Selam arkadaşlar. Çok uzun zaman sonra (yaklaşık 20 sene) eski sevdam yeniden ateşlendi ve tekrar balık tutmaya çalışmaya karar verdim. Benim bıraktığım zamandan bu yana bambaşka bir dünya haline gelmiş balıkçılık. Ama sayenizde en azından teorik ve teknik oldukça yeni bilgiler öğrenmiş bulunmaktayım. Şimdiden teşekkürler. Gelelim asıl mevzuya. Dedim ya, uzun zaman sonra tekrar başlayacağım ve forumdaki konulardan edindiğim bilgiler ışığında şunları almayı düşünüyorum. Fikirleriniz çok önemli. not: kıyıdan yemli ve at-çek (benim zamanımda kaşıklar vardı sadece. Şu rapala ve benzeri şeylerle av yapmayı doğrusu çok istiyorum) şeklinde avlanmak amacındayım. Lineaeffe Turnafresh 3.90 & Okuma Zeon 65 (SURF SET) Lineaeffe Drago 360 atçek kamış Rapid Seal RD 30 Makine at-çek VALIGETTA 2 PIANNI TAKIM KUTUSU Çelik Telli Lüfer Takımı ON İĞNELİ ÇAPARİLİ HAZIR TAKIM 0,30 MM TRABUCCO T-FORCE SUPER CAST 300 MT misina RAPALA ORIGINAL FLOATER 50MM Lineaeffe 5300 suni balik 70mm XENON PELICAN 70 MM MAKET BALIK (levrek için) OSKAR DESENLİ ÇİNEKOP LÜFER KAŞIK 303 ALBA LÜFER KAŞIK Gereksiz olduğunu düşündüğünüz, ekleyeceğiniz, kısaca her türlü fikirlerinize açığım. Şimdiden teşekkür ederim.
Seçenekte ki makinanız bu sanırım, http://www.avmarketi.com/asp/product/11445/Lineaeffe-rapid-seal-rd-30-makine Bütçenizi sarsmayacaksa önerim, nacizane bunlardır.Deniz bu, ne zaman nereden, ne geleceği belli olmaz. Bir sefer alın, güvenle kullanın derim. http://www.balikavmarketi.com/main/shimano_exage_2500_fc_4xsss1_bb-pmu833.html http://www.balikavmarketi.com/main/shimano_exage_2500_rc_4xsss1_bb-pmu1026.html http://www.balikavmarketi.com/main/shimano_exage_4000_rc_4xsss1_bb-pmu1028.html http://www.balikavmarketi.com/main/shimano_exage_4000_fc_4xsss1_bb-pmu834.html
Eğer kıyıdan at-çek yapıp levrek avlamayı planlıyorsanız; Bu kamış; http://www.balikmarketim.com/?urun-36075-OKUMA-V-SYSTEM-240-cm-10-40gr-ATARLI-SPIN-OLTA-KAMISI.html Linkte resimdeki en üstteki yem yani Daiwa saltiga laser sardine (ben 12 cm olanını kullanıyorum); http://www.balikmarketim.com/?urun-35907-DIAWA-SALTIGA-MINNOW-SELENDER-SASL17-17-cm-SUNi-BALIK.html Bu makine; http://www.balikmarketim.com/?urun-50924-SHIMANO-CATANA-2500-RB-2XSSS-1-BB.html Bu misina; http://www.balikmarketim.com/?urun-3330-ASSO-ULTRA-100-M-35-mm-MiSiNA.htm
http://www.balikmarketim.com/?urun-36075-OKUMA-V-SYSTEM-240-cm-10-40gr-ATARLI-SPIN-OLTA-KAMISI.html Bendede bu kamışın 3 mt olanı var gerçekten çok güzel bir kamış tavsiye ederim
Öneriler için teşekkürler. Surf takım için bir yorum gelmediğine göre seçimim fena değil gibi bir çıkarımda bulunabilir miyim? Ağırlığı Surf Takıma vermiş olduğum dikkatinizi çekmiştir. Yine forumdan öğrendiğime göre İstanbul Boğazında at-çek yaparken de surf takım kullanılıyormuş. O nedenle at-çek için ilk başta bütçeyi çok sarsmayacak şekilde hem de alışmak babında ucuz tuttum. Malum, sıfırdan çantasıdır, feneridir, livarı, kovası falan. Sonra hanımdan kafamıza oklava yemeyelim.
