Kıyı balıkçılığı ile balıkçılığa başlamak?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında sari tarafından paylaşıldı.

1. sari

sari Levent SARI

Herkese merhabalar,
    Ben yıllardır hep içimde olmasına rağmen bugune kadar hiç balık tutmamış biriyim.
    Amacım hem bu guzel uğraşıyı öğrenmek,hem stres atmak hemde yakaladığım balıkları afiyetle yemek.
    Keza balığı çok seven biriyim.
    Hafta sonları istanbul da beşiktaş ,bebek sarıyer sahilinde balık yakalamak istiyorum. Ancak daha öncede söylediğim gibi daha önce hiç balık tutmadımuzun suredir forumuda takip ediyorum bir çok balık türünün nasıl yakalndığını vs okudum ama şimdi burada anlatılanlar benim gibi hayatında eline hiç olta almamış biri için biraz uzak kalıyor. ancak dediğim gibi balık tutmayıda öğrenmek istiyorum.
    Benim gibi bu işe yeni başlayacak birilerine tavsiyeniz ve öenrileriniz ne olur?
    Keza ben istanbul taraflarında (özellikle avrupa yakasında) balığa çıkan değerli abilerimden bir kaçı ile hafta sonları beraber balığa çıkmak isterim.
    Böylece balık tutmayı daha profesyonelce ve daha etik bir şekilde öğrenebileceğimi düşünüyorum.
    Teşekkürler.

2. metinimsi

metinimsi metin

Favori Kamış:
    1-)Master KAMIŞ 100-250 gr atarlı, kapalı boyu: 107cm 2-)REMIXON SAFARİ KAMIŞ 80-150G 360CM
    Favori Makine:
    1-)Mars makina 3 +1 bilya 4.2:1 devir. 2-)OKUMA LONBOW LBII-665 MAKİNE
    En İyi Avı:
    4,100gr TOMBİK
    Arkadaşım öncelikle foruma hoş geldin.Ben Denizliliyim birgün iş için yolum İstanbula düştü orada köprü üstünde o kendini kaybetmiş bir şekilde keyf ile balık tutanları görünce çok hoşuma gitti ve hemen köprü altında olta satan dükkanı buldum ve girdim içeri satıcıya dedimki ben balık tutmak istiyorum ve hayatımda hiç balık tutmadım.. satıcı oradan takım halinde tam amatörlük bir takım verdi fiyatıda çok uygundu içinde iğnesi misinası hazır takımı vs. mevcuttu ve paketleyip kargoya verdim. Ve Denizliye geldiğimde o hafta sonu Kuşadası denemem harika geçmişti.Artık başlamıştı hareket özellikle balıkavı.net in içindeki bilgileri ezberledim dersem yeridir her aradığımı burada buldum ve şu an harika balıklar tutuyorum. Arkadaşım sende bu yoldan geçersen hele deniz iki adım yanındaysa belli zaman sonra harika işler çıkaracağına eminim. Haydi rast gele bol şanslar.

3. LapinCash

LapinCash

Hoşgeldiniz.Söyleyeceğim tek şey gidin bir hafta sonu balık tutanların yanına biraz göz atın kamışı fıtlatmayı felan öğrenirsiniz.Sonra size burdan ne almanız gerektiği konusunda büyük abilerimiz size yardımcı olacaklardır.

4. erdinc

erdinc erdinç allı

Favori Makine:
    shakespeare
    Siz en yakın sahile gidin. İlk gördüğünüz kişiye, selam verin ve rastgele deyin. size yardımlarını esirgemez. Diyeceksin ki, yardım istedim, bana akıl veriyorlar. Ama gerçek bu. Medeni cesaretinizi kullanın. Haydi haydi harekete geçin. Bizlerin zaman ayırması ve saati saatine uymama hallerinde iş uzar gider. Kolay gelsin.

5. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Bizlerde aynı sizin gibiydik, sorduk, araştırdık, denedik ve başardık ilk balığım çok güzel 750 grlık bir kefaldi ve bana balıkçılık sevgisini doğa sevgisini aşıladı.Bol balıklı ve heyecanlı günler dilerim.

6. farukaan

farukaan faruk

Favori Kamış:
    Remixon wınner 360mm 80-120 gr
    Favori Makine:
    Okuma Trio RC-55-Ryobi ecusima 6000 vi
    En İyi Avı:
    Hep bir trança avlamak istemişimdir :)
    Ben 2,5 liraya aldığım 3 iğneli el oltasıyla başladım,ne yem takmayı biliyordum,ne iğne bağlamayı...İlk çıktığımda 3 saat falan durdum hiçbirşey alamadım,ikincisinde küçük bir isparoz birde kaya balığı :) Bu anlattıklarım çok eski değil daha 2 ay önceki halim :) İnternetteki videolardan iğne bağlamayı,beden hazırlamayı vs. öğrendim,şimdi çok şükür mercan,çipura tutabiliyorum...Size gerekli olan tek şey içinizdeki hevestir inanınki,takım falan hikaye yani...En iyi takımları zamanla nasılsa düzersiniz,yeterki içinizdeki deniz sevdasını tüketmeyin...

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İlk -sanırım- balığa gittiğinde bir sürü sardalya tutmuş biri olarak, ballı olduğun aşikar zaten Sarı.

Hafta sonu senle haliçte çinekop tutmaya çalışalım, pazar günü bir bakın ortalığa..

8. kodadigenc

kodadigenc MUSTAFA

Favori Kamış:
    LİNEAEFFE ALLROUND CARBON
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR65
    En İyi Avı:
    SaBıR ve ŞüKüR
    Mutlaka bu konuda tecrübeli bir arkadaş edinin..
    Beraber avlara gidin teorik bilgi edinip bilgileri uygulamaya geçirin..
    Çok sabırlı olun..
    Sormaktan çekinmeyin ve kesinlikle iğne bağlamayı bir bilenden öğrenin..

Bundan sonrası;
    RaStGeLsİn...

9. mbz

mbz Mustafa Bozdağ

Ben bunu ilk başladığımda her gittiğimde yapıyordum ama nedense pek yardımsever insan çıkmadı. Genellikle "işte atıyoruz geliyor falan" gibisinden yaklaşımlardı. Hatta bir keresinde eleman yemli takım yapıyordu görmeyeyim diye yemi elinde gizleyerek taktı. Acı ama gerçek. Gene bir gün gece vakti umutsuz bir şekilde yeşil simli çapari denerken(balık gelmeyeceğini biliyorum ama işte maksat oltayı suya değdirmek, kazayla atlayıp gelen olursa da sevindirik oluyorum) bir elemanın "ne yapıyorsun sen gece vakti çapari mi olur al şu silikonu" demesi ile balık maceram başladı. O akşam 2 kilo kadar istavrit yakalamıştım tek bir silikonla. Çok mutlu olmuştum. Daha sonra her gece birlikte takılmaya başladık. Çinekopu, izmariti, kefali nasıl yakalayacağımı öğretti. Şu an gene takılıyoruz fırsat buldukça. Gerçi artık maksat balık tutmayı geçti sırf muhabbet olsun diye takılıyoruz sahile.

