Kulak Eşitleme

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında engin_drmz tarafından paylaşıldı.

1. engin_drmz

engin_drmz engin

arkadaşlar kulak eşitleme hakkında biraz bilginiz paylaşabilirmisiniz.ne zaman yapılmalı ve kaç defa yapılmalı.zamanlamayı iyi ayarlayamazsan erken yada geç zararları nelerdir.teşekürler

2. carpe

carpe

Favori Kamış:
    olta, zıpkın
    En İyi Avı:
    3.7kg levrek 8kg sazan
    Dibe indikçe basıncı hissedersiniz zaten..Negatif basınçla ,kulak zarı uzerinde olusan basıncı geri itmektir.

Erken yapmanın zararı yoktur fakat kulak zarınızda problem varsa dalmanız hayati tehlike yaratır..;)

3. Dalışta Fizik kuralları gereği vücudumuzdaki hava boşlukları etkilenir..Kulağımızda en çabuk etkilenen ve hissettiren organımızdır..Derine inildikçe (3-5 metrede başlar) basıncın etkisi ile kulak zarımızda içeriye doğru bir çökük oluşur..Bu durumu Genzimizden kulaklarımıza ters yönde hava yollayarak dengeleriz..Bu Dalış boyunca her 3-4 metrede bir yapılmalıdır..Eğer kulak eşitleme yapılmaz ise ve derine iniş devam ettiğinde Kulağımıza uygulanana basınç artacak ve belli bir noktadan sonra Kulak zarınız yırtılacaktır..Bunun sonucundada ciddi duyu problemleri ve sorunlar yaşamanız olası olacaktır

4. Suatreis

Suatreis

Kulak dengelemede ilk adı olarak yada ne denmek istendiğini anlamak için burnunuzu tıkayın ve yutkunun. Oluşan basıncın öztaki borusundan orta kulak ve kulak zarına olan etkisini hissedeceksiniz.

Su altında kulak dengeleme ihtiyacını Erdal ın dediği gibi 3-4 mt de bir yapmak idealdir. Hafif bir ağrı ve sanki yokuş aşağı araba ile hızla inerken kulaklarınızın tıkanması gibi bir his ile farkedersiniz. Kulak zarının esnekliğine bağlı olarak bu 2 metreden itibaren farklı derinliklerde de yaşayabilirsiniz. Çok sık dalış yapan ve kulak zarı esnekliği kazanmış olan dalıcılar bazen bu durumu 5 mt de hatta 10 mt de birde hissedebilmektedir.
    Ağrı oluşmaması sizin dengeleme yapmanıza gerek olmadığına dair bir işaret değildir. Buna aldanmayınız.

Dengeleme yapılmazsa neler olur?

Su altında ciddi bir acı ile aniden yukarı çıkmak durumunda kaldığınız an sorun başlamıştır. Kimi zaman kulakta kanama görülür. Kulak zarınız yırtılmış ve orta kulağa su dolmuştur. İlk aşamada hiçbirşey duymayacak derin bir çınlama ile karışık uğultuyla karşılaşacaksınız. Ağrınız devam edecektir. Diğer aşamada ise kulağa kaçan su orta kulak içerisinde muhtemelen enfeksiyon oluşmasına neden olacaktır.

Konunun tıbbi açıdan daha derin değerlendirilmesi için yarın KBB uzmanı bir hekim ile konuşarak, görüş ve önerilerini sizlere aktaracağım.

5. engin_drmz

engin_drmz engin

Hakan Bey,Erdal Bey, Suat Bey çok teşekürler.Benim kulak dengelemde tek korkum eşitleme yaparken fazla basınç uygulayıp ters yönde bir acı ve yırtılma olma korkusu.böyle birşey olması mümkünmü

6. Kulak eşitlemede maksat kulaktan basıncın yada batma hissinin geçeceği kadar aksi basınç uygulamaktır.Derinlik 5-6 metrede az bir güç ile bu sağlanabilir..Derinlik nispetinde basınç uygulamalısın..Özellikle derin suda son kulak eşitlemede fazla güç uygulanırsa Yüzeye çıkışta ortakulaktaki basınçtan kurtulan hava genleşecek ve zaten fazla basınç uygulanıp aksi yönde çöken kulak zarına artı yük bindirecektir..Buda Kulak zarında sorunlara sebep olabilir

7. Suatreis

Suatreis

Basıncın ortadan kalktığını kendinde hissedeceksin.. Vereceğin basıncı aniden değil kademelli olarak uygulaman doğru olur. Zaman içerisinde nerde ne kadar basınç uygulaman gerektiğini kendi fizyolojik yapına göre çözersin. Ayrıca senin vereceğin negatif ivmeli basınç oranı dış ortamdaki basıncı aşmaz. Bunu yapabilmen için kompresör gibi ciğerlere sahip olman gerekir. Şöyle düşün. İlk önce içe doğru bükülmüş olan zar ı düzeltecek sonra onun dışa doğru bükülmesini sağlayacak, hatta esneme paynıda yenerek dışa doğru yırtılmaya neden olacaksın. Buda kulaklarından dışarıya hava püskürmesi demektir. Ne derece mümkün olduğu tartışılabilir ama o negatif ivmeli basıncı sağlamış olduğun şiddet karşısında duyacağın acı bu duruma engel olacaktır.

