Kıyıdan Canlı İzmarit İle Levrek Avı Yöntemi

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında 4443 tarafından paylaşıldı.

1. 4443

4443

Merhaba değerli üyeler ;

Kıyıdan levrek avı ile uğraşan , gerek arkadaşlarımız gerek büyüklerimiz vs.. herkez bilir sanıyorum bilen bilmeyen herkeze selam ederim ...

Konuyu açmamdaki amaç tamamen bilmeyen , uğraşmayan , merak eden, etmeyen gerek forumdaşlarıma gerek misafir giren kullanıcılara bir nebzede olsa faydalı olması amacıdır ..

Şunuda unutmayınızki bir çırpıda satırlara dökeceğim , açtığım bu konu genel olarak tamami ile doğruluk payı asla ve asla (nokta) - (.) bitirici değildir ! yöre , bölge gerek malzeme vs. gibi etkenlerin farkılık gösterebileceği aşikardır...

Birikimin eşliğinde siz değerli kullanıcılara birşeyler aktarabilirsem ne mutlu adıma, yanısıra bu konuda bilgili büyüklerim değerli üstadlar ' da eksikliğimi kapatma , ilave ,ekleme, katkı telaşında davranırlarsa beni bilakis mutlu ederler ...

Kıyıdan canlı izmarit (gubbes) vs. gibi küçük yem olarak kullandığımız balıklar genel olarak tahta kelebe sarılmış misina ile kurşunsuz savurma şeklinde min .. 20 mm max 28 mm misina aralığında izmariti yüzdürerek yapılır, balık kendi havasında yüzer dolaşır ve avını arar :)

Unutmayınızki misina kalınlığı ne kadar artar ise izmaritin canlı kalması ve istenilen şekilde yüzmesi güçleşecektir yanı sıra atış erişiminide olumsuz etkileyecektir sonuçta herhangi bir agırlık herhangi bir aparat kullanmıyoruz , tamamen bilek gücü ile uygun ignemize gözünden takılmış izmarit tek sefer (tek tur ) yukarıdan aşagıya çevirilerek (savurma) atış her zaman yemin canlı kalması açısından sanıyorum en uygunudur, misinamızı çok fazla çevirerek çok fazla uzağa atabilirim düşüncesi yanlıştır burdaki amaç tamamen canlı izmaritimize zarar vermeden bütün doğallığı ile yüzmesini sağlamaktır ..

Bunların yanı sıra gerek canlı izmarit , canlı gubbes gibi yemleri şamandıralı sistem ilede kullanılabilmektedir ve istenilen uzaklığada atış yapılabilmektedir yalnız şamandıralı sistemde genel olarak canlı karides (teke) en uygunudur..

Denemelerimiz sonucu ekteki resimlerdede göreceksiniz tahta kelebe sarılmış 24 mm misina ve ucundaki (x) 02 levrek iğnesi kıyıdan canlı izmarit ile levrek avı için en etkin ve en basit düzenektir bölgemizde en çok verim alınan ve tercih edilen düzeneklerden biridir ..

İğnemizi tamamen canlı yakaladığımız izmarit , gubbes gibi balıkların boyutlarına göre tercih edip kullanmak en mantıklısıdır..

Genel olarak göz kafesinden geçirdiğimiz için iğnemizi ,,, çok fazla büyük olan iğne hem canlı izmaritin yüzüşünü olumsuz yönde etkiler hemde görünümde estetik bozukluğu sağlar...

İzmaritimizin göz kafes aralığını rahat bir şekilde geçiş yapıp haraket edecek iğne boyu tercihen makbul olanıdır resimlerde sunacağım 01 ,02 ,03 (x) igne...