10. lunfardo

lunfardo önder atay

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf -
    Favori Makine:
    yıllarca kullandığım sheakspeare 70 firebird, güncel favori mitchell avocet
    En İyi Avı:
    14 sarıkanat/lufer, 1 camgöz köpekbalığı, iki kalkan
    Kendi deneyimlerimden başlangıç için ilk önemli bilgiyi verebilirim. Nasıl olsa bir şekilde ya bu forumdan öneriler ya da satıcının iknasıyla bir makine ve kamış alacaksınız. İlk yapacağınız sakin bir yerde misinanın gamını almak olsun. Yani ucuna sadece kurşun bağlayıp uzağa atıp çekmek eylemi. Niye mi önemli? Çünkü balık için diyelim iğneli takımı takıp makinaya yeni sarılmış misinayla ava başlayacaksınız; makinadaki misinanız sürekli sorun çıkartır. Bu da ilk baştan hevesi köreltir. Açıkçası yıllar önce bende hevesle ilk kamış ve makinede ( gam almayı bilmediğimden ) doğrudan çapariyi denize salladığımda, makinede sürekli sarma oluyordu. Bende; "allah allah etraftakiler onca uzağa atıp onlarca iğneyi karıştırmadan çekiyorlar, bense 10-20 metre mesafede iğnesiz/makinaya sarılmış misinayı karıştırıyorum" diye düşünüp; yeteneklerim konusunda endişeye kapılıp, moralimi bozuyordum. Misinanın gamını denize vermezseniz size keder olarak geri döner. Gamsız misina, kedersiz acemi başlangıç noktasıdır kanımca.

11. sari

sari Levent SARI

Hocam selamlar,
    yahu siz buralarda mısınız?
    Okadar mail okadar uğraşı cevap dönmediniz burada çıktınız vallahi ballı adamım ben.
    bu haftasonu hiç bir işim yok özellikle sizinle balığa çıkalım.
    Hatta oyleki ben ufaktan takım almaya başlasam iyi olacak.
    Bir müddet daha sizin yedek oltalardan biri ile iadre etmem gerekecek bu ara pek fazla bişey biriktire bildiğim söylenemez ama sanırım 65 tl lik bişey alabilrim yakında.

12. sari

sari Levent SARI

yardım ve desteklerinden dolayı ayrıca herkese çok teşekkür ederim.
    koylu hoacadan uzun zmandır ses çıkmıyordu sanırım bu hafta sonundan itibaren bende balıkçılık konusunda ilk adımlarımı atmış olacağım.
    Bana gerekli olan şeyler
    1- istanbul sahilnde gece hangi balıkların hangi yemlerle nasıl yakalandığı?
    2- istanbul sahilnde gündüz hangi balıkların hangi yemlerle nasıl yakalandığı?
    NOT: denize çıkarsam yuzde yuz yaklaya bilirim diyeceğim tek hayvan zargana gerisi hiç bişey bilmediğimdir

13. 34lfr34

34lfr34 emrah

Favori Kamış:
    remixon 4,0 long story surf kamış.
    Favori Makine:
    Okuma travertine 65tr
    En İyi Avı:
    lüfer 550 gr.
    Sevgili Levent;
    Şu sıralar suni yemlerle halk arasında rapala(suni yem markası.) denen balığa benzer fiber silikon veya çelik bileşenlerinden yapılan yemler var kafan karışmasın bir oltacıya git rapala istiyorum de onlar verir.Gündüz rapala ile hemen her sahilden sarıkanat, çinekop tutabilirsin.Bu sıralar istavrit bol istavrit çaparisi alman yeterli bu iş için gece gideceksen bir yemli takımı ve istavrit al yanına yaprak olarak istavritin yarısını kes kuyruk ve kafası hariç yemli takımına tak sarıkanata at dibe oturttur ve bekle oltanın ucunda olsun gözün titrediği zaman tasmala yani oltanı sar ve kamışını havaya kaldırki ağzına iğne iyice girsin balığın.kısaca gündüz ya rapala yada istarvit tut gece ise yemliye git oltan yoksa benim kullandığım remixon 4,0 long story kamış ve okuma advenger süper iş yapacaktır 130 tl gibi bir maliyeti var %100 yakalayabilirsin dediğimiz hiçbir balık yok zarganada dahil.Ama şu sıralar rapala ile sarıkanat yüzde olarak tutulması daha fazla olan balıktır.

