Atışlarda çoğunlukla gelen sorular kaç gr kurşunla ne kadar mesafeye atılır. 100m atıyorum 180m atarım gibi cevaplar geliyor. İnsan gözünün derinliği algılama mesafesi çok iyi değildir. 100m mesafenin dikeyde ne kadar olduğunu etrafında belirgin şeyler yoksa tahmin etmek oldukça güçtür. Aşağıda googledan uydu bakışı üsküdarı görüyorsunuz. En çok bilinen avlak yerlerimizden biri olup uzun mesafe atışlarını ustalar genelde burdan atarlar. photoshopum olmadığından çizgilerle belirtemedim. sol altta ölçeği göreceksiniz. 100m yaklaşık olarak Şemsipaşa'dan küçük beyaz renk görünen teknelere kadar olan mesafedir. Mesafe ölçerken makaradan boşalan misina miktarı çok yanıltıcı olabilir. Teorik olarak 100m lik bir atış için makaradan boşalan misina miktarı 300m yi bile bulabilir. Gerçekten kaç metrelere atıyoruz dersiniz. Üsküdarda en az 100m atılıyorsa orda teknelerin işi ne? kafalarına kurşun yemezler mi bu durumda?
İstanbul'daki tekneler zaten kıyıya 30-40 metrelerden geçiyorlar ve genelde nekadar takım varsa toplayıp gidiyorlar nadirende güvertelerine kurşun isabet ediyor
Kıyıdan atış mesafesi hakkında gerçekler ================================================================================ Atışlarda çoğunlukla gelen sorular kaç gr kurşunla ne kadar mesafeye atılır. 100m atıyorum 180m atarım gibi cevaplar geliyor. İnsan gözünün derinliği algılama mesafesi çok iyi değildir. 100m mesafenin dikeyde ne kadar olduğunu etrafında belirgin şeyler yoksa tahmin etmek oldukça güçtür. Aşağıda googledan uydu bakışı üsküdarı görüyorsunuz. En çok bilinen avlak yerlerimizden biri olup uzun mesafe atışlarını ustalar genelde burdan atarlar. photoshopum olmadığından çizgilerle belirtemedim. sol altta ölçeği göreceksiniz. 100m yaklaşık olarak Şemsipaşa'dan küçük beyaz renk görünen teknelere kadar olan mesafedir. Mesafe ölçerken makaradan boşalan misina miktarı çok yanıltıcı olabilir. Teorik olarak 100m lik bir atış için makaradan boşalan misina miktarı 300m yi bile bulabilir. Gerçekten kaç metrelere atıyoruz dersiniz. Üsküdarda en az 100m atılıyorsa orda teknelerin işi ne? kafalarına kurşun yemezler mi bu durumda? __________________ Yani sonuç olarak söylemek istediğiniz net olarak nedir?.Atilmaz mı diyorsunuz anlayamadım.
30-40m den gidenler tabi ki dediğin gibi takımları toplar ama fotoğraftaki teknelerin en yakında olanı google earth ölçümüne göre 114m de. benim temas etmek istediğim nokta en az 100m atarım diye ahkam kesenler var. futbol sahası uluslararası ölçüleri kaleden kaleye 90m. demek istediğim %50 abartıyoruz.
Beni de şaşırtan durumlar yaşamışlığım oldu. Bir kaç defa Üsküdar'da olta attım. Herkes uzağa atmaya çalışıyordu.Ben de en uzağa hedefleyip attım.Koca tekneyi o kadar uzakta nasıl buldum, kurşun üstüne düşüp takıldı anlamadım.Allahtan bol misina boşaldı da keserek kurtardım.Yoksa kamışla beraber denizi boylayacaktım.Metre olarak hiçbir tahminde bulunamadım.Etrafımdakiler elimdeki kamışı incelemek için bir kaç tur atmışlardı
Benim 75gr kurşun ve 3.5 metrelik dandik bir kamışla atabildiğim ve bunu defalarca yaptığım yerlerden iki örnek
googledan bulduğum kadarıyle Amerikadaki bir turnuvada 839.24 feet rekor olarak kayıt edilmiş. yani 255.80m. Farklı ülkelerde farklı mesafeler daha fazla rekorlar kırılmış olabilir. yarışmalar karada özel ekipman ve kamışlarla özel kurşunlar kullanılarak yapılıyormuş. Ama konumuz amatör oltacılık, yarışma atıcılığı değil. Amacım kimse 180m atamaz iddiasına girmek değil. sadece gerçekte sanıldığı kadar uzak mesafelere ulaşılmadığını ortaya koymak.
