Kıyıdan spin kamış kullanımı hakkında bi kaç soru.

Konu, 'Kamışlar' kısmında brsdmrc tarafından paylaşıldı.

1. brsdmrc

brsdmrc Barış

Favori Kamış:
    Lineaeffe baia grande 420
    Favori Makine:
    okuma im65
    En İyi Avı:
    serrasalmus nattereri, yani bildiğin kırmızı karınlı amazon Piranhası
    Arkadaşların forumda araştırdığım kadarıyla spin kamış hakkında baya bir bilgiye sahip oldum, aklımda bi kaç soru kaldı. Onlarıda bu başlık altında sormak istiyorum.
    1- Kıyıdan spin kullanımında esas, uzağa atıp tarayabildiğin kadar alan taramak mıdır?
    Eğer uzağa atmak esas amaçsa;
    a) kamışın boyunun
    b) kamış klavuz halkalarının
    c) parçalı yada teleskopik olmalarının
    d) dolgu yada karbonfiber olmalarının,
    etkileri nelerdir?

2) Spin kamış makineleri bilindiği gibi ufak çaplılar ve bende ilk olarak 0,20 mm bidiğimiz misinalardan kullanacağım, burda naylon misina seçerken göz önünde bulunduracağımız etken sanırım gam yapmaması olacaktır. Peki ne kullanmamı önerirsiniz? ( benim aklımdan köstek yaparken kullandığım gayet düzgün bi misina olan Nippon marka kullanmak geçiyor.

Şimdiden ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim. Saygılar...

Son düzenleme: 16 Temmuz 2010
  2. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    1- Her zaman değildir, bazen çapraz atış yapılıp sahile paralel bir çizgi taranmaya çalışılır, avladığımız balığın türüne göre değişebilir.

a- Kamışın boyu 180 den 270 cm e kadar olabilir. Spinning de asıl amaç hafif takımla yorulmadan çok sayıda atış yapabilmektir. Kamışın boyunun uzaması atış mesafesini arttırırken, sahteye aksiyon verme kabiliyetini doğru orantılı olarak düşürür.

b- Klavuz halka sayısının çok olması sürtünmeyi arttırdığı oranda atış mesafesini kısaltabilir. Ancak halka sayısının azlığı oranında da kamışın parçalarına binen yük dağılımı azalacağından, büyük balıkla mücadele esnasında kamışın kırılma ihtimali artar.

c- Teleskopik olması bize sadece taşıma kolaylığı sağlar. Teleskopik kamışlarda parça sayısı ne kadar artarsa sağlamlık da o oranda azalır ve ağırlığı da artar. En sağlam ve hafif olanlar her zaman parçalı olanlardır.

d- Aslında spin kamış deyince dolgu aklımın ucundan bile geçmiyor. Dolgu olanlar genellikle daha sert ve kırılgan oluyorlar. Zaten dolgu olanlar oldukça düşük fiyatlara satılıyorlar. Küçük yeğeninize bir başlangıç olta takımı hazırlıyorsanız alternatif olabilir.

Oldukça net sorular sormuşsun, anlamak istediklerini çok iyi ifade etmişsin. Kendi tecrübelerim ışığında cevap vermeye çalıştım. Eminim diğer arkadaşlarda katkıda bulunacaktır. Bu sayede biz de eksiklerimizin farkına varmış oluyoruz.

3. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Yücel bey sizde güzel anlatmışsınız. Emeğinize sağlık. Favori makinanız dikkatimi çekti. Memnunmusunuz? Ben Exage 3000 aldım oldukça iyi ama acaba catanadayı mı alsaydım diyorum.?

4. modena

modena

yücel usta sağol...cevaplar oldukça etkili olmuş...ellerin dert görmesin...

5. umooth

umooth umut

Favori Kamış:
    Silstar 300
    Favori Makine:
    Shakespeare Firebird
    En İyi Avı:
    Mahmuzlu Camgöz, 94cm
    Hazır konu açıkken ben de aklıma takılan birkaç soruyu sorsam heralde zararı olmaz.
    1) Makarada yaklaşık 200m 0.20mm örgü sarılı.ben sahtemi direk örgü ipe mi bağlamalıyım? Örgü ipin görünürlüğü balığı rahatsız etmez mi? Yoksa 2-3 kulaç FC bağlayıp peşine mi örgüyü bağlamalıyım?

