Kıyı avcılığı...

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında muratyuvarla tarafından paylaşıldı.

1. muratyuvarla

muratyuvarla Murat Yuvarla

Favori Kamış:
    D.A.M Sumo Royal 2.70, D.A.M Dura 1060 8+1 Olta Takımı
    En İyi Avı:
    Çipura ~500gr, Sargos ~350gr, Levrek ~1 Kg
    Arkadaşlar,
    Rüzarlı ve dalgalı havalarda kıyıdan çipura veya levrek avında dikkat edilmesi gerekenler ve teknikleri nelerdir? Yardımcı olabilir misiniz?

2. CoNTRoLLeR

CoNTRoLLeR Bekir K.

Favori Kamış:
    Linea Effe OYSTER CAST 4.20 mt. SURF kamış ve 60 lık 4 bilyeli noname makina.
    En İyi Avı:
    Balıkavı.net
    Hoşgeldiniz

Merhabalar Murat bey önceklikle hoşgeldiniz, sizi daha iyi tanıyabilmemiz açısından Tanışalım kısmında kendinizi tanıtan bir konu açarsanız uygun olur.

Sorunuzun cevabını ise ustalardan alacağınıza eminim, iyi paylaşımlar..

Son düzenleme: 10 Ocak 2008
  3. muratyuvarla

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Selam Controller81

Yardımın ve önerin için teşekkür ederim. Siteye henüz üye oldum, ama en kısa zamanda tanıtıcı yazımı ekleyeceğim. Selamlar

4. la-traviata

la-traviata Ercan Hacıoğlu

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    eşkine-mırmır-minakop
    Rüzgar ve dalga varsa önce ıslanmamaya dikkat etmelisiniz :D :D :D Hele bu mevsimde...

5. la-traviata

la-traviata Ercan Hacıoğlu

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    eşkine-mırmır-minakop
    Sitede kısa bir arama yaparak hangi balığı nasıl yakalayacağınızı bulabilirsiniz..

6. balikci

balikci

Murat abi aramıza hoşgeldin,

Rüzgarlı ve dalgalı havalar avın en verimli olduğu zamanlardır, özellikle çipura, iri karagözler (ayrıca sargoz), levrek türeri balıkların kıyıya yaklaştığı günlerdir.

Bu havalarda balık iğneyi ve misinayı görmediği gibi, suda oldukça bulanık olur.

Bu havalarda dikkat edilmesi gereken balığın dikkatini çekecek yemler ve teknikler kullanmaktır, örneğin sardalya çipura avında en verimli yemlerden biridir sebep ise suyun içinde parlamasıdır, balığın dikkatini çekmesidir ve kokuludur, denizde dalgada olunca yem kendiliğinden suda hareketleniyor.

[​IMG][​IMG]

Bilinen mamun, yengeç, madya gibi yemlerle bu havalarda av verimi zorlaşır, ancak bu yemleri tercih edersenizde bunlarında dalgaları havalarda farkedilmesini sağlayabilirsiniz, örneğin sülük zoka kullanarak ve sapını parlatarak.

Selamlar.

7. Çipuradan ziyada Levrek için esen rüzgarlı havalar tam av zamanının işaretidir..
    Avlakta dalgaların oluşturduğu köpüklerin altında Karışan kum ve çakılın içindeki kurt,yengeç gibi canlıları yemek için gelen levrek iyi av verir..

Burada önemli olan mesafeyei bulmaktır..Levrek bazen kıyıya 1-2 metreye kadar yaklaşır bazende biraz açıktaki kum tepeciğinin dalga ile karışan kumları arasına takılıp kalır..;)

Böyle Havalarda levrek iki davranış sergiler..Birincisi ..Dalganın en güçlü kırıldığı hatta dolaşarak yem arar..Bu noktalar genelde açıktaki kum tepecikleri yada kumun bitip kepezin yani taşlık,kayalık bölgenin başladığı yerlerdir..Buralarda deniz karışan kum nedeniyle diğer taraflara göre daha bulanıktır..Yeminizi bu noktalara yakın düşürmek verimi artırır..

İkincisi ise Levrek dalganın altında dalgayla beraber kıyıya doğru yüzerek anlık çıkan yemleri arar..Bu olay Taşlık olmayan sadece kumsal olan avlaklarda ve ilk davranıştaki rüzgardan nispeten daha düşük esen havalarda (4-6) meydana gelir..Bu havalar at-çek ile en iyi verim alınan hava durumudur..

her iki yöntemdede derinlik sığ olmalıdır..Yüzeydeki dalga boyunun dipteki etkisi ,dalga boyunun 2 katı derinlikte 1/4 civarındadır..1 metre dalga olan bir havada 4metre derinde kum pek karışmayacağından levrek kumun alt-üst olduğu daha sığ sularda olacaktır..Buda derrinliğin 2metre ve altında olduğu yerlerdir..Levrek Sahile vurup geriye çekilen dalgaların birleştiği noktaya kadar yaklaşır..Bu yakın mesafede avlanıyorsanız ses ve balığın sizi görebileceği hareketlerden kaçınmalısınız..Aksi takdirde av hüsran olabilir..

Çipura konusunda bende pek bilgi sahibi değilim..Bugüne kadarki yakaladığım çipuralar 100metrenin üzerindeki mesafelerden ve durgun havalarda yakalanmıştır..Derinlik tahminen 18-22metre..

