Değerli arkadaşlar.Tecrübelerime dayanarak sizlere kıyıdan dil balığı avlanmasını anlatmaya çalışacağım.Dil balığı pisi kalkan gibi eti lezzetli ekonomik değeri yüksek bir balıktır.Bazen dip takımlarına tesadüfen atlar.Yassı balıklar türünden olup Soledae familyasındandır.10_25 cm boylarında olurlar ve ağırlığı 250 _350 gram arasındadır.Bazen daha irileride olabilir.Kumluk bölgelerde yaşarlar kendilerini kuma gömerek yanlarından geçen küçük balıklara atlarlar.Ayrıca deniz kutlarınla beslenirler.Üremeleri mayıs sonları ve haziran sonlarına kadardır.Balıkçılar dip ağlarıyla avlarlar.Trolcülerin ağlarına küçük büyük ne varsa gelir biz amatör avcılarda uğraşıp duralım..Belki oltaya birkaç tane gelirde yakalarız diye..Dil balığını tavuk etiyle ( tavuk göhsü nohut büyüklüğünde) hamsi ,sardalya,kum solucanı (patlak),yosun solucanı (gıvıl) ayaklı kurt (azmaklardan çıkar) gibi yemlerle avlayabiliriz.İğneler 1522 7 no ,İğneyi bağladığımız misina (ayaklar) 0.20 ayakları bağladığımız misina (beden )0.25 olarak kullanırsak takım çok avcı olur.Bildiğimiz dip takımı olarak hazırlıyoruz.Bu takım bedende 6 iğneye kadar çıkabilir.Ayakların uzunluğu en fazla 20 cm olabilir.Bu takım aynı zamanda çok güzel mezgit ,izmarit ,ispari takımıdır.O yerde başka balıkta varsa onlarda yakalanabilir.Bazı kitaplarda dil balığı oltaya gelmez diyor ama bana geliyor.Rastgele. 2 karagöz ,2 mırmır ,1 sarıkanat ,tatlı olarak 3 dil balığı..:
Selamlar Necmi Abi Birkaç ekleme de ben yapayım. Bu balık dip oltalarına geliyor ama oltanın hareket ediyor olması başarıyı ciddi şekilde arttırıyor. Bu yüzden gezer kurşun arkası tek köstek 7no iğneden oluşan takımı atabildiğim kadar uzağa atıp dipten çok yavaş şekilde çekiyorum. Çok inatçı bir balık, vura vura önünüze kadar gelir. Yemediği yem yok gibidir, denizde bulunan her türlü kabuklu,kurt ve balık etine geliyor. Bir de boyu konusunda bilgi vereyim. Kendi yakaladıklarım arasında 20 cm den büyüğünü hiç görmedim, ancak Çanakkale Geyikli mevkiinde bir defasında dalarken tamamen tesadüf eseri olarak 100-105cm civarında bir tane gördüm. Bariz dil balığıydı ancak boyu nedeniyle dil balığı olması imkansız diye düşünsemde, araştırdığımda 110cm nin dil balığı için maksimum boy olduğunu öğrendim.
tebrikler necmi abi. gerçekten namına yakışır avlar sergiliyosun.verdiğin bilgilerde çok kıymetli altın değerinde. senden öğrenilecek çok şey var. sen kitapların yazdıklarının üzerine tecrübelerini koyuyosun o bilgileri yapmış olduğun tecrübelerle birebir harmanlıyosun. bence amatör balıkcılık sana çok şey borçlu.RASTGELE...
teşekkürler necmi abi ,tv sayesinde görsel olarak zaten senin engin bilgilerinden faydalanıyoruz ayrıca burda yaptıgın bilgi paylaşımı dahada güzell
Bir dahaki seferde dilimi kesip yem olarak takayım belki daha iyileri denk gelir belki.. Kendine iyi bak selamlar.. Sağol Hasan sanada rastgele.. Teşekkürler Yücel..Siteden bir arkadaş bu konuda biligi istediği için bu konuyu açtım biraz kısa oldu..Dediğin gibi daha irileride var.Sizin dediğiniz gibi gezerli kurşunlada çok güzel avcılığı oluyor.Çay ağzında bu sistemle atıp dipten yavaş yavaş çekerek çok piside yakalamıştım.Rastgele selamlar.. Sağol Nusret..Selamlar.. Sevgili Emre teşekkürler..Erdeğe gelirsen haberim olsun. Teşekkürler Seyit..Selamlar.. Sağol Muhammet..Sanada rastgele selamlar.. Emin teşekkürler..Sarıkanat 2 li hırsız iğne fleto zargana..İstanbul da kullanılan çinekop takımı gibi ama galveniz iğne (çinekop iğnesi ) Selamlar.. Sağol Ramazan..Teşekkürler..Zaten bir çok arkadaş kitap yazmamı önerdi.Bende tamamen pratik bilgilerden oluşan hiçbiryerden alıntı yapmadan kıyı balıkçılığındaki püf noktalardan oluşan bir kitap yazmaya karar verdim.İnşallah güzel birşey ortaya çıkar..
Sağol Ceyhun..teşekkürler..Bilmeyen arkadaşlara biraz faydamız olursa ne mutlu.. Selamlar.. Sağol Halil..Selamlar..
necmi abi bu güzel bilgi için gerçekten çok teşekkür ederim. ben samsun/termeliyim. bizim burada bu dil balığından çok var. hep merak ederdim nasıl tutulur diye , sayende biligilendik ve bu sene ilk fırsatta bunu deneyeceğim.
Necmi abi, Vallahi imreniyorum sana ne güzel avlar gerçekleştiriyorsun.. Bende karagöz'e taktım bu aralar haftaya deneyeceğim..
necmi abi tşk paylaşım için seni tv lerden tanıyorum avlarını cok begeniyorum gercekten süper balık avlıyorsun