Bu akşam iş çıkışı pazardan geçerken bir balıkçı tezgahında "palamut 5 palamut 5" nidaları duyunca istemeden ayaklarım beni oraya doğru götürdü. Kalabalık tezgahta uzaktan baktım palamut değil torik olmuş bunlar dedim. Her biri kilo rahat var. Karanlığın da etkisiyle balıklara çok dikkatli bakmadan banada şurdan bir tane versene dedim. Ama renklerinin biraz mat olduğunu hatırlıyorum. Ayıklanan balığı eve getirdim. Hanım balığı duyunca tabi klasik surat ifadesiyle aldı kızartmaya götürdü. Sofraya oturunca balıktan ilk lokmamızı aldığımızda bu balık neden bu kadar sası dedik. Bir kaç lokmadan sonra yiyemeyeceğimizi anlayıp bıraktık kedilere. Sanırım istanbul'da bugün çeşitli tezgahlarda bu balık satılmıştır. Benim durumumda birçok kişi vardır Balığın TOMBİk yada CEYLAN BALIĞI olarak tabir edilen balık türünden olduğunu sanıyorum. Bilgisi olan arkadaşlardan RESİMLİ yardım lütfen. Balığın özellikleri 1) Görüntüsü palamutu andırmakla beraber rengi palamuta göre çok mattı 2) Tadı çok yağsız ve hindiye benziyordu. 3) Yıkanırken içinden hiç kan çıkmamış 4) Eşimin söylediğine göre alt kısmındaki beyazlıkta tırnak büyüklüğünde siyah beneker varmış. Bu kadarcık ip ucuyla bu balığı tespit edebilecekler bilgi verirse sevinirim. Bu bana iyi bir ders oldu. Artık hanımın dilinden kurtulamam. Birdaha asla kolyozu uskumru diye alanlarla, ya da tirsiyi sardalya diye alanlarla, ya da akyayı lüfer diye alanlarla, hatta hatta kefali çinekop diye alanlarla bile dalga geçmem
Peki bu balık nasıl güzel pişirilir ? Tezgahlarda yerini almış , lezzetli hale getirebilecek bir tarifi varmıdır ? Bilen ustalar yardım ederseniz sevinirim. Mesela Lakerda sı olurmu ?
alperan bey geçmiş olsun. benim anlamadığım yazılıorkinos çokkötü bir balıkmı?millet kaşıkla tutmak için yırtınıyor... kusura bakmayın ben daha çözemedim hangisi doğru hangisi yanlış
Tezgahlarda palamut diye satılan bu balığın boy limiti 45 cm dir tezgahlarda satılanlar palamut diye satıldığına göre tahminimce bu limitin oldukça altındalar ,hiç alınmamasında fayda var
Belki bu balığın mevsimi başka bir zamandır bilemiyorum. Ama ben kendimi palamutun lezzetine öyle şartlamıştımki bunun altında bir lezzeti görünce üzüldüm. Elbetteki çirkin değil. Ama palamuta benzemekle beraber yağsız ve sası bir tadı var Hani palamutun etinde siyah yerlerinde özel bir lezzet vardır ya, yazılı orkinosun siyah bölümleri yenecek gibi değil. Kötü bir tadı var. Etin beyaz kısımlarıysa çok sıkı ve hindiyi andıran bir tadı var. Yani benzetme yaparsak uskumruyla kolyoz arası bir faka benziyor. Elbettte zevkler tartışılmaz ama ben sevmedim. Ancak avcılığı konusunda sanırım zevkli bir avı olacağıdır. Bir çok kardeşimiz genel olarak balık tutmayı çok sevdikleri halde yemekten çok haz etmezler. belki bunun gibi bir şeydir. Yada zevk meselesidir sadece. Denemeden bilemezsiniz.
