avladigimiz baliklar yuzunden denizlerimiz cole donmek uzere. Ticari balikcilikta tebliglere aykiri yapilan yavru balik avciligi zaten bilinen bir gercek. Fakat benim burada uzerinde durmak istedigim esas konu, denizin ve baligin, yani doganin degerini bildigini varsaydigimiz amator balikcilarin bu konudaki duyarsizligi. Ticari balikcilarin bu konuda bahanesi olamaz tabi ki ama onlara gelince isin icinde "ekmek parasi" faktoru var denilip cikiliyor. Amator balikcilarin ise bu konuda daha bilincli olmasi gerektigine inaniyorum. Dolayisiyla, bu forumda avlanan yavru baliklari resimleyip rapor halinde digerleri ile paylasanlari protesto ediyorum. Lafi daha fazla uzatmadan, hic keyifli bir paylasim olmayacaginin da farkinda olmama ragmen, forumumuzda cok sayida bilincli ve dogaya saygili amator balikci oldugunu ispatlamak adina bir oneri getirmek istiyorum. Mutlaka hepimizin son zamanlarda yavru balik katliamina dair yasadigi cevrede gordugu bir manzara veya bir baskasindan duydugu bir hikaye vardir. Bunlari buradan paylasmayi oneriyorum. Cesitli raporlarda bu konuda uzucu tespitlere yer verilmis ama daha once dogrudan bu konuyu ele alan bir baslik olmadigini anliyorum. Yapacagimiz paylasimin, yavru balik katletmeyi israrla ve arsizca surdurenlerin (amator veya profesyonel olarak) teshir edilmesini (isim verilmesi gerekmez) ve bu sayede bundan sonra hic degilse bu konuda daha cekingen davranmalarini saglayabilecegini umuyorum. Ornek olmasi acisindan, ilk paylasimi su sekilde ozetleyebilirim: "Ankara Ulus halindeki balikci tezgahlari". Ankara`da yasayan balik sever dostlarimizin bir ara hale ugrayip daha ureme yasina ulasamadan avlanmis parmak kadar (hemen hemen her turden) baligin nasil kasa kasa alinip satildigini gormelerini diliyorum. Buna benzer manzaralara tum illerimizde rastlamak mumkun. Baska ne acikli manzara ve hikayeler var acaba?... Dogaya saygisi olan amatorler ile bu isten yedigi ekmege saygisi olan profesyonellere rastgele...
bence avlanılan balık adedinin bizi heyecanlandırmasından vazgeçip, anlanılan en büyüğüyle avdan bahsetmeyi adet haline getirmeliyiz. 20 çinekop, 1 sarıkanat demek yerine; 1 sarıkanat aldım, 20 çinekopu küçük oldukları için denize bıraktım gibi. bu işin amatör kısmı. açıkçası da, gerçek amatörler öyle davranıyor zaten. problem profesyonel balıkçılarda. sonarla balığın yerini saptayıp, çevreleyip, tüm sürüyü yakalama şansına sahip bu adamlar. Bu işin şakası yok, o nesilden hiçbir balığa yaşama şansı tanımamak demek bu. bu gün, burada bir av raporunu okurken,arkadaşlarımızdan birinin şu sözleri ettiğini gördüm: tam balık vurmaya başlamıştı, gırgırlar yanaşıp sürüyü çevirdiler.. bence bunu engellemeliyiz. özellikle boğazda..
oltayla avlanan insan ne kadar avlayabilirki bence de balık neslini tüketen büyük balıkçı tekneleri ...