2)Eğer FC bağlamalıysam bunu nasıl yapıcam. Fırdöndüyü makaraya sarmak gerekir bu da porselenlere zarar verir ve atış mesafesi kısalır yada takılır gibime geliyo.
    r.

Teşekkür ederim

6. brsdmrc

brsdmrc Barış

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    okuma im65
    En İyi Avı:
    Çok teşekkürler Yücel Üstadım. Bir makina mühendisi olarakta düşüncelerim sizinle paralel. :)Benim porselenler hakkında düşüncem ne kadar geniş ve az olursa o kadar sürtünmeyi azaltırdı. Dikkat edersek surf kamışlarda bu durum var. Yani halkalar mümkün olduğu kadar az ve geniş. Sizin anlattığınızsa ne kadar az olursa o kadar fazla sürtünme artar. Sizin cevabınızdanda azçok bunu çıkardım doğru mudur?
    Misina hakkında görüş belirtebilecek arkadaşlardan cevap bekliyorum.

7. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    1-Bence 1-1,5 m f.c. misina yeterli ve f.c misina nın avataj sağlayacağı kesin.

2-daha önceki konularda ersan beyin vemiş olduğu bir link vardı. http://www.google.com.tr/imgres?img...ges?q=Uni-Uni+Knot&um=1&hl=tr&sa=G&tbs=isch:1 bu şekilde bağlarsanız sorun olmaz.

8. umooth

umooth umut

Favori Kamış:
    Silstar 300
    Favori Makine:
    Shakespeare Firebird
    En İyi Avı:
    Mahmuzlu Camgöz, 94cm
    Teşekkürler Murat sen de olmasan kimse cevap vermeyecek.. o kadar spin atan var kimseden ses seda yok çok şaşırdım doğrusu....

9. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Estağfurllah umut ben bildiğim şeyi paylaşıyorum çok bildiğimizden felan değil. Ama at-çek bende hastalıktır. :) Heleki turnaya :)

10. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Burada atış esnasındaki sürtünmeden bahsediyoruz. Misina makinadan helezon çizerek çıkıyor. Halka sayısı fazla olduğunda doğal olarak misinanın çıkışı esnasında helezonların halkalara vurması nedeniyle atış mesafesi kısalıyor. Yani burada ihtiyaca göre tercih yapmamız gerekiyor.

Fazla halkaya mı uzun atış mesafesinemi ihtiyacımız var?

Az halka sayısı=düşük sürtünme==kamışta yükün dağılmaması nedeniyle yük altında kırılma ihtimali

Çok halka sayısı= yüksek sürtünme==kamışta yükün eşit dağılması nedeniyle mukavemet.

Misina konusuna gelince, Trabucco >T-Force spinning veya spinning pike kullanabilirsiniz. İkisi de denenmiş, kabul görmüş misinalardır. Birincisi şeffaf ikincisi koyu turkuaz rengidir.

Bu arada soruna istinaden düzeltmeyi de yaptım, halka sayısının fazla olması gerektiğini yazarken "az" şeklinde belirtmişim.

11. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Catanayı aldığımdan beridir başka makina kullanmıyorum. Üzerinde ip sarılı ve surf atış gereken durumlarda bile rahatlıkla ağır kurşunlarla kullanıyorum. Spin, yakın kıyı, surfcasting şu an bu üç şekilde de aynı makinayı kullanıyorum.

12. brsdmrc

brsdmrc Barış

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    okuma im65
    En İyi Avı:
    Hah tamam şimdi tamamen paralel düşüncelere sahibiz. Şimdi sıra bu özelliklerde kamış bulmaya geldi.
    Spin kamış almak için daha önümde 1 ayım var. Bu zaman içlnde karaköyden istoça kadar bi gezeyim. Bakayım nerede ne var şöyle 70 TL ye kadar 5-25 yada 5-30 atarlı, 2.40 yada 2.70 ne bulurum. Nokta atışı bir model vermek isteyen varsa buyursun önersin çok mutlu olurum.