Balık çok yağsızdı. Hani palamutun ocaktan sonraki yağsızlaştığı dönem vardır, onun gibi. Bildiğim kadarıyla bu tip balıkların tavası lezzetli olmaz. Belki soslu buğulama - fırın türleri lezzetli olabilir. Denemek lazım. Ama ben denemeyeceğim Etin siyah kısımlarındaki acılık hala ağzıma geliyor
yahu ben daha 3 gun once aldım sole tavada guzel guzel pısırım, gayette guzeldı, neyını begenmedın kı abi ayrıca kanda cıkmıstı, var bu ıste bı terslık afiyet olsun
Dedim ya ben palamuta göre kıyasladım. Biz 4 kişi yedikbeğenmedik. Palamutun lezzeti yoktu. Ama zevk meselesi. Sanırım yazılı orkinos olduğunu bilerek alsam farklı düşünebilirdim. Çirkin değildi. Ama palamut gibi de değildi yani. Palamut gibi etli - kanlı bi balık değildi. Şu da varki ticari olarak ta o boy kiloluk bir palamut 5 ytl olmazdı zaten.
bende geçöen hafta 2 kiloluk bir yazılı aldım,mangalda yapmamıza ragmen lezzetliydi,var bu işte bişey
Bence burada rezil olması gereken biri varsa kesinlikle o kişi siz değilsiniz, bu balığı size palamut diyerek satan kişidir. Buna o kadar çok rastlıyoruz ki yukarıda arkadaşlar yazmış zaten görünüm olarak birbirine benzeyen balıkları bu şekilde pazarlıyorlar hatta benzemeyenleri bile, belki siz yazılı orkinos ile palamut arasındaki farkı ayırt edebilcekken edemediğiniz için böyle yazdınız ama olayın birde bu yönü var. Çünkü herkes sizin gibi balık çeşitlerini, görüntülerindeki ufak farkları bilmek durumunda değil, zorunda da değil burada balıkçının "esnaf" olmanın gereğini yerine getirmesini beklemek çokmu fazla bu kadar uzatmamdaki sebep bu konulara gerçekten sinirlenmem. Bunu yapan balıkçı arkadaş sirkülere hiç bir şekilde uymayan balık yavrularınıda güle oynaya satıyor. Bu yazdıklarım el arabasında vs. seyyar olarak balık satanlardan ziyade halde ve diğer dükkünlarda balık satanlaradır. Saygılar.
Sana komik bir şey söyliim. Geçen yaz Karaköy balıkçılar çarşısında gezerken kiloluk tatlısu levrekleri gördüm. Üstüne mezgit yazmışlar. Canım çekti çok tazeydi çünkü. Ne kadar tatlısu levreği dedim. Tezgahtar yohh abi o mezgit dedi. Eminmisin dedim. Vallaha mezgit dedi. Yan tezgahtaki çocuğu çağırdım. ha bu ne balığı dedim. Mezgit görmüyomusun abi dedi. Tatlısu levreği olmasın dedim. Biz bunu mezgit diye satyoruz abi bilemiyorum dedi. Baktım balıkçılardan ses yok. İçerde yaşlıca bi balıkçıya sordum bu sefer. Tavuk balığı bu gerisini karıştırma dedi Yani satan personelin bile çoğunun neyin ne olduğundan balığın nasıl pişeceğinden mevsiminden vs haberi yok inanın.
Sonuç: Balık mezgitmiş... Balıkçılar ve ihtiyar balıkçı yalan söylemiyorsa... (Tavuk balığı=mezgit(in bir türü)) ve kiloluk (benim gördüğüm TS levreğinin en büyüğü 600 gram, ortalama ağırlıkları 150 gramdır) başka bir balık değilse.
Tombik? Sevgili kaptanım üzgünüm ama sana Bu balıkları satan kişilerin bilgi sahibi olmadıkları konusunda katılmıyorum bende azdaha alma gafletinde bulunuyordum fiyatının çok ucuz olmasından şüphelenip almadım ve daha sonrada bunların TOMBİK diye bilindiğini ve tadının pek hoş olmadığını öğrendim ama bana satmaya çalışan arkadaşın bu balığın palamut olmadığını bildiğine adım gibi eminim kesinlikle üçkağıda yatıyorlar.
yakup hocamın mesajı araya kaynamış oysa cevap burada. yazılı orkinos antalyada kan palamutu diye bilinir. sebebini tahmin etmişsinizdir sanırım ve canlı halde kesilip kanı akıtılmazsa o etinin siyah yerleri çok kötü olur. kanını akıtmak hatta dilimleyip buza yatırmak yapılabilecek işlemlerdir ve balık bu işlemden sonra lezzetli bir balık olur. yani tezgahtan alınıp yenecek bir balık değil ancak tutulunca yenir