Kıyıdan Balık Avı Konusunda Nasıl İlerlemeliyim (Çok tecrübeli ustalardan yardım)

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında kerempek tarafından paylaşıldı.

  1. kerempek

    kerempek kerem

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    334
    Şehir:
    istanbul
    Merhabalar ve mutlu herkese...

    Önden Ufak Bir Bilgi
    Yıllar önce kayalık iskeleden mısır kamışından yaptığım olta ile izmarit'i çarpma yöntemiyle avlardım.Bazen bu izmaritlerin dikenlerini bıçakla kesip kuyruğundan yaralayıp kuyruğuna yakın yerden el oltasına takar ve hafif bir kurşun ile 1-2 metre derinliğe ve kayalık iskeleden 5-10 metre uzağa salıp 1kg'lık levrek tutardım. Bazen de mısır kamışından oltama tek bir kanca bağlayıp üstüne de çok ince bilye gibi bir kurşun takar(dişimle sıkardım) kayalıkların altından çipura,karagöz gibi balıklar tutardım. Kıbrıs çaparisi dendiğini öğrendim yöntem ile kefal tuttuğumda çok olurdu.

    Fakat bu avlamalarımın hepsini mersinde yapardım. Ayrıca tam anlamıyla amatör bilgiye sahiptim(mesela çarpma yönteminin pek tasvip edilmeyen bir yöntem olduğunu burdan öğrendim) ama oradaki insanlara göre usta derecesinde bir avcıydım.Hiç hazır bir olta almadım hepsini kendim uğraşıp yapardım.

    Şimdi

    Şimdi ise 8 yıldır istanbulda'yım ve ilk kez geçen gün toplam 30 TL'ye aldığım makine+kamış ile balığa gittim. Kanlıca tarafına gittiğimde ordan irice denilen 12 istavrit aldım. Önce boş bir yerde atış yapmayı denedim ustalardan ve akradaşlarımdan yardım aldım. Sonra oradaki balık tutma stilini öğrendim ve çok hoşuma gitti.

    Boğazda balık avcılığı konusunda uzmanlaşmaya karar verdim. Aldığım dandik makine 2 tane kancası sırtından batmış istavriti çekmedi ve kolu elimde kaldı.Makarası da istavritler oltada iken dönmüyordu. Elimle çektim ve makarayı sardım. İyi bir makine almaya karar verdim.

    Kamışımda dandikti ama uzağa atamam stilimin yetersizliğinden kaynaklanıyordu. Bir süre kamışımı korumaya karar verdim.

    Şimdi özellikle usta balıkçı ağabeylerden yardım istiyorum.

    Bu uzmanlaşma sırasında nasıl bir yol izlemeliyim ?.

    balık yakında olsa bile uzağa atmak ve oradaki balığı tutmak isterim. Akıntıyı da severim.Zevk için avlanıyorum. Tuttuğum balıkları ya geri atacağım ya da ihtiyacı olan birine vereceğim.

    Bana hangi teknikleri,hangi makineleri , hangi çapari türlerini ve hangi rapalaları tavsiye edersiniz ? Bu süreçte ne gibi sıkıntılar yaşayabilirim ?

    Bana ve benim gibi yeni başlayan heveslilere yol göstermeniz için sizden yardım rica ediyorum.
     
  2. rockchy

    rockchy furkan aksakal

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    1.856
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    öncelikle orta halli bir kamış ve makine almanı tavsiye ederim 30 liralık bir takımla olacak iş değil boğazda balık tutmak. daha sonra forumu iyice bir gezmelisin. buradan çok şey öğrendim ben. hangi balık ne şartlarda nerelerde yaşar ne yer ne içer nasıl avlanır hangi malzeme daha iyidir vs. en önemliside balıkları tanı. avlanacağın bölgede hangisi bulunur onu öğren daha sonra ona göre takım temin et yada kendin yapmayı öğren kendin imal et. ve naçizane tavsiyem bol bol sahile in tabi imkanın ölçüsünde ama oltasız in. dikkatlice izle. gözlem çok önemli balıkçılıkta. :) aklıma gelenler bunlar 13 senedir balık avlayan biri olarak ki bunun son 3 4 senesi gerçek anlamda bilinçli, tavsiye edeceğim şeyler bunlar haydi iyi geceler :)
     
