merhaba arkadaşlar , orta boy kefal avı için kıbrıs takımı yapmak istiyorum , misina kalınlığı ve daha önemlisi olta çeşidi hakkında bilgi verebilecek arkadaşlar var mı , şimdiden teşekkürler
hazır kıbrıs takımları var illa kendim yapıcam diyorsan tek beden üzerine 10 veya 15 iğne bağlıyabilirsin http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=29955
Aslında kıbrıs için en iyisi, çelik tel kullanmak. Çelik tel zor karışıyor, ayıklaması kolay oluyor. Yapması da daha pratik. Genel olarak şunları söylemek mümkün olur sanıyorum. Kıbrıs için mantar vs. kullanmamak lazım. El büyüklüğünde ekmeğin bir kenarına yakın kıbrısın ucu konur. Ekmek rulo şeklinde misinanın üzerine sarılır. Kıbrıs ise ekmeğin üzerine sarılarak ekmek rulo gibi bir arada tutulur. Taze odun fırını ekmeği olması önemlidir. Tava ekmeği vs. dağılır, iyi netice vermez. Kıbrısın bağlı olduğu misina FC olmalıdır. 1 - 2 kulaç kadar FC misina alınıp, ucuna bir fırdöndü bağlanır. Kıbrıs ise bu fırdöndüyle takıma birleştirilir. FC'nin diğer ucuna bir fırdöndü daha konabilir, yada kasa gözü yapılır. Burası, makineden gelen misinadaki fırdöndü/klipse takılmalıdır. Su üstü kullanılıyorsa, makineden gelen misinanın ucundaki fırdöndüye aynı zamanda küçük bir beyaz veya açık mavi köpük takılır. Kibrit kutusunun yarısı kadarcık olması yeter. Temel olarak fırdöndüyü batırmayacak kadar olması kafidir. Böylece, fırdöndü ve misina suyun üzerinde kalır. Ekmek, içinde mantar olmasada yüzecektir zaten. Eğer içine mantar koyarsanız, ekmek suyun üzerinde kalır, yarıdan fazlası dışarıda olur ve efektif olmaz. İçine mantar konmazsa, ekmeğin %85'i suyun içinde olur. Böylece daha etkili olur. Bu durumda fırdöndüye mantar koymazsanız, ekmek suda yüzerken, fırdöndü onun altına gelir, alttaki bilhassa büyük kefalleri ürkütür. Bu yüzden fırdöndüye onu yüzdürecek kadar bir köpük koyuyoruz ki, dibe dalıp, büyük kefalleri kaçırmasın. Aslen, büyük kefaller kıbrısa çok nazlı olurlar. Küçükler ve orta karar olanlar kıbrısa saldırır. Ekmeği parçalar, kuyruklarıyla vs. vurup dağıtır, emerler. Bu arada dökülen küçük kırıntıları ise, alttaki büyük kefaller zahmetsizce ve risk almadan toplarlar. O yüzden kıbrısla su üstü büyük kefal yakalamak zor dur. En iyisi, ekmeği bir şekilde sarıp, kıbrıs kullanmadan, bir kol boyu kadar alta gelecek küçük, sağlam bir sinek iğne, ki Iseama 12 numara bir iğne idealdir, küçücük bir ekmekle yemlenirse olur. Bu iğnenin ağırlığı ile dibe dalar. Yukardaki ekmeği küçük kefaller parçalarken, büyüğü altta bu iğneye çok tereddüt etmeden gelir.
saolun arkadaşlar bilgiler için , bu arada mantar değilde ekmeğin içine kiraz büyüklüğünde beyaz köpük koysak nasıl olur en azından batmaması için ?
Ekmek batmaz zaten. Yeterince açık yazdığımızı sanıyorum. Tava ekmeği değil, taş fırın veya odun fırını ekmeği olmalı. Ama esmer ekmek vs.demiyorum. Bildiğimiz bakkalda satılan ekmek. Böldüğünüzde, içi sünger gibi delikleri küçük, hep aynı boy olmayacak. Büyük delikler, küçük delikler vs. olacak ve aradaki hamur sakız gibi olacak.
Kefal diyorsak kıbrıs takımını aklımızdan çıkarmalıyız bence tabi amaç yavru kefalleri avlamak değilse.İri kefal nadiren kıbrısa yakalanır oda ekmeğin içine küçük bir çakıl taşı koyar şamandıranın üstte ekmeğin altta kalmasını sağlarsanız ve bi kaç iğneğide ekmek içiyle kapatırsanız mümkün olabilir.Onun dışında kefal ekmeği yesede iğneleri çıplak bırakıverecektir. Kefal için benim kullandığım saçaklı bir takım var aynı beden üzerinden aşağıya sarkan 3 köstek iğnelerin her birine ekmek içi takar ve üst kısmada bir top ekmek bağlarsanız kefal aşağıya dökülen parçalar sanarak iğnelere hücüm eder ve kefal için kesin yöntem budur yada onun dışında tek 1-1.5 metre ince misinanın ucuna 7 numara iğneye ekmek içi takar zargana topuyla kullanırsanızda sonuç alırsınız. Lakin siz illa da kıbrıs kullanmak istiyorum amaç sadece kefal değil diyorsanız ince misinadan takım yapmalısınız iğneler 8 numara beyaz çapraz iğne aynı hat üzerine bağlanır (köstek yapılmaz) şamandıra olarak zargana topunu tavsiye ederim uzağa atış açısından da verimli olacaktır.Ekmeğin dış kısmı içeri gelecek şekilde çevirip içine ufak bi çakıl taşı koyarsanız bu ekmeğin aşağıda şamandıranın yukarıda kalmasını sağlar ve avcılığı yükseltir çok iri boydaki sarpalar genelde suyun biraz altındaki ekmeğe rağbet etmektedir ayrıca mendirek civarı gibi bir yerde av yapıyorsanız kırılmaya başlayan dalgalar su üzerindeki ekmeğin parçalanmasını kolaylaştıracağından ekmeğin aşağıda kalması işinizi kolaylaştırır bu şekilde yapıp iğneleri sararsanız avcı bir kıbrıs takımı elde etmiş olursunuz.
işin enteresan tarafı kıbrıslı oltacılar kefal için kıbrıs takımı kullanmıyorlar, daha doğrusu daha kıbrısta kıbrıs takımı kullanan da görmedim burada gördüğümü yazayım; makineden gelen ana misina iri boy tapalı şeffaf şamandıraya bağlanıyor, şamandıranın içi yarıya kadar su dolduruluyor, şamandıranın diğer ucuna 1-1,5 metre kadar ince misine bağlanıyor ucunada 1 adet küçük boy beyaz iğne takılıyor. iğneyede ekmek takılıyor(fazla ezmeden) içi su dolu şamandıranın ağırlığı sayesinde uzağa fırlatılıp bekleniyor, şamandıra şeffaf olduğu için ve içi yarıya kadar su dolu olduğu için kıyıdan bakınca görülmüyor. olta attıkları bölgeyede sigara paketi kadar ekmek parçaları koparıp fırlatıyorlar. sorduğumda kefale atıyorum diyorlardı.
Fosforlu olanlar hariç ürküteceğini sanmıyorum, ki kefal tuzağı bilmesine rağmen ekmeği yemeye devam eder zaten düzeneğin amacıda kefalin kurnazlığına 2. bir atak olarak yapılmıştır.