Öğrenmek istediğim konu kooperatif olan bir barajda amatör balıkçılardan ücret alınması normalmi çünkü bozdoğan baraj gölünde arkadaşlardan kooperatife yardım adı altında makbuz karşılığı 3 kişiden günlük 40 YTL almışlar 2. günü sabah tekrar gelip 40 YTL daha istemişler bu uygulama yasalmı veya bu ücreti kim neye göre belirliyor yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Sana en yakın tarım ve köyişleri ilçe müdürlüğüne başvur ordan tam cevabı sana verecekler. Yok öyle bir durum yok kaymakamlığa başvur bir dilekçe ver
birde konuyla alakalı bir haber var birde buradan bilgilenmen iyi olacak. Ne demişler"dinsizin hakkından imansız gelir" Öyle yağmaya, böyle karar Vatandaşların Yamula Baraj Gölü'ne giderek balık katliamı yapması baraj gölünün kiraya verilmesini gündeme getirdi. İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantısında konu görüşülerek karara bağlandı. Böylelikle Yamula Barajı, 5 yıllığına Yamula Barajı Gölü Su Ürünleri Kooperatifi'ne kiralandı. Muhammen bedeli 6 bin 243 YTL olan barajdaki 63 ton balığın tonu 90 YTL'den kilosu ise 9 kuruştan satılmış oldu. Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı İbrahim Ülger, barajda halkın balık katliamına neden olduğunu söyledi. Ülger, "Barajda canlı katliamı var. Haftalık ağ atanlar balıkları adeta çürümeye terk ediyor. Biz komisyon olarak bu katliamın önüne geçilmesi için gölün kiraya verilmesini istiyoruz" açıklamasında bulundu. Ülger'in baraj gölünün kiraya verilmesini istemesine tepkiler olsa da yapılan oylama sonrasında baraj gölü 5 yıllığına kiraya verilerek karara bağlandı. Gölü kiralayan kooperatif, barajın yüzde 3'lük kısmı kafes balıkçığına ayrıldığı için bu kesimde avlanma yapamayacak. Öte yandan, muhammen bedelinin artıp artmamasına İl Encümen toplantısında karar verilmesi kararlaştırıldı. Baraj gölünün kiraya verilmesine tepki gösteren AK Parti Meclis üyesi Cemil Görücü, barajın kirleneceğini öne sürerek, kiralanma işleminin yapılmamasını istedi. Görücü, "Biz ilk defa bir kooperatife bunu kiralıyoruz. Başka illerden örneği varsa araştırılarak, meclise sunulmalıdır" dedi. MHP'li üye Halit Demir ise Yamula Barajı'nın kontrolsüz ve denetimsiz bir alana sahip olduğunu belirterek, barajda kılavuzsuz gezinti yapan teknelerin tehlike saçtığını ileri sürdü. Demir, Yamula Baraj Gölü'nün işlenen faili meçhul cinayetleri kamufle ettiğini iddia ederek, ilgililerin bu konuyu takip etmesini istedi. Diğer üye Nizamettin Öztürk ise barajın 70 kilometresinin kiraya verileceğini belirterek, fiyatlandırmanın çok düşük olduğuna dikkat çekti. Öztürk, "Çok ucuza veriyoruz. Alacağımızdan daha çok fazla zarar edeceğiz" ifadesini kullandı. DSİ yetkilileri ise, kiraya verilecek gölün içinde yaklaşık 63 ton balığın bulunduğunu ve barajın içinde sazan, yayın, levrek, alabalık ve kefalin bulunduğunu belirtti. Yetkililer, bu balıkların satış fiyatlarının alınarak, kira bedelinin ortaya çıkartıldığını ifade etti.
