Kova dolusu mercanlar

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli üyeler

Bundan 3 sene öncesine kadar pekde peşinde olmadığımız bir balıktı mercanlar.

Sonraları özellikle liparinin ve kolyozun sır olup kaybolmasından dolayı ziyaretci kardeşlerimle garanti av olarak peşlerine düştüğüm,halende layıkıyla yerine getirebildiğim bir av haline geldi.

Buralara benimle balık avlamaya gelmeye niyetli olan kardeşlerime elbette sair alternatif av olanaklarını sunmaktayım.Jigging avı bunların başında gelmektedir.Meralar balık verdiği sürecede canlı yem sırtısı(uzun olta)sahte sırtısı elbette konumuz.Ancak iş garantili ava gelince,Mercan ve Karagöz avı öne çıkmakta.

Esasen gelen kardeşlerim hep yanlarında yem getirmektedirler.Büyük bir çoğunluk yemli avdan daha çok keyf almaktadırlar.Böyle oluncada mercan avı ilk sıradaki avımız haline gelmiştir.

Güne,10 km gelerek yeni bulduğum,son aylarda 5 trofe balık aldığımız dibi kayalık meralarda jiggingle başladık.

Bu aralar sinagritler hiçbir yönteme itibar etmemekteydiler,ancak geçenlerde olduğu gibi meralarda Trança ve Fangri vardı şansımızı iyice denedik.

Efe bir vuruş aldı o kadar.Hayli yorulduk ve mercan meralarımıza yöneldik.

Bu arada SGK botunun ıssız kıyılara baştan kara edip,sanırım zıpkıncıları karadada takip etmelerini ibretle seyrettik ve sevindik.

Yasak bölgelerde dalış yapmak elbette gözardı edilmemesi gereken bir durum.
    Kim ihbar ettiyse Botun taa 20 km öteden gelip israrla takip etmesi hakikaden takdire şayan.Bu moralle mercan avımıza başladık.

Yöremizde mercan dendimi kayalık dip akla gelmektedir.Oysa kayalık bölgeler mercanların evleri konumunda olsalarda,esas beslendikleri bölge,oraların yakın çevresidir.

Kaya üstü çapa atarak mercan avlamak avcısına sadece birkaç balık verir o kadar.Oysa hava müsait olduğunda kaya üstünden geçmek kaydıyla akışta mercan yakalamak çok daha verimlidir.

Akış hızını,özellikle daha sert havalarda düşürmek için,avcı şayet en büyüğünden Rüzgar Çapası kullanırsa,randımanı hep sabit kalacaktır.

Bunu Sivriceli ve Assoslu balıkcılara elbette anlattım.Ancak uyguladıklarını söylemek zor.
    2.anlattığım ve tatbikatıyla gösterdiğim huusus çapa attıktan sonra,ağırda olsa çapayı derinlerden elle çekerek değilde,büyük şamandra vasıtasıyla tekneyi yürüterek,hiç yorulmadan dipten kaldırıp,yükseltip içeri alma yöntemidir.

Tatbik edenlerin pek fazla olduğu sanmıyorum.Sadece Conta bu konuda bana teşekkür etmiştir.

Mercanları üst,üste aldık.Bizimle gelen o Antik Rapalalar konusunu açan kardeşim Mustafada yanında o sahtelerle gelmişti.Bu konuda ve avımızla ilgili videoda çektim,yükleyebilirsem yollayacağım.

Burada şu hususu bir kere daha belirtmek istiyorum.Şayet makaranızda ip misina sarılı değilse derinlerdeki vuruşları algılamanız hayli zorlaşacaktır.

İşte halende elle yani iptidai yöntemlerle balık avlamaya çalışmak avcısına sadece bir,iki balık verir okadar.
    ,
    Sanırım Efeyle 50'nin üzerinde mercan yakaladık,birdahaki sefere daha büyük kova götüreceğiz.

Mustafada arada başarı sağladıysada,makarasında ip sarılı olmadığından,birçok balık vuruşunu ıskaladı.Sonunda ona,hemen oracıkta telefonla İstanbuldan çok güzel bir takımın siparişini verdim.

Müteakip avımızda çok daha keyfli ve randımanlı avlanacağına eminim.

Yarın havanın yatık olmasından istafadeyle,iki haftadır azıcık daha kilo aldıklarını umduğum devasa akyalarla yarım kalan boğuşmamıza devam etmek üzere Saroza gidiyorum.