Şimdi teknolojinin bütün nimetlerinden yararlanan biz insanlar şu düşünceye kapılabilir spin uyarlı kamış ve makine kombinasyonuylada bu sistem daha rahat yapılabilir atışlar daha kolay olabilir burda bende hemfikirim genel düşünce ile , yalnız unutmayınızki amaç sadece balık yakalamak değildir yapmış olduğunuz avdan keyf almıyorsanız sadece balık yakalamanın bir anlamı yoktur diyebilirim (en azından kendi adıma ) , tahta kelep ile yüzdürdüğünüz izmaritin her hareketini birebir hissedersiniz misina her saniye elinizde yön verirsiniz gerek misina vererek gerek kendinize çekerek balığı haraket ettirip gezdirebilirsiniz yanı sıra vuruş aldığınızdaki keyfi , zevki vurmuş olduğunuz tasma sonrası o rahat edeceğiniz kombinasyona asla tercih etmiyeceksinizdir denemelerim sonucu tamamen zevkini keyfini ve heycanını bu düzenekte birebir elimde hissederek yaşamış ve büyük keyf almışımdır ve paylaşımım bu yüzdendir , yanı sıra levrek canlı olan yeminizi aldığında rapaladaki gibi direk tasma doğru değildir levrek canlı yemi agzına alır ve ilerler bu arada tasma yaparsanız balığı Levregin agzından sıyırmış olursunuz, bir süre misina akışı verir sonrasında tasma yaparsanız yakalama şansınız %80 üzerinde olacaktır ...

Levrek avlanmak için ağırlıklı olarak kayalık ve dalgalı bölgeleri tercih eder. Bunun dışında levrek için tabiki kefal yavrusuda kesinlikle hayır demiyeceği avlar arasındadır.

Canlı izmarit (gubbes) vs. gibi canlı yem olarak kullanacağımız balıkları en rahat liman , marina içlerinde tekne aralarında gırgır , tirol yanlarında rahatlıkça yakalayabilirsiniz izmarit için yem tercihiniz tamamen kendi seçiminize kalmıştır temin edebildiğiniz kurt,midye,sübye,karides,sardalya vs. vs. sinek iğne ile hazırlamış olduğunuz takımı küçük şamandıra (işaret)li olarak kullanırsanız size dez avantaj sağlıyacaktır şamandıra (işaret) çift bağladığımız iğnenin takriben 1 ila 1,5 kulaç üzerinde tutulması yeterli olacaktır...

Yavru kefal , kefal ile kıyıdan kurşunlu bırakma sisteminide sanıyorum ilerleyen günlerde yapmış olduğum bir avdan kareler eşliğinde sunarım bir kaç değerli kardeşimin canlı balığa zarar vermeden dikiş atmak vs. gibi soruları vardı özelden , ilerleyen günlerde umarım böyle bir konuda paylaşımım olur ve sizlere sunarım..

Bir çoğu igne markalarında numaralandırma genel olarak farklılık gösterdiği için marka ve numara vermemeye çalıştım nedeni tamamen karelerde görsel olarak sunuma konacağı içindir yinede istek doğrultusunda böyle bir soru yönelirse izahını yapabiliriz hep beraber hepinize keyfli avlar dilerim ...

Not ; Tabiki unutmamak gerekirki 'FC' yani Fluorocarbon misina kullanmak tercihen avınızı daha verimli hale getirir.

Hazırlamış olduğumuz takım ;

Uploaded with ImageShack.us

Şamandıra (işaret) ile İzmarit çıkardığımız yer tekne araları liman içerisi (Karaduvar)

İlk yavru yemimiz :)

30 dakikalık avın Devamında avlağa doğru hazırlık :)

Not: Belirtmemde yarar var lütfen çok fazla yavru balık israfı yapmayalım ortalama bir avcıya min :6 max:10 yavru balık yeterli gelecektir :)
    Bu arada avlak bölgemiz çok uzak bir yerde olmamasıda ayrı bir ayrıntıdır izmarit gubbes vs. gibi balıkların kendini çabuk bıraktığıda bir gerçektir bu yüzden küçük hava motoru mutlaka ve mutlaka avlak yerimize geçiş yapılıncıya dek oksijen sağlanmaladır zira levrek avlayacak canlı bir yemimiz kalmıyacaktır ...

24 mm misinamınızın sarılı olduğu (kavak) tahta kelep ve tabiki iğnesi ;

Canlı izmaritin iğneye takılması ;
    Göz kafesinin üst kısmında incecik bir boşluk olur o boşluktan geçirme kaydı ile göze igneyi batırmadan (değdirmeden) sağlamamız inceliktir balık bu şekilde asla olağan doğal durumu dışına çıkmaz ...

