Merhaba arkadaşlar.... boğazda istavrit avı için çapari atıyorum. belki biraz saçma gelecek ama öğrenmek amaçlı soruyorum. Klipsi bedene rapala düğümü ile bağlarsak ne olur ? Daha sağlam olur mu ? Ya da bağlayamıyorsak neden bağlayamayız.
genelde rapalaların yükü, çaparideki gibi fazla olmaz, çaparilerde kurşun ağırlığı direk bedenin kendisinde olduğu için genelde 2 yada 4 kat şeklinde olur diye düşünüyorum. bu konu açılmışken bende çapari bedeninin 4 kat düğüm atılırken nasıl yapılması gerektiğini öğrenmek istiyorum, beneni 4 kat yapıp halka şeklinde düğüm atıyorum. hazır aldığım çaparilerde farklı bir düğüm var.
ben bazen sahte klipsini bile rapala düğümü şeklinde bağlıyorum bence sağlam bir düğüm. ancak misina ile klips arasında bir boşluk bıraktığı için ağır kurşunla sürekli atışlarda sürtünmeden dolayı bir sıkıntı olurmu bilemiyorum.
muhtemelen atış esnasında rapalanın göğüs iğnesine dolanır... klips kullanacaksanız rapala bağı kullanmayın çok gereksiz olur..
Merhaba... Demek istediğim o değildi. Çapari'nin bağlandığı klips var ya onu beden'e rapala düğümü ile bağlarsam ne olur diye sormuştum. Yine de teşekkürler.
Rapalanın bağlı bulunduğu beden kurşundan ayrı olduğu için atış esnasında şok yemiyor, kurşun fırlıyor, rapala serbest şekilde arkadan hareketleniyor. Patlayan bir kuvvet yok. Zaten rapala bağı çok sağlam bir düğüm değildir, rapala dışında kullanılmaz pek. 3 sarım yerine 8-10 sarım yapılırsa daha sağlam olabilir ama o da çok kaba olur, mutlaka takılır bir şeylere. Sahtelerde rapala bağı kullanmayacaksanız (klips falan varsa), palomar düğümü atın. Een kuvvetli düğümdür ve çok kolaydır.
tam olarak istediğim cevabı aldım. çok teşekkürler. olay şu aslında. kurşundan önce bu düğümü atmamak gerekiyor çünkü aradaki boşluktan ve şokta ötürü misina kopabilir. kurşundan sonra atılınca anlam kazanıyor çünkü bu düğümün atıldığı şey ne ise ona bir hareket kabiliyeti kazandırıyor. Teşekkürler.
Rica ederim. Rapala bağında çok önemli bir husus paylaşayım; oluşturduğunuz halka fazla büyük olmayacak, büyük olursa çekişte dirayeti kalmıyor ve kapanıp çift kat misina gibi davranıyor, hareket kabiliyeti babında anlamı kalmıyor, görsel olarak da balığı korkutabiliyor (bu son kısım tahmin)... 5-7 cm rapalalarda oluşturacağınız rapala bağının içine anca serçe parmağınızın ucu girsin. Böylelikle halka şeklinde açılması daha kolay oluyor, rapala içerisinde rahat dönüyor. Önemli not: rapala bağı kullanacaksanız mutlaka rapalanın burnundaki oynar halkayı çıkartın, onun aralarına girip aksiyonu bozar yoksa. Rapala burnundaki sabit halka bu bağla çok daha iyi çalışır. Ama klips kullanılacaksa oynar halkanın kalması daha avantajlı bence... Yardımcı olabildiysem ne mutlu.
Kaan merhaba, gül cemalin görmüşken bir selam vereyim, bahaneyle bir de soru sorayım dedim. Kaba düğüm olması sorun değil varsayalım. Merak ettiğim şu;, ister 3 sarım ister 7 sarım yapalım, düğümü sıkıp oturtunca sıkılan sarım sayısı kadar mesafe sıkıştırma kolunun arasında kalmış olacak. Ancak herhalükarda paladan takıma uzanan taşıyıcı misina sarımdaki tek noktaya baskı yapacak. Bu durumda taşıyıcı misina dayanımı ne kadarsa o oranda randımanlı olacak. Şimdi gurban; klasik iğne/kanca bağlamada palaya 3 sarım yerine faraza 8 sarım yaparsak düğümün sağlamlığı açısından değişen ne olur?
Abi selam Ne kadar çok sararsan baskı o kadar fazla dağılıyor abi, tek sarım yaptığını düşün, misina misinayı zart diye (burada efekt değişebilir ) kesiyor biliyorsun. Tabi tek önemli şey fazlaca sarmak değil, esas yükü halkaya oturan misina alıyor, doğrudur, o yüzden palomar vs gibi iki kat misina geçiren düğümler daha dirayetli. Ama tek kat misina geçecekse, önünden sarım sayısını artırmak misina kesilmesini azaltıyor, farazi atıyorum, düğüm gücü %40 ise %50 ye çıkıyor. Halkasız düz pala iğne bağlamakta ise sarım sayısı doğrudan düğüm gücüne çok etki yapıyor. Bu ayrıca pek çok yerde çok randımanla kullandığımız tek katlı bir gemici düğümü olan uni-knot (teknemi de bununla bağlarım) için de geçerli. +6 sarımda misina dirayeti aslına yaklaşıyor.
Teşekkür ederim Kaancan, emeğine, fikrine sağlık. Bu akşam takımları elden geçirdim. Hayırlısıyla yarın sazan avına gideceğim. Biri daha yeni ambalajından çıkardığım diğeri bir yıldır kullandığım aynı marka (silstar, 0,33 mm.) iki misinayı birbirine ek yapayım derken eski olan iki kez koptu. Ben de eski misina sarımını 2 kat arttırdım, asıl-asıl kopma yok.
Nuri abim, misinanın ince veya zayıf olanını düğümde daha fazla dolamak her zaman daha iyi sonuç veriyor zaten. Misinayı misinaya dolamakta en önemli şey sarım sayısı, birbirlerinin içinden geçiyorlar, ne kadar sarım o kadar dirayet. Bizim boğaz avcılığında yaptığımız şokta fazla sarım atışta takılma yapabiliyor. Ben şemsipaşa düğümü diye geçen düğümü yapmıyorum (3 yapışta birini kopartıyorum, ustalaşmak için de uğraşmadım, sebep benim üşengeçliğim). Uni knot u yapıyorum iki misina ucuna ve sonra sıkıyorum ikisi bir araya geliyor. Makas iyiyse ve artığı sıfır kesebiliyorsan bu düğüm ondan daha sağlam... Ama keserken çok dikkatli kesmek lazım.