Yanımda bu kere Mehmet Kuruüzüm kardeşim olacak ve inşallah onada trofe yakalama imkanını sunabileceğim.

Az sonra yanına gideceğim ve Jig takımlarımızı gözden geçirip,devasa bir akya takılırsa,ne yaparsa yapsın koparamayacak hale getireceğim.

Kullanacağımız ip misina ve leader FC misinalar 40 kg balığı rahat kaldıracak güçte.Düğümlerini elbette çok itinayla atacağım.Bu düğümler asla klasik düğümler değildir.
    Özellikle Jigging Master takımının kendi buluşları olan düğümlerdir.

,Dün Muharrem Kürümoğlu kardeşimden haber aldık.10'un üzerinde Amberjack(sarıkuyruk akya)yakalamışlar jigle.
    Ancak balıklar burada yakaladıklarımızın siklet olarak hayli altında 10-15 kg sikletlerinde.Oysa o Yenizelandaya çok daha irilerini yakalamak ümidiyle gitmişti.

Avlandığımız meraların hemen yanıbaşında bir Trolün açık su derinliklerinden,yumurtlamak amacıyla sularımızın nispeten daha sığ kayalıklarına toplanmakta olan Fangri Mercan sürüsünü nerdeyse ortadan kaldırmasının acısı halende yüreğimdedir.

Bu balıkların hemen hepsi anaçtı,toplam sayısı 90 adettir ama kiloları 800 kg civarındadır.İstihbaratım doğrudur.Hesap ediniz beher balık kaç kg gelebiliyor görünüz.

İşte yurdumuzun suları öyle bereketli olmaya uygundurki,taa YeniZelandadaki balık sikletlerinden dahi yüksek olabilmektedir.

Yeterki trol illeti en azından yasak mevsim ayarlamalarıyla katliam,balık neslini tehdit eden avlar açısından, kontrol altına alınabilsin.

İlişikte bir,iki resim çektiydim sunuyorum.

Bazılarını arkadaşlarımla beraber kardeşimin motelinde yedik,bende iki kadeh beyaz şarap içiverdim.

Sevgi ve saygımla kalınız.

Super Efe

Fırına hazırlanmış mercanlar.

Kova aslında almadı sanırım 7,8 balık dışarda kaldı.

2. Vedat abi, senin bu güzel avların şaşılası şeyler değil artık. Ama her seferinde aynı iştahla okutturuyorsun bizlere. Yüreğine, eline ve kalemine sağlık.

Ne zaman şu trol mevzuu geçse yüzüm düşüyor, üzüntü ve çaresizlik öfkeye dönüşüyor. Küfürler savurmaktan kendimi alamıyorum. İnanın çok canım yanıyor. Bir çare bulunabilmesini umuyorum.

3. HakanDurgut

HakanDurgut Hakan

Favori Kamış:
    SavageGear Bushwhacker XLNT 240cm 10-40gr
    Favori Makine:
    SHIMANO Stradic CI4 3000F
    En İyi Avı:
    88cm 4kg Yayın (spin takım ile)
    Vedat amca tebrikler afiyet olsun.. bilgi paylaşımın için teşekkürler..
    Rasgele..

4. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    tebrikler Vedat amca çok güzel bir av olmuş,
    bu mercanları senden sonra bende çok merak ettim araştırdım, bunlardan marmaranın derin sularında da varmış yakın zamanda avlanan birilerinin yazılarını okumuştum yerlerini bulmak için gps kullanıyorlardı,
    bu arada aynı kovadan bende de var daha bir defa doldurmak nasip olmadı :D

bu arada trolcüler maalesef denizlerimizin katili oldular olmaya devam ediyorlar

5. ckaratep

ckaratep Caner

Favori Kamış:
    Remixon 240 Spin
    Favori Makine:
    Sweepfire E3000
    En İyi Avı:
    Spin öğreniyorum..!
    sarosda kalmadı bunlar :(

eskiden çok eskiden mercan alırdık limandan :)

6. Yenerbey31

Yenerbey31 Levent AKSOY

Favori Kamış:
    Seytan oltasi
    Vedat abi cok guzel bir av ve cok mercanlaR tebrikler.Bu trol meselesi benimde moralimi bozuyor ve sinirlendiriyor tabii:mad:

Akya avinda iyi sanslar,Bu sefer yakaladigin trofe akyanin abileride nasip olur insallah:)

7. cemil sarihan

cemil sarihan cemil sarihan

Vedat abi tebrikler, ne kadar güzel bir anlatım , ne güzel bilgiler ve püf noktaları, her av raporu bir ansiklopedinin bir bölümü gibi, belki yakında yeni bir kitap oluşturursun abi...
    Bu arada jigging ile ilgili ip ile misinanın bağlanmasını anlatan videonu bekliyoruz sabırsızlıkla...Saygılar sevgiler....

