Kıyıdan Kalamar Avı Teknikleri

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında LoVeRMaN tarafından paylaşıldı.

  1. LoVeRMaN

    LoVeRMaN Fatih Çalışkan

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    34
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    RYOBI ECUSIMA 6000Vi MAKİNE, CAPTAIN SPIDER KING KAMIŞ
    En İyi Avı:
    500 gr. Mırmır :)
    http://www.kilcikclub.com/ sitesinde rastladım ve yararlı olabileceğini düşündüğüm bir alıntı yaptım. Umarım işinize yarar.

    Kalamar avının heyecanı başkadır!
    Açıkça söylemek gerekirse kalamar, makinenizdan 100 metre misinayı alıp gitmeyecek veya saatler süren bir uğraşı gerektirmeyecek. Kalamarı teknenize veya kıyıya çekmek için mücadele etmeyeceksiniz. Peki neden kalamar avı en popüler avlanma türlerinden bir tanesidir?

    En iyi ve en fazla çeşit yem kullanılabilecek bir av olması
    En güzel ve popüler deniz yiyeceklerinden biri olması
    Yer seçiminiz uygunsa limitleri zorlayabilirsiniz
    Her yaşta balıkçı için harika bir eğlence olması
    … aslında liste çok daha uzayabilir. Peki livarınıza bu balığı koyabilmenin en iyi yolu nedir?

    Önce kalamarı tanıyalım

    Kalamar büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balıktır.

    4-5 metre derinlikte, zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgeler kalamarın verimli av vereceği yerlerdir. Çünkü bu tür yerler, kalamarın beslendiği balıkların yoğun olduğu ve kalamarın pusu özelliğini kullanabileceği bölgelerdir. Düzensiz kum parçalarının bulunduğu taşlık zeminler ve büyük kayaların bulunduğu bölgeler otların yetişebileceği ve kalamarın doğasına uyan yerlerdir. Kalamar, avını pusuya düşürmek için kaya köşelerinde ve otluk zeminlerde gezinecektir. En iyi sonucu bu tür yerlerde elde edeceksiniz.

    Malzeme seçimi

    Genelde kalamarlar 100 gram ile 4 kilo arasında olmaktadır. Bu nedenle max 6 kg çekerli, hafif, avlandığınız doğaya uygun renklere sahip mavi, yeşil veya şeffaf misinilar etkili olacaktır. Uca doğru yavaşça incelen hafif veya orta aksiyona sahip bir kamış yumuşak etli kalamarı rahatlıkla çekmenize olanak verecektir. Kamışın yavaşça incelmesinin espriside kalamarın saldırılarını daha iyi absorbe etmesidir.

    Renk seçimi ise diğer bir tartışma konusu. Kalamarın av anında hangi rengi tercih edeceğinin kesinlikle bilinmeyeceği gerçeği göz önüne alınmalıdır. Ama fikir vermek açısından açık havada açık renk seçimi daha uygun olacaktır. Kalamar zokaları kullanıldıkça renklerinde solmalar başlar. Kimi kalamar avcılarına göre solmuş renkli kalamar zokaları daha doğal göründüğünden daha etkili sonuçlar vermektedir. Tabi ki bunlar sadece tecrübelere dayanan öngörüler.

    Kalamar zokaları direkt olarak misinanın ucuna bağlanabilir. Fakat akıntı ve sürüklenme şartlarında pek mümkün değildir. Kalamar % 80 ihtimal ile zokanız batarken yeminize vuracaktır. Bu nedenle zokanızın yavaşça batmasını sağlamalı, takımınızı ağırlaştırmamalısınız.

    Kalamar zokasını direk misinanıza bağlamanın diğer bir avantajı ise, daha iyi hissetme ve zokanın kontrol kolaylığı yanında, suyun daha geniş derinlik mesafelerinde avlanma imkanıdır. Fakat bahsettiğimiz gibi, zokanızın yavaşça batmasına hatta batmasına izin vermeyecek şliddette akıntı durumunda, ağırlığın bir metre kadar yukarısında zokanın bulunduğu takımlara ihtiyacınız olacaktır.

