Merhaba; Konya Altınapa Baraj Gölü'nde 2 gece konaklama şansımız oldu.Hafta içi olduğu için çok fazla kalabalık yoktu.Boş olan Gölün oraya gidenlerin çok iyi bildiği burun tarafına oltalarımızı attık.Fakat oltaları attıktan yarım saat kadar sonra sanki bizim oltaları atmamızı bekliyormuşçasına Koski ekipleri botları ile bizim olta attığımız yerlerde dolaşarak Çok net görünen TURKUAZ RENGİ ne olduğunu bilmediğim bir sıvıyı kıyıdan 50-60 metre kadar öteye dökerek ilerlediler.Sadece bizim bulunduğumuz yerlere boşaltım yaptılar.Uzak yerlerde başka balıkçı olmadığından oralara gitmediklerini düşünüyorum..Bu turkuaz renkli sıvıyı 1-2 defa döktüler gölün kıyı taraflarına.Av sonucumuz maalesef olumsuz, her türlü yemi denememize rağmen iki gün boyunca zil sesini bir kez olsun duyamadık Şimdi ben kuşku içinde kaldım, acaba bu sıvı geçen sene gelen ve avcıların direnmeleri sonucu kaldırılan yasağa karşı''Siz Yasağı Bozarsınız Bizde Böyle Kimyasal Döker Balıkların Oltalarınıza Gelmelerini Önleriz'' Tarzında bir yaklaşım mı..Bu sıvı nedir, gerçekten balıklara birşey mi yapıyor, bilen varsa lütfen aydınlatsın bizleri..Teşekkürler...
Benim bildiğim kadarıyla gölde otlanmayı önlemek için göktaşı denilen bir madde atıyorlarmış.Göle o madde atıldıktan sonra bir hafta balık vurmuyormuş.Yalnız sizin olduğunuz bölgeye atılması hiç normal değil.
Haklısın Özkan takip edilmesi gerek bence de ciddi bir konu.3-4 sene öncesine kadar bizim bulunduğumuz bölgeden 2 gecede güzel trofeler alınıyordu, şimdi zil sesini dahi duymuyoruz.Nevzat Usta, siz o bölgenin verimliliğini bilirsiniz..Sadece bizim bulunduğumuz bölgeye yavaş yavaş sıvıyı dökerek ilerledikleri için kafamda soru işareti kaldı.Ayrıca dediğiniz gibi bu sıvıyı döktükten sonra 1 hafta balık vurmazsa bu sıvıyı bence sık sık döküyorlar.Biliyosunuz Altınapa'da verim çok düştü!! İnternetten bu sıvı ile ilgili bi kaynak bulamadım ama aramaya devam edicem.
İçme suyu barajlarında buna benzer uygulamalar Ankara barajlarında da yapılıyor. Yanlış bilmiyorsam yosunlanmayı önlemek için yapılıyor ve bir süre boyunca suda bulanıklık oluyor.
Güvenliğin dediğine göre, yosunlanmayı önlemek için her ayın 10 günü bu maddeden göle döküyorlarmış. Dün avlakta iken yanımıza gelen güvenlik ilaç atıldı balık zor çıkar dedi ama 11 tane tuttuk. İlacın ne kadar etkisi olur bilemiyorum.
gölde ne amaçla kullandıklarını bilmiyorum ama muhtemelen bakır sülfat çözeltisidir. bu madde üzüm bağlarında, zeytinliklerde mantari hastalıkları önleme amacıyla kullanılıyor. hayvanlarda, özellikle kuşlarda mantar hastalığında banyo suyu olarak ve çok düşük konsantrasyonda içme suyuna katarak kullanıyoruz.