Balık tutmaya gittiğimizde küçük balıkların suyun 10- 15 cm. üzerine zıpladıklarını görüyorum. Ve çayın orta kısımlarında zıplıyorlar. Çay geniş. (Büyük Melen) Zıplayan balıklar 15 cm. civarı. Bu balıklar neden suyun üzerine zıplıyorlar merak ettim. Suyun üzerindeki yemlere mi atlıyorlar yoksa diğer balıklar kovalıyor onlardan kaçmak için mi şaşırtmak amacıyla zıplıyorlar. Bilgisi olan var mı acaba?
Deniz ise minik balıkları çeşitli dişli balıklar kovalar eğer onlar gümüş ise zargana demek kaçınılmaz
onlar atlar dururlar arkadaşım. birşey kovaladığından veya yem yakalamaya çalıştıklarından değil(istisnalar kaideyi bozmaz tabiiki). özellikle günün belli saatlerinde bazı çay balıkları su üzerinde dans etmeyi seviyorlar sanırım. bizim köydeki çayda da sabah çok erken ve akşam ezanı saatlerinde bir şıpırtı başlar. dediğiniz gibi hepsi ufak balıklar. çok güzel görüntü çıkar ortaya.
Dediğin Balık büyük bir ihtimal gümüş balığıdır.Ben daha önce sadece bir sefer görmüstüm.Cok büyük bir sürü vardı.Neden zıpladıklarını bilmiyorum ama tehlikeden falan olmadığa eminim.
balıklar suyun üstüne zıplarlar genelde yanlamasına suya düşerler,bu şekilde üstündeki zararlı parazitlerden kurtulurlar..bunu hegün yaparlar,nasıl insanlar hergün temizlenmek mecburiyeti duyarlar aynen öle.. saygılar