    Tekneden avlanıyorsanız sürekli hareket halinde olmalısınız. Böylece yeminizi izleyicilere daha iyi ve geniş bir alanda sunmuş olursunuz. Teknenizi avlanacağınız bölgenin rüzgar yönüne göre en uç kısmına giderek, rüzgarın sizi söz konusu bölgede gezdirmesini sağlayabilirsiniz. Rüzgara dik ve dalgaya paralel şekilde botunuzu tutabilmeyi başarabilirseniz, teknenizi çalıştırmanıza gerek kalmadan avlanacağınız yeri gezebilirsiniz.

    Bunu teknenin burnunu rüzgara doğru yöneltecek şekle getirip sabitleyerek gerçekleştirebilirsiniz. Akıntı yeminizin etkinliğini bozacak kadar hızlı ise, sürüklenme hızını düşürmek için çapa kullanımı gerekebilir. Süreklenme hızınızın istenilen düzeyde olduğunu düşünürsek, kalamar avlamaya başladığınızda, teknenizi sabitlemeye başlamayın. Vuruşlar azalana kadar sürüklenmeye devam edin. Vuruşlar azalmaya başladığında, ilk avınızı aldığınız yere tekrar teknenizi getirerek maksimum verimle avınızı sürdürebilirsiniz. Şayet eski yeriniz tekrar av vermez ise yeni yerler aramalısınız. Ama tekrar av alırsanız, avlanma limitlerine kolayca ulaşacaksınız. Zokanızı akıntıya doğru atarsanız, botun sürüklenme güzergahında yeminizi en etkin şekilde gezdirmiş olursunuz. Ama akıntı ile atarsanız avlanma bölgenizi yeminizle çok iyi tarayamamış olacaksınız.

    Kalamar zokası su içinde daima yukarı doğru çekilip bırakılmalıdır. Yeminizi adeta dans ettirmelisiniz. Zoka suya bırakıldığında ilk metrelerde yavaşça, derine indikçe daha şiddetli şekilde oynatılmalıdır. Bu metotla zokanız hedeflediğiniz derinliğe inerken olası kalamar vuruşlarının önünü açmanıza yardımcı olur. Sürüklenme hızınız yüksek ise misina sarmanıza gerek kalmayacaktır. Avlanma bölgenizde yeminizin maksimum zamanı harcayacağı şekil budur. Zokayı attığınızda yavaşça su dibine inmesine izin verin. Daha sonra zokanız birkaç metre yukarı gelecek şekilde kamışınızı kaldırın. Sonra tekrar batmasına izin verin. Bu avlanma tarzı, kıyıda, rıhtım veya teknede aynıdır. Sürüklenme hızınız çok fazla ise zokanızı konuşlandırmanız gerekecektir. Kalamar zokasını hareketlendirme şekli gerektiğinde çeşitlendirilmelidir. Bazen kalamar, yeminin hızlı ve düzensiz hareketlerine, bazen yavaş hareketlerine bazen de hareketsiz kalmasına ilgi gösterecektir. Bu nedenle yeme hayat verme tarzınızı değiştirmeye hazır olmalısınız.

    Açık, durgun ve güneşli günlerde kalamar avında birçok fırsat ayağınıza gelebilir. Fakat suyun çok berrak olması da gerçek bir handikaptır. Kalamarın avlanma alanı rahatlıkla görülebilir ve bu durum avınızı yakalamak için gerçek bir savaş vermeniz zorunluluğunu getirecektir. Çünkü küçük balıklar her zaman çok dikkatli ve dişli balıklar da bu tür berrak sularda yemini pusuya düşürebilmek için çok tedirgin ve her an tetiktedirler. Bu gibi durumlarda zokanızı kendinizde 40-50 metre uzağa atmalı ve batmasını beklemelisiniz. Şayet bir hareket yoksa, yeminizi telaş içinde 10 metre mesafe ile çekin ve tekrar batmasını bekleyin. Bu tarz yeminizi yaralı veya korkmuş balık gibi gösterecek ve kalamarın yeminize yönelmesini sağlayabilecektir. Bu teknik, kalamar yeminize ilgi göstermediği zamanlarda da uygulanabilir.

