Köstek dolaşması sorunu, yardım lütfen!

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında cetinsoft tarafından paylaşıldı.

1. cetinsoft

cetinsoft Osman

En İyi Avı:
    1200 gr levrek (46 cm)
    Merhaba forumdaşlar...
    Danışmak istediğim bir sorunum var. Yaptığım takımlarda, dip takımı 3-4 köstekli 15 cm köstek boylu, beden uzunluğu yaklaşık 1 m gibi ve ana bedene bağlanacak yerine bir fırdöndü kurşun tarafına kasa bağı yapıyorum genellikle. bağlamayı da kasa bağı düğümü atıyorum, attığım düğümde bedenle köstek aynı yönde karışmasın diye aksi istikamette çapari düğümü atıyorum (çapari düğümü dediğim de aslında düğm değil kösteği beden üzerinde çift döndürüp sıkmak.. pek anlatamadım ama :eek: )
    benim yöntemim doğru olmayabilir belki... doğruysa neden karışıyor, değilse nasıl yapılmalı? püf noktalarını öğrenebilir miyim?
    ava başlayınca köstekler sarılmaya başlıyor bedene:)
    genellikle kullandığım misina kalınlıkları;
    0,20 - 0,25 0,30 köstekler
    0,25 - 0,30 0,35 takım bedeni şeklinde...
    Bir de bazen kasa bağlarından kopmalar yaşıyorum. Ağır kurşunla uzak atışlar yapıyorum, daha uygun olan düğüm var mıdır?
    Şimdiden teşekkürler!

Son düzenleme: 3 Haziran 2010
  2. dimboz

dimboz hasan

3. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

aslında sorduğun sorunun içinde cevabıda vermişsin :D ipucuda bu Danışmak istediğim bir sorunum var. Yaptığım takımlarda, dip takımı 3-4 köstekli 15 cm köstek boylu, beden uzunluğu yaklaşık 1 m gibi kösteklerin birbirine karışmamamsı için köstek lerin bedene düğümlendiği noktlar tasındaki mesafe kösteklerin boyunun iki katı olmalı hatta takımı hazırlarken birinci kösteği bedene bağladıktan sonra ikinci kösteği bağlamadan önce ilk kösteği yukarıya doğru kaldırırlır ikinci köstek eklenerek boy alınır öyle bağlanır. buşekilde yaptığın taktirde ister deniz dalgalı olsun isterse akıntılı olsun . ne yaparsan yap köstekler karışmaz

4. leyl&hud

leyl&hud Mehmet Ergül

Favori Kamış:
    RIVER ANDON 300 CM KAMIŞ
    Favori Makine:
    okuma zorax
    Valla aynıı sorun bende de var nasıl yapacağımı bir türlü çözemedim. Ayrıca Hasan abi ben aynı o videodaki gibi bağlıyorum oltalarımı ama yinede dolanıyor. Yalnız Ali Kemal abi, Osman abimiz köstek bedene dolanıyor demiş, köstekler birbirine değil sen farklı anladın galiba. Ama senin önerinide deniyecem sağolasın.

5. seymensedat

seymensedat SEDAT ERDEM

Favori Makine:
    RYOBİ 6000 VI
    Sevgili Hasan'cım, bu videoyu nasıl nasıl izleyebilirim birtürlü açamadım. Yardımcı olurmusun lütfen.

6. dimboz

dimboz hasan

bilgisayarının dns ayarlarını değiştirirsen youtube ye girebilirsin.

örnek 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 yaparsan izleyebilirsin yada youtube jacker'i bilgisayarına yükleyebilirsin ozamanda olur yada
    ktunnel diye bir site var oradanda girebilirsin.

bu arada ben o videoda ki bağlama şeklinin tam tersini yapıyorum yani orada gösterilen kurşun yerine firdöndü, fırdöndü yerinede kurşun düğümünü atıyorum böylece bedeni elde tutunca köstekler ters dönüyor ve suyun içinde lale gibi açık duruyorlar. Dolayısıylada köstekler bedene dolanmıyor ve gam yapmıyor.

7. dj-nursi

dj-nursi nursel

Favori Kamış:
    ......
    Favori Makine:
    d.a.m
    En İyi Avı:
    8.900 sazan
    arkadashlar önceden bende de olyodu 0.20nin altındaki köstekler dolanıyo ve köstein dibi bedene baaalanan kısmı bozılıyo 0.20nin üstündekilerde daha az oluyo bunun sebebi oltayı toplarken hızlı sarıyoruz ve kurshun yalpalıyo kurshunu klipse bağlayın ana bedene sorununuz çözülecektir eeer varsa ikitane klips takın ...:)imkanınız varsa takımın ana misinaya baalanan kısmına yani kurshun takılmayan kısmına fırdödü ile baaalayın bu iş tamamdır.

8. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Bunu çözmenin en basit 3 yolunu açıklayayım;
    1- Köstek ve beden olarak sert misinalar kullanırsanız bu sorununuzu %50 oranında çözer.
    2- Düğümleri köstekler yukarı bakacak şekilde atabilirsiniz. En basit haliyle beden ve kösteği üst üste koyup, birbiri üstünde 2 defa düğümlersiniz. Kösteğin artan ucuna da takımın alt kısmından 2 defa basit düğüm atarsınız. Köstekler doğal olarak takımın üst kısmına bakacağından, sürekli olarak bedenden ayrı duracaktır. Sert yapılı misina ve bu düğüm çok başarılı bir ikilidir.
    3- Beden üzerine takılan stoperli köstek fırdöndüleri kullanırsınız. Uygun boydakiler uygun kalınlıkta misina üzerinde kullanıldıklarında. Sorununuzu tamamen çözer. Piyasada birkaç markanın rubber stoper adı altında satılan ürünleri mevcut. Bunların boy ölçüleri M,L,XL olarak ayrılır. M, 020-0.25mm, L,0.25-030mm, XL ise 0.30-0.35mm aralıklarında kullanılabilir.