8. turkuax

turkuax Okan

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter 2.10 5-25 gr. Okuma V system 2.70 10-40 gr.
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FC
    En İyi Avı:
    4,5 Kg. Sinarit 72 cm 3.2 Kg. Turna
    Tebrikler ustam. Mercanlar harika görünüyor. Sabah sabah gözlerimizi şenlendirdin yine.
    Bu arada bu şekilde tekneden avlanmak için kullandığın kamışın ve makinenin özelliklerini de bizimle paylaşabilir misin? Kaç cm, kaç gr. atarlı kamış kullanıyorsun. Mercanın bulunduğu derinliklere rahat inebilmek adına kaç gr. kurşun takıyorsun takımına. Bir de makinenin kafa boyu nedir?

Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla

9. frmerk

frmerk ERKAN

Favori Kamış:
    speedjig
    Favori Makine:
    Remixon jigmaster
    En İyi Avı:
    10 kg Orkinoz
    Abi sen benim idolümsün Süper bir insansın iyi avcı olmak yetmez iyi insan olmak gerekir sende iyi bir insan ve avcısın ..

10. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Çok güzel bir rapor olmuş Vedat amca. Yöntem, şekil, duygular, düşünceler, çevrede gelişen olaylara dayalı gözlemler, balıkların fırına veriliş halleri, görseller....

Daha ne olsun. :) Canı gönülden tebrikler. Mükemmel av mükemmel sunum.

Hemen 5 yıldız oyumu basıyorum. :D Sevgilerimle...

11. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Ustam tebrik ederim taş balığı dediğimiz bu türlerin mücadelesini ve avını çok severim. Bazen yukarı doğru yüzerek bazen de yanlayıp boylarından beklenmeyen şekilde oltayı zorlayarak çok zevkli anlar yaşatırlar. Bahsettiğiniz Fangri sürüsü ile ilgili olaya ise çok üzüldüm. Maalesef bizim milletimizde "yakala yakalayabildiğin kadar" mantığı mevcut. O anaç balıklar 90 değil 1000 adet olsa yine hiç düşünmeden yakalarlardı. Peki yarın ne yakalayacağız?

12. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Çok degerli püf noktalari için tesekkürler vedat amca. Derin deniz avlarinda neler yapilmasi gerektigi hakkinda güzel bilgilerin sahibi olduk sayenizde.

13. bulut1383

bulut1383 ilyas

En İyi Avı:
    lüfer
    vedat abi gene döktürmüşün afiyet olsun İNŞALLAH bir gün çanakkaleye geldiğimde bende böyle güzel av yaparım

14. reef1905

reef1905 Akın

Favori Kamış:
    SHIMANO ALIVIO CX TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    SHIMANO EXAGE 6000 FA + E
    Maaşallah Vedat amca, Allah nazarlardan korusun.

Gönlünün derinliği kadar rastgelsin hep.

15. Erhan ALKAYA

Erhan ALKAYA Erhan

Vedat abi tebrikler,avlarınızın ve basarılarınızın devamını diliyorum..

16. greenpiiz

greenpiiz ibrahim

Favori Kamış:
    Mitchell Premier
    Favori Makine:
    Okuma Marshall
    En İyi Avı:
    15.460KG Trança
    Yine harika bir av ve hikayesini bizimle paylaştıgın için teşekkürler .
    Gerçekten üst düzey bir tecrübeye sahipsiniz ve bizlerde hali hazırda edınmış oldugumuz tecrübelerin üzerine sizin sayenizde yaşamadanda katabiliyoruz .

Neşeniz daim olsun.

17. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    tebrikler vedat amca.:)paylaşımın çok güzel..:)

18. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Nasip olacak inşallah, hani şu yarın ki avın, devler…

Rövanş için gün saydığını, günlerdir nasıl bir hasretle o devlere diş bilediğini cümle aleme ilan ettin. Bütün gözler üzerinde.

Onlardan 2 kişi için bir adet, hadi olmadı kişi başına birer adet alıkoyun, sakın 3 olmasın.

