Geçtiğimiz yaz sonu birgün, tek başıma göl kenarında takılıyorum. Bir yayın için bir sazan için dip oltası atmış, zil sesi beklerken göl kamışımla kenarda eğleniyorum. Tekbir sinek iğne, en küçüğünden kıstırma kurşun ve yine minicik bir şamandıra, uygun yemleme ve yem ile çok iyi iş yapıyor. Boş kalmıyor İsrail sazanı topluyorum. Her ne kadar kanuni limit olmasa da çoğunu geri bırakıyorum. Derken yan tarafa çekik gözlü üç kişi geldi. Takımlarını hazırlayıp üç olta attılar. Üçüde aynı. Oltaları hiç boş kalmıyor. Peşi peşine İsrailleri çekiyorlar. Merakımı celbetti, gittim sordum. Biri çatpat türkçe biliyor. Dedi "bu kore stil" baktım inceledim kore stili aşağıda resmetmeye çalıştığım gibi bir takım. 4 iğnenin aynı hizada olması enteresan geldi. Anlamlandıramadım. Yemlerine baktım hamur hazırlamışlar, kokladım, buğday kepeği, mısır ve fındık kokularını seçebildim. İğnelerin aynı hizada olması da sanırım balıkların birbirlerini kıskanma huylarından istifade için.(Sonradan aklıma geldi.) Bu kore stilimidir, yoksa zaten bilinen uygulanan bir stilmidir bilmem. Ben deneyeceğim. Siz forumdaşlarımın da bilgisine, yorumuna sunayım istedim.
İlk defa görüyorum.Diğer sazanlarda çok işe yaramayacağını düşünsemde israil için fazlasıyla skor yapılabilir.
bu sistemin tek ignelisini solucan veya kurt ile yemleyip buralarda perche denilen baliga ( tatlisi su levregi yanilmiyorsam ) kullaniyorlar genelde bolognaise kamisla kullaniliyor ( halkasiz kamis). kuzey koremi guney koremi abi enteresan niye 4 igneki ? kostek boylari uzun mu abi? saliniyormu igneler saga sola suda acaba
Köstekler 6-7 cm sarı kırnap. Kendihalinde ayrı ayrı sallanmaları imkansız. Bence iğneden alınması mümkün olan yemler kullanılmalı (hamur, çiğer vs.). Balık ilkini koparınca ikincisine saldırsın diye.
İyide, bu zaten atılmaz. Kamışla oracığa sarkıtılır, şamandıra suya oturunca, öyle beklenir. Atılabilir olanını da yapmak mümkündür ve eskiden beride kullanılır. Atılacak olanında iğneler halka çeklinde bir çember yapılıp (misinadan) üzerine dizilir. Bunun bizdeki adı, idamlık takımdır. Malzemecilerden de kolayca satın alınabilir. Bazıları bulgar usulü, bazıları arnavut küspelisi vs. desede, her yerde bilinen adı budur: İdamlık takım. Hamur ve bilhassa küspe için kullanılır. Sazan için tercih edilmesinde fayda olan bir takımdır. Bir benzeri, biraz daha az iğneyle (4-5 iğne en fazla), kefal için denizde de kullanılır ve gayet başarılı netice verir. Bu durumda yem olarak kibrit kutusu kadar en fazla ekmek, tercihan sadece içi kullanılır.
atılır derken tabiiki uzaklardn bahsetmedim önüne atmak gibi ben özellikle deniz baglantılı yerlerde kefale zamanında takıldıgım için biliyoum en saglıklısı tek iğne.. aynı zamanda sportmence..
Muvaffak bey, aynen katılıyorum. Keza açılış mesajımda da belirttiğim üzere bir nevi geliştirilmiş şeytan oltası ile verimli avlarım olmuştur. Hatta öyle ki, dip takımı olmamasına rağmen zil takıp başından ayrılabilirsiniz, zira balık yemi tamamen yutuyor. (Dikkat! kamış gidebilir). Lakin burdaki durum başka. Takımda avantaj olabileceğini düşündüğüm iki hususta yorumlarınıza almak isterim. - Söz konusu balık bir grup ise biri tırtıklarken diğerleri kıskanıp, sazan gibi atlayabilir - İğneden kopabilen bir yem ise koparıp tadına düşen balık ikinci yeme daha bir hevesle saldırabilir. mi?