Karşı göz kafesinden iğnemizin ucunu aynı şekilde üst boşluk kısımdan göze zarar vermeden (değmeden) çıkartmalıyız ...

Sonrasında mutlaka savurmadan balığımızı hemen önümüzde test edip bir kaç saniye suda bekletip kendisine gelmesini sağladıktan sonra rasgele diyerek suya savurabiliriz :)
    Tabiki yapmış olduğumuz göz kafesinden iğne geçirme işlemi olabildiğince kısa sürmelidir ...

Bu karede bugün itibari ile canlı izmarit yüzdürüp avlanmaya çalıştığımız bölge ,yogunluğuna aldırmayın hafta sonu olmasından dolayı mırmır ve çipura avlamaya çalışan amatör balıkçı arkadaşlarımız ...

Gönül isterdi son karede bir levreği kandırabilmiş olmayı ama kısmet değilmiş bir dahaki sefere der hepinize saygılar sunarım ...

Gerek sunumda gerek detaylarda gerek kelime , harf aralıklarında yanlış yaptıysam bazı noktalarda eksikliklerim var ise tamamlayıcı olacak arkadaşlarıma , büyüklerime şimdiden teşekkür ederim sevgiler ... :)

2. Önder Kurt

Önder Kurt Önder

Favori Kamış:
    İtalcana BOLENTINO 220cm, DEDRA 400cm, Kombat 420cm
    Favori Makine:
    Shimano AERNOS C5000FA, Shakespeare CYPRY 6000
    En İyi Avı:
    Bir gün buraya yazabilecek balık denk umarım
    paylaşım ve emeğe saygı duyuyorum, mutlaka ilgilenen arkadaşlar vardır ve tecrübeleriniz bu kişilere yardımcı olacaktır, rast gelsin

3. western222

western222 Süleyman

Favori Kamış:
    RON THOMSON TYRAN 2.70 cm
    Favori Makine:
    DAM QUICK EFFZETT 735 RD
    hüseyin diline emeğine sağlık.çok güzel anlatmışsın.özellikle rapala ile levrek avının zor olduğu şu günlerde çok açıklayıcı net bilgiler vermişsin...yavru balığın çok olması avda izmarit ve kefal kullanımını arttırıyor.ama benim favorim herzmaan canlı karides...levreğin hayır diyemediği bir yem..hele de karidesi su üzerine çıkartıp sonrada su üstünde şapırdatması yokmu :)...özellikle yeni başlayan arkadaşlar için çok güzel bir paylaşım olmuş..rastgele..

4. maximturka

maximturka mert

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin10-40g,Shimano Alivio AX8000 3,30mt 50-100gr, Lineaeffe ac casting surf 390cm,
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro SPa-25 , OKUMA AVENGER AV-55 MAKİNE,DAİWA CROSSFIRE 2500
    paylaşım için teşekkürler, gayet faydalı.

5. 4443

4443

Önder abi saygına ve candan yorumuna içten teşşekkürler:p

6. 4443

4443

Teşekkür ederim Süleyman abi ilgine alakana ...

Malesef yemlik avlak bölgelerimizde çok fazla haddinden fazla ciddi anlamda idk

Şamandıralı Canlı karides tartışmasız favori av yöntemlerindendir her zaman netice almak mümkündür bu konuyuda resimleyip paylaşımda bulunabiliriz aslında :rolleyes:

Tekrar teşekkür ederim güzel yorumun için sevgiler abicim ...

7. 4443

4443

Teşekkür ederim Mert ilgine alakana umarım bir nebzede olsa faydası olur sevgiler :)

8. demir01

demir01 gürsel demir

En İyi Avı:
    70cm minekop
    güzel ve detaylı paylaşım olmuş, tebrik ederim güzel hazırlamışsınız.

canlı bırakmada kefalde çok verimlidir, iğneyi sırtının tek tarafına yanlamasına takarım, ve lastik misinayla çok sıkmadan bağlarım.balık vurmamışsa saatler sonra çektiğimde bile kefal aynı dirilikte olur
    rasgelsin

9. Yenerbey31

Yenerbey31 Levent AKSOY

Favori Kamış:
    Seytan oltasi
    Cok faydali bilgiler gercekten tesekkurler.Baligi suya birakiyormusun yoksa firlatiyormusun?Firlatilirsa formu bozulur veya igne cikabilir diye dusunuyorum.

