Kıyıdan Gopez Avı

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında angvil tarafından paylaşıldı.

1. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Savage Gear MPP 251cm 7-23gr
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Merhabalar. İzmir körfezde bu aralar epey bir gopez var. Fakat ben tutamıyorum. 4 kişi aynı yerdeydik. 1 kişi sürekli tutarken diğerleri ve ben oltayı indirdiğimiz gibi yemleri yiyorlardı ve tutamıyorduk. Adam 20 kadar tuttu. Ben ancak 1 tane tutabildim. Sülünez kullanıyorduk.
    İğnesi benimkinden ya büyüktü ya da aynı boy. Ama küçük değildi kesinlikle.

Tasmalama da denedim olmadı. Adam tasmalama da yapmıyordu zaten.
    Ayrıca köprü gibi yükseklikten sarkıtarak tutuyorduk. Yani uzağa atma yok.

Bu konuda pek kaynak bulamadım. Yani gopez avcılığına pek önem verilmiyor heralde. Ama gerçekten çok zormuş. Baya bir yemimi yedi. Daha oltayı durdurur durdurmaz 5-6 sn de iğneler boşalıyordu.

Bir unsur da hem taze yem hem tuzlanmış yem denedim. Kesinlikle taze yeme geliyorlar. Tuzlanmışı hafif tırtıklıyorlar alamayınca bırakıp gidiyorlar.

Gopezin ağzı epey küçük. Sinek iğne mi kullanmak lazım ? Yoksa daha büyük iğneler mi ? zaten iğne ağzına girmez gibi duruyor büyük olursa. Yemin takılma şeklimidir lütfen tiyo verin. Balık tutmaktan soğutacak beni.

2. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    :D:D:D Gopeslerden gına geldi. Zor bela 2 iri tür olan istavritlerden tuttum da mutluluk sarhoşu oldum. :D Evet gopes pek tercih edilen bir balık değildir. Hem et lezzeti, hem tutulduktan sonra temizlemeden bırakılırsa nahoş kokusu insanı av balığı tüketmekten soğutur.

Ancak gene de bu kısır dönemde sırf zevkine avlanmıyor da değil.

Sinek iğne kullanın. Kesinlikle taze yem ve yemi olabildiğince küçük takın.
    Ayrıca daha iyi vuruş almak için sülünezin pislik olan tarafı (kara tarafı) iğne ucuna gelsin.
    Tuttuğunuzu aynı gün temizleyin ve olabildiğince çabuk tüketin.
    Yer Çandırlı liman olabilir mi? :D

3. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Tam yerini bilemiyorum, dünkü yer sahilde dokuz eylül otelin otaraftaydı. Güzel yalımı oluyor ne.
    Bu arada gopezin tadı on numara. Ben çok beğenmiştim. Bir kere tekneden epey tuttum. O zaman tuttuğum mercanlardan daha güzel gelmişti eti.

İstavriti ne ile tuttunuz ?

4. memetb3

memetb3 Mehmet

Favori Kamış:
    albastar
    Favori Makine:
    penn pursuit, okuma distance pro
    Gopezi tuttuğunuz gün pişirirseniz yani dondurmazsanız tadı gayet iyi oluyor. havalar soğuyup yağlanınca daha da güzel olduğunu farkedersiniz fakat ufakları pek iyi değil iri olanlar çok daha lezzetli. Yıllarca avlarda yan ürün olarak yakaladık gopezi ve av çok kesat olunca bizi her daim teselli etti. Ben sürekli söylerim egede gopez balıkçının kara gün dostudur diye.
    Gelelim en verimli av yöntemine. En iştahlı yediği yem sülünez fakat sülünezi öyle nohut gibi yuvarlak kesip takmayın bıçakla boylamasına kesin kurt gibi ince uzun 5-6 numara Mustad 1251c en ideal iğne. Kalamarda sülünez kadar çekici olmasada çok etkili bir yem. Çok daha sağlam olduğundan yakalama oranı çok daha yüksek. Yine ince ince kesip iğneye takın. Kurşununuz ağır misina gergin olursa daha çok yakalarsınız oldukça heyecanlıdır gopez hızlıca yemi almaya çalışır takım gergin olursa kendi kendini tasmalar. Açıkçası tasmalamayı gopez için tavsiye etmiyorum. Kendiliğinden çok kolay yakalanıyor çünkü.

5. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Ben anlatımınıza bakınca Çandarlı liman sanmıştım. Epey gopes veren bir yer. İzmir'in içinde gopes çıktığını ilk kez duydum. Tadını beğeniyorsanız keyifle avlayabilirsiniz. Ben tadından ziyade zevkine avlıyorum. En zevkli avlanma yöntemi de şamandıralı takımla avlamak bence.

Tek iğne, stoper, ağırlıklı şamandıra, üzerine yeşil fosfor. Küçük bir sülünez parçasını iğneye kıstırıp, spin kamışla savur, sonra fosforun hızla derinlere inmesini izle. Gerçekten çok keyiflidir. Hatta öyle zevklidir ki, lrf yöntemiyle istavrit avlamaktan alıkoyabilir insanı. :D

İstavriti yukarıda yazdığım şekilde yakaladım. Lrf'ye döneydim sayıyı arttırırdım ama o fosforu izlemekten kendimi alıkoyamadım. Tek iğne bu takımı mutlaka dene, farkını göreceksin.

6. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Ağır kurşun denemek lazım, mantıklı geldi. Benim ki 20gr kurşundu. 5-6 no mustad 1251c demişsiniz. Kilit nokta bu bile olabilir. Bu iğne kefal iğnesiydi galiba. Yani onun da ağzı küçük ve iğne ucu içe doğru değil. Bu bile yakalamayı etkiliyor olabilir. yalnız 5-6 no büyük gelmez mi ?
    Bir de sülünezi uzunlamasına kesince iğneye nasıl takacağız ?

7. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Tek iğne stoper , ağırlıklı şamandıra demişsiniz. iğne numarası kaç ve hangi iğne acaba ? Bir de iğne ile şamandıra arası kaç cm olmalı ? Bildiğim kadarı ile gopez orta su ve dip balığı. Yani yüzeye çok gelmez heralde.
    Bu arada lrf nedir acaba ?

8. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Öncelikle gopes orta su balığıdır. Aynen istavrit, uskumru, kolyoz gibi.
    Ortak özellikleri uzun bir vücut, irice gözler, kemiksiz zayıf ağız yapısı.

Tabi bunlar bu balıkların dibe yakın gezmeyecekleri anlamına da gelmez.
    Çoğu zaman tekneyle avlarda klasik 3 köstekli takımların en üst iğnelerine yakalandıkları da olabilir. Avlak yapısıyla alakalı olarak çok yüzeye de çıkabilirler.

Ben kendimden örnek vereyim. Geçen c.tesi gopes, istavrit, 1 tane de kalem zargana avladım. Derinlik 25 metreler. Liman üzerinden aşağıya salıyoruz veya biraz ileriye atıyoruz. Şamandırayla iğne arası 1 kulaç yaptım. Yanımda stoper olaydı, 2-3 kulaç arası tercih ederdim ama stoperler arabada kalmıştı.

Sen takıma çok hakim olmadığından stoperle falan uğraşma. Ağırlıklı şamandıra 1 kulaç 0,20 - 0,25 mm aralığında fc veya fc kaplama misina owner 59330 (6 no) boru kurdu iğnesi uygundur. Şart değildir, en ucuzundan sinek iğneyle bile gayet güzel netice alırsın. Yeterki çipuraya yapılan gibi sert tasma yapma. Bırak şamandıra derinlere dalsın. Tatlı bir tasma, balığı durdurma gibi... sonra yavaş yavaş çek. Çok teferruatı da yoktur aslında. Bu takım gopes, kolyoz, istavrit, zargana vs. birçok orta su ve su üstü balığını yakalar. Yem olarak sardalya fleto falan kullanırsan avlakta varsa istavrit, kolyoz, zargana yakalama oranın yükselir. En sert direnen, en zevk veren kolyoz avıdır bence. Gopes sardalya bağırsağını da çok sever. Sardalya bağırsağı, boru kurdu iğnelerine daha iyi oturur ve sülünezden çok daha başarılı bir yemdir gopes için. Biraz ellerin kirlenecek ama :D

Lrf : Hafif atçek gibi desek olur sanırım. Küçük silikon veya hafif jiglerler yapılan yukarı aşağı yönlü sahte balığı hoplatarak avlanma. ona uygun kamış ve makina falan lazım. Ben atçek takımımla yapıyorum çok nadir de olsa. Genelde istavrit hedeflediğimde. İnternette lrf diye aratırsan çok daha ayrıntılı bilgiye ulaşırsın.

9. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Çok teşekkür ederim. Bunları deneyeceğim. Bende bir zargana topu var. Ona bağlayıp denesem olur heralde.Elimde youvella 1307 9 numara iğne var. Sinek iğne. Bununla deneyeceğim.

10. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Önemli değil, zargana topuyla da tutarsın ama çok performanslı olmaz. Takibi ve balık dokunup, dokunmadığını anlaman güç olur. Hatta balık yemi götürür, haberin olmaz, öylece beklersin. Zargana topundan daha hafif ama 10-15 gr arası ağırlığı olan şamandıralar var, onlardan temin edersen daha fazla balık yakalarsın, avlanması da daha keyifli olur. Vuruşları net hissedersin. Yakalanınca şamandırayı dibe batırabiliyor balık. Zargana topunda batıramıyor. Çok ileri atmak elzem değilse zargana topunu tavsiye etmem.

Böyle bişey, hisarönünde rahat bulursun.
    https://www.avpazarim.net/_A3-1177-effe-eva-gezer-top-samandira.htm

11. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Kullandığım Kamış 10-20 gr atarlı zaten. Bu şekil de uzağa da atabilirim.
    Bugün dediğin şamandıradan alayım.

12. memetb3

memetb3 Mehmet

Favori Kamış:
    albastar
    Favori Makine:
    Eğer sürekli yem çaldırıyor bişey yakalayamıyorsan yem olarak kalamar kullan. Aynı yemle 3-5 gopez almışlığım bile vardır kalamarla. Sülünezi kalınlığına göre yanlamasına ikiye veya dörde ayırabilirsin. Sonra solucan takıyormuş gibi boylamasına iğneye tam oturtursun. benim tecrübeme göre uzun saplı düz iğne daha fazla iş yapıyor bu yüzden 1251 c tavsiye ettim. Çok ufak iğneyle belki sayı olarak daha fazla yakalarsın fakat büyükleri kaçırma ihtimalinde daha fazla olur. En ideali 6 numaradır bence. Şamandıralı takımla Volkan'ın bahsettiği balıkları yakalama ihtimalin olur fakat dip takımıylada şu ara bolca çıkan lidakilerden yakalama ihtimalin vardır. Geçen yıl bu sıralar Foça limanında bolca gopez ve 5-6 tane lidaki almıştım.

13. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Şöyle ki , tuzlanmış sülünezle başladım. Ama vuruyorlar vuruyorlar yakalanmıyorlardı. Yemi de iğneden çıkaramıyorlardı. Sonra taze yeme geçtim. Bunda da ilk vuruştan yemi götürüyorlardı. Hatta 3 iğneli takıma birkez vuruş oluyordu 3 yem gidiyordu. (Heralde 3 yeme 3 balık aynı anda atlıyor.) Avı dibin biraz üstünde yapıyordum. takımı durdurur durdurmaz 5 sn sayıyordum çekiyordum yemler gitmiş. Artık yem takmaktan yoruldum. O kadar yani. Dibe atmayı kaya balıklarından dolayı sevmiyorum. Bu sefer sırf kaya balıkları ile uğraşıyorum.

14. memetb3

memetb3 Mehmet

Favori Kamış:
    albastar
    Favori Makine:
    Eğer hiç yakalayamıyorsan gopezler çok ufaktır veya ufak ısparozlar vardır. Gopezi tuzlanmış sülünez gibi sert bir yemle yakalayamamak çok tuhaf. En kötü iğne bile yakalar. İğnenin ucunu yemin içinde bırakmıyorsun değilmi?

15. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Çok güzel bir noktaya değindiniz. Buna özellikle dikkat ediyorum. Yani iğnenin ucunu yemden çıkarıyorum. Aslında yeme vuruyorlar baya ama ne yemi götürüyorlar ne de iğneye takılıyorlar. Sizin dediğiniz gibi belki küçük balıklardır.

16. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Son durum. Bu cumartesi tekrar ava çıktım. Yine yanımda tuzlanmış sülünez vardı. İğneye vuran yok, etraftakiler sürekli çekiyor. Tabii 12 cm falan gopez.
    Sonra oradaki bir çocuktan 4 tane sülünez aldım.
    Takımım 0.20 misina 2 adet youvella no 9 sinek iğne (çapraz) , 30 gr kurşun.
    Sonrasında balıklar vurmaya başladı ve 4 adet gopez çektim. 3 ü 12 cm civarı, 1 i 20 cm. Hem de ileri değil, önümden çektim.

Bu arada daha önce 2 seferde tuttuğum balıkları buzluğa atmıştım. O akşam diğer balıkları da çözüp toplam 12 - 13 balığı yedik. Tadında hiç bir sorun yoktu.Hatta 12 cm lik balıklar daha lezzetliydi.