Tevfik Ağabey, önerilerin için çok teşekkür ederim. O makinalardan birini ancak Eylül, Ekim gibi alabilirim sanırım. O zamana kadar hem elimin altında spin için makina olsun hem de yılların hamlığını atabileceğim, başına bir iş gelse de maddi olarak üzmeyecek geçici bir makina olsun istedim. Surf için linkini verdiğim kamış-makina set için neler düşünüyorsunuz? O kadar çok seçenek var ki insanın başı dönüyor. Benim balık tuttuğum yıllarda (80-90 arası) nerde böyle bolluk. Olanların da fiyatları çok yüksekti. Şimdi herşeyi bulmak, erişmek mümkün ama ne yazık ki bu sefer de denizde balık bitmek üzere. Neyse bu bambaşka derin bir mevzu. Surf kamış ve makina için ayırabileceğim toplam bütçe 150 TL artı-eksi 20 civarı.
Kerem kardeim, Eylül, Ekim demişsiniz Tam isabet derim. ????????????? Bekle ve gör. Shimanoda o aylarda neler olacak neler ?
Spin için ne kamış ne de makina almak mantıklı o halde. Surf teçhizatla, sırf içimdeki şu rapala vs. hevesini tatmin etmek için takılırım biraz o zaman Tevfik Ağabey. Eylül-Ekim gibi dedim çünkü maddi olarak yeni bir bütçeyi tekrar ancak o zaman ayırabilirim. Sormak istediğim bir şey daha var. Spin avlarda kamış mı makina mı daha önemli. Her ikisinin de ayrı önemi olduğunu biliyorum. Öğrenmek istediğim, eğer her ikisinin de en kaliteli modellerinden alınamıyorsa hangisine daha fazla ağırlık verilmeli.
Elbette her ikiside çok önemlidir. Herzaman belirtirim. Kamış benim için arabanın lastikleri gibidir. Kullanım amacına göre kışın kışlık, yazın yazlık, karlı havalarda da kar tipi değişikliğini 15 dakikada yapabilirsin. Ama arabayı değiştirme şansınız varmı ? İlk etapta 40 - 50 liralık bir kamış işinizi fazlasıyla görecektir. Zaten bir makina için değişik aksiyon ve boylarda 3-5 kamışınız olmalıdır bence. İyi dileklerimle.
Teşekkürler ettim. Altın değerinde öneriler. Surf teçhizatı ve takım, taklavat işini halledeceğim önümüzdeki hafta. Spin için biraz daha sabredip önerilerinizi dikkate alacağım. Tekrar tekrar teşekkür ederim.
Bu kadar seçenek arasından bir seçim yapmak gerçekten çok zormuş yahu! Resmen başım döndü. Eskiden 3-5 marka vardı, o da bulabilirsen, alıp çıkardık balığa. Puff! Neyse sadede gelecek olursam sanırım makina için karar verdim. Shimano HYPERLOOP 6000 FB http://www.spotbalik.com.tr/HYPERLOOP-6000-FB,PR-13843.html Kararımı etkileyen sebepleri sıralayacak olursam; 1 - Hemen hemen forumdaki herkesin tavsiye ettiği bir marka. 2 - Daha önce hiç surf makina kullanmadığımdan, ama bu makinayla hafif surf atışlar yapılabildiğinden (firmanın söylediğine göre) en azından surf makina ve kamışa geçiş sürecini çok saç-maç (pek de kaldığı söylenemez) yolmadan geçirmek. 3 - İleride bir surf makina aldığımda bu makinayı başka avlar için kullanmaya devam edebilecek olmam. Nedenlerim bunlar. Şimdi isterseniz bu makinaya hangi seçenekler arasından karar verdim onu belirteyim: CORMORAN MATCH MASTER Feeder 6Pi http://www.spotbalik.com.tr/CORMORAN-MATCH-MASTER-Feeder-6Pi-Makina,PR-17763.html OKUMA POWER LINER PL 865 http://www.spotbalik.com.tr/POWER-LINER-PL-865-MAKINE,PR-20440.html OKUMA ZEON ZN-65 FD http://www.spotbalik.com.tr/ZEON-ZN-65-FD-OLTA-MAKINESI,PR-23267.html OKUMA AVENGER AV-55 http://www.spotbalik.com.tr/AVENGER-AV-55-MAKINE,PR-12950.html Önümüzdeki hafta satın alacağım. Yani o zamana kadar siz değerli ustaların başka önerileri olursa seve seve dinlemeye hazırım. Umarım başınızı ağrıtmıyorumdur. Sevgiler
bende surf stiline yeni başladım, birde okuma distance serisine göz atın, kendim kullandım, memnun kaldım. powerliner'da hiç fena durmuyor. diğer alternatiflere nazaran artılarını eksilerini kıyaslayamam ama benim hoşuma gitti distance(bütçe dahilinde).
