KIYIDAN SPİN AVCILIĞI OLTA SEÇİMİ

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında kuzah tarafından paylaşıldı.

1. kuzah

kuzah ecem

MERHABA;
    Ben eşimin en büyük tutkusu olan balık avcılığında yeni merak saldığı spin avı için ona hediye olta takımı almak istiyorum. avcılardan kıyı avı yapıyor lüfer sezonunda.
    biraz araştırma yaptım fakat hiç bilgili olmadığım bir konu. Seçeneklerim aşağıda ki şekilde umarım yardımcı olursunuz şimdiden teşekkürler.

SHIMANO Hyperloop RB Serisi Olta Makinesi
    KAPASİTE: 0.25mm/160m MODEL: HYPERLOOP 2500 RB AĞIRLIK: 245

SHIMANO Alivio DX Serisi 2 Parçalı Ultra Light ve Light Spin Olta Kamışı
    ATAR: Çok Hafif KAPALI BOY: 123 MODEL: Ultra Light BOY: 240 AĞIRLIK: 167 AKSİYON: 2-10 gr

SPRO Pantera Feeder Olta Kamışı
    345 cm uzunluğunda, 122 cm kapalı boyu olan, 320 gram ağırlığında sazan surf kamışı. En önemli özelliği 3 ana parça ve 2 yedek uçtan oluşmasıdır. 80 grama kadar kurşun atılabilir.

OKUMA Lure Mania Serisi Spin Olta Kamışı
    ATAR: Hafif KAPALI BOY: 129 BOY: 249 AĞIRLIK: 153 AKSİYON: 10-32

bir de şöyle bir set var iş yapar mı bilmem idk
    http://www.ozserav.com/index.php?urun=Oz-Ser-Av-At-Cek-Spin-Set-001-sos-002
    1. River Twin Stick 270cm 10-30gr Spin Kamış
    2. Okuma Revenger Pro RVP-40 Spin Olta Makinesi
    3. Okuma Bluefish 0.26mm 300metre Makara Misina
    4. Remixon YM-3005 No:12 Suni Yem Klipsi
    5. Çiftsan Çift Taraflı Suni Yem Kutusu 10 Göz
    6. Gelibolu Sahtesi Special Model 2
    7. Lider Sahte 10cm Model SK Gagalı
    8. Alba Toby 603 2 Numara Olta Kaşığı

2. KARAHANLI07

KARAHANLI07 Metin Özgür Doğan

Favori Kamış:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    Favori Makine:
    OKUMA-SHİMANO-D.A.M
    En İyi Avı:
    dostlarım
    Merhaba kardeşim yazdıklarının dikkatle okudum link olarak düşündüğün set bence iş görür.Diğer alternatifler spinn de özellikle lüfer çinekop avlarında kullanılacak suni yemlerde kötü performans verecektir.Ben avcılarda çocukluğumun büyük bir bölümünü geçirdim lüfer zamanında oralarda limanın ucunda çalışmanızı tavsiye ederim hem derin su hem akıntılı.sahte yem kolay kolay takılmaz...Seni detaylı bi şekilde bilgilendirmeye çalışıp aklını karıştırmak istemiyorum ama bence set doğru tercih.Eşine bizlerden koooocaman bir selam söyle.Sevgiler,

3. kuzah

kuzah ecem

bu kadar hızlı bir dönüş için çoookk teşekkür ederim :) faydalı yönlendirmeniz için de. hediyeyi verirken tavsiyenizi ve selamlarınızı ileteceğim.

seygılar,sevgiler...

4. Emrecan Kaya

Emrecan Kaya Emrecan Kaya

Favori Kamış:
    Okuma Dead Ringer-258 12/45 - Okuma Salina Seaspin 240 10/40
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro sPa-25 - Okuma Ceymar 25
    Bence almışken biraz daha kaliteli bir takım alabilirsiniz. Okuma Dead Ringer 258cm. 12-45 gram atarlı kamışı kullanıyorum, oldukça yüksek bir performansı var. Kullananlardan da olumsuz bir yorum yapılmadı daha.

Bir de yanına Okuma Ceymar FD CY-25 makine'yi eklediğinizde uzun süreler idare edilecek bir takım olur.