Rastgele

10. kaşıkçı

kaşıkçı FARUK

Favori Kamış:
    Hafif olsun kolum ağrıyor sonra. Reklama gerek yok.
    Favori Makine:
    O da hafif olsun. Çok dandik olmasın.
    En İyi Avı:
    Dardanel ton 3'lü paket
    Güzel bilgiler için teşekkürler. "Levrek için" canlı tekeyle şamandıralı avlanırken derinliğin yaklaşık 8-10 metre olduğu bir yerde şamandıra ile iğne arasında ne kadar misina olması lazım?

11. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bence çok yararlı,ince detaylı ve etkin bir yöntemi sunmuşsun sevgili Hüseyin,sağolasın.

Sevgimle kal

12. Sebastian

Sebastian Murat Yıldız

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40
    En İyi Avı:
    2.750 gram yazılı orkinos 3 kilo şeytan gridasi sayısız zargana turna sinavrit ve niceleri
    o balığı gözlerinden gecireceğinizie soluncagından gecirip kuyruguna misinayla bir halkayapıp kuyrugunu gecirseniz halkadan balıgın daha cok yaşar balık, gözden gecirilen iğne balığın kısa sürede olmesıne sebeb oluyor gerci izmaritle tutmadım bilmiyorum ben likgozda yaparım onu solungactan gecirir atarım canlıyı

13. 4443

4443

Kesinlikle kefal iyi bir tercihtir Gürsel abi farklı bırakılış sistemleri tabiki mevcut yorumuna ve katkına teşekkür ederim sevgiler ..

Levent abi balığı 1 tur çevirip savuruyoruz (5 tur çevirip) savuranlarda var yalnız bu balığa işkenceden başka bir şey değildir , göz kafesinin üzerinden takıldığı için göze her hangi bir zararı tabiki yok ve iğnenin çıkma olasalığı asla yok yüzüşünü olumsuz etkilicek nedenler sanırım iğne ağırlığı ve misina kalınlığından olabilir yorumun için teşekkür ederim sevgiler ...

Faruk abi teşekkür ederim :)

Güzel bir soru sormuşsun ;

Şamandıralı canlı karides (teke) bırakmayı ortalama 3 - 5 metre derinlikte takribi 1 kulaç şamandıra ve iğne arası tutuyorum karides rahat hareket etmeli yanı sıra seçececiğimiz şamandıra (top) vs.. asla ve asla 30 grm 20 grm vs. gibi agırlıkta olmamalı ...

Çok uzaga erdirmek bu sistemi sanıyorum akıl dışıdır kayalık bölgelerde genel olarak şamandıralı sistem kullandıgımız için takribi 5 - 10 metre atmamız kafidir özelliklede hafif ve küçük şamandıra her zaman avantaj saglar yanı sıra levrek hamle yapar şamandıra ( top ) agır gelir ise levrek huylanır ve atar agzından bu yüzden dikkat edilmesi en önemli nokta şamandıradır ve mümkün olduğu kadar karides (teke) ' yi canlı tutabilmektir sevgiler ...

14. 4443

4443

Değerli büyüğüm ;

Aslında tereddütte kalarak paylaşımda bulundum eksik kalırmıyım paylaşımım istenilen verimde olurmu endişesi kesinlikle mevcuttu yinede cesaret edip paylaşımda bulunmak istedim çünki ;

Büyüklerime ve bilgi sahibi insanların tamamlayıcı (yapıcı) davranacağına inanarak sıvadım kolları ...

Bu satırları okumak emin olunki beni gururlandırmıştır teşekkür eder sevgiler sunarım ...

15. 4443

4443

Sevgili Murat öncelikle yorumun ve katkın için teşekkür ederim ...