PL865 İstanbul Boğazında güçlü bir makina.. Lüferi çok rahat çekişine tanık oldum.. İstanbul boğazı harici mekanlarda daha büyük balık avı yapıldığında kalama kilidinin arkada oluşu ayrı bir avantaj sağlar.. Ancak istavrit ya da çinekop benzeri avlarda makinayı yavaş sarmak gerekiyor aksi takdirde balığı dökebiliyor.. Avenger55, Boğaz şartları için uygundur.. Ancak PL865 kadar güçlü değildir.. Fiyat olarak benim bütçem bu kadar diyorsanız ancak tavsiye ederim.. Akıntısız suda farkı çok anlaşılmaz ancak sert akıntıya maruz kalınan sularda (özellikle su basıyor diye tabir ettiğimiz durumlarda) zorlayabilir.. Sıvı gress ile kullanıldığında performansı gözle görülür derecede artabilir ancak yine de PL865 seviyesine ulaşamaz.. Diğer makinalar hakkında bilgim yoktur.. Bunların haricinde fiyat olarak PL865 e yakın olan Okuma Trio55 i de tavsiye ederim..
Öneriler ve açıklamalar için teşekkürler arkadaşlar. Gerçekten çok kafa karıştırıcı bir durum. Seçenek çok ve herkesin kendine yakın hissettiği bir marka var. Sanırım, satın almaya gidene kadar bu karışıklık devam edecek ve son kararı makinayı elime alınca vermiş olacağım. Ama bu önerilerinizi beklemediğim anlamına gelmesin. Nezdimde, paylaştığınız her bilgi değerli benim için.
Üstat boğaziçinde balık tutacaksan, ekipman seçiminde de karar veremiyorsan en son ve güvenilir yollardan biri de üsküdar sahilinden başlamak üzere (en akıntılı yerlerden biridir) değişik değişik 4 5 mekan gezip direk olta atanlara danışmandır.. Misinanın boşaltımı konusunda surf makinaların avantajı bir gerçektir doğru ancak her surf makinanın içindeki mekanizma akıntılı suda aynı performansı göstermez.. Hatta yolun Üsküdara düşerse balıkçıların olduğu sokakta Cengiz Balıkçılık, Okyanus Balıkçılık, Kısık (Alba), Almer balıkçılık gibi yerlere de gidip sırasıyla kafandaki makinaları ve özellikle ne amaçla kullanacağını söylediğinde alacağın bilgiler daha rahat mukayese yapmanda etkili olacaktır.. Bu saydığım dükkanların hemen hemen hepsi farklı marka ürünler satar ancak özellikle Cengiz Balıkçılık ve Alba Star piyasadaki en eski en tecrübeli satışçılardır.. Öyle gelene satalım da ne satarsak satalım diyecek personeli de yoktur..
Deniz kardeşim, bu teferruatlı açıklamalar için teşekkür ederim. Aslında, makinaların kişinin elinin ayarına göre iş yaptığını biliyorum. Yani biri için harika olan makina bir diğeri için iyi olmayabilir. PL865'e bende gidip geliyorum açıkçası. Sonra Ryobi Ecusima 8000VI var. O da oldukça ilginç bir seçenek. Alışveriş için aklımdaki yer Spot Balıkçılık. O da en eskilerden biri diye biliyorum.
Merhaba Kerem, Bende senin gibi balığa uzunca bir ara verdikten sonra tekrar başlayanlardanım, rat ve ufak 1-2 eşya alalı yaklaşık 2 hafta oldu, benim sana tavsiyem tüm hepsini birden almak yerine ufak ufak ihtiyaca göre alman,
Merhaba Ethem, haklısın ve ben de öyle yapacağım. Ama takım çantası ve içinde avda kullanılacak bir takım malzemelerin olması da şart. iğneler, misinalar, kurşunlar, fırdöndüler, mantarlar vs. Olmadık bir anda kopan takımı yenilemek zorunda kalıp olmadığı için dövünmek çok kötü bir his. Ama planlaması bile çok zevkli yahu! İnternette bakınıyorum, dolaşıyorum malzemeler arasında. Bu bile ayrı zevk doğrusunu söylemek gerekirse.