Köpekbalığı kankam oldu..

Konu, 'Av Hikayeleri' kısmında necmifidan tarafından paylaşıldı.

1. necmifidan

necmifidan Necmi FİDAN

İşlerimizden fırsat buldukça çoğunlukla eşim , o olmadığı zamanda yanıma bir arkadaşımı alarak sürekli deniz kenarlarında gezerek hem yeni meralar keşfederek hem olta atarak bazende sırf fotoğraf amaçlı gezerim.Bu geziler daha çok bahar ve sonbahar aylarında olmaktadır.Balık bollluğu açısındanda sonbahar ayları daha güzel olmaktadır.Yıllar önce yanıma bacanağımıda alarak hiç gitmediğim bir yere gittiğimde tepeden birkaç kare almıştım.Daha sonra küçük iskeleye indiğimde aynı flimlerdeki gibi iskele yanında suyun üzerinde gezen bir yüzgeçi gördüğümde şaşırıp kaldım.Merakla yanına gittiğimde bunun bir köpek balığı olduğunu ve kuyruğundan çamaşır ipiyle bağlanmış olduğunu görünce şaşkınlığım dahada arttı.Bunu kim yapmıştı ve amacı neydi..?:confused:

Bulunduğumuz yer Biga Çanakkale arasında Güreci altı mevkiiydi ve koyda sadece bir balıkçı kulübesi vardı.Daha önce burada sadece dinamitle balık avlayan birkaç balıkçı kayığının olduğunu bildiğimden durumu anladım.Bu balık dinamitten sersemlemiş ve kuyruğundan çamaşır ipiyle bağlanmıştı.Etrafta kimseler yoktu.Ben bunun niye böyle olduğunu çok merak ettim.Bunu yapanlarında çok merak etmesini istediğimden hemen acele bir şekilde ipi keserek balığı denize zar zor bıraktım.Çünkü balık çok güçlüydü.Bacanakla hızla oradan uzaklaştık.Bizede anı olarak bu foto kaldı..Herhalde bunu yapan balıkçılar bayağı merak etmiştir.

Bizim balığa ne oldu diye..*:cool:

2. ycan

ycan Yalın CAN

Favori Kamış:
    Shakespeare-Balzac
    Elinize sağlık , yazık günahtır yav , ne yapacaklar sanki o güzeli, iyiki kısmetine siz oradaymışsınız.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 20 Ağustos 2010
  3. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Keşke yapmasaydınız.

Ticari balıkçılar zaman zaman Köpekbalığı yakalar ve satar.

Ancak köpekbalığı ölü satılmaz canlısı para eder ve birçok balıkçı köpek balığı avladıktan sonra kıyıya getirip kıyı bir yere bir bidon vasıtası ile birde ağırlık bağlayarak balığın canlı kalmasını sağlarlar müşteri çıkınca da satarlar. Burda zaten balık teknelerin orda bağlı olduğundan balığın yerini bulmak için bidona gerek kalmadan direk kuyruğundan bağlamışlar. Bu işin kuralı budur. Teknede ve livarda boyu sebebiyle canlı kalamayacağı için suya bırakırlar. En kolay ve sağlam olarak kuyruklarından bağlandıkları için o şekilde bağlanır ve suya bırakılır.

4. sniper85

sniper85 Davut

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    Onu hâlâ arıyorum...
    Toprağa bi kazık çakıp bacaklarından bağlayacaksın o yavruya bunu yapanları. Ellerinize sağlık abi. Diğer bi taraftan iyi cesaret o balığa yaklaşmanız ki elinize almanız... Kutlarım.

5. sniper85

sniper85 Davut

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    Onu hâlâ arıyorum...
    Emre, öyle bi anlattın ki neredeyse o yavruyu ve daha nicelerini sen bağlamışsın gibi... ;) ;) ;)

6. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Hayır ben bağlamadım ama biliyorum usulün o olduğunu. Daha doğrusu yapılırken gördüm. Yapılmışınıda bi kaç kez gördüm.

7. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    helal olsun abi. bundan bir 5 - 6 sene önce ben de bir abimle sahilde otururken karaya seninki kadar bir köpekbalığı oturdu ben hemen farkettim yanına gittik. ordaki insanlar öldürün felan dediler tabi biz dinlemedik sersemlemiş olan balığı arakdaşım biraz yüzdürerek kendine getirdi sonra saldık suya adını da mahmut koymuştuk :D

8. modena

modena

necmi abi mekan harika...ufaklığa gelince içimi çok bozmak istemiyorum...

hani belki yahu kardeşim biz balıkçıyız...madem köpek besleyeceğiz o zaman deniz de yüzeni olmalı diye düşünmüş ve boynuna tasma takılmadığı için kuyruğundan bağlamış olabilirler...hatta ve hatta adını da çomar olarak belirlemiş olmaları kuvvetle muhtemel...

ya da aslında bu balığın yaşadığını daha iyi anlayabilmeleri için onu bağlayan balıkçıları özellikle vücutlarının belli bir bölgesinden bağlayıp tekne arkasından bir iki çekeceksin...her neyse....

ama abi biliyorum...bence o hayvancağızın bile hayır duası vardır ve sen o duayı mutlaka almışsındır...kutlarım abi...allah senden razı olsun...

9. LapinCash

LapinCash

Eline sağlık abi ;)

10. Taytai

Taytai Mustafa

Favori Makine:
    Okuma
    Kısmette özgürlük varmış :) Kurtarıcı elin nereden geleceği hiç belli olmuyor işte :)

11. pirana19

pirana19 Serhat ÖZER

Favori Kamış:
    OKUMA SALİNA 240 10-40
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000CFB
    Benim bilmediğim ve öğrenmek istediğim bu köpek balığının avı yasak mı ? Yasak değil serbest ise canlı satışının yasal durumu nedir ?

12. Serkan.ist

Serkan.ist Hidayet

Hayır bu türlerin avı yasak değil. Ancak balık eti olarak eknomik değeri de yok. o nedenle balık hallerinde satılmıyor.

Canlı olarak da satılmıyor.

Bu tür balıkları başta balıkunu fabrikaları kediköpek maması üreticileri pastırma sucuk fabrikaları ton balığı fabrikaları türü yerlerin aldığı söyleniyor. Ben satıldığına şahit olmadım ama balıkçılar aralarında konuşurken duydum. Özellikle sucuk pastırma üreticileri alıyormuş. Ama satılması için hem birikmesi, hem de taze olması gerekiyor. Yani bir tek balığı götürüp fabrikaya versen benzin parasına yetmez. Bu nedenle balığın tazeliğini korumak için bu şekilde canlı bağlayarak biriktirip satıyorlar.

Bence çok uzun süreler bağlı olmadıkça birkoyunu bağlamakla k.balığı bağlamak araında çok fark yok ama yorum farkı olabilir tabiki, saygı duyarım.

13. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Necmi Abi sizi cok cok tebrik ederim,Yaptiginiz iyiligin birgun size kesinlikle geri donecegine tum kalbimle inaniyorum.
    Ve bu arada :
    Nasil yani ne demek yapmasaydiniz! Ben hayret ediyorum boyle durumlara.Ne demek yapmasaydiniz.Onun edecegi paradan ne olurki.Hem hadi para ediyor,cogu insan yiyor diyelim ; o daha yavru yahu.Be insaf bunu yakalayanlara,katledenlere.Maalesef dunyadaki cogu insanda bu tur hayvanlari oldurme dusuncesi var.Mesela yilan,kopekbaligi,fare,vs...Iste bir ornek bu mesajda :

Sizide sagduyunuzdan,vicdaninizdan oturu tum kalbimle tebrik ederim.

Gercek avci dogaya,hayvanlara,avina saygi duyandir bence.

Rastgele...

14. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Av ne zamandır avdır.

Avına kaçma ve yakalama hakkını verdikten sonra......
    avına kaçma hakkını vermeyen insanlarada maalesef avcı dıyemeyeceğim. etci demek durumunda kalacağım.

Sevgiler.

15. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Elinize sağlık cengiz abi tüm canlıların doğal olarak yaşam hakkı vardır.:)

Keşke yapmasaydınız derken.......!? :confused:

16. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Bakıyorumda hermen herkes bana tepki göstermiş. Ben adam çok güzel üçük bi balığı yakalamış işkenceye almış ızdırap çektirmiş keşke bu ızdıraba son vermeseydiniz demedim.

