Kırlangıç Avı yardım!

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında tijsverwest tarafından paylaşıldı.

  1. tijsverwest

    tijsverwest Samet BATIR

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    2
    Şehir:
    İstanbul
    Merhaba Sevgili balık sever dostlar.Biz sürekli Pendik-Tuzla açıklarında tekne ile balık avına çıkıyoruz.Genelde istavrit oluyor.Bir kaç defa tesadüfen çapariye kırlangıç takıldı.Hoşumuza gitti aslında bu olay:)) Kırlangıç balığı için yem çeşitleri ve av teknikleri hakkında bilgisi olan sevgili balık sever dostlarımdan tecrübelerini rica ederim.
     
  2. ozkan_askan

    ozkan_askan ÖZKAN AŞKAN

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    984
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    Alba star 3,90 - Alba Star İstanbul 1942 4,20 cm. D.A.M 2,70 cm. telespin, Alba Star Apache 2.40cm
    Favori Makine:
    Okuma Boxter 65 , Alba Star KK 55 , Lineaeffe rapid seal fd 40 , shimano hyperloop 25
    Dip balığıdır aslında. Çapariye tesadüfen atlamış olabilir. Çorbasının güzel olduğunu duymuştum.
     
  3. roy

    roy roy

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Çapariye ve yemli dip takima tesadüfen gelir. Olta ile belli basli bir avlanma sekli yok diye biliyorum.
     
  4. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Merhaba, Kırlangıç avında kullanılan takımlar avın yapılacağı yere, akıntı durumuna ve avın ne şekilde yapılacağına göre değişir. Demir üstünde veya tekneyi akıntıya bırakarak yapılabilir. Çok rüzgarlı olmayan havalarda tekneyi akıntıya bırakmak dipte yatıp av bekleyen kırlangıçları bulabilmek açısından daha avantajlıdır. Kullanılan takımlar yemleri dibin hemen 1 karış üzerinde gezdirerek dip balığının atlamasını sağlayan türdendir. Bunların başlıcaları ortada kurşun, üzerlerinde dibe paralalel bir tel ve telin 2 yanından sarkan birer köstekten oluşan telli beden kırlangıç takımı, zokalı takım ve 2-3 köstekli klasik dip takımlarıdır. Klasik dip takımlarında genellikle çift delikli kurşun kullanılır ve alttaki deliğe 30 cm. kadar misine ilave edilerek bir iğne daha takılır, böyle bu iğnenin de dibi tarayarak en arkadan gelmesi sağlanır. Normal bir akıntıda ve derinlikte kurşunun 200 gram, misinelerin 0,30-0,35, iğnelerin 1 numara olmaları idealdir. Demirüstü avlarda ise zokalı takım idealdir. Yem olarak istavrit, izmarit, zargana balıklarından fileto kesilecek yemler uygundur. Canlı yengeç ve karides de kırlangıçın sevdiği yemlerdendir.
     
  5. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Len len nasıl olta ile avlanma şekli olmaz, Marmara'da olta ile kırlangıç avı bir klasiktir, şimdi eskisi kadar balık kalmadı o başka.
     
  6. roy

    roy roy

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Ben hep tesadüfen avlananini gördüm ve avladim be aret :)
    Su anlattigin takimlari kiyidan kullanana rastlamadim. Yazdigin gibi tekne takimi herhalde bunlar. Senin tekne geçmisin var bilmen dogaldir.
    Paralel telli takim teknede kalkan için kullaniliyordu diye aklimda kalmis
     
  7. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Tabii canım, kıyıdan kırlangıç avı dediğin gibi ancak tesadüfen olur, o kadar kıyıya sokulan bir balık değildir. Bahsettiğim yöntemlerin tümü tekne için, arkadaş tekne ile Marmara'ya açıldıklarını söylediği için yazdım. Telli beden kırlangıç takımı resimdeki gibi bir şey, özellikle kırlangıç için kullanılır ama diğer tüm dip balıklarının da atlaması muhtemeldir.

    http://img58.imageshack.us/img58/4666/123krlangiceb6copykh3.jpg
     
  8. ozkan79

    ozkan79 özkan

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    2.719
    Arkadaşlar merhaba kırlangıç balığı denizimizin nadide,ve bir o kadarda türü yok olmaya yüz tutmuş balıklardandır.