14. dionyzos

dionyzos A. Yavuz

Favori Kamış:
    arıyorum
    Favori Makine:
    arıyorum
    En İyi Avı:
    malesef :-(
    Hayatımda hiç olta, balık v.s ile ilgim olmamıştı...
    Çanakkale de görev yaparken birgün, şehir merkezindeki mendireğin üzerinde balık ( sonbaharda lüfer akını olur ) tutan arkadaşların yanına uğradım, naber diye. Orada her akşam olta atan bir binbaşı abiyim vardı, yanında onu izlerken, oltayı biraz tut ben bi tuvalete gidip geleyim , dedi...
    O gittikten 3-4 dk. sonra oltaya bişey asıldı...
    ben de başladım çekmeye, derken o arkadaşım geldi, çek çek boşluk verme falan derken bir lüfer yakaladım...
    Arkadaşıma dedim, abi bana da bi olta yaparmısın, yakında malzeme satan biyer vardı, gittim misina, iğne büyük mantar falan aldım, bana bir lüfer takımı yaptı... ondan sonrası malum... yıllarca fırsat buldukça kıyıdan balığa gittim...
    Bilgi ve deneyim zamanla arttı... Emekli olduktan sonra Bikaç sene Kuşadasında oturduk, orada gezi tekneleriyle ( BARBAROS... Vedat Kardeşim... :)) ) balığa çıktık ve gerçek zevki orada tattım ve tekne takıntısı başladı... Şu anda 8.5 m.lik bi teknem var... :)))
    Balık hastalığı bulaştığında dermanı yok yani... :)))

15. toruga

toruga tolga

Favori Kamış:
    Safina X Spin 2.70m 10-35gr
    Favori Makine:
    Spro Hardliner
    En İyi Avı:
    aral 2.550gr
    Bandırma menderekte lüfer akımı vardı,benimde arkadaştan hediye ikinci el bir kamış-makina seti var.Balıkçıdan bir kaşık edindiğim gibi ne zaman sarılı ve kaç numara olduğunu bilmediğim misinaya bir kördüğüm ile bağladım.Kayalıklarda kendime zorda olsa bir yer bulup kamışı savurduum ama gitmedi,halkasını açmamışım neyse düzelttim yinr savurdum yakın bir yere düştü. Bu arada sağımda ki abi hafif ters ters ve endişeli beni kesiyor.Bir kere daha savurmam ile endişeli abinin oltasına taktırıyorum.Abimiz la havle diye oltayı çekip misinaları ayırdıktan sonra bu misina kalınlığı ile lüfer tutamayacağımı falan anlattı.Onunda oltasını karıştırmama rağmen kızmamasına çok sevindim daha fazla dolaştırmadan ayak altından çekildim.

16. 0RHAN

0RHAN ORHAN

Favori Kamış:
    Explanada Surf
    Favori Makine:
    Penn & WFT
    En İyi Avı:
    KALKAN - 4 KG
    Şunu Yap Bunu Yap Diye Birşey Söylemek İstemiyorum . Yorumları Bende Okudum Birçok Kişinin Dediği Doğru Anca Bakarak Öğrenirsin Olta Atış Tarzını . Gerisi Kolay Zaten Takımın Hazır Yemin Hazır :) Olta Atıs Tarzını Öğren Birde Kullandıkları Mağzemelere Bak , Bölgedeki Balıklara Bak Nerde Neçıkar Hesabı ..
    ( Not : Kefal Tutanlardan Kaç . . 15 Cm Lik Kefali Torik Tutmus Gibi Kabararak Gösteriyorlar . . . Çinekop Avıyla Baslayabilirsin . Tamda Mevsimi )

17. 0RHAN

0RHAN ORHAN

Favori Kamış:
    Explanada Surf
    Favori Makine:
    Penn & WFT
    En İyi Avı:
    KALKAN - 4 KG
    KONU 2009 UN YA :)