  3. berkur

    berkur şükrü

    Mesajlar:
    433
    Şehir:
    istanbul-ümraniye.
    Favori Kamış:
    SHIMANO SURF LEADER 450 BX-G 3 PARÇA
    Favori Makine:
    shımono exage-ryobı epplause-shımono power aero fılegentd.
    En İyi Avı:
    lüfer+palamut.
    kerem imza ayarlarıdan yaşınıda yazarsan sevinirim,bende genelde kanlıca tarafında olta sallarım bereketli güzel avlar olur,sanırım sahilde olta +kamış 30tl ye satılanlardan aldın,olsun hepimizin böyle başlangıçları vardır,genelde uzak atış için sörf makina alınmalıdır derler doğrudur ama sörf alınacaksa,hem yüksek devirli olsun,hem çekişi kuvvetli olsun dersek üst seviye makina alınmalı bunların fiyatıda tuzlu. veya düşük devirli sörf bence ama ortalama 200tl den başlar orta ve üzeri makinalar.ilk etapta sörf makinalardan uzakdur derim, (uzak atış yapmak istiyorum dediğin içinsöylüyorum)sen söylersin sanada sörf makina tavsiye ederler uzakdur taki kendini yeterli gördükten sonra ozaman bilgilerin ve araştırmalarınla bütçene uygun birtane edinebilirsin, tabiki bu benim görüşüm.baçlangıç için 150 tl civarında kamış +makina almanı tavsiye ederim bu civarlarda alacağın kamış+makina işini baya görür ilk etapta,kanlıcada görüşürsek elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıorım.:thumb:
     
  4. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kerem

    Şimdi beni iyi dinle.

    Üsküdardaki Cengiz balıkcılığa git.

    Orada çalışan Yıldıray kardeşimi bul.

    Ona Vedat abinin tanıdığıyım de,ricası var bana yardımcı ol de.

    Boğaz sahil avcılığının bence en usta avcısı odur.Yardımsever bana sevgi ve saygısı dorukta bir kardeşimdir.

    Sana analattıkları ve tavsiyeleri en iyi ve doğru olanlar olacaktır.

    Takımını o seçsin,sana uygun bir makara kamış kombinasyonu versin.Fiyatını en alt seviyede tutsun,ühedef balıklar için detaylı anlatsın.Makarana ince iyi bir misina sarıp üzerine Şemşipaşa şok düğümü atıp,şokunu bağlasın.

    Şayet bu işte azimliysen anlattıklarımı uygulayıp en kısa zamanda başarıya ulaşmakla kalmaz usta seviyesine geçer zevkli avlar yaparsın.

    Sevgiler
     
  5. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Not;Kanlıca sahil yolu mevkii,avı zaman,zaman oldukca bereketli,attığın yer ile topladığın yer arasında yürümen gereken,en uzağa asgari 150 gr kurşunla ermen gereken,ancak yakına düştüğünde dibe taktırabileceğin ve takımını illaki kurtamayacağın özelliklere sahip bir yerdir.

    Burada balık almaya muaffak olmak İstanbul boğazının her yerinde balık alabileceğinin göstergesi olacaktır.

    Dediğim gibi en uzağa ağırca bir kurşunla ermeli,akıntı boyunca yürüyüp bir taraftan misina vermeli,dibe erdiğine emin oldsuğun andada kamışınla çalışmaya başlamalı,bir müddet sonrada çekmeye başlamalı kamışını dik tutarak çekmeli yakınlara geldiğinde fazla vakit kaybetmeden takımını sudan almalısın.
    Aksi takdirde dibe takarsın ve kurtaramazsın.

    Açık sudan balık aldığına emin olduğunda,helede kurşun altına küçük mantarlı bir çinekop yemlisi iliştiripte,güzelce taze istavritten fileto çıkarıp,takarsan yakınlarda takmaktan kurtulup dipli az çalışırsan,istavritlerin altında bu mevsimde genelde birde sarıkanat yapıştırabilirsin.

    Yemli takımın en alttaki çapariye takılmasın diye en alttaki kösteği kesip almalısın.İstersen alttan iki iğneyi çinekop kösteği yapabilir
    ,üstte birkaç iri istavrit,alttaki iğnelerden kimi zaman bir,iki çinekop ve aynı zamanda yemliyede yakalanmış tombul bir sarıkanat kombinasyonunu denizden alabilirsin.