Bu ticari balıkçıların bu balığı yakalamaları yasaldır, herhangi bir hukuka aykrı durum yoktur. Tabi dinamitle bilmem neyle yakalamadılarsa ki köpek balıkları genelde derin su balıklarıdır kıyılarda tılan dinamit vs gibi şeylerden etkilenip ykalanmazlar ya ağlara ya pakatalara vs bu tür vasıtalar ile yakalanırlar. Unutmayın ticari avcılıktan bahsediyoruz.

Netcede bu insanların bu balıkları yakalaması ve satması yasal. Ve genel olarak ticari balıkçılar tekneciler ege bölgesinde bu yakaladıkları köpekbalıklarını satmak için canlı tutmak zorundadırlar. Kaldıki bu tür teknelerde bu balıkları canlı tutmak için bu balıların girebileceği boyda livar bulunmmaktadır. Ticari avcılarda bu şekilde balıkları suya geri salarak canlı tutarlar, akabinde de satarlar.

Adam bunu satıp ne yapacak falan denmiş, ne yapacaksa yapacaksiz çalışıp para kazandığınız da parayı ne yapıyorsanız o da onu yapacak.

Bu sebebple tamamen yasal olan bu durumda Necmi abiye keşke kesmeseydin ipi dedim. Başkada bişey demedim.

Burda vahşet savunucusu konumuna düşürüldüm sanıyorum. Ortada da bir vahşet göremiyorum açıkçası.

Yakaldığınız balığı livara yada kovaya koyduğumuz zaman dahamı az acı çekiyor balık.

17. 3182

3182

Bırakın balıklar denizlerde özgürce yüzsün. Balıklar özgür olsun. Bu sitede zaten balık avı sitesi değil. Bitirdiniz taştaki balıkları :p

18. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.

Emre hepimiz seni uzun zamandır tanıyoruz. sürekli yasal ölçulerde yazan bir kardeşimiz arkadaşımız olarak vahşeti savunan bir kişi olduğuna kesinlikle inanmıyorum. arkadaşların tepkiside sana değildir balığı bağlayan şahsadır. dediğin gibi haklısın sonuna kadar bağlama olayında gerçek bilgidir.

Doğruları yazmışsın evet haklısın, ancak balığı salan kişide doğrusunu yapmıştır benımde önüme gelse bende salardım. sende salardın. o yüzden zannederim tepki oluştu. prf kişiler tarafındanda bağlandığını bilemiyoruz gerçekten bir kişi de bunu bağlamış olabilirdi o yüzden balık salındığına göre bence doğrusu olanda bu olmuş.

sevgi ile kal....

19. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Ben size vahset savunucusu anlaminda birsey ima etmeye calismadim kesinlikle.Sadece uzuldum ve merak ettim.Ve sunu tekrar soylemek istiyorum ;unutulmamalidirki o kopekbaligi henuz cok kucuk.O "balikcilar ! " o yavruyu sattiklarinda para tatli gelecektir ve belkide daha kucuklerinide satacaktir.Sizcede bu benim yaklasimim dogru degilmi ?
    Neyse.Size rastgele... ;)

20. king_barracuda

king_barracuda

bence tepkilerinde haklılar emre arkadaşım.. yani sonuçda tepki sana değil bunu yapana..

köpek balığı yakalamk satmak konusunda söylediklerinin hepsi doğru .
    yakalanan köpekbalığı kuyruğundan bağlanıp istimlak edilir oda doğru..

ancak unuttuğun ufak bir şey var ki bu kadar insan ona tepki gösteriyor.

balık sirkülerleri hazırlanırken balıkların avlanma boyu büyüklüğü vardır.

bu büyüklük doğal hayatı devam ettirme adına balığın en az birkere yawrulama (yumurtalama ve benzeri) döneminden geçtikden sonraki boyları avcılığa uygundur.

bu resimdeki balık bir kere yawrulama yapmış bir balığa benzemiyor . hatta daha kendisi yawru.