Geçen haftasonu kayda değer ilk kırlangıcımı yakalayınca çok keyif aldım. Sizlerden ricam kırlangıç avı ile ilgili denenmiş püf noktalar bilen varsa benimle paylaşmanız. Özellikle kırlangıç hangi saatte ve mevsimde iyi av verir? Hangi yemle daha iyi verim alınabilir? Benim ricam şu an için kıyıdan yapılan av için bilgileri olan varsa paylaşmaları, özellikle benim için en önemli husus ideal av saati? Şimdiden herkese teşekkür ederim. (sitede aradım bulamadım, daha önce geçtiyse bu konu uyarırsanız sevinirim)
lüfere kullanılan beyaz iğneler idealdir ağzı büyüktür kırlangıcın. 2 köstekli yap takımı yada kıyıdan atıyorsan ileri gitmesi için tek köstek yap. istavriti fileto kes iğneye sarmala gönder gitsin. yem büyük olsunki farkedilsin. hemde ufak balıklar, minareler, yengeçler çabuk bitiremesin yemi. günün her saati gelir oltaya. hava aydınlanmaya başladığında giderdim ben daha haraketli oluyor o saatlerde. gece gelmez oltaya pek. bu takımla kalkan ve pisi alma olasığıda var ekstradan. umarım yardımcı olur.
Hüseyin verdiğin bilgiler ve ilgi alakan için teşekkür ederim. Beden ve köstek kaçlık misinadan yapıyorsun? Birde uzun köstekmi yapıyorsun? Son olarakta hangi mevsimde alıyorsun? Şimdiden teşekkürler.
Çok sık denk gelmeyen merada seyrek dağılan bir balık Eskiden telli terazi takımla avlanması önerilirdi şimdi tek köstekli dalgacılarla daha iyi yakalanıyor tek köstekli dalgacıya batı dillerinde -surf rig- diyorlar 75 gramlık fırdöndülü kurşun 0.40 mm bir karış beden sonra boncuk takviyeli üçlü fıdöndü fıdöndünün yana bakan halkasına 2 karış 0.35 köstek, ucuna 1 no lüfer kancası makineye 0.40 misina yem uzun fileto istavrit, sardalya ==== kumluk çakıllık avlaklarda atabildiğin kadar uzağa at olta dibe yerleşince çoook yavaş sar 10 metrede bir 30 saniye bekle yeniden sar balık vurursa oltayı biraz boşla ikinci sert darbeyi bekleme çünkü çekmiyecektir yavaaşca oltayı gerdir balık varsa tasmanı at. anlattığıma bakma bir yılda en fazla üç kırlangıç yakaladım. Akçakocada kaya kum karışık kıyılarda avlanırdım.
Erdem abi çok anlaşılır bir şekilde anlatmışsınız. Teşekkür ederim. Bu sistemde aklıma yattı. Çift kamışla birinde Hüseyin'in taktikle, diğerinde sizin taktikle deneyeceğim. Kırlangıç avıyla ilgili başka bilgilere, küçük ipuçlarına sahip olanlar varsa esirgemezler umarım.
en düşük 0.35 misine kullanmak süprizlerede hazırlıklı olma açısından faydalı. kalkan alma olasılığıda var bu takımın. fazla incik boncuğa girmeden hatta klasik takımlarda kullandığımız klipside iptal ederek direk makineden gelen beden üzerine kurşun ve tek köstekli takım yapılırsa daha sağlıklı olur. makineden gelen misine köstek kurşun ==========================-|==========O isteğe göre 2 köstekte kullanılabilir. yada dipte sürterek çekilcekse çift tarafı fırdöndülü kurşun ve 2 karış köstek ilede olabilir. makineden gelen misine kurşun 2 karış köstek ============================O============ tavsiyem oltaları yatırıp zili takıp beklemektir. 5-10 dakkada bir 3-5 metre sardınızmı yeterlidir.
Bizim de kırlangıca kullandığımız olta yukarıda anlatılana benziyor fakat hareketlendirmeyi hiç düşünmemiştik. Genelde kıyısı yüksek kaya, önü kumlu çakıllı midyeli dibe sahip alanlarda ve tekneyle midye banklarının üzerinde tekneyi akıntıya bırakarak uzun oltanın kısa versiyonuyla avlıyoruz. Kösteğin kurşuna giden misinadan uzun olmasının çok faydası oluyor. Çoğu zaman balık oltayı ağzına alıp öylece duruyor yada çok nazlı bir şekilde çekip çekip bırakıyor.
Karadeniz'de belli derinlikte itibaren dip tamamen midyeyle kaplıdır, buralar ada ada ve çok büyük alanlar kaplar. Deniz salyangozu tarafından çok tahrip edildi ama, hali hazırda 30 m den derin sularda en verimli kalkan, mezgit, kırlangıç sahalarıdır.
enteresanmış. midyelik yani kumluk olmayan alanlarda bu balıklar olmaz sanıyordum. midye adaları karadenize özgü heralde yoksa marmaradada durum aynımı.
Marmarada rastlamadım. Karadenizdeki banklar doğrudan kumun üzerindedir. Bazen 2 m suda bile olur (eskiden olurdu).
Tavsiyen çok güzel Hüseyin benimde aklıma gelmişti aslında, 5-10 dk.da bir 3-5 metre sarmak, sanıyorum böylelikle yemin üstüne binen minarelerden bir nebzede olsa kurtarmış oluruz yemi. Çok teşekkür ederim.
Hocam hepiniz çok faydalı bilgiler verdiniz. Bu bilgileri harmanlayıp, hazırlıklarımı yapıp, ilk olta atma fırsatımda deneyeceğim. İnşallah başarılı olurum ve "av raporları" bölümünde sergileyip sizlere tekrar teşekkür etme imkanı bulurum. Çizim için ayrıca teşekkürler elinize sağlık.