Kullandığım ve memnun kaldığım beden-köstek misinaları
    Maxim Super-Fc kaplamalı oldukça sağlam bir misinadır
    Oscar Ultra Invisline diğer monolara göre oldukça sağlam ve sert yapılıdır
    Remixon Rubber Stoper- piyasada birkaç muadili olmasına karşın stoperleri en kaliteli olan bu. Diğer ürünleri de kullandım ancak stoperler dizilme esnasında deforme oluyor, sonuç olarak köstekler kayabiliyor.

9. simendifer

simendifer Sennur

Nursel bey,

sitemiz içerisinde Türkçe kurallarına uygun yazmanızı rica ederiz. Forum kurallarımız gereği, Türkçeye uygun olmayan mesajlar silinmekte olup, bundan sonra hassasiyet göstereceğinize inanıyoruz.

10. cetinsoft

cetinsoft Osman

En İyi Avı:
    1200 gr levrek (46 cm)
    videodaki düğüm bedenle kösteği yapıştırıyor birbirine... sağlıklı sonuç alamıyorum. ayrıca dendiği gibi kurşuna doğru değil de fırdöndüye doğru düğüm atıyorum.

11. cetinsoft

cetinsoft Osman

En İyi Avı:
    1200 gr levrek (46 cm)
    mehmet bey' in de dediği gibi sorunum köstekler arası dolaşma değil, köstek beden dolaşması... ayrıca beden ne kadar uzun olursa uzağa atmak o kadar zorlaşıyor, dediğiniz beden yapısını ben 2 köstekli takımlarda kullanıyorum.

12. cetinsoft

cetinsoft Osman

En İyi Avı:
    1200 gr levrek (46 cm)

yücel bey, 2. seçenekteki gibi düğüm atıyorum ben de ama malesef karışmayı engelleyemiyorum. sert misina tavsiyesini değerlendireceğim. elimdeki mono misinalar esnek. sizin tavsiye ettiğiniz misinaları denemeyi düşünüyorum en kısa sürede... bu arada dediğinize benzer 3 lü fırdöndülerden denemeyi düşündüm ama balıkların korkmasına sebep olacakmış gibi geliyor ...

13. cetinsoft

cetinsoft Osman

En İyi Avı:
    1200 gr levrek (46 cm)
    Yorumlarınız için hekese çok teşekkürler... başka bir düğüm yönetemi varmıdır acaba?

14. k_afacan

k_afacan kemal

Favori Kamış:
    lineaeffe BAIA 4.50 / lineaeffe s-flax 3.90 / lineaeffe oyster 3.90
    Favori Makine:
    lineaeffe superfıre 8000 / okuma octana ot-30 / okuma octana ot-55
    En İyi Avı:
    kalkan 1.5 Gr kadar
    ani hızlı sert tasmalamalardan mümkün olduğunca kaçının bunlar takımı bozan en büyük sebepler

15. colonel-62

colonel-62 arif

Bir de iğne cinsi dolaşmaya etki ediyor diye biliyorum.Çapraz iğne kullanıldığında dönerek geldikleri için dolaşmaya sebep olabilir..

16. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

sufix xl ile bi takım yapın düğüm atarken köstek ucunun çıktığı kısm yukarı baksın daha önce anlatıldığı gibi bi arkadaş lale benzetmesi yapmıştı ona katılıyorum. sufix xl bordo renkli olan oldukca sert bir misinadır

Son düzenleme: 4 Haziran 2010
  17. bünyamin 11

bünyamin 11 bünyamin

Ben Çaparilerimi hazır köstek alıp bedene kendim bağlıyorum. Bedeni uygun büyüklükte kesip bir ucuna fıdöndü diğer ucuna kasagözü düğüm atıp gam'ını alacak şekikde gerdirirek sabitliyorum. Sonra kostekleri birbirlerine değmeyecek şekilde düğümsüz olarak bağlıyorum. köstekler sıktırırken iğne tarafını fırdöndüye doğru çekerken işaret parmağımı kostekle bedenin birleştiği yere koyup iğneyi auc içine alıyor çekme işlemini bileğimi dodürerek yapıyorum. Bunun sucunda kösteğin bedenle birleştiği yerde 1 cm hilal ay şeklinde gam oluşuyor. Klips tarafından kamışa takıdığında köstekler bedenden ayrı duruyor dolaşmıyor. aynı çekme işlemini 5-10 atışta bir tekrarlıyorum. Dolaşma sorununu bu şekilde %80 oranında aştım diyebilirim.

18. hurriyet

hurriyet Hürriyet

En İyi Avı:
    eşkina 1.950gr
    kösteği bedene bağlamadan önce gamını almanı tavsiye ederim .
    diğer atışlarında dolanmaya devam ederse yine aynısını yapabilirsin dahada sıkılırsan sert misine kullanmanı tavsiye ederim

19. cetinsoft

cetinsoft Osman

En İyi Avı:
    1200 gr levrek (46 cm)
    Gam alma olayını biraz daha açarmısınız?
    ben dolaşan, bazen resmen örgü gibi bir hale gelen kösteklerimi iki tırnağımla ütülüyorum, düzeltiyorum.. bahsettiğiniz bunun gibi bişey mi?

20. denizzzci

denizzzci burak

En İyi Avı:
    bugüne kadar 3 ton:):)
    yücel abi bu stopper nerede bulunur,nasıl bişey pek anlayamadım konuyu biraz açarsan sevinirim