Kış boyu avlanamamanın verdiği boşluk dolayısıyla, sahte yapımına ağırlık verdim bu aralar. Kış başında yarım metre dalarlı ve damaksız su üstü sahtelerle başladım, damak işi beni sarmadığı için lipless crank baitlerle devam ettim ve en son olarak yine perch, turna ve sudak avları için jerk bait tarzı 15 gr ağırlıkta ve 6 cm boyda sahtelerle devam ediyorum. Yakında aynı model, farklı renk çalışmalarımı da yaptıkça sizlerle paylaşma fikrindeyim. Bu sahteleri suda denedim; suya batma , dengeli yüzme hususunda sorunları yok.Kamış ucu ile verilen küçük aksiyaonlar sahtenin yaralı balık taklidi yapması için yeterli oluyor. Sahtemizin içinde kafaya yakın 10 gr top kurşun ve hemen arkasında ses için 5.5 mm çelik bilye var, bilye yuvası japonla kaplandı.Sahteler zaten küçük olması dolayısıyla tek çapa takılacak şekilde yaptım.Epoksi bulamadığım için aktivatörlü hızlı (jel) japon ile önce ahşabın sonrada son kat boyanınve hologramların üzerini kaplayıp, en son olarak yat vernik ile çalışmamı sonlandırdım.(Epoksi bulamayan arkadaşlara tavsiye ederim, ince(500) zımpara ile zımparalandıktan sonra epoksi kadar pürüzsüz oluyor ve yat vernik parlaklığı sağlıyor.) Sahtelerimiz bekleme süresine göre istenen derinliğe inebiliyor. Ve işte karşılarınızda kırmızılım serisi jerk baitlerimiz. Tavsiye, eleştiri veya beğenilerinizi bekliyorum.( Özellikle sahte yapımını forumda kendisini takip ederek öğrendiğim ÖZCAN ERCİVAN ağabeyimin tavsiye ve eleştirilerini de varsa bekliyorum) Herkese rastgele
Yapım aşamalarının da fotoğrafları varmıy dı acaba ? Bi de ana malzeme olarak ne kullandınız ??(balsa vb..) Son olarakta elinize sağlık güzel görünüyorlar.
Bunların yapımını fotoğraflamadım ama Yine "Malzemeni Kendin Yap(Keşfet&Paylaş) başlığı altında bulabileceğiniz "İlk El Yapımı Lipless Crank Bait'imi Görücüye Çıkarıyorum." adlı başlıkta benzer bir formun(lipless crankbait) yapılışını da fotoğrafladım( bunun ondan farkı ;tek kurşun ve tek bilyeli olması ve ayrıca bedene bağlanacak kısmın biraz daha kafaya yakın olması, başka fark yok), Tahminim yardımcı olacaktır. Malzeme olarak balsa hem pahalı hem de (bana göre) fazla mukavim olmadığından. Damarsız 1.sınıf kavak malzemeden yaptım(13 mm lik tablalar. Bunları da kendim 5 liraya aldığım malzemeyi planya ve kalınlıktan geçirerek işledim. Varsa Mobilyacı tanıdığınız ortalama 50 -60 sahte yapacak kadar malzemeyi 5 liraya edinirsiniz ). Daha önce çırasız ve budaksız çamdan su üstü sahtelerde yaptım ama ahşab işlemesi zordu. Kavak balsadan sağlam ve de çamdan kolay işleniyor. Zaten yükü tele bindirecek şekilde yaptığımdan ağaca fazla iş düşmüyor yük çekme hususunda.Teşekkürler, rastgele
Selamlar Ali hocam çok güzel çalışma ellerine sağlık inşallah turnada iş yaparlar. Bunların hepsini kırmızı yapmasaydın keşke başka renkler olsa daha iyi olurmuş gibime geldi mesela yeşil-siyah çizgili klasik turna rengi , sarı-siyah
Güzel olmuş, eline sağlık. Eleştirileri bekliyorsan, çok bekletmeyelim, nasılsa tebrikler diyen çok olacaktır. Damaklı yapsan saha iyi olabilirdi belki, ilk gördüğüm husus bu oldu. Ön yüzeyin açısı, sahteyi çekince yüzeye doğru gitmeye zorlayacak gibi görünüyor. Birde, fotoğraflardan pek anlaşılmıyor. Bu sahtelerin ön yüzeyleri, bariz şekilde içbükey kavisli olmalı. Bu sahtenin aksiyonunu dramatik şekilde artırabilir. Boyası güzel gibi ama, sırt tarafı daha koyu, alt tarafı daha açık renk olması daha etkili olurdu sanıyorum. Birde boyanın içine kendi renginde sim karıştırmak bazen daha iyi netice verebiliyor, denemekte fayda olabilir.