Amatör bir balıkçı ve yamulayı gözlemlemiş biri olarak ve belki umulurki yetkili bir kaç kişi burayı görebilir düşüncesi ile bunları yazıyorum. ==-Kooperatifler bir devlet kuruluşu değildir. Tarım ve Köy işleri genel müdürlüğüne Ayrıca Yamula barajının bağlı olduğu Kocasinan Belediyesine aşağıdaki sorularımı yöneltiyorum. 1- İhale ne zaman yapılmıştır ve ihale için ilan verilmiştir. 2- Kooperatif adı altında Yamula barajında 24 saat avlanma yapılmakta Bunların serdikleri ağ metresinin sınırı varmıdır, ağ gözeneklerinin bir sınırı varmıdır. Bunları Kim denetler. 3-Kooperatif üyesiyiz denen devletle uzaktan yakından zerre kadar hiç bir bağı olmayan bu zevatlar hakkında çıkmış bir yönetmelik var. Belediyelerin yada İlgili kurum yada kuruluşların bundan bir haberi varmıdır. (31 Ekim 2010 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 27745) 4-İlgili sayıda geçen kurallara uyulmaktamıdır. Denetimlerini kim yapmaktadır. Açıkcası arkadaşlar, Belediyelerde iki durum söz konusu, ya sahiplenemiyorlar teknik açıdan bilgi ve becerileri az, yada bu gibi avcılığa göz yumarak - ya adam boş ver, tuttukları üç beş balık deyip sanki babalarının parselli malıymış gibi barajı diledikleri gibi kullanma hakkını kendinde görüyorlar. Başımdan geçen kısa bir olayı sizlerle paylaşmak isterim. Kıyıda 4 adet makaralı tek iğneli oltam var. Tekne o kadar kıyıdan geçtiki kimi zaman karaya oturdu. Mübarek sanırsın Karadenizde avlanıyor öyle bir düzeneğe sahip. Haliyle bu zavallı benim 2 oltamıda taktı beraberinde götürüyor. Bu duruma kimin olsa canı sıkılır. Kızdım, burası babanızın malımı dedim, adam evet dedi. İn aşağı belgelerini göster dedim. Başka biri gelip biz kooperatif üyesiyiz dedi. Kooperatifinizede sizede dedim. Getir teknenin ruhsatını, sürücünün belgesini, standartlara uyuyormusunuz, Kooperatifinizede sizede sizin hakkınızda iç sularda izinsiz tekne kullanıp akaryakıtlı tekne kullanıp suları kirlettiğinizden çevredeki insanların hayatını tehlikeye attığınızdan savcılığıa suç duyurusunda bulunacağım dedim bunlar hemen kıvırdı. Tabi boşta durmadım daha önce de Tarım ve Köy İşlerine şikayet etmiştim ama nafile, şimdi hem belediyelere hemde valiliğe konuyu intikal ettirdim. Ama üç beş çapulcunun karşısında ilgililerin zaafiyeti beni usandırıyor. Kim bunlar dere beyimi kooperatif ne demek ihale ile verilmiş. Ne zaman verdin ne zaman ilan ettin rakamalrı neye göre belirledin , emmi dayı amca yiğen işin içinde varmı. Arkadaşlar bohcacılık yapmayan her bir arkadaş hakkını sonuna kadar arayacak bu tipleri ezecek. Yazık Tonla ağ atıyorlar, tuttukları balığın kilosunu 1.00 Bir liradan satyorlar küçük büyük dinlemiyorlar, anasını ağlatıyorlar. Amatör balıkçı oralara ve malzemesine tonla para veriyor, oraları yemliyor, birde balığını sevip geri bırakıyor. Belediyeyi İlgili kurum ve kuruluşları bu çirkinliğin önüne geçmedikleri için şiddetleee kınıyorummmmmmmmmmmmmmmm
Sorularınızı BİMER üzerinden iletmenizi tavsiye ederim. Dolambaçlı yol gibi görünse de, sonuçları itibariyle diğer başvuru kaynaklarından daha etkili olduğunu birkaç kez teyit etme imkanım oldu. Detay bilgi için link: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=26787 .
İlgili konuda tebliğde gerekli açıklamalar mevcut. Eğer avlanmaya açık ise para alamazlar. Hatta orası kiralık olduğu halde, tebliğde belirtilen şekil şartlarını yerine getirmedilerse sadece hafta sonu değil, her gün normal bir avlataki şartlarda avlanılabilir. Ayrıca, bizde uygulanan hasat usulü kiralama yöntemi içsularımız için son derece sakıncalı bir yöntemdir. Ne güzel, devlet benden aldığı vergiyle barajı yapıyor, benim paramla balıklandırıyor, birileri o balıkları üç kuruş karşılığında toplayıp kökünü kazıyor bir de ben kendi paramla yapılan ve balıklandırılan barajda/gölde avlanamıyorum... Saçmalığın dik alası... (Bu kaba ifadem için dostlardan özür dilerim ama başka türlü de izah etmek istemedim.) Eklemden edemedim... Bunu nasıl hesaplamışlar ki? Baktım sağa sola, barajda yapılan herhangi bir bilimsel tespit çalışması bulamadım. Ola ki bu rakam doğru, beş yıl içindeki rezerv değişimleri nedir ve bu değişim hesapları da işin içinde midir? Not:Yamula barajındaki kooperatif üyeleri, ağ kullanımı ve dinamit vs nin olabildiğince önüne geçmişler, her ne kadar ekonomik sebeple de olsa. Ayrıca, kıyıdan usulünce avlananlara herhangi bir sorun çıkarmıyorlar (istisnalar olabilir).Yalnız barajın (amatör-profesyonel avlananların) devlet tarafından kontrol edildiğine hiç şahit olmadım.