Bu makine ve kamış, verdiğiniz linkteki setten oldukça iyidir. Bu demek değildir ki linkteki ürünler iş yapmaz. Elbet yapar, yapacaktır da. Ama spin avcılığında olmazsa olmazı rahatlıktır. Takımın hafifliği olsun, makinenin akışkanlığı olsun, kamışın atar değerine kadar hepsi önemlidir. Sizin almayı düşündüğünüz set yaklaşık 560 gramdır. Bu da spin için oldukça ağırdır. Ben 400 gram takımla bile uzun sürede yoruluyorum.

Bir de geniş aralıklı atar değerinde bir kamış seçmek, yeri geldiğinde yemli ava müsade etmek demektir. 45 gram'a kadar atarı olan elimdeki kamışla spin stilinin verimsiz olduğu dönemde sakin sularda yemli av yapmayı düşünüyorum mesela.

Kamış:
    https://www.avmarketi.com/asp/product/251169/Okuma-Dead-Ringer-258-cm-Olta-Kamisi-12-45g

Makine:
    https://www.avmarketi.com/asp/product/239067/Okuma-Ceymar-FD-CY-25-olta-makinesi

Bir de, Okuma markasının ömür boyu teknik servis ve yedek parça garantisi vardır. Alacağınız ürünleri Üsküdar Cengiz Balıkçılık'tan temin edebilirsiniz. Okuma markasının distribütörlüğü yapmaktadırlar. İnternet fiyatlarından daha uygun fiyata alabilirsiniz buradan.

Misina ve sahte konusunda da bir kaç bir şey eklemek istiyorum.

Öncelikle kullanacağınız misina türünü belirleyin. İp (Braid) mi yoksa monofilament yani naylon misina mı kullanacaksınız. İp misinanın çok büyük avantajları vardır monofilamente göre. En önemlisi inceliğinden dolayı atış mesafesini artıracaktır.

Kamış yardımıyla sahte balığa vereceğiniz aksiyonun bir kısmını mono misina soğurur, ip misina ise aynen sahteye iletir kamış darbesini. Monofilamette 0.25 gibi kalınlıktaki kopma değerine ip misinada 0.12-0.14 mm'lerde ulaşırsınız ki bu da yarı yarıya çap düşmesi demektir.

Geçenlerde Kendo'nun 4 kat ip misinasını edindim. 0.09 mm. Makineden sağılırken yok gibi, o kadar ince. Ama ben 8 kat olanını öneririm. 0.15'ten yukarısını düşünmeyin ip misinada. Powerline marka da başlangıç için alınabilir bir ip misinadır.

Sahtelerde ise,
    -Kendo Seabass Minnow 145F-125F
    -Eurofish Aragon 130 mm
    -Rapala Max Rap 110-130mm
    -Kendo Haryu 125F
    -Remixon'un Fortuna Salti serileri
    -Savagear Prey 130
    -Hansen Pilgrim 22 gram kaşık
    -Fladen Nidingen 18-22 gram kaşık
    -Alba Toby

Bu yazdıklarım uygun fiyatlı sahtelerdir. Çoğunu deneyip verim almışlığım vardır.

Uzun lafın kısası bence bir kaç gün daha bekleyin, elbet daha makul yorumlar gelecektir size. Şimdiden hayırlı olsun, ne alırsanız alın eşinizin çok beğeneceğine inanıyorum.

5. yk71

yk71 Yüksel

Boğazda genellikle lüfer için surf (uzak atış) tarzı avlanmanın daha etkin olduğunu biliyorum.
    Surf (uzak atış) değilde spin (at- çek) avı yapılacaksa ve maddi açıdan da sıkıntı yoksa daha üst model ürünlere yönelmenizi tavsiye ederim.
    Ayrıca Gelibolu sahtesinin ve Lider sahtenin boğazda lüfer için kullanıldığını şimdiye kadar hiç okumadım. Bu sahteleri boğazda lüfer için kullanıp memnun kalanlar buradan yazabilirler. Biz de böylece öğrenmiş oluruz.

6. Ufukhai

Ufukhai Ufuk

Favori Kamış:
    Shimano Catana DX 270 M 10-30g
    Favori Makine:
    Shimano Sahara SH-3000FE
    En İyi Avı:
    Levrek 1,75 kg
    maksimum bütçeniz nedir ?