Teşekkürler Serdar Bey, ağırlık boya göre(6cm) yeterli diye düşünerek damaksız yapmayı tercih ettim. Bilhassa perch ve sudak meralarında baraj bendinin üzerinde -yani zeminin kayalık olduğu yerlerde- avlandığım için damaksız olması, sahtenin takılmaması için faydalı olur düşüncesi de damaksız yapmaya sevk etti. Turna avlağının da zemini ekseriyetle biçilmiş saz köklerinden oluşunca "damaksız en iyisi" dedim.Ayrıca damağın gövde ile birleşen yerleri son kat zımparada kaba kalıyor ve görüntü de pek hoş olmuyordu....vs. gibi sebebler damaksız yapmamdaki ana saikler oldu.Ama damaklılara göre aksiyonunun az olduğu da bir gerçek, kamış ucu ile verilen aksiyona ihtiyacı var. Daha sonraki modeller de esnek ve şeffaf mikadan deneme fikrim var ;ama onların ağırlığını biraz az tutmayı düşünüyorum.Söylediğiniz gibi sahte aşırı hızlı çekilirse su üstüne fırlayabiliyor; ama yüksek süratte çekmemi gerektirecek, hemen takılıverecek bir mera yok. Bilhassa Seyitler,Selevir ve Kayabelen'in bentlerinde biraz daha yavaş çekebileceğim için , takılma hususunda kafam biraz daha rahat olacak diye düşünüyorum.Afyon fuar alanında, yapay göletteki denemelerim ve gözlemlerimden sonra,orta veya ortadan az süratte çektiğimde pek takılmayacağına kanaat getirdim. Sahtelerin kafa kısımları iç bükey ;ama tekdüze çekersem hiç hareketsiz yüzüyorlar.Yani damaklılardaki gibi çırpınma hareketi yok.Bu da ağırlığın boyuta göre biraz fazla olmasından galiba.Aksiyon sadece kamış ucu ile yapılan küçük çırpma hareketi ile sağlanabiliyor. Boyaya gelecek olursak; sırtları siyah, karınları da sarı ile boyadım banghead ancak ahşap üzerine ilk kat japonu atıp zımparaladıktan sonra bir kere kırmızı sentetik(yağlı) boyaya bandır-çıkar yaptığımdan üzerlerine attığım solventli sprey boyalar alttaki boyayı kabarttı.idk Acaba dedim, fazla zımparalamadığımdan dolayı boya tutunamadı da ondan mı Yatırdım tinerin içine, tüm boyayı tekrar temizledim.Bir ince (500) zımara daha. O arada şeytan aklıma girdi tekar bandırdım kırmızı sentetiğe, ertesi gün yine sprey , yine sonuç aynı. İki tane daha var boyanmış. Üçünü de tinerle temizlemeyi gözüm yemedi. Üçüncü kez ince zımpara ve yine kırmızıya bandırdım. Üçüne de hologramları yapıştırdım, üzerlerine bir kat yat vernik, sonra tekrar japon tekrar zımpara ve son kat yat vernik ile tamamladım.Sarı üzeri kırmızı hologramla bir de sarı model yapıp sonrasında yağlı boyayı bırakıp tamamen spreye dönmek fikrindeyim, çünkü tek renk sizin de dediğiniz gibi fazlaca iş yapmıyor.Sırtta karına doğru siyah-kırmızı-sarı/yeşil-sarı-kırmızı/Kırmızı-sarı-yeşil modellerle devam etmeyi düşünmekteyim.Sim işini spreyle beraber yapmak zor olur diye düşünüyorum; ama son kat japonu sürdüğümüzde aktivatörü sıkmadan jelin üzerine sim serpilebilir ve sonrasında aktivatör uygulanılarak sertleşen tabakanın arasında bırakılabilir. Zımpara sonrası yat vernik simleri belirgin hale getirir(Olabilir, aklıma yattı gibi.) Tavsiye,eleştiri ve beğeniniz için tekrar teşekkür ederim. Rastgele hooked
Ahhhh! İbrahim Hocam, benim de niyetim sizinkinin aynısıydı ama; sentetik ve solventin savaşını solvent kazandı. Skoylu(Serdar KÖYLÜ)'ye yazdığım cevabın son paragrafında başımıza gelenler yazıyorhihi Rastgele