Merhaba arkadaşlar. Benim öğrenmek istediğim "AKYA" olduğunu bildiğimiz kıyılarda bırakma olta ile nasıl bu tarz balıkları avlaya biliriz? hooked Bu bırakma olta takımlarında kaçlık ve nasıl misina kullanmalıyız? Kaç numara iğne uygun olur? Takım nasıl olmalıdır? Ve en önemlisi kalın misinalarda kullanılan düğümler farklı mı olmalıdır? Teşekkür ederim.
Alper sana niye kimse yardım etmiyo Ben bilsem yardım edecem de bilmiyorum. Sübye ve canlı kefal bırakmasıyla yakalayan vardı ama. Bakarsın levrek te gelir. Levrek tutamadık; bi de Akya deneyeyim gibi olmuş
Alper kardeşim, Kıyıdan bırakma yapacaksan, şamandıralı yapabilirsin. Şamandıranın altına 3-4 m. uzunluk verebilir kıstırma 3-5 gr.lık kurşun takabilirsin. Hedefin sadece Akya ise 1 veya 1/0, 2/0 gibi büyük iğne kullan. Hatta delikli iğne olması avantaj sağlar. Misinan 0.40 ın altında olmamalı, yumuşak ve esneyebilen misina tercihin olmalı. Akyalar sert balıklardır. Yem konusuna gelince, Canlı karidese hiçbir zaman hayır demezler. Sıklıkla yem değiştirmeyeceksen Kalamar da olur. Avlanma saatleri, sabah gün doğumu ve akşam gün batımı uygun zamanlardır. Kısmetin ve şansın açık olsun.
Offff çok klas bir mesaj olmuş, katıldım gülmekten :laughing: :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:
Bu yaz tutacaaaaaaam kararlıyım.Sitemizde üye arkadaşlarımızdan birisinin profilindeki yazıyı doğaçlama ile değiştiriyorum kendime uyarlıyorum;ULEN AKYA SENİ YAKALARSAM KAFANI ISIRACAM
alper bu yöntemin keyif veren hiç bir yanı yok.. balık yakalandığında ister akya ister levrek resmen kütük çekiyormuşsun gibi geliyor balık... mücadele yok zevk yok.. balığın kaçma şansı yok.. ayrıca balığı salmak istersen buda çok zor çünkü doğrudan yemi yutuyor... yinede ben sana anlatayım.. sormak istediklerin olursa her türlü soruyuda sorabilirsin... neticede yasal bir olta takımı ve forumlarda fazla adı geçmese de, halen birçok kişi kullanıyor.. hedef tek balık olduğu için tek beden tek iğne den oluşan bir düzenek kullanmalısın... takımda ne kadar düğüm ve ek materyaller olursa direncide düşecektir.. taslağı... gezer kurşun + fırdöndü + yarım kulaç beden + iğne çelik telli... gezer kurşun + çelik tel + palasız iğne misina kalınlığı gövdenin en az 040mm mono.. beden ise 050 veya 060mm tercihen FC.. naylonda olur.. iğne olarak 5/0 boy çok kalın olmayan, yemlik balığa mümkün olduğunca zarar vermeden iliştirilebilecek kalınlıkta olmalı.. takımı 15 metre öteye atabilsen kafidir... zaten avcı balık kıyıda arıyor yemini... avcı balık yemi ilk aldığı an hızla uzaklaşır... levreğin en kurnaz hareketlerinden biri takımı hissetmesiyle yemi dışarı kusmasıdır.. takımı attıktan sonra kıyıda uygun bir yere en az 5-10 metre misina boşta kalmalı... bu boş misinanın yemlik balıkça veya dış kuvvetlerce deniz açılmaması içinde kıyıda takıma ulaşan misinayı küçük bir dal parçasına bir iki kez kolayca çekmeyle açılabilecek şekilde dola.. şişe kısmını saklamadan önce bir boğum bağıyla sağlam bir yere veya bir kayanın etrafından üç tur misinayı döndürdükten sonra şişe tarafındaki misinayı gerilterek saklayabilirsin... böyle yaparsak avcı balık takımı hissetmeyecek.... ilk vuruş esnasında oluşacak gerilim başlamadan yok olacak... çünkü balık kendi ağırlığı dışında bir de kendi kuvvetini uyguluyor... kalama olmazsa ani fırdöndü, misina ve iğne düğümünden kopmalar olabilir... daha üst seviye takıma yeteri kadar tecrübe edinince zıpkıncıların kullandığı şok lastiğinden alıp palamutla destekledikten sonra bir taşa tasma takar gibi yerleştirip 10 metrelik boşa çıkan misinadan sonra kalan az bir gerilimide bu lastikle yok edebilirsin... balık ne kadar büyük olursa olsun bu lastik sayesinde sürekli esneme sağlanacağından balık destek alamayacağı için takımdan kurtulma şansı yok denecek kadar azalacaktır...
Caner arkadaşım süpersin. Ben de bu esneme işini bi "bisiklet iç lastiği" ile aşmayı düşünüyordum, şok lastik de çok mantıklıymış. Teşekkür ederim.
Lastiği tek kat yapmamanda fayda var.Ben tekne ile bundan birkaç sene önce Dalaman'da birtane kaçırmıştım sırtı çekerken oltaya binmişti.İnan okadar güçlü ki yok bunun tarifi