koparılamayan balık yemi...

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında dqn tarafından paylaşıldı.

  1. dqn

    dqn doğan

    Mesajlar:
    346
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    Koparılamayan balık yemleri yapmak sadece milyonlarca yemin su yollarında kaybolması anlamına gelmez, aynı zamanda ellerinizi sıcak tutabileceğiniz anlamına da gelir. Çünkü yemi her kaybettiğinizde yenisini takmak zorunda kalmayacaksınız.

    Balık yemini yeniden icat etmenin mümkün olmadığını düşünebilirsiniz ancak Popular Science Magazine(Popüler Bilim Dergisi) IronCladTM’ı 2009 yılının “En İyi 10 Buluşu”ndan biri ilan etti.Ben Hobbins’in balık yemlerine getirdiği yenilik, yemleri kancadan kopmasını imkânsız kılan polimer bir alaşımdan yapmış olmasıydı. Bu yemler yumuşak ve esnek kalır ve 42 kiloya kadar ağırlıkları kaldırarak ömür boyu sağlam kalabilir.

    Bu fikir aklına bir balıkçılık gezisinde ellerini sıcak tutmaya çalışırken geldi. Balık yemi tamak sürekli elleri dondurduğu için yeni bir yem takmak zorunda olmamak güzel olmazmıydı? Ben Hobbins biyoteknoloji alanında çalıştığı için kopmaya dayanıklı yemlerde polimer kullanma düşüncesi o kadar da uzak bir fikir değildi. Deri nakli teknolojilerindeki deneyimleri ona biyometrik nakil malzemelerini ve metotlarını tasarladığı yumuşak yemleri güçlendirmede kullanabilmesini sağladı.

    Fikrine değer biçilmesi için Wisconsin Yenilikçilik Hizmetleri Merkezi’ne gitti. Burada hırslı bir balıkçı olan Müdür Bud Gayart onun fikrindeki çekiciliği hemen fark etti. Weinert Grişimcilik Okulu ve Wisconsin Üniversitesi Polymer Mühendislik Merkezi de dâhil olmak üzere birçok devlet kurumunun yardımıyla bu yemler yeni bir başarı öyküsü oldu.

    Yemleri yapma tekniği, mikrofiberlerin yumuşak plastiğe gömülerek yumuşak ancak esnek ve çok dayanıklı bir karışımın oluşturulmasını içeriyor. Balıkçılık deneyimini geliştirmekle birlikte, yemleri aynı zamanda büyük bir çevresel atık sorununu çözüyor. Her yıl 12 bin ton geleneksel yumuşak plastik balık yeminin sularda bırakıldığını biliyor muydunuz? Onun için IronClad balık yemi sayesinde kelimenin tam anlamıyla suları zehirleyecek veya balıkların yutacağı hiç yem atığı kalmayacak.

    Hobbins bu teknolojinin golf sopası saplarında, bahçe malzemelerinde ve hatta yumuşak tutuşlar gerektiren terepatik tıbbi araçlarda bile kullanılabileceğini düşünüyor.

    alıntı: morfikirler.com
    http://www.morfikirler.com/yazi/balik-yemi-cevreyi-kurtarmak-icin-iyi-fikir
     
  2. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Bu çok güzel bir fikir ama yapılmasına izin verilir mi? Ya da yapılırsa bunun ücreti nasıl olur? Bilemiyorum. Çünkü suni yem sektörü o kadar gelişti ki, sirkülasyon sağlamayacak bu tip bir ürüne firmalar pek sıcak bakmayacaktır. Rekabet nedeni ile ya çok pahalıya satılması istenecek ya da üretilmemesi istenecektir. Muhtemelen böyle bir buluş için tüm bu firmalar bir araya gelip, görüşlerini sunacak ve buna mukabil ortak bir kararla hareket edeceklerdir. Zaman ne gösterecek bakalım.
     
  3. aslanbora

    aslanbora ümit yeng

    Mesajlar:
    276
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    SPRO 2.10 spin
    Favori Makine:
    shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    levrek palazı * 600 gr.
    bence tutmaz. muhakkak ki daha pahalı olacaktır. elimi sıcak tutar mı bilmem. yazın zaten böyle bir sorun yok:D kışın belki.

    şimdi bir de şu var: yem yırtıldı diye değiştiriyorsak zaten balığı da yakaladık demektir. yani yem sağlam da kalsa bir şekilde elimiz ıslanacak. ya da sahtenin rengini değiştirmek için elimizi ıslatacağız..hihi
     
  4. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Ülkemizdeki uygulamasını muhtemelen bizim nesil görmez,,
     
  5. sadrimurat

    sadrimurat murat

    Mesajlar:
    114
    Şehir:
    kocaeli izmit
    Favori Kamış:
    spro 2.10 ,çin malı 3,50 surf
    Favori Makine:
    ryobi kobe 4500, ryobi ecusima 6000 vi
    En İyi Avı:
    4 kg sazan
    Bana göre yem kaybı balık nedenıyle degil daha cok yemin ve takımın üzerindeki kancaların fırdöndülerin kayalara saga sola takılıp kopmmasıyla yasanıyor. takımları ve sahteleri en cok bu nedenle suda bırakıyoruz. kopmayan yada cok dayanıklı bir yemle bu nasıl aşılacak anlamadım. buda biryere taklırsa suda bırakacagız kopmuyorsa misinamızı kesecegiz.... bence bi çözüm degil deniz kirliliği için... reklam sadece...
     
  6. 29519

    29519

    Mesajlar:
    1.340
    Küçük balıklar neyi tırtıklayacak "balıkları doyurduk geldik" gibi muhabbetler nasıl olacak? Ben kullanmam ben küçük balıklarıda beslemeyi ve arada büyük balık tutmayı seviyorum çünkü. Balıkçılığın olmazsa olmazlarından gibi geliyor.
     
  7. Candy_Man

    Candy_Man Necip TEPE

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    372
    Şehir:
    İÇERENKÖY / İSTANBUL
    Önemli olan yemin değil misinanın kopmamasıdır. zira kopan misinaların ucundaki çok sayıda sahte denizde kirliliğe yol açıyor. diğer balıkların sudaki başıboş sahtelere yakalanmasıda cabası :D ben 3 kere kopuk çapariye yakalanan zarganayı çektim kendi takımıma takılması sonrasında. ben yakalamasam acı cekerek ölcekti.