8. Gelibolu_1915

Gelibolu_1915 İsmail Adanalı

Favori Kamış:
    Oyster 420 cast, Placton Hummer 300
    En İyi Avı:
    Eşkina, Gelincik, İspari, bolca İstavrit. 2008 hedefi: Lüfer
    Merhaba,

Ben eşitlemeyi 3-4 metrede değil her metrede yapıyorum. Kulağımda hafif hafif basınç hissettiğim anda yani. Şu ana kadar hiç problem yaşamadım. Eşitlemeyi unutan bir arkadaşım doktorluk olmuştu. Uzun bir süre daha dalış yapamayacağını söylemişti doktor.

9. carpe

carpe

Favori Kamış:
    olta, zıpkın
    En İyi Avı:
    3.7kg levrek 8kg sazan
    Kesin Bilgi!!!!

Konunun önemini gözönüne alarak sitedeki arkadaşların yanlış bilgi sahibi olmaması için çalıştığım hastaneden aynı zamanda profesyonel dalgıç eğitmeni olan doktor arkadaşım Özden den aldığım kesin bilgiyi aktarıyorum..

Kitaplar dengelemenin baş suya girdiği anda başladığını ve maksimum derinliğe inildiğinde sonlandırılması gerektiğini söyluyor..Eger dengelemeyapmak için kulagınızda ağrı olamsını beklerseniz,uyguladıgınız negatif basınç da kulak zarınızda travmatik bir durum oluşturabilir(ödem vs..)..En ideal dengeleme baş suya girdigi anda ve yavaş yavaş yapılır..İnmek istediginiz derinlige ulastıgınızda hiç agrı duymadan işlem bitmiş demektir..;)

Erken dengeleme yapmanın kulak zarını patlatma olasılıgı hemen hemen hiç yoktur..;)

Eksik yapılmış dengeleme kulak zarının patlamasına ve kalıcı olabilecek işitme kayıplarına neden olabilmekle birlikte su altında hayati tehlike yaratmaz ;)

Butun arkadaşlarıma tehlikesiz ve bilinçli dalışlar diliyorum..:)

10. engin_drmz

engin_drmz engin

çok teşekürler herkese

11. carpe

carpe

Favori Kamış:
    olta, zıpkın
    En İyi Avı:
    3.7kg levrek 8kg sazan
    Saglıcakla kardeşim..:)

12. Scooant

Scooant Ahmet Işıksoy

Favori Kamış:
    Zıpkın,kamış
    En İyi Avı:
    55 cm yılan balığı ve 2 kg palamut
    Bende yutkunarak dengelıyorum fakat 5-6 mt den sonra yutkunsamda etki etmıyor.

Son düzenleme: 19 Kasım 2008
  13. crazy_fısher

crazy_fısher burak sökmen

Favori Kamış:
    zıpkın,olta,
    En İyi Avı:
    5kg levrek:)3,5 kilo beyaz laos(kum gridası)
    Ya yutkunmakmı dediniz siz?
    Ben burnumu tıkayıp üflüyorum.Bi terslik yokmu.

14. Enyalios

Enyalios Mehmet

En İyi Avı:
    Sazan
    insanların fizyolojik yapılarına göre değişir ben ufakken nefesimi yutkunarak rahatlıkla eşitliyordum fakat şimdi mümkün değil frenzel tekniği kullanmak zorundasın.

Frenzel tekniği

15. uaytun

uaytun ufuk

Favori Kamış:
    olta
    Saroz ibrice limanında yaptığım ilk tüplü dalışta kulak zarını patlatmış (5.metrede:)) biri olarak çok dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu belirtmeliyim.1mm çapında küçük bir deliğim vardı doktor fotosunu bile çekmiş göstermişti.kendiliğinden düzeldi ama duyma azlığı yaratmadı diyemem.

16. Scooant

Scooant Ahmet Işıksoy

Favori Kamış:
    Zıpkın,kamış
    En İyi Avı:
    55 cm yılan balığı ve 2 kg palamut
    Kulak tıkacı vs bunun gibi basıncı engellıcek