Sevgili Dostlar, Engin bilginize sığınarak yardım rica ediyorum. King Fish ile ilgili bir araştırma yapıyorum ancak bu balığın latince adını bir türlü bulamıyorum. King Mackerel ile aynı balık mı oluyor acaba? Dubai'de çok popüler olan bir balık olduğunu biliyorum. Bu balık nerelerde tutulur, ana vatanı neresidir, hangi mevsimde en çok bulunur? Bu konuda bilgisini olan denizseverlerin vereceği bilgiler için şimdiden teşekkür ediyorum.
King fish, bizim sarıkuyruk olarak bilinen balığın büyükçe bir akrabasıydı diye hatırlıyorum. Hatta H.Alp Abi bu yazıyı görürse ayrıntılı bir açıklama yapacaktır.
Alp abinizden gelecek bilgileri merakla bekliyorum. Sarı kuyruk yakın bi akrabası olabilir google görsellerinde farkettim ben de tipleri oldukça benziyor.
Alparsan abi tutmuştu bu baliktan 22 kg. Yani profilde yazıyordu ki yanlış hatırlamıyorsam. O derince bilgi verebilir diye düşünüyorum.
Pasifikte kingfish olarak bilinen baligin bilimsel adi seriola lalandidir. Yellowtail kingfish, yellowtail, kingy adlariylada yabanci litaraturde karsimiza cikar. Muhtesem kuvveti, buyuklugu ve hizi nedeniyle marlin turleriyle kiyaslanan ve olta balikciligi acisindan odul av olarak cok aranan bir baliktir. Dunya rekoru 52kg olmakla birlikte yaklasik 100kg'a erisebilecegi bilinmektedir. Akdeniz'de kuzu, Ege'de Sarikuyruk olarak bilinen Seriola Dumerili ile neredeyse ikiz kardes kadar benzer.Ancak Dumerilinin uzerinde gorebilecegimiz bakir kirmizi hare, lalandide yesilin tonlarindadir ve yanal cizgideki sarililik kingfishde cok daha belirgindir. Seriola dumerilli daha kaba cizgiler icindeyken, seriola lalandi daha zariftir. Kingfish, Seriola Lalandi Seriola Dumerilli, Kuzu veya Sarikuyruk, Amberjack Bu ailenin oldukca benzer baska turleri de vardir.ancak en unluleri bu ikisidir. Bunun disinda tamamen farkli tur olmakla birlikte bazi dunya yorelerinde kingfish olarak taninan baska baliklar da vardir.Ornegin spanish mackarel ve wohoo baliklari bunlarin en meshurlaridir. Ayrica genel olarak travalli denilen (ulkemizde ciplak, catalkuyruk, kral baligi gibi) cranx turlerinin bir kismi da dunyanin farkli yerlerinde kingfish olarak adlandirilabilmektedir. Butun bunlarin disinda bu saydigim cok bilinen ve amator balikcilar tarafindan buyuk bir arzuyla aranan yukarida ifade ettigim genel turlerin otesinde az taninan pek cok baliginda kimi dunya yorelerinde kingfish olarak adlandirildigini bilmekteyiz. Faydali olmasi dilegiyle.
!! Sevgili Huseyin Alp Arslan, Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim araştırma yapmıştım fakat ince nüanslar vardı siz de onu çok güzel izah etmişsiniz. Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Bu balığın en çok bulunduğu yer nereleridir acaba, o konuda bilgi ve birikiminizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Burada toptan alım yapmak isteyen bir firma var nereden ithal etmek en uygun olur acaba? İyi günler dilerim.