    Hadi rasgelsin
     
  6. ahtapot2

    ahtapot2 Deniz

    Mesajlar:
    3.924
    Şehir:
    İstanbul Üsküdar
    Favori Kamış:
    Okuma Cedros Telesurf 4,50 , Okuma Vsystem Spin 270 cm. 20-60 gr.
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A
    Kerem Bey 30 Liralık makina kamışla boğazda gidebileceğiniz en zor av yapılan yerlerden birine gitmişsiniz..

    Gittiğiniz yerde en önemli faktör kuvvetli makina gerekliliğidir çünkü akıntı sağa sola atmanın yanında aşağı doğru çok kuvvetli basar.. Sağ taraftan uzağa atış yaptığınızda dibi bulmak için (150 gr. ortalama kurşunla) sola doğru en az 40 50metre yürüdüğünüzde kurşun anca dibi bulur.. Fakat yakın atış yapmamanız gerekli yoksa yine takılma problemi ile karşılaşabilirsiniz.. Oltayı sararken çoğu zaman sadece kurşun ağırlığı bile kolunuzu ağrıtmaya yetecektir bu sorunu da minimum 4,20 lik bir kamışla oltanın ucunu çok havaya dikmeden denize paralel ya da biraz daha yukarı tutarak çözebilirsiniz.. Kamış kısa olursan ne olur? Misinanın sudan çıkışı kıyıya daha yakın olacağı için kıyıya yakın olan kayalara direk takılma riski artar.. Aynı zamanda kısa kamışla uzağa atmanız daha zordur..

    Uzun lafın kısası mekanizması kuvvetli bir makina ve minimum 4.20 lik bir surf kamışa ihtiyacını var..

    Makina olarak bütçenizi bilmiyorum ancak alacağınız en kötü makina Okuma Avenger AV65 olmalı.. AV65 ile işinizi görecek kadar (çok rahat çekmeyi beklemeyin) av yapabilirsiniz ancak ince misina bağlayıp şoklama düğümü ile atış düşünürseniz yetersiz kalır.. Misinanın incelmesi ile makinanın çekiş gücü ters orantılıdır..

    Bütçeyi biraz daha arttırırsanız Okuma Trio55, Okuma PL865 (Tam surf makinası değildir ancak mekanizması sert akıntıda canavar gibi çalışıyor), Okuma Salina SA 10000 ve 16000, Daiwa Emcast Plus5500 (yurtdışından alışveriş imkanınız varsa bana göre fiyat ve performans olarak boğaz için en iyisi), Daiwa Windcast serisi tavsiye edebileceğim ürünlerdir..

    Kamış olarak da atarı 250 gr. olan Okuma Cedros Telesurf 4,50 veya 3 parçalısı ya da Lineaeffe Extreme modellerine bakmanızı tavsiye ederim..

    Tavsiye ettiğim malzemeler bütçe olarak 30 TL. lik kamış makinaya göre yüksek görünebilir ancak İstanbul Boğazında özellikle Kanlıca veya Üsküdar gibi bölgelerde av yapacaksanız ihtiyacınız olan ürünler..

    Başka arkadaşlar alternatif markalar da önerecektir.. İlla ki aynı işlevi görecek başka ürünler mevcuttur ancak ben okuyup duyduklarımdan değil pratikte yaşadıklarımdan yola çıkarak yardımcı olmaya çalıştım..

    Bol keyifli avlar yapmanız dileklerimle..
     
  7. berkur

    berkur şükrü

    Mesajlar:
    433
    Şehir:
    istanbul-ümraniye.
    Favori Kamış:
    SHIMANO SURF LEADER 450 BX-G 3 PARÇA
    Favori Makine:
    shımono exage-ryobı epplause-shımono power aero fılegentd.
    En İyi Avı:
    lüfer+palamut.
    vedat abim hayırlı insan, hadiste belirtildiği gibi insanların en hayırlısı insanlara en çok faydalı olandır.verdiğiniz bilgiler için allahrazı olsun diyorum,şok düğmü videonuzu seyrettim ve uyguladım gayet güzelbir düğüm ve becerebildim sağlıcakla kalın.:thumb:
     
  8. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sağol sevgili Şükrü.
    Faydalı olabilmek,neredeyse fiili avlarım kadar keyf aldığım bir durumdur.
    Heleki senin gibi kardeşlerimden bu yönde olumlu cevaplar aldığımda keyfim katlanır.

    Sanki,sizlere bir rapor sunmak için ,kendimi hep av sahasında olmak yönünde bir isteğim içime yerleşmiş gibi.

    Hep düşünen,okuyan,uygulayan,netice aldığındada szilerle paylaşan birisiyim.