Yok kardeşim diline sağlık çok güzel ifade etmişsin. Ayrıca pınarbaşı sulama barajı için ben bimere oranında yönlendirmesi ile valiliğe ve oranında yönlendirmesi ile tarım ve Köy işlerine yazdım. Ha cevabı geldimi evet geldi. Bilmem ne kooperatifine bilmem kaç yıllığına kiraya verdikleri yasak sezonda herkese yasak olduğunu filan yazmış. Tatmin edicimi hayır. Kardeşim ben çok ciddi karşıyım bu kooperatif meselesine. Bizim en kötü balıkçımızdan daha acımasızlar. Sonuçta ticari sektör. Hobiymiş filan hafta sonu tatilini güzel geçirmekmiş doğa sevgisiymiş hikaye. Ya Allah aşkına aklınız alıyormu, kilosunu devletten 9 kuruşa alacak birde 63 ton. Toplamda 6 binlira ya resmen kıyıma izin veriyor. Ben bu adamları kafaya taktım. Yazılı sözlü her ne şekilde olursa olsun Buna jandarması köy işleri belediye valilik her makam dahil her fırsatta şikayetçi olacağım. hatta kamerayla çekip her platformda dile getireceğim. Bu konu hakikaten önemli ve üzerinde tartışıp Kayseri amatör balıkçıların bu hususta bir araya gelmesi lazım.
Ben bu güne kadar kooperatiflere kiraya verilip de durumu iyileşen bir içsuya rastlamadım. Ne zaman bir kooperatife göl,baraj vs. kiralansa 4-5 sene içinde kökünü kazırlar. Örnek olarak Beyşehir Gölünü verebiliriz yada Ulubat ve Sapanca göllerini. Bu yerleri devralan hiçbir kooperatif kiraladıkları yerleri kanunlarda olması gerektiği gibi kullanmamıştır. "X" gölünde 2-5km boyundaki ağlar bir sağduyulu kişinin ihbarıyla jandarma tarafından "X" gölünden toplandı. Tamamı kooperatifçe atılmış bu ağları kimse sahiplenmedi. Ağlar hem olması gerekenin 20 misli fazlaydı hem de av yasağı zamanında atılmıştı. Ulubat gölüyle ilgili bir haberde gölü kiralayan kooperatif üyelerinin turna balığının yumurtlaması için 15 gün avlanmayacakları yazıyordu.(O esnada halihazırda av yasağı vardı, lütfetmişler 15 gün avlanmamışlar) Yukarıdaki örneklerde görüldüğü üzere, kooperatiflere kiraya verilme durumu, genellikle belediyelerin yerine getimeye zorunlu oldukları görevlerini yapmaya üşendikleri yerlerde, biraz da lobi yapılarak hiçbir denetim olmaksızın ortaya çıkarılabiliyor. Ülkemizde iç sularda henüz özel av alanlarıyla ilgili herhangi bir kanuni düzenleme olduğunu ben hatırlamıyorum. Yani bir kooperatif herhangi bir iç su alanını ticari avcılık amacıyla kiralayabilir, ancak bu durum orada avlanan amatör balıkçıları zerre kadar bağlamaz. Orada avlanan amatör balıkçılardan hiçbir şekilde ücret talep edemezler. Bu durum iç su alanının kiralanma amacına aykırıdır. Size tavsiyem bu durumu en yakın merciiye şikayet etmeniz ve o alanda avlanırken hiçbir şekilde ücret isteyenlere ücret ödememeniz olacaktır. Almaya çalıştıkları ücret tamamen kanun dışıdır. Eğer bir düzenlemeye gidilip bu alan(bilgimiz dışında) özel bir statüye sokulduysa bile ücret karşılığı aldığınız makbuzun üzerinde mutlaka "MALİYE BAKANLIĞI" ibaresini izin numarasını vs. arayınız. Olmaması halinde kooperatifi direkt olarak bulunduğu bölgeye bakan vergi dairesi ve defterdarlıklara şikayet ediniz. Bu durum neresinden bakılırsa bakılsın kanunlara aykırıdır.
Arkadaşlar, bir hakkı yerine getireyim diye yazıyorum. kocasinan Belediyesine yazılı başvuru yapmıştım Telefonla dönüş yaptılar. yamula barajı Kocasinan Belediyesi sınırları içinde değilmiş. Buna Rağmen Başkan Bekir Yıldız'ın, gerek Tarım ve Köy işleri Müdürlüğü ve Gerekse ilgili jandarma karakol komutanlığına iç sularda tekne kullanımı ve kooperatifle alakalı bir başvuru ve bilgilendirme yaptığını ve şikayetimizi oralarada ilettiğimizide söylediler. Arkadaşlar Yasak dönemde balığa gidelim ama balık tutmak için değil. Olaki Barajda ağ görürseniz jandarmaya hemen ihbarda bulunalım. Bu sene inşallah her hafta sırf havasını teneffüs etmek için gideceğim ve barajı izleyeceğim İnşallah bir tanesi ağ atar.