Kıyıdan avlanırken Balıkların Koku Alma Sistem hk bir soru.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında jonathandavis tarafından paylaşıldı.

1. jonathandavis

jonathandavis Cem

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    700gr çupra 1.4kg dülger balıgı
    merhabalar bildiginiz üzre balıkların büyük bir çoğunluğu denizin içinde kokuyu çok uzak yerlerden alabiliyor. mesela köpek balıgı kan kokusunu çok ciddi mesafelerden alıp o yöne doğru gidip saldırdığını biliyorum. discovery chanellda köpek balıklarını çekmek için suya tavuk batırıyolar ve kan bırakıyorlar kokusunu duyan köpek balıkları toplaşıyor. sorum şu ki balıkların duyu organlarının en gelişmişi koku ise misal ben amatör bir balıkcıyım ve yeniyimde kıyıdan avlanıyorum çoğu zaman sülünez ve kalamar kullanıyorum. yemleri taktıktan sonra yemlerden 1 tanesinin üstüne kan sürsem yada deodorant sıksam balıkları tahrik edermiyim sorum bu üstadlarımdan cevapları bekliyorum :confused: :confused: :confused: :confused:

2. hızır şeref gültekin

hızır şeref gültekin hızır şeref gültekin

Favori Kamış:
    sawagear predatör 20 60 300
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw4000xg
    En İyi Avı:
    kilosunu bilmiyorum ufo gibi bişeydi :)
    yemleri taktıktan sonra yemlerden 1 tanesinin üstüne kan sürsem yada deodorant sıksam balıkları tahrik edermiyim sorum bu üstadlarımdan cevapları bekliyorum :confused: :confused: :confused: :confused:[/QUOTE]

sana avon dan blue rush u tavsiye ederim :D şaka bi yana maz muz yap daha da başarılı olursun ok ;)

3. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Son yapılan araştırmalar takip ettiğim kadarıyla balıkların açlık derecelerine göre av kokularına tepkilerinin artıp azalma gösterdiği yönünde.

Bir köpek balığı üzerinde yapılan araştırma kalp atşlarının hızlanması ve yavaşlaması test edilerek insan kanı kalamar vb değerler üzerindeki araştırmada en büyük tepkiyi köpekbalığının kalamar kokusuna verdiği görülmüştü.

Balığın üstüne koku sürmek iyi bir etki oluşturur. Ancak bu kokuyu seçerken doğru tercihi yapmak mantıklıdır. Şahsen parfum yerine:) ezilmiş kalamar yada sardalya çok daha etkilidir.

Basit bir örnekle yemin üstüne koku sürmek yerine bir grup yemin parçalanıp ezilerek küçük bir kadın çorabına doldurup ana oltanın yanında denize fırlamak bu koku yöntemleri arasında en etkilisidir. Yani oltamızı hazırlayıp suya atmadan önce kurşunun yanına küçük bir kadın çorabına doldurulan bir kısım ezilmiş sardalya ile oltayı denize savurursak çipura veya levrek avı şaşılacak bir sonuç verecektir. Çorabın içindeki kokuya gelecek av hırsla yemimize saldıracaktır. (Yengeçlerden koruduğunuz sürece)

4. jonathandavis

jonathandavis Cem

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    açıkçası çok mantıklı geldi banada mesela 9 kasımda bir organizasyon var kusadasına gidicez yanımda bir kaç tane balık götürsem birde kalamar bunları bir güzel ezip çorabı sıkıca bağlayıp bir ip yardımıyla oltayı atacağımız yerin biraz yakınlarına atsam faydası dokunacakmıdır

5. ACARALPER

ACARALPER ALPER ACAR

Favori Kamış:
    KASNAK OLTA
    En İyi Avı:
    500 gr ÇİPURA
    Abi çok güzel anlatmışsın ağzına sağlık.

6. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Hemen bu bağlamda şunu sormak isterim;

Piyasada satılan karides,sardalya yağı var.Yemleri bu yağa batırsak faydalı olur mu?Almayı düşünüyorum ama şişesi çok pahalı.

7. jonathandavis

jonathandavis Cem

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    evet konu gittikçe bilimsel bir hal alıyor bu konudan sonra elle tutulur birşeye varırsak zaten amatör balıkcılıkta çığır açarız :)

8. hızır şeref gültekin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    usta tekrar ediyorum o pahalı malzemelere gerek yok maz muz yani deniz yemleme en kesin yöntemdirr ne kullanırsanız kullanın unutmayın balık doymaz doyamaz çünkü koku yayıldıkça müşteriler irileşir ve çeşit artar unutmayın maz muz ebat ne kadar çok o kadar iyi ama sakın denizde salıp bırakmayın yoksa balığı uzaklara elinizle göndermiş olursunuz

9. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Hızır kardeş mazmuz kıyıdan daha verimli olur benim bildiğim.Teknede iken mazmuz nasıl yapılacak.Derinlik 30-50mt.Genelde mazmuz bir gece önceden verim veriyor.Kıyıdan da diyelim 1 saatlik yola gittik.Yanımızda mazmuz yapacak o kadar malzemeyi götürmek biraz zor olsa gerek.Mesela kıyıdan mırmır avındayız.Bende var sörf kamış en azından 120 mt atıyorum.Hadi oraları mazmuzla.Ama benim bilmediğim bir yöntem varsa bilemem.

10. jonathandavis

jonathandavis Cem

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    ya esasında ben halen balık yağı olayındayım aklım takıldı ona

11. ex.

ex.

Favori Kamış:
    OLTA,KIYI BALIKÇISIYIM
    En İyi Avı:
    KOFANA 1250 gr
    ben o balık yağını kullandım pek bir işe yaramıyor ..extra bişey olmadı yaklaşık bir ay önce kyıdan lüfer avı için kullandım flote istavriti yağa iyice bandırdım hatta bir iki dk. yağın içinde bekllettim yemi sonrasında attım fakat dediğim gibi hiçbişey olmadı hatta vuruş bile olmadı açıkcası ben çok faydalı olduğunu inanmıyorum..

12. cetinsoft

cetinsoft Osman

En İyi Avı:
    1200 gr levrek (46 cm)
    Ben de tatlı suda uzun zaman önce kullanmıştım. Küçük tüpçükler içinde satılanlardan. Verim alamamıştım. Sebebini de suda kısa süre içinde yemden ayrılmış olabilceğine bağlıyorum. Mazmuz hiç yapmadım şu ana kadar. Fakat daha işe yarar gibi görünüyor. Neticede yağı değil kendisi var ve etkisi daha uzun sürebilecektir...
    Uzağa atabilmek için de kurşunu biraz küçültüp kurşun niyetine mazmuzu da bağlarsanız iyi sonuç alabilirsiniz. Tabi çuvalla yapılan mazmuzlar burada işe yaramaz. Örneğin 150 gram atarlı oltaya 50 gram kurşunla 100 gram mazmuz gibi...
    Tekneden daha kolay işiniz. Dışı deformeolmayacak bir çuvala (örneğin patates veya soğan çuvalı) karışımı hazırlayıp çamaşır ipiyle yahut kalın bir misinayla indirilebilir. Sitede fotoğraflı örnekleri var...
    Saygılar...

Son düzenleme: 4 Kasım 2008
  13. Merih94

Merih94 merih demirkol

Favori Kamış:
    Banax SX 3000 Daiwa 3.30 m Kamış
    En İyi Avı:
    Kefal 35 cm Kırlangıç 15 cm
    bundan bir 5 yıl öncesine kadar babamla birlikte el oltasıyla balık tutardık ucuna hamsi bağlardık kafasını ve içini denize atardık bence gayet verimlide oluyordu :D

14. mambuza

mambuza ihsan ünlü

Favori Kamış:
    şimdilik yok ama olacak
    En İyi Avı:
    41 cm zargana
    cem bey sizden rica etsem altta kırmızı iel yazdığınız yazıları biraz küçültürmüsünüz? izlenmi ve takibi zorlaştırıyor. saygılar.