    O kadarki,birisi dese,abi ben yanına geleyimde bu işi bana öğret,bıkmadan,usanmadan,keyfim azalmadan anlatır,uygular,gösteririm.

    Sevgimle kal
     
  9. _ZeRoX_

    _ZeRoX_ SELİM

    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M.4.20cm steel power kamış
    Favori Makine:
    yukarıdaki kamışa uygun bi makine alıcam
    En İyi Avı:
    alabalık ve somon 2 kilo civarıydı
    vedat abi ben biraz acemiyim ama öğrenmek için baya uğraşıyorum tabi birazda zorlanıyorum arada sırada sarıyer sahiline gidiyoruz tabi hep hüsran neyse kısacası abi sen ne tarafta balık tutuyorsun bi dahaki sefere senin balık tuttuğun tarafa geliriz belki karşılaşma tanışma ve balık tutmayla ilgili tecrübenden faydalanırız kısmetse
     
  10. volkan07

    volkan07 Volkan

    Mesajlar:
    461
    Şehir:
    Antalya-Kıbrıs
    En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    vedat abimize katılıyorum. yukarıda yazılanları tavsiye üzerine değil ama tesadüfen yaptım ve memnunum :) çok yardımsever insanlar, aklına takılanı sor, usanmadan anlatırlar :)
     
  11. shadowpane

    shadowpane Hakan

    Mesajlar:
    2.318
    Şehir:
    İstanbul/Düzce
    Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    eğer yolun yakınsa muhakkak bir uğra, istanbulda böyle esnaf kaldımı diyebileceğin bir mekan
     
  12. kerempek

    kerempek kerem

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    334
    Şehir:
    istanbul
    Merhaba Vedat Bey,

    Ben 2 gün önce Cengiz Balıkçılıkda idim. Okuma Atomic 60 modelini aldım. kamışı ise bir internet sitesinden aldım. Lineaeffe Oyster 4.20. Makine olarak bu kamışın üzerine ileride Okuma Trio 55s,Ryobi 8000 Vi ya da Lineaffe surefire 80'den birini alacağım. Daha karar vermedim. Ama şimdilik en az 3-4 ay bu model yetecektir. Sadece hafta sonları gidiyorum.

    Olta bağlama işlerini kendim yapmak istiyorum. Eğer önerdiğiniz düğüm yöntemleri var ise paylaşabilirseniz sevinirim. İleride çaparimi de kendim yapacağım ama şimdilik acemiliğimi atmam gerekiyor.

    Kanlıca'ya gittiğimde dediğiniz uygulamaların hepsini kendi gözlerimle gördüm!!!. Gerçekten oradaki ustalar tam anlattığınız şekilde avlanıyorlardı. Ben 12 tane tutarken bazı ustalar bu süreçte 30-40 tane istavrit tuttular.(2-3 saatte.bazılarında 3-4 parça çinekop da vardı)

    Oradaki biri balıkları düşürdüğümü söyledi ben de düşürmemek için ne yapmalıyım diye sordum ama o an cevap vermedi.

    Çok teşekkürler.
     
  13. kerempek

    kerempek kerem

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    334
    Şehir:
    istanbul
    Merhaba,

    Kamış olarak Lineaeffe Oyster 4.20 aldım. Makine olarak da şimdilik Okuma Atomic 60 modelini aldım. Makina üzerinde acemiliğimi atana kadar(3-4 ay) bu makina yetecek gibi gözüküyor. Daha sonra Okuma Trio 55s veya Ryobi 8000 Vi modellerinden birini düşünüyorum.

    İlerisi için Sizin önerileriniz nelerdir ?

    Çok teşekkür ederim.
     
  14. ahtapot2

    ahtapot2 Deniz

    Mesajlar:
    3.924
    Şehir:
    İstanbul Üsküdar
    Favori Kamış:
    Okuma Cedros Telesurf 4,50 , Okuma Vsystem Spin 270 cm. 20-60 gr.
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A
    Kerem Bey, ben kendim için Daiwa ECP 5500 siparişi verdim.. Bir arkadaşım yaklaşık 2 senedir bahsettiğiniz bölgede aynı makinayı kullanıyor.. Atış yaparken de çekerken de kalitesini belirgin bir şekilde hissettiriyor.. Eğer yurtdışı alışveriş imkanınız yoksa yukarda bahsettiğim makinalardan bütçenize uygun bir seçim düşünebilirsiniz..