Yasak dönemde avlanılan bir tek balık bile karnında nesline katacağı yavru sayısı kadar karşılığa sahiptir. Yani oltayla avlanan insanlar da muhakkak ki bir açıdan tüketicidir ve bu yüzden sınırlamaları kuralları içeren bir tebliğ var ve de bizler uymakla yükümlüyüz. Arkadaşlar forumda bahsettiğiniz şeklide yavru sayılabilecek balıkların raporlandığından bahsediyorsunuz, peki hep bahsettiğimiz şu sarı ünlem işaretini yeteri kadar kullanıyormusunuz acaba? Yönetim olarak asla bahsi geçen şekildeki raporları bilinçli olarak tutmuyoruz. Sadece bazen konunun ekisk kalan kısımları olabileceği gibi raporu açan arkadaşa cevabi söz hakkı için bekleme yapıyoruz. Gün içerisinde gerek moderatörler gerekse adminler olarak yaptığımız görüşmelerde bize bildirimi yapılan konular hakkında muhakkak fikir alış-verişinde bulunuyor, değerlendirmeler yapıyor ve ona göre habreket ediyoruz. Eksikliklerimiz ve hatalarımız, gözden kaçırdıklarımız vardır,olacaktır da. Ancak lütfen bize sarı ünlemi kullanarak bildirimde bulunmayı sürdürün. En basitinden ben yönetimdeki diğer arkadaşlarımın da dikkatini buraya çekmek adına bu ünlem işaretini kullanacağım. Selamlar..
İbrahim bey, öncelikle hassasiyetiniz için teşekkürler. Rıfat arkadaşımız açıklama yazmış gerçi ama ben de hassasiyetinize karşı bir kaç satır yazmadan geçmek istemedim. Elbette sürekli olarak insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz ama yine de sizin de dediğiniz gibi ufak balıkların avlandığı görüntüler ya da farklı açıdan yasaya aykırı olan av raporları da yayınlanmıyor değil. Moderasyon ekibinde bulunanlar olarak genel itibari ile bu konuya dikkat ediyor ve üyemiz yeni bir üye ise konu içinde gerekli bilgilendirmeyi yapıyoruz ya da daha evvel bu konularda bilgi sahibi oldunu bildiğimiz arkadaşlar tarafından bu tip raporlar yayınlanırsa, bilgilendirmeyi yaptıktan sonra konuyu kilitliyoruz. Bunların dışında elbette ki gözümüzden kaçanlar da vardır ancak Rıfat arkadaşımızın da bahsettiği gibi sarı ünlem işaretine basarak tüm üyelerimiz bildirimde bulunabilirler. Bunun sonucunda, üyeden alınması gereken bir bilgi varsa kendisi ile irtibata geçer ve cevabını bekleriz. Cevaba göre de gereken her ne ise onu yaparız. Belli bir süre cevap gelmezse uzamaması açısından konuyu kilitler ve cevabı öyle bekleriz. Üyeye sormayı gerektirmeyen ancak netliği olmayan bir konu varsa da, moderasyondaki arkadaşlarla kendi aramızda bir süre bu konuyu tartışırız ve ona göre ortak bir karar vererek yapılması gerekeni uygularız. Velhasıl, sandığınız gibi, bu konulara hassasiyet göstermiyor değiliz. Not : Lütfen, sarı ünlem işaretini mutlaka kullanalım ve çok aceleci olmayalım. Moderasyondaki arkadaşlarımızın siteye geldiklerinde ilk baktıkları yerin, sizlerin bu sarı ünleme basarak göndermiş olduğu raporlar olduğunu da unutmayın arkadaşlar. Sarı ünlem işaretinin müdavimleri de yok değil, onlara ayrıca teşekkür ederiz, işimizi kolaylaştırdıkları gibi çabuklaştırıyorlar da. İşimiz oluyor, belli bir süre bakamıyoruz v.s... Sitede gözümüzden kaçan olumsuzluklardan, bu bildirimler sayesinde haberdar oluyoruz. Sarı ünlem işaretini kullanmanız bu nedenle önemli. Mesela ben bu konudan, Rıfat, sarı ünleme basarak raporladığı için kısa zamanda haberdar oldum. Yoksa diğer raporlara bakıp, ondan sonra sitedeki konulara geçecektim ve kimbilir bu konuyu ne zaman farkedecektim. Hepinize şimdiden teşekkürler.