Klipsi beden'e rapala düğümü ile bağlarsam ne olur ?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında kerempek tarafından paylaşıldı.

1. kerempek

kerempek kerem

Merhaba arkadaşlar.... boğazda istavrit avı için çapari atıyorum. belki biraz saçma gelecek ama öğrenmek amaçlı soruyorum.

Klipsi bedene rapala düğümü ile bağlarsak ne olur ? Daha sağlam olur mu ? Ya da bağlayamıyorsak neden bağlayamayız.

2. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    genelde rapalaların yükü, çaparideki gibi fazla olmaz, çaparilerde kurşun ağırlığı direk bedenin kendisinde olduğu için genelde 2 yada 4 kat şeklinde olur diye düşünüyorum.

bu konu açılmışken bende çapari bedeninin 4 kat düğüm atılırken nasıl yapılması gerektiğini öğrenmek istiyorum, beneni 4 kat yapıp halka şeklinde düğüm atıyorum. hazır aldığım çaparilerde farklı bir düğüm var.

3. vayaz

vayaz engin bilgiç

Favori Kamış:
    shimano aspire dx 2.70 20-50 gr
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw 4000 - Daiwa Saltist 6000 H
    En İyi Avı:
    levrek 3 kg
    ben bazen sahte klipsini bile rapala düğümü şeklinde bağlıyorum bence sağlam bir düğüm. ancak misina ile klips arasında bir boşluk bıraktığı için ağır kurşunla sürekli atışlarda sürtünmeden dolayı bir sıkıntı olurmu bilemiyorum.

4. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    muhtemelen atış esnasında rapalanın göğüs iğnesine dolanır...

klips kullanacaksanız rapala bağı kullanmayın çok gereksiz olur..

5. kerempek

kerempek kerem

Merhaba...

Demek istediğim o değildi. Çapari'nin bağlandığı klips var ya onu beden'e rapala düğümü ile bağlarsam ne olur diye sormuştum.

Yine de teşekkürler.

6. erolcinar13

erolcinar13 Erol

Boşluk olacağından kopabilir. Zaten ne gerek var ki?

7. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Boşluk yüzünden atış sırasında kopacağını düşünüyorum.

8. kerempek

kerempek kerem

peki bu düğümü rapalaya attığımızda o neden kopmuyor ?

9. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.

Rapalanın bağlı bulunduğu beden kurşundan ayrı olduğu için atış esnasında şok yemiyor, kurşun fırlıyor, rapala serbest şekilde arkadan hareketleniyor. Patlayan bir kuvvet yok.

Zaten rapala bağı çok sağlam bir düğüm değildir, rapala dışında kullanılmaz pek. 3 sarım yerine 8-10 sarım yapılırsa daha sağlam olabilir ama o da çok kaba olur, mutlaka takılır bir şeylere.

Sahtelerde rapala bağı kullanmayacaksanız (klips falan varsa), palomar düğümü atın. Een kuvvetli düğümdür ve çok kolaydır.

10. zeppelin

zeppelin Bülent

Kasa gözü düğümü yapmanız yeterli olacaktır.

11. kerempek

kerempek kerem

tam olarak istediğim cevabı aldım. çok teşekkürler. olay şu aslında. kurşundan önce bu düğümü atmamak gerekiyor çünkü aradaki boşluktan ve şokta ötürü misina kopabilir. kurşundan sonra atılınca anlam kazanıyor çünkü bu düğümün atıldığı şey ne ise ona bir hareket kabiliyeti kazandırıyor.

Teşekkürler.

12. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Rica ederim. Rapala bağında çok önemli bir husus paylaşayım; oluşturduğunuz halka fazla büyük olmayacak, büyük olursa çekişte dirayeti kalmıyor ve kapanıp çift kat misina gibi davranıyor, hareket kabiliyeti babında anlamı kalmıyor, görsel olarak da balığı korkutabiliyor (bu son kısım tahmin)... 5-7 cm rapalalarda oluşturacağınız rapala bağının içine anca serçe parmağınızın ucu girsin. Böylelikle halka şeklinde açılması daha kolay oluyor, rapala içerisinde rahat dönüyor.