Çerez niyetine arada yaptığın avlar o hasreti daha bir ateşlese de, sen dur.

Bir de, dur.

Yarım asrın toplamı saydığım arzunu bu devlere teksif edişinin vuslatı olsa da, dur.

Üzülme, zira dayanamam. Sana gelen her darbe yüreğimin tam ortasına vurulur.

Bu kez zalimin ben olmayayım.

Hadi rastgele, rabbim seni korusun.;)
    .

19. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Nuri

Bir insanın karşısındakini kendisi gibi bilmesi,o kişiye arada problem yaşatmaktadır.

Yani iyi niyetlisin,hep bunu safca ortaya koyuyorsun ve karşısındakini öyle sanıp aynını bekliyorsun.

Ben balıkcılığı iyi bilebilirim.Ama yukarıdaki ifadelerimi hazmedip anlayamayacak kadarda cahil kaldığımı çoğu kere acı bir şekilde anlıyorum.

Özetle bugün devlerle boğuşmaya gidemiyorum.Şansımı kendi meralarımda denemek mecburiyetinde kaldım.

Diğer hususa gelince.

Bence bir iri balığı salma,yada yeterince tutulduktan sonra limitler dahilinde kalma terbiyesini hakiki amatörlerin zaman içersinde idrak edeceklerini sanmaktayım.

Esasen forumumuz ve sair platform üyeleri bunu kıyısından,köşesinden yapmaya başlamışlardır.

Yurdumuzdaki balık avcılarının çok büyük bir kısmı umdukları avları,senede belkide bir,iki sefer gerçekleştirebilmektedirler.
    Bu durum onların üzerinde baskı yapmaktadır.Elleri salmaya gidememektedir.Öyle ya,onun genelde birkaç cılız balıkla dönmesine alışmış yakın çevresine azıcık ne olduğunuda tuttuğu balığı övünerek göstermeside lazımdır.

Ancak hakikaten kurnaz,azimli,takipci,becerikli bazı avcılarda hemen herzaman trofe ve çok balık yakalayabilmektedirler.

Ben bu iki grubun arasında gezmekteyim.

İkinci grubun mensuplarının pek azı forumlarda kalmışlardır.Kendilerini artık,forumlardaki balıkcılık seviyesinin üstünde sanmaktadırlar ,kanatlanmış uçmaktadırlar.

Ha bir taraftan sessiz izlemektedirlerde ve iz sürmektedirler.Yeni bir yer ağzımızdan kaçırırmıyız diyerekten.

Bot fuarında bazı tipler böyle olanlardılar.Hepsi ama hepsi beni tanıyıp,dolayısıyla yanlayıp cep telefonlarına kaydettikleri iri balık görüntülerini başta bana ve başkalarına göstermek gayretindeydiler.

Başka bir deyişle hava atmayı seviyorlardı ama bencilliklerinden sonra.

Sen bilge bir adamsın.

Dediklerin doğruudur.

Şayet ben tanınmış ve bir kısım balıkcılarca sevilmekte olan biriysem artık bazı şeylerden arınmalı,tuttuğum hemen her iri balığı öpüp,sevip resimleyip salmalıyım.

Bunun idraki,planı ve isteği içindeyim.

İnşallah en kısa zamanda hakikate dökeceğim.

Sevgi ve saygımla kalasın

20. lineafee

lineafee iskender

Favori Kamış:
    lineaefee
    Favori Makine:
    okuma salina 65
    En İyi Avı:
    kofana
    sevgili Vedat ağbi ,inan yazılarını ve av paylaşımlarında geçen cümleleri bir not defterine yazarak nihayet koca bir ajandayı doldurdum,severek girdiğim gemi makine mühendisliğinde aldığım en güzel teorik dersler heybeliada limanın yorgo ustanın verdiği denizcilik ve balıkçılık eğitimleriydi.yıllar yılları kovaladı mesleğini denizcilik mesleği üzerinden seçecek arkadaşlara kim örnek olabilir diye düşünürken sizin gibi ve orhan abi gibi değerli şahıslar ortaya çıktı ..gerçekten insan deniz ve balıkçılıkta yeni bir şey öğrendiği zaman hiçbir şey bilmediğini öğreniyor.nemutluki biz ve gençlere sizlerle bu paylaşımı evimizden rahatlıkla paylaşıyoruz,elinize klavyenize sağlık..