13. umooth

umooth umut

Favori Kamış:
    Silstar 300
    Favori Makine:
    Shakespeare Firebird
    En İyi Avı:
    Mahmuzlu Camgöz, 94cm
  14. brsdmrc

brsdmrc Barış

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    okuma im65
    En İyi Avı:
    Ben biraz daha az atarlı düşünüyorum, şöyle 5 gram dan başlayan. Peki kamışınızdan memnun musunuz, ortalama kaç metreye kadar atabiliyorsunuz. Birde nerden edindiniz?

15. umooth

umooth umut

Favori Kamış:
    Silstar 300
    Favori Makine:
    Shakespeare Firebird
    En İyi Avı:
    Mahmuzlu Camgöz, 94cm
    ustaların tavsiyeleri dogrultusunda baslangıç için 15-40 gr atarlı bi kamış edin dediler ve ben de öyle yaptım.çok hafif bir kamış ve gerçekten kaliteli malzeme kullanılmış,eline alınca hissediyosun. Henüz deneme fırsatım olmadı bu aksam deniycem. avmarketi.com dan satın aldım.

16. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Kamış harika görünüyor. Okuma salina nın jig kamışı var ama kullanmaya fırsatım olmadı daha.Sahtelerde avcı sahteler biçoğu var bendede yanlız yazın sahteye gelmez diyorlar. Ben bir deneyecem.

17. brsdmrc

brsdmrc Barış

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    okuma im65
    En İyi Avı:
    Bende okumanın salina modelini almaya karar verdim, 240cm,10-40gr atarlı. Karar verdim ama daha acelesi yok 1aydan önce almam, bide bunun yanıda bi makine ,40 liraya kadar, araştırıyorum acaba kaçlık(çap olarak) alsam?

18. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Yücel arkadasimiz cok dogru tespitlerle size anlatmis spin kamislarin nasil olmasi gerektigini,ben sadece kiyidan kulanilacak kamislarin,sayet avlak uygunsa 2.70 metreden asagiya düsmemesini öneririm,sayet 20gr ve üstü sahte kulanacaksaniz en ideali 3 metre olacaktir...

19. brsdmrc

brsdmrc Barış

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    okuma im65
    En İyi Avı:
    Şimdi olmadı, ben 240 lık kamışta karar kıldım, oysaki siz 270 den aşağısını tavsiye etmiyorsunuz. O zaman aynı kamışın 270liğini mi alsam, e o zamanda aksiyon verdirme durumu zor olur deniyor. Heralde kıyıdan avlanırken uzağa atabilme, aksiyon verdirebilmeye göre bir adım öne çıkıyor...

20. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Sevgili Selim abim, bir kez daha sana katılmıyorum :p

Amaç çoooook uzaklara atıp kullandığımız sahteye her hangi bir aksiyon vermeden sopa gibi şekmek ve balık yakalamayı ikinci plana bırakıp uzun atış yapmak ise, sahte takmaya gerek yok nasıl olsa uzun kamış ile aksiyon verilemiyor, o zaman 30 gram bi kurşun takalım, atalım çekelim, çok uzağa, nasıl olsa sahteyle kurşun aksiyon falan alamayacağına göre :)

Heee eğer kararında uzaklıkta atış yapmak, at çek yaparken fazla atış sayısına ulaşmak, ve kullanılan sahteye hak ettiği aksiyonu vermek için 2,10 maksimum 2,40 diyorum acizane:rolleyes:

şimdi gelelim kardeşime tavsiyeye,

söyleyeceklerim kendi şahsi tecrübelerimdir.

2,70 ile başlayıp, hep bir şeylerin eksikliğini hissedip sırasıyla 2,40 2,10 ve 1,90 boylara kadar düştüm, full aksiyon, az yorulma ve sorunsuz ve çok atış, kısa kamışın uzağa atamama probleminide baitcasting tetikli bir kamış ve baitcasting bir makine 0,12 spiderwire ultracast örgü misina kullanarak aştım,

kısaca şöyle bir iddiam var, hodri meydan 3 metre kamış, bir spin makine ve mono misina aynı ağırlıkta ve birebir aynı sahte ile olmak kaydı ile !!!!!!!!

2,10 baitcasting kamış ve baitcasting makine 0,12 ip misina ve yine aynı sahteyle her yerde her zaman mesafe yarışması yapmaya hazırım :eek:

Allah gönlünüzden geçen avları nasip etsin.