Karagözler kendi içinde ayrıldıkları türlere göre avlandıkları yer ve zaman çok değişiktir..Benim favorim olan Baltabaş karagöz kasım sonu ile şubat ortası rüzgarlı havalarda ve mendirek benzeri tamamen kayalık bölgeler de iyi av verir..
    Çok asil bir balıktır..1km lik kayalık alan içinde bile av noktaları vardır..genelde 15-20metre ile sınırlı bu alanlarda güzel av verir..iç karides,teke ve özellikle Midye Mükemmel yemleridir..
    Örneğin bandırmada 750 metre uzunluktaki liman mendireğinde 20-25 metrelik bir alan baltabaş karagöz yapmaktadır..Nedenini tam olarak bilemiyorum fakat açıktaki yuvalandığı taşa en yakın noktayı seçtiğini düşünüyorum..İneğin çimleri işahla yemesi gibi baltabaşta midyeleri kütür kütür yer..Daldığınızda kayanın arkasında midye ziyafeti çeken baltabaşın sesini duymak çok olağandır..

Son düzenleme: 10 Ocak 2008
  8. seltodice

seltodice tolga toy

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1 kg levrek
    Bu tür havalarda kullanılan kamışın 4 mt.az olmaması ve akıntı ihtimaline karşıda en az 75 gr kurşundan küçük kurşun kullanılmamalıdır.ve ayrıca diğer arkadaşların söylediği gibi yemin sağlam ve görülebilen yemler tercih edilmelidir.
    benim kullandığım yem mamun dur.

9. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Bu yaz Ayvalığa gidersem levrek için yaptığın açıklamaları video olarak göstermeye niyetliyim, levrekleri su altında yüzgeçlerim çıkacak kadar izledim. Aynen anlattığın gibi yapıyorlar, sadece dalgaya kıyıya yüzdüklerini hiç görmedim ama dalganın dipte kumu kaldırdığı ilk noktayı sahile paralel bir şekilde takip ettiklerine çok şahit oldum, en sakat zamanları suyun sakin olduğu zamanlar alıştıra alıştıra anca 1 saatte yaklaşabiliyosun daha ürkek oluyolar, Ayvalıkta bir levreğe nerdeyse elimle dokunacak kadar yaklaşmıştım bir seferinde çok ilginç bir deneyim oldu benim için..

10. Bu kıyıya gidip gelme şeklindeki davranış genelde bizim "solugan" diye tabir ettiğimiz sert havanın birden durması sonucu kıyıya aralıklı ve düzenli gelen dalgalarla beraber olmakta..

11. muratyuvarla

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Surffishing teşekkür ederim. Bu bilgiler gerçekten çok güzel ve değerli kesinlikle uygulayacağım.

12. kemalbrkc

kemalbrkc kemal

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    mır mır,sargoz
    murat kardeş merhabalar ben de bu siteye yeni üye oldum.özellikle kıyı balıkçılığı ile ilgili bilgilerinizden faydalanmak isteriz.tşk.ederim.

13. sky

sky

rüzgarın ve dalganında çeşitleri vardır.levrek için en uygun hava lodostur.Levrek lodos havayı özellikle seçer.lodos havada dere ağızlarında güzel av verirler.lodostan kalma havada ise at çek yaparak sonuç alabilirsin.

Deneyimlerime göre çipuranın sevdiği hava poyrazdır.Ben genelde çipuraya poyrazda olta atarım.çipurayı tutarken en önemli faktör poyraz havanın dip takımınıza gam yaptırma ihtimalinin yüksek olmasıdır.Bunun için gam yapmayan özel takımlar kullanıyoruz.

14. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    kıyıdan solucan av verir mi?

15. beyhan

beyhan beyhan karaca

tabiki koray gittiğin yerede bağlı ama genelde gelir

16. Serkan.ist

Serkan.ist Hidayet

slm

Bu verdiğiniz bilgiler öyle önemliki, bir balıkçının yıllarca araştırıp öğrenemeyeceği kadar ayrıntılı bilgiler. Düşündümde internet ne güzel birşey bilgiyi paylaşmak öğrenmek ne kadar kolaylaştı. Babam 30 sene önce nasıl avlanıyorsa aynı yöntemi kullanıyor. Bizlerse herşeyi çok kolay öğrenebiliyoruz. Ama babam hala benden daha çok balık tutuyo, neden acabaaa:)

17. balikci

balikci

Özellikle gübreli topraktan çıkan, toprak solucanları sparidae familyasından olan tüm balıkları cezbeder. (çipura, karagöz, sargoz v.b.)

18. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    teşekkür ederim verdiğiniz bilgilerden dolayı. bildiğiniz üzere fransızların av kanalı var orada izledim iki gün önce solucanla levrek ve lüfer aldı kıyıdan. aceba bildiğimiz solucan değilde başka bişi mi diye merak ettim. sorma nedenim bu. tekrar verdiğiniz bilgiler için tşk ederim.(cehaletimi bağışlayın lütfen)

19. Merhabalar Koray..:)

Denizde solucana benzeyen boru kurdu,kum kurdu,yosun kurdu gibi pekçek çeşitte kurt kullanılmaktadır..Zaman zaman arkadaşlarımız arasındada solucanla avlanıp verim alanlar olduğu kesin..;)

Aşağıdaki linke tıklayarak yemler konusunda detaylı bilgi bulabilirsin..
    http://www.balikavi.net/forum/forumdisplay.php?f=10

20. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    teşekkür ederim sayın surffishing.