Haber7 Web Sitesinden alıntı yapılmıştır. Yazının kendisine bu linkden ulaşabilirsiniz.Fikir ve eser hakları tamamen kaynak sitede belirtilen kişi/kuruluşlara aittir. http://www.haber7.com/yazdir.php?nID=474009 2010-01-20 15:39:18 Kilyos’ta ikiye bölünen Moldova bayraklı kuru yük gemisinden denize yaklaşık 90 ton mazot sızdı. Kirliliğin bölgede 20 yıl süreceğini belirten çevreciler, “10 yıl boyunca burada balık beklemeyin” diyor. Kilyos açıklarında fırtına nedeniyle dün karaya oturarak ikiye bölünen ''Orcun C'' isimli Moldova bayraklı kuru yük gemisinden sızan yakıt, denizde kirliliğe yol açtı. Gemiden yaklaşık 90 ton mazot ve 30 ton makine yağının denize sızdığı belirtiliyor. Rüzgarın etkili olması nedeniyle denizden temizleme çalışması yapılamıyor. Ekipler, karadan kürek ve tırmıklarla çalışma yapıyor. Denizin temizlenmesinin bir aydan fazla sürmesi bekleniyor. ÇETİNTAŞ: BU GEMİLER BOĞAZ'DAN GEÇMEMELİ Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, NTV muhabiri Can Ertuna’nın sorularını yanıtladı. Kaza yapan geminin yaşlı olmasını dikkat çeken Çetintaş, “Bu gemiler, 20 yaşı geçmiş gemiler. Sigortalarının da araştırılması gerekiyor. Seferden men edildiğine dair bilgiler var” dedi. Bu tür gemilerin Türk boğazlarından geçmemesi gerektiğini söyleyen Çetintaş, “Boğaz’dan yılda 60 bin gemi geçiyor, yaklaşık 200 milyon ton ham petrol taşınıyor. Bu gemilerin 1 milyon yılda oluşan kumluların yanında demirlemesi son derece sakıncalıdır” diye konuştu. 'FIRTINA GÜNÜNDE KARAYA OTURMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ' “Gemiler meteorolojik uyarılara göre tedbir almalı” diyen Çetintaş, “Geminin fırtınanın koptuğu gün, karaya oturması kaygı verici ve düşündürücüdür” dedi. 10 YIL BALIK YOK Çetintaş, sızan yakıtın yarattığı kirliliğin izlerinin yıllarca silinemeyeceğini belirterek, “Biyolojik kirlilik 20 yıl sürecek. Burada 10 yıl boyunca tekir, kalkan ve palamutun olması beklenemez” diye konuştu. Bölgede fotoğraf çekip, su örnekleri aldıklarını söyleyen Çetintaş, balıkçı örgütleriyle birlikte mahkemeye gidip, tazminat talebinde bulunacaklarını da belirtti. (Ntvmsnbc)
Kontrolü sıkı olmayınca böyle sonuçlar çıkıyor . Yetkilikerin bu gibi durumlara bir çeözüm bulması şart .. ne vahim
Sanırım denetimsizlik daha başımıza işler açacak.Al sana kirlilik , al tırıvırı , trol , aşırı avlanma vs vs vs .... İnanın ben çok sıkılıyorum ve inanıyorum ki bu forumdakiler ve benzer bir kaç forum sakinleride sıkılıyor. Çok mu azınlığız?
deniz bakanlığının kurulması ve bütün bu işlerin masaya yatırılıp tekrar gözden gecirilmesi şart. cezalarında caydırıcı olması tabiki.20 yaşında bakımsız bir gemi.sanki gözden cıkarılıp bilerek batırılıp sigortadan para alınması için tezgahlanmış gibi.
Bende kendi kendime dün diyordum oh iyi oldu inşallah batık orda kalır balık yuva yapar filan düşünürken daha beteri oldu inşallah bir an önce temizlenir...
Çok berbat bir durum denizlerimiz zaten verimsiz birde bu gemilerin verdiği zararlar ortada çok büyük cezalar lazım.
90 ton mazot ve 30 ton yağ, bildiğim kadarıyla geminin kendi kullanımı için. İlk açıklamalarda bunların tehlike arzettiği ama depolarda durduğu ve akıntı olmadığı yönündeydi. Gemi kuru yük gemisi, yani akaryakıt taşımıyor. Bu yüzden de, böyle bir kazadan sonra bu gemiler geçmesin demek çok anlamlı değil. Hangi gemiler kendi yakıtı olmaksızın buradan geçecekler? Elbette sızıntı varsa çok üzücü sonuçları da olacaktır. Biz de üzülürüz sonuç olarak ama hemen tayakkuza geçmeden; olayı doğru anlamamız ve sonuçta bir kaza olduğunu, sorumsuzluk olmadığını görmemiz de gerekir.
Hayallerim suya düştü, Bu balık sevdasına düşmeden evvel hep kaçardım şehirden. Bu zamanlarda sık sık Kemerburgaz, Bahçeköy istikametinden geçerdim kilyosa. Kale istikametinden buruna doğru gider. Araba girmesi için moloz dökülmüş olan buruna motorumla rahatça girer taa uca kadar gider istanbulda salacakla beraber en güzel gün batımını burada seyrederdim guruba dalar kendimden geçerdim. Buruna gitmeden evvel yolun ortasında incirin ordan sola sapar sahile inen yolun ortasında tekrar soldan Uğurla, Hakan kardeşlerin balıkçı kulübesine gider çaylarına ortak olurdum. Bu balık sevdasına düşünce kendimi şööle iyice donatıp orada balığa gidecektim. Takım taklavatı dizdim Forumlarda ne varsa hatmettim boğaz, köprü, galatada teoriği pratiğe dönüştürürken. kendimi Hakan'gilin kulübenin önündeki en uç kayadan olta sallarken hayal ederdim. Taki düne kadar. Bu hayal bir kuru yük gemisi tarafından akamete uğratılana kadar. Gemiden tolarca mazot ve yağ denize akarken hayallerimde boşluğa aktı. bir kuru yük gemisi batarken düşlerimi aldı götürdü benden lanetli güvertesinde. Tamer Dursun
Tabiki bu haberin doğruluğu ile ilgili.Haklısınız haber tam doğuda değil ise içerisinde daha tehlikeli kimyasalların olmadığını nerden bilebiliriz? Sonuçta gözünle görsende sözde mazot veya yağın analizini yaptık mı? Tabiki hiçbirşey net değildir. Umudumuz ve temennimiz en az zararla tekrar çevre koşullarının normal haline gelmesi. Umarım....
Elbette. Gerçek olan şu ki bizim denizimiz, bizim kıyımız zarar gördü. Suçlama yapmak doğru olmayabilir ama üzülmemek elde değil. Ben de zararın en az olmasını ve mümkün olduğu kadar erken geri döndürülmesini dilerim.