Çanakkale'de bir okulumuzun Biyoloji laboratuvarında kavanoz içinde kimyasal sularla saklanan balıklara rastladım. Eğer bu Balık Talanı ve kıyımı durdurulmazsa, elimizde sadece kılçıklar ve konserveleri kalacak. Kalın sağlıcakla... http://www.youtube.com/watch?v=GCacEDxFNTg&feature=youtu.be
bence karadenize kıyısı olan tüm ülkerin en az 2 yıl balık avını tamamen yasaklaması gerekiyor ondan sonra bakın bakalım nasıl balık olacak yani 2 yıl balık yemeyelim ne olacak he bu işten ekmek kazananlar var diyeceksiniz onlarada devlet destek versin 2 yıl bu gidişle hiç birşey bulamicaz büyüklerimiz bundan 10 15 sene öncesinden bahsederken nerdeyse balığı elimizle toplicaktık diyolar şimdi ise rast gelirse biraz istavrit biraz lüfer okadar
Tepkiniz bana biraz garip geldi Tolga abi. O kimyasalda (genellikle formalin ve ya %70lik alkoldür) saklanmalarının nedeni o materyalin çoook uzun yıllarca eğitim amaçlı kullanılmasıdır. Aslında her yıl eğitim için balık israfındansa, uzun yıllar boyunca tek materyalden eğitim gerçekleştirilir. Bunlar genellikle üniversitelerin ve özel kolejlerin hidrobiyoloji/biyoloji laboratuvarlarında saklanır. Durumun vahimliği bu konuda tartışılamaz; ama derseniz ki bu balık boyları avlanma yasakları yeteri kadar kontrol edilmiyor, üstüne bir de lüfer boylarındaki %5 olan tahammmül sınırı %15 e çıkartılarak 17 cm'lik yavruların avlanmasına izin veriliyor, bu konuda sizinle hemfikir olurum. Durumun vahimliği bu yöndedir. Yoksa bütün üniversiteler ve özel okulların eğitim için 20 yılda bir 50şer tane balığı müze materyali haline getirmesi balık sayısını neredeyse hiç etkilemez. Aksine balıkları daha iyi tanıyan bir nesil için önemli bir adım atılmış olur.
Durumun vahimliği balık kıyımı ve talan kültürümüzden, bilinçsizliğimizdendir. Mesaj şu: Adam gibi amatör ruhumuza geri dönmezsek, usl, yol, yordam, racon bilmezsek., balığı sadece bu kavanozlardan izleyeceğiz.
Bu ortamda da çinekop raporları oluyor sonrada allah arttırsın diye temenni mesajları yazılıyor ( sözüm meclisden dışarı, kanca çıkarken balık yaşamayacak durumua gelmiştir vsvs )