eskiden bir arkadaşım, şile taraflarında bir dereye götüreceğim seni çok güzel balık var demişti.bizde sabah çok erkenden gittik.ben tabii böyle büyük bir dere bekliyorum.bir gittikki,eni en fazla,2 bilemedin 2,5 metre boyu,2 karış bir su.çok berrak herşey görünüyor.ben arkadaşıma söylenmeye başladım:burda balığın ne işi var zaten olsa görünür işte su,neresinde balık var bunun.o gayet sakin,sen oltanı hazırla deyip,kendi oltasını açmaya başladı.ben çimlere oturup,boşa zahmet etme gidelim, burda balık malık olmaz dedim.oltasını hazırladı, yemini taktı,bak şimdi diye suya bıraktı.ben alaycı alaycı bakarken,daha yem henüz süzülürken bir balık kaptı yemi.çekti,bir karış kadar,gümüş gibi pırıl pırıl bir balık.iyide dere meydanda ortada birşey görünmüyor.nerden çıktı bu? hemen bende hazırlayıp bıraktım oltayı suya,aynen! daha düşer düşmez bir balık kaptı.resmen şoka girmiştim...daha sonraki yıllarda,aynı derenin daha yukarılarındaki,daha derin bir yerine(ama genişlik yine aynı) başka arkadaşlarla gittik.aralıklarla dizilip olta atmaya başladık.oltayı attım fakat hemen suyun üzerine sarkmış bir dala takıldı.ben tam çekip geri atacakken.(bütün içtenliğimle söylüyorum)yaklaşık 1 metrelik bir balık sıçrayıp,dalın üzerindeki yemi kaptı misinanın zank diye gerilmesiyle boşalması bir oldu balık kayboldu.ben titreyerek iğneye bir baktımki dümdüz açılmış.yanımda daha büyük iğne olmadığı için,tekrar bir takım yapamadım.ama şunu anladımki,bir küçücük dere böyle sürprizler yapıyorsa,anadoludaki nehirlerimizde,göllerimizde ne trofe balıklar vardır.hı,ne dersiniz?
1 metrelik balık neymiş merak ettim doğrusu. Benim dere balıkları hakkındaki bazı izlenimlerim şöyle; Söz konusu olan dere eğer uzun yıllardır hep akıyorsa,akan dere yazın en sıcak zamanında bile azda olsa akmaya devam ediyorsa orada mutlaka balık olur. Eğer bu yıl olduğu gibi ülkemiz genelinde bol yağışlı bir yıl geçirdiysek her dere akar,içinde mutlaka yine balık yumurtaları çatlamış,hatta minik minik balıklar oluşmuştur,ama yaz aylarında akmaya devam eder,önümüzeki yılda güzel yağış alırsak,bu minik balıklar önümüzdeki yılda büyür gelecek seneye 1 karışlık balık olurlar. Yani önemli olan derede akıcılığın sürekli olması.Balık neslinin üreyip,büyüyebilmesi için bu gerekli. Geçen yıl 35cm.lik bir balık tuttum.Bildiğimiz dere balığı.Parmaklarım kavuşmuyordu tutarken.Tek balık tam 1 kişilik menü oluşturdu Ama 1 metrelik ne balığı olabilirki???
Boşuna dememişler "kaçan balık büyük olur" diye Yakalansaydı eminim 30-35 cm'e kadar düşerdi Yine de geçirdiğiniz günleriniz ve gördüğünüz trofe için sizi tebrik ederim.
iyiki o balığı sadece gördüğümü söyledim,birde yakaladım deseymişim,herhalde asılırmışım. derede tutulan alelade bir balık bile 30 cm gelirken 90,100 cmlik bir balık görmem ve hayretimi burada paylaşmam,neden alay konusu oldu işte bunu anlayamadım.