Tarafımızdan defalarca kez denenmiş ve balığa olumsuz bir etki bırakmamıştır göz kafesi üzerinden geçirilmesinin , bu diyebilirimki kendi açımdan en sağlıklı yöntemdir (atış anı ) balığa zarar vermek asla olası değil ,uzun yıllar öncesindede büyüklerimden gördüğüm en çok kullanılan yöntemdir halende herkez tarafından bu şekilde yüzdürüldüğüde bir gerçektir bölgemizde . fikrine saygı duyarım sevgiler :)

16. kerempek

kerempek kerem

Ben buna benzer bir yöntemle mersin tecede iskelelerden eylül aylarında haftada 1 levrek aldığımı biliyorum küçükken. Benim yaptığım ise daha basit şekilde bildiğin mısır kamışı ucuna, istavriti tuttuğum oltaya, önce izmarit balığını yaralayarak, daha sonra da kuyruğundan üçlü kanca geçirerek sığ yerlere salmak.

Bu şekilde yapınca yaralı balık suda dönmeye başlıyordu ve levrek saldırıyordu. 2-3 sene üst üste bu yöntemle 10-15 tane(toplamda) levrek tuttum.

Tabi 8-9 sene oluyor şimdi balık durumları nedir bilmiyorum.

17. kerempek

kerempek kerem

Ben buna benzer bir yöntemle mersin tecede iskelelerden eylül aylarında haftada 1 levrek aldığımı biliyorum küçükken. Benim yaptığım ise daha basit şekilde bildiğin mısır kamışı ucuna, istavriti tuttuğum oltaya, önce izmarit balığını yaralayarak, daha sonra da kuyruğundan üçlü kanca geçirerek sığ yerlere salmak.

Bu şekilde yapınca yaralı balık suda dönmeye başlıyordu ve levrek saldırıyordu. 2-3 sene üst üste bu yöntemle 10-15 tane(toplamda) levrek tuttum.

Tabi 8-9 sene oluyor şimdi balık durumları nedir bilmiyorum.

18. 4443

4443

Kerem yorumun için teşekkürler ...

Bir çok çeşitlilikle avlanılabilir tabiki bu da ayrı bir yöntem, amaç canlı bir şeyler gezdirmek suda amma kamış yardımı ile amma misina ile vs.

Akdeniz'de levrek bitmez bitmez de :) Lakin bilinçsiz avlanan insanlarımız malesef çok fazla tüy zargana çekip ispendek alıkoyan insan sayısı oldukça fazla tabiki üzücü bir durum her ne kadar bilinçlendirme adına katkıda bulunulmaya çalışılsada sonucu agır tepkilere yol açabiliyor buda ayrı bir duyarlılık gerektiriyor sevgiler ...

19. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Teşekkürler Deniz, çok güzel bir paylaşım olmuş. Benim tek sorıum olacak. Bu göz boşluğundan takma yöntemini isparoz için de uygulayabilir miyiz? Yoksa yalnız gopes ve izmarit türü balıklarda mı uygundur?
    Ellerine sağlık. :)

20. 4443

4443

Teşekkür ederim VOLKAN abi :p

Abi öncelikle şunu belirtim örneğin , canlı sargoz ilede bırakma yapıp levreğe yatırıyoruz ve tercih ettiği sevdiği yemler arasındadır ..

Ama idk sargozu hiç bir zaman göz kafesinden iğne geçirip bırakmadım vucut yapısı geniş olduğu için ve avcı yemini kafadan ağzına aldığı için böyle bir girişim sanıyorum yanlış olacaktır ( kendi düşüncem ) ..

Sargoz 'u Genelde dikiş atarak bırakma sistemi yapmışızdır kefale uyguladığımız tarzda ve sonuç vermiştir ...

İzmaritte ise göz kafesini tercih etmemin nedeni hem iğneden kurtulamaması hemde yapısı itibari ile kendini çabuk bırakan (hassas) olan bir yapıya sahip oldugu icin vucuduna igne batırma gibi bi durumdan kaçınıyoruz doğrusu ...

Uzattım galiba gelelim esas soruna :D Abi kesin dille cevap veremediğim için sanıyorum uzattım ama izah etmemdede yarar olduğunu düşündüm ..

Deneyeceğim VOLKAN abi sargoz'da göz kafesinden muhtemelen olumlu sonuç verecektir yanı sıra ısparoz da aynı şekilde ama denediğimde kesin olan cevabım o olacaktır sevgiler :p :p :p