mrb arkdşlar,son yıllarda çekmece gölünde açıklanamayacak boyutta yeşillenme oluyor ve bu konuda tatmin edici bir bilgiye henüz ulaşamadım.gölün suyu ilkbahar ve yaz başlarında 2m.derinliğe kadar dibi görülebilirken temmuz sonlarına doğru bir iki gün içinde öyle bir yeşilleniyorki suyun bir cm dibini göremiyoruz,yolu düşen şu sıralarda gölün halini görebilir.Önceleri bazı tv kanalları bunu deprem habercisi olarak lanse etselerde görünen o ki bu koca bir saçmalık,bazı büyüklerimiz yosunlaraın sıcaktan çürümesine bağlasada bunu destekleyecek yeterli delil yok.Göldeki yeşillik açık renkte,tanecikli ve çok kötü kokuludur üstelik koca gölü komple kaplıyor.Bu olay kendini her sene tekrar etmiyor,bazen 2-3 yılda bir oluyor örneğin geçen sene olmadı.Bu konuda bilgisi veya mantıklı fikirleri olan arkdşlardan cevap bekliyorum,SAYGILARIMLA
bir ara haberlerde de çıkmıştı. havaların ısınmasından dolayı suda birtakım bakterilerin üremesinden dolayı bu görüntüye sahip. ve haklısın gerçekten kötü bir koku var ama gölün üst kısımlarında nedense o yosunlanma yok ya da benim gittiğim yerde yoktu.
cuma günü silivriye geliyorum mudahele ederim ... 70-80 lerden beri ben bilirim olur.. alg patlaması denir bir günde gecede fitoplanktonlar ürer suyun rengini değiştirir bununda en beliirgin sebebi suda birden artan azot veya fosfat vs dir insan kaynaklı organik atıklar iç sulara karışırsa böyle şeyler oluyor..
evet bende okumuştum benzer bir haber. birde tehlikeli yanı. Suyun canlılar tarafından kullanilabilir oksijen miktarını önemli ölçüde düşürüyormuş toplu balık ölümlerine sebebiyet verebilirmiş.
2 hafta önce tır garajının orada ağa atan balıkçılar vardı. hala oradan balık çıktığını bilmiyordum ve ne kadar sağlıklı olduğunu siz düşünün.
gölde kefal balığı bolca bulunur ,geçmiş yıllarda turna ,sazan,levrek,kızılkanatta bulunurdu ama şimdi sadece kefal yaşayabiliyor bu sularda, ilgisizlik ve tedbirsizlik gölü bu duruma getirdi.Kefal tadı lezzetsiz olsada buranın balıkçıları için hala geçim kaynağı olmakta.Her geçen sene bu nadide lagünü kirlilikten dolayı kaybediyoruz ve maalesef yetkililer göl için çevresinde şenlik düzenlemekten başka bir şey yapmıyorlar cry
Ben bu gölün kıyısında doğdum ve büyüdüm.onu görmeden tek bir günüm bile geçmedi.çocukluk yıllarımda babam bizi kurt burnu diye tabir edilen bu gün nükler araştırmanın olduğu yere yüzmeye götürürdü.avcıların turnaya kaşık salladığını dün gibi hatırlarım .ancak hepsi çocuklukta kaldı bırakın girmeyi kokusundan bazen yanına yaklaşılmaz.Hala balık yakalandığını şimdi sizden duyuyorum.canımın içi göl .bu bölge gerçekten coğrafi olarak ne kadar güzel olsada kötü yapılaşma ve düşük kültür seviyesi sebebi ile tüm doğası göçmüş durumda .ayrıca bu yeşillenme meselesi ile ilgili açıklamalar bana hikaye gibi geliyor.son 5 6 yıla kadar böyle bir yeşillenmeye şahit olmamıştım .birileri bir halt yiyor ,ancak ciddi bir araştırmanın yapıldığını hiç duymadım .