Özel ekipman falan yok. 150 gr.kurşun 4,5-5 metre kamışla 275 metre attıklarını gördüm.Sizin bahsettiğiniz mesafe bunun yarısı bile değil ve boğazda biz de bu malzemeleri kullanıyoruz.
Yekta kardeşim ben sana iki değişik örnek vereyi, 1 . arkadaşımızın birisi levrek takımını hemde 75 gram kurşunla 180 metreye atmış hatta motordaki misina bitince acayip bir ses çıkarmış , bu yanlış bilgiler içeren bir durum. 2 . benim kayınbiraderimin bir arkadaşı suya dalınca , suyun dibinde 70 80 metre gidiyormuş , bende sordum neresi kadar dediğimde birleşik iki binadan az fazla, yani seninde dediğin gibi bazı insanlar mesafeleri tahminde ya bilinçli yada bilinçsiz böyle mesafe tahmininde bulunabiliyorlar , fakat özellikle boğazda olta atanlar bu konuda beceriklidirler.
kusura bakmayın bir fotoda benden [/URL][/IMG] surfcu ustalar bir fotoda benden normal bi insan ortalama bi atış kabileyeti ile bence bu mesafeye atabilir zaten tekneleri sahil güvenlik sürekli kıyıdan50 mt açılın diyerek 100mt sınırına taşıyolar ama lüfer istavrit bol iken tekneler hak getire bu olay sadece istanbulda değil çankkalede bolbol takım ları toplattığımız oluyo hatta örgü dynemaları kullanmak tehlikeli ve problemli oluyo
beni yanlış anlıyorsunuz. hiçbir mesajımda bu mesafelere atılmaz gibi bir iddiam olmadı. ben acemi olarak oraya atamam ama yakın mesafeye atabiliyorum demek ki ben de 80m falan atıyorum. Sevgili Aytekin dandik kamışımla bu mesafelere atabiliyorum demişsiniz. demek ki gerçekten iyi atışlar yapıyorsunuz. kıyıdan kıyıya hangi balığa atış yapıyorsunuz ilginç ama zannetmeyin ki bu atışların 2 katı 3 katı mesafeye atabilirsiniz. sonuçta olayı atarsın atamazsına getiriyorsunuz. Ben genel olarak söylenen mesafelere atılmadığını belirttim. Üsküdardaki balıkçı dostlar o teknelere zaten atamıyor sürekli karşıdan esen rüzgar var. uygun havada o teknelere kurşunu atmak da sorun değil. Mesele uzağa atmak değil, balık tutmak olduğuna göre en uzağa ben atarım diye hava atmak olmaz değil mi?
metre ile yaptığım ölçümde devamlı takıldığım iskele 55 metre çıkıyor, lamba aralarının tekini ölçüp kaç ara varsa çarpmıştım sonuca ulaşırken. tahmini iki iskele boyu atabiliyorum sörf kamış ve tek 100gr kurşun varken ucunda. artı profesyonel bir atıcıda değilim. demek istediğim 100 metreye ulaşmak pekde zor değil. insan merak etmiyorda değil tam olarak kaç metre attığını, karada atıp ölçmem gerek tam sonuç için. uygun bir vakitte ben yaparımda bu dediğimi 100metrelik sıfır makara misine yeterli bu ölçüm için. eminimki benzer bir metodla tam atış mesafesini ölçende vardır aramızda.
100 metre atamayan boğazda surf atamaz zaten. Bu arada, zargana topunu 50-60 metre atan arkadaşlarımız varken, 140 g kurşunu 100 metre atmak mümkün değil demek söz konusu olmamalı bence. Yatay olarak baktığımızda 100 metreyi çok fazla ayırd edemiyoruz. Stadyumda koltuklardan iki kaleyi gördüğümüzde mesafeyi algılamamıza rağmen, bir kaleden diğerine baktığımızda çok farklı bir yakınlık duygusu oluşuyor gördüğümüz görüntüde. Katıldığım bir nokta var ki, atım mesafesi makaradan boşalan misinayla ölçülemez. Çok yanıltıyor. Ancak, atımlarımızı sarımları sayarak ölçebiliriz, bu bir şey ifade edebilir işte. Kurşunu hemen çekmeye başlayıp, boşluk alındıktan sonra sarımları sayıp bir ölçü elde edebiliriz.