    çapari takımına geldiğini yazmışsınız büyük ihtimal o balık 10cm civarındadır,

    bu gibi durumlarda sağ duyulu olmalı ve balığı zedelenemden geri salmalıyız aldığımız kırlangıç ''enaz'' 30cm olmalı.iyi forumlar

    [​IMG]
     
  9. ozkan79

    ozkan79 özkan

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    2.719
    bu ara kırlangıcın oldugu yerde mezgitde olabilir aklınızda bulunsun :)
     
  10. mehmetsahin

    mehmetsahin mehmet şahin

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    97
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Levrek 14 kg
    Tuzla'da kırlangıç

    Eski bir Tuzlalı olarak o merada çapariye gelen kırlangıçlar daha önce de bir arkadaşın değindiği üzere çok küçük ebatlarda olan balıklardır.Hem Tuzla civarında hem de adalar civarında uzun olta takımı ile iri kırlangıçlar alına bilir.Ama mevsim itibarı ile eylülden sonra ancak olur.Bu tarihlerde iri kırlangıçlar eşli dolaşmaya başlar ve eğer birini alabilirseniz aynı noktada yapacağınız traverslerde diğerini de alma şansınız büyük olur.
     
  11. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili Aret,

    Ben telli oltalar tarih oldu diye biliyordum.Sen hala bu telli oltalari kullaniyormusun? Hic bununla kirlangic yakalamisligin var mi?Daha dogrusu hic bununla son zamanlarda kirlangic yakalayan var mi ? diye merak ederim...:)

    Soruya gelince benim cevabim...

    Kumluk, camurluklari bul degerli kardesim ki Kartal, Pendik aciklari zaten oyledir.
    Kirlangic hareketi seven bir baliktir.Bu telli oltalar zaten dibe yatirilir.Akista hefiften dibe surunerek gelirdi.Bizim balikciligimizda kirlangicin hep esli gezdigine inanilir ve o yuzden boyle iki kostegi ayni hizadan ceken takim baglanirdi.

    Benim onerim cok iri olmamak kaydiyla, lufer zokasi kullan.Igne sapi zokanin disinda uzunca kalmis zokalari secersen , bu yemi igneye daha dolgunca yuklemene yardim eder.O zaman cok da hirsiza gereksinmen kalmaz.Bu da ozellikle kirlangici daha fazla kiskandira bilecek sacagi ozgur bir yem sana kazandirir.Yem olarak yaprak kesilmis istavrit, daha iyisi taze kiraca boyutuna indirgenmis, yarim yaprak kolyos superdir. Bu yemle gun dogumunda hafif kurek tutarak, hafif akarak, zokanla kiskandirarak dibe inip 20 cm civarinda kaldirip tekrar dibe inerek gezersen er yada gec kirlangici bulursun.Bunu devamli yapman gerekir.Dibe in , kiskandirarak hafiften dipten kalk...Dibe in , kiskandirarak hafiften dipten kalk...

    Ulkemizde genelde avrupa kirlangici(Trigla lucerna) olarak bilinen, dev boyutlara buyuyebilen (80cm) kirlangic yakalanir.Bu kirlangic bu turun dunyada ki en buyuk cinsidir.Bu yuzden tabligimiz ne diyor bilmiyorum ama 30 cm den assagisinin alikonmamasini salik veririm. Avrupa kirlangicini kanatlarindaki tavus kusu mavisiyle ayirabilirsiniz.Bir zamanlar marmara da ellebile kumluklarda yakalanabilecek bu balik su an oldukca nadirdir. Bunun nedeni parekata, uzatma fanyali aglar, volicilik ve trolculuge cok rahat kurban gitmesindedir.Korunmasina extra ozen gostermemiz gerekir.
     
  12. kayabalıgı

    kayabalıgı can

    Yaş:
    34
    Mesajlar:
    31
    Şehir:
    istanbul
    tuzla tersanesi açıgında mezgit avına gittiğimizde bayağı büyük kırlngıç tutuyorduk