Merhabalar, Bu sıralar lüferle birlikte kırlangıç avı da verimli olmaya başladı. Kırlangıç avı ile ilgili çok eskilerden gelen denenmiş yöntemlerin haricinde güncel olta düzenekleri bilen var mıdır? Herkesin bildiği telli takım, mavrukalı takım, dip sürütmesi gibi düzeneklerin haricinde yada bu düzeneklere yapılan ilaveler sayesinde farklı tekniklerle bu avı daha verimli hale getirmek mümkün müdür? Deneyen ve olumlu sonuç alanların yorumlarının tüm üyelere faydalı olacağını düşünüyorum. Örneğin ben lüfere dolaşırken uzun oltama atlayan kırlangıçlara çok defa şahit oldum.
Sevgili Umut Kırlangıç balıgı dipte yaşayan bir türdür. özellikle ona haz bir olta takımı dersen , telli birtakım hazır oltalar var ama... benim şahsi görüşüm gereksiz.. olta dibe yatırılsa yada son köstek kurşun boyundan uzun olursa.. ki yem dipte yatmış olur bu şekilde avı yapılır..kırlangıç için 2-3-4 no gibi iğnelere istavriti dilimler halinde kesip takarsan ..ki o civarda kırlangıç artı mezgit vs.. hayır demez
Kirlangic baliginin hayir diyemiyecegi tek sey yavru dil veya pisi baligidir. Bizim buralarda (Yeni Zelanda) bugune kadar gordugum en ilginc kirlangic avciligi basparmagim buyuklugunde karni beyaz, sirti siyaha boyanmis yavru pisi baligi seklinde kesilmis kaucuk parcasina tipki kasik gibi yatirilmis igneyle yapilan el yapimi sahteyle avciligidir.Bizim sularda tutarmi bilmem ancak bunu kullanarak kirlangic yakalayanlari burda gordum.Kendim pek sahte hastasi olmadigim icin bu yontemi henuz denemis degilim.Ancak baska bir yontem diye sordugun zaman hayatimda gordugum en ilginc kirlangic yakalama yontemi olarak bunu anlatmadan gecemedim. Bu yontemde kursun ana bedende firdondu arkasinda kayar olarak takiliyor ve sahte kumluklarda suruklenerek yavas yavas cekiliyor.Arada kucuk sicratmalar yapiliyor.Yeni Zelandada kirlangiclar o kadar buyuk degil.Bu tip bir denemeyi Turkiyede genis bir ak yemi pisi seklinde keserek denesek muhtemelen calisir diye dusunuyorum.Ama daha ilginci oldugu gibi denerde (yani kaucuk veya deriyle yaptigin sahteyle) basarirsan gercekten cok ama cok buyuk bir basari olur. Umarim fazla garip gelmemisdir.Ancak kendi gozlerimle gordugum halde hala bu yontemin bana burada bile denemek icin oldukca ucuk geldigini ifade etmek zorundayim. Rast gelsin...
Pendik, Kartal, Silivri sahilleri gibi Marmaraya bakan, Bogaz agzi kumluk camurluk dibi olan yerleri denemelisin.Gun dogumu,ozellikle safak oncesini kacirma...
avlaması çok keyifli olan bir balıktır şu sıralarda kırlangıç av veriyor,bende oltayı dibe yatırarak yakaladım daha önce bu balığı..
Umut kardeşim şayet tekne ile av yapılıyorsa, kırlangıçın bol olduğu bilinen bir yerde demirleyerek te av yapılabilir lakin bu şekilde sadece 40 45 cme kadar küçük yavru kırlangıçlar alınabilir. Gerçek bir trofe için mutlaka çok iri yem ve hareket gereklidir. Yani sürütme takımını tavsiye ederim, öne ağır bir kurşun ve devamından 2 kulaç misina ile irice bir iğne ve üzerrinede bütün bir istavriti şakşak yaparak kafaısyla birlikte takabilirsiniz. Yani kuyruğun iki tarafından bıçakla girip ortadaki kılçığı alarak kullanabilirsiniz. Malum terazi takımının kullanılmasındaki asıl ama trofe boydaki iri krılangıçların eşleri birlikte çift gezmesi ve her ikisininde aynı anda yakalanabilmesidir. Yukarıdaki şekilde hazırlayacağınız takımı daha hafif kurşun kullanarak hiç motor yolu kullanmadan rüzgarın tekneyi akış yaptırması şeklinde de kullananbilirsiniz özellikle marmarada bu şekilde doğu hakim poyraz havalar teknenin gayet muntazam şekilde rüzgarın aksi yönünde hareket etmesine imkan verir.
Arkadaşlar belki eski diyeceksiniz ama belirtmemde fayda var ..1999 yılı idi ambarlıda bir balıkçı da gördüm 50-60 cm kırlangıçlar. avlandıgı yer gemi yolu tanir edilen açıkta ve derin suda.. Sevgili Hüseyinin belirttiği gibi taş olmayan kumluklarda düz zeminlerde bulunur ..
Çok değerli bilgiler verdiniz, teşekkür ederim. Haftasonu deniyeceğim umarım başarı sağlarım ve raporumu yayınlarım.