    Birçok balıkçı, kalamarın mürekkep salgılaması nedeni ile avını kaçırabiliyor. İğnenize takılan kalamarı biraz zaman harcayarak çekerseniz, balığı bota aldığınızda fışkırtacak mürekkebi kalmayacaktır. Diğer türlü, botunuzu temiz tutmak istiyorsanız 20 litrelik bir kovaya ihtiyacınız olacak. Kalamarı tuttuktan sonra kovaya koyduğunuzda, kalamar zemine değdiğinde mürekkep salgılamak isteyecektir. Bu yöntem ile mürekkebi botunuzdan uzak tutabilirsiniz.

    Diğer bir metot olarak ta ağ kullanımını söyleyebiliriz. Dikkat etmeniz gereken kalamarın ters yüzdüğüdür. Bu nedenle kalamarı arkadan ağlamalısınız. Daha sonra ağı hafifçe yatırarak kalamarın mürekkebi havaya değilde suya boşaltmasını sağlayabilirsiniz. Büyük kalamar avında daha etkili bir yöntemdir.

    Lütfen, bu eşsiz türün ve balıkçılığın geleceği için yakalama limitlerini dikkate alınız.
     
    Son düzenleme: 9 Eylül 2008
  2. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    karidese benzeyen modelli sahteleri sever. çok sıkı asılır ve mücadele etmez diyen arkadaş kalamar yakalamamış sanırım. kamışı kıran kalamar gördüm. gerisini siz düşünün. sert vuruşlarla direnir hemde. sürekli kafa atan bir balık gibi;)
     
  3. LoVeRMaN

    LoVeRMaN Fatih Çalışkan

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    34
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    RYOBI ECUSIMA 6000Vi MAKİNE, CAPTAIN SPIDER KING KAMIŞ
    En İyi Avı:
    500 gr. Mırmır :)
    konuyu sadece kalamar yakalamak isteyen arkadaşlar için yazdım ve alıntı olduğunu baştan belirttim çünkü bununla ilgili balikavi.net te bi bilgi olmadığını gördüm şahsen hiç yakalamışlığım yok bende burda yazılı olan bilgilerle deniyeceğim
     
  4. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Sevgili Fatih, bilgiler için teşekkür ederiz. Yalnız alıntı yaptığım sitenin adresini de yazarsan seviniriz. Oraya yazan insanların da emeğine saygı göstermiş oluruz böylelikle. Ekleme yapmanı bekliyorum bu nedenle. Şimdiden teşekkürler. :)
     
  5. seckinacar

    seckinacar

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    surf kamış,cormoran big ben 6000 pi makina
    Bende ilk defa bu sene Avciperdeci(Serdar abi) sayesinde kalamar tuttum kafa atanıda olmadı hiç ama yinede zevkli bi iş yakalaması Serdar Abiyede selamlar bu vesileyle :D
     
  6. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Kalamarın kolundan yakalandığını düşünürseniz, balık olarak düşündüğünüzde bu balığı kuyruğundan yakalamaya eşdeğerdir. O yüzden kalamarın daha sert direnmesi sonderece normal. Bilgiler için çok teşekkürler.
     