Önemli not: rapala bağı kullanacaksanız mutlaka rapalanın burnundaki oynar halkayı çıkartın, onun aralarına girip aksiyonu bozar yoksa. Rapala burnundaki sabit halka bu bağla çok daha iyi çalışır. Ama klips kullanılacaksa oynar halkanın kalması daha avantajlı bence... Yardımcı olabildiysem ne mutlu.

13. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Kaan merhaba,

gül cemalin görmüşken bir selam vereyim, bahaneyle bir de soru sorayım dedim.;)

Kaba düğüm olması sorun değil varsayalım. Merak ettiğim şu;, ister 3 sarım ister 7 sarım yapalım, düğümü sıkıp oturtunca sıkılan sarım sayısı kadar mesafe sıkıştırma kolunun arasında kalmış olacak. Ancak herhalükarda paladan takıma uzanan taşıyıcı misina sarımdaki tek noktaya baskı yapacak. Bu durumda taşıyıcı misina dayanımı ne kadarsa o oranda randımanlı olacak.

Şimdi gurban; klasik iğne/kanca bağlamada palaya 3 sarım yerine faraza 8 sarım yaparsak düğümün sağlamlığı açısından değişen ne olur?

14. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:

Abi selam :) Ne kadar çok sararsan baskı o kadar fazla dağılıyor abi, tek sarım yaptığını düşün, misina misinayı zart diye (burada efekt değişebilir :p :p ) kesiyor biliyorsun. Tabi tek önemli şey fazlaca sarmak değil, esas yükü halkaya oturan misina alıyor, doğrudur, o yüzden palomar vs gibi iki kat misina geçiren düğümler daha dirayetli. Ama tek kat misina geçecekse, önünden sarım sayısını artırmak misina kesilmesini azaltıyor, farazi atıyorum, düğüm gücü %40 ise %50 ye çıkıyor.

Halkasız düz pala iğne bağlamakta ise sarım sayısı doğrudan düğüm gücüne çok etki yapıyor.

Bu ayrıca pek çok yerde çok randımanla kullandığımız tek katlı bir gemici düğümü olan uni-knot (teknemi de bununla bağlarım) için de geçerli. +6 sarımda misina dirayeti aslına yaklaşıyor.

15. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Teşekkür ederim Kaancan, emeğine, fikrine sağlık.;)

Bu akşam takımları elden geçirdim. Hayırlısıyla yarın sazan avına gideceğim.:)

Biri daha yeni ambalajından çıkardığım diğeri bir yıldır kullandığım aynı marka (silstar, 0,33 mm.) iki misinayı birbirine ek yapayım derken eski olan iki kez koptu. Ben de eski misina sarımını 2 kat arttırdım, asıl-asıl kopma yok.

16. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Nuri abim, misinanın ince veya zayıf olanını düğümde daha fazla dolamak her zaman daha iyi sonuç veriyor zaten. Misinayı misinaya dolamakta en önemli şey sarım sayısı, birbirlerinin içinden geçiyorlar, ne kadar sarım o kadar dirayet. Bizim boğaz avcılığında yaptığımız şokta fazla sarım atışta takılma yapabiliyor.

Ben şemsipaşa düğümü diye geçen düğümü yapmıyorum (3 yapışta birini kopartıyorum, ustalaşmak için de uğraşmadım, sebep benim üşengeçliğim). Uni knot u yapıyorum iki misina ucuna ve sonra sıkıyorum ikisi bir araya geliyor. Makas iyiyse ve artığı sıfır kesebiliyorsan bu düğüm ondan daha sağlam... Ama keserken çok dikkatli kesmek lazım. :p :p