15. jonathandavis

jonathandavis Cem

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sizimi kırıcam madem takibi zorlaştırıyor :) buyrun

16. mambuza

mambuza ihsan ünlü

Favori Kamış:
    şimdilik yok ama olacak
    En İyi Avı:
    41 cm zargana
    çok teşekkür ederim nezaketinizi çin.

17. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Size rica ediyorum lüfen bu işi yapın. Çünkü biz balıkçılar kilometrelerce yol gider envayi çeşit olaları hazırlar saatlerce balık muhabbeti yaparız lakin avlağa gidince üstümüze bir tembellik çöküverir. Bu yemleme işini her balıkçı deneyeceğim der ama hiçbiri denemez. Eğer avlak akıntısız ve sakin bir güne denk gelirse elinizdeki bütün kalamar sardalya karışımını topluca iç içe geçirilmiş 2 kadın çorabına doldurup denize atabildiğiniz kadar ileriye savurun. Hareketli bir suysa anlattığım gibi kurşuna takacağınız kibrit kutusu büyüklüğünde çorap fileleri kesip içine bu artıkları doldurup ağzını bağladıktan sonra asıl yemli oltayla beraber atın.Lütfen deneyin ve bize sonuçla ilgili paylaşımlarınız bildirin.

Alper Bey Saolun ama lütfen ilk fırsatta sizde deneyin. Şimdi izmirde çipura avı tam sırası. Deneyin ve sonuçları bizimle paylaşın.

Barış Bey. Yemleme konusunda özellikle dikkat edilmesi gereken husus yemleme yapılan materyalin yemşnizden bile daha taze ve daha iyi kokulu olmasıdır. Piyasada satılan yağların, abuk sabuk bayatlamış kimyasal kokuların işe yaradığını be gördüm ne duydum. Yemleme yapılacaksa kendi tecrübm Kalamar ezmesi sardalya ezmesi ve yengeç parçalanmış hali bir arada çift kat kadın çorabına doldurulmuş haliyle gerçekten iyi sonuç vermekte.. Ama sadece çok taze olursa...

18. jonathandavis

jonathandavis Cem

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    bununla ilgili aşkın beyle görüştüm aşkın bey bana zaten çok sayıda olta atılacağı için mazmuz a gerek kalmadıgını söyledi. mantıkende düşündüğümde nerden baksanız 30 40 tane olta atılacak denize mazmuz kadar olur diye düşünüyorum ama bu av ile ilgili çok sayıda olta olunca çok fazla balık çekip çekmeyeceğimiz ile geniş ayrıntılı bilgiyi tabiki sizinle paylasırım

19. hızır şeref gültekin

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    abicim siz sörf kullanıyorsunuz diye herkes aynı şeyi yapıyor anlamına gelmez bu konu genel bi konu hem maz muzu 40 50 mt uzaklığa atabilirseniz o oltayı 100 mt atmaya da gerek kalmaz bence hem ben de mır mır tutyorum ama o söylediğiniz mesafelerde değil tek yönlü düşünmemek lazım sizde hak verirsiniz bana hem yukarda arkadaş kadın çorabı ile iyi bir örnek vermiş siz maz muz yapın kesinlikle zararlı çıkmazsınız :D hiç değilse denize bi faydası olduğunu düşünür bişe tutamazsanızda olsun hiç değilse balığa katkım oldu diyerek gariban tesellisi yapabilirsin benim gibi :D bi gece sonrası değil o gece 1 saat sonra oltadaki farkı görürsün ben hergece besliyorum :D