  7. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    fatih ben zaten sana demedim. alıntı olduğunu okuduğum için o arkadaşa dedim. kıyıdan kalamar deneyeceksen ekim ayından itibaren bulunur. ayın hilal olduğu ilk bi kaç günde gece denemeni tavsiye ederim. ama sıkılmadan at çek yapmak gerekir. bazen hemen gelir bazen 3 saat sonra belli olmaz
     
  8. LoVeRMaN

    LoVeRMaN Fatih Çalışkan

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    34
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    RYOBI ECUSIMA 6000Vi MAKİNE, CAPTAIN SPIDER KING KAMIŞ
    En İyi Avı:
    500 gr. Mırmır :)
    sağol abi dikkate alıcam ekim ola hayrola
     
  9. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    kafa atcak kadar büyümemiştir ondandır;) içindeki suyu bastıkca oltayı götürecek gibi darbe yapar. antalyada irileri olur burdaki mücadele böyle oluyo kalamarla
     
  10. seckinacar

    seckinacar

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    surf kamış,cormoran big ben 6000 pi makina
    poşet çekiyomuş gibi bişey işte biz demekki yavru kalamarları tutmuşuz
     
  11. 35kalamarcı

    35kalamarcı murat(35kalamarcı)

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    82
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    KAMIŞ OLTA KALAMAR ZOKASI
    En İyi Avı:
    kalamar avladım 1kg500gr ağırlığında idi kıyıdan yakalamıştımçok güzel bir gündü:))
    çok doğru

    evet katılıyorum admine çok doğru görüşünüz saygılar...;)
     
  12. LoVeRMaN

    LoVeRMaN Fatih Çalışkan

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    34
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    RYOBI ECUSIMA 6000Vi MAKİNE, CAPTAIN SPIDER KING KAMIŞ
    En İyi Avı:
    500 gr. Mırmır :)
    o mesaj yazılır yazılmaz düzeltmeyi yaptım konunun başında görebilirsiniz adresi
     
  13. rehbernet

    rehbernet Gökhan Bayrak

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    49
    Şehir:
    İstanbul
    Kardeşim bilgilerine teşekkürler.
    Emeğine sağlık.
    Yanlız bu mera nerdedir acaba;)
     
  14. LoVeRMaN

    LoVeRMaN Fatih Çalışkan

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    34
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    RYOBI ECUSIMA 6000Vi MAKİNE, CAPTAIN SPIDER KING KAMIŞ
    En İyi Avı:
    500 gr. Mırmır :)
    mera özel biyer belirtilmiyor ancak tarif edildiği gibi yosunluk kayalık ve iri otların olduğu heryer
     
    Son düzenleme: 11 Eylül 2008
  15. 0utlaw

    0utlaw Bahadır köse

    Yaş:
    34
    Mesajlar:
    620
    Şehir:
    antalya-manavgat
    Favori Kamış:
    Shakespeare E Series Supraglass 10-20
    Favori Makine:
    D.A.M. Quick 220,D.A.M. Quick 89
    En İyi Avı:
    Levrek, alabalık
    Kalamar avını gecemi yapmalıyım yoksa gündüzde tutabilirmiyim şimdiye kadar tuttuklarım gece avıydı ama gündüz hiç denememiştim saygılar
     
  16. poseidon26

    poseidon26 Sarp

    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    izmir
    dip takımının fırdöndüsüne hep bir zoka takarım ben. geçtiğimiz cumartesi nihayet bir kalamarı öğlen yakaladım, ve arkadaşım da benden bir zoka istedi. verdim o da hemen çekti bir tane. sonra gelmedi. benim bundan anladığım, kalamarlar sürü halinde geziyorlar. tam geçişe denk gelirseniz, hızlı davranıp arka arka 2, 3 tane alma şansınız olabilir. Çekmesi zaten çok keyifli. ağırlığından anlıyorsunuz kalamar geldiğini ve hızlı çekmek yerine, yavaş yavaş keyif alarak çekiyorsunuz. Tekneye aldığımda o kalamarın görüntüsü bile yetiyor zaten. o şekil, o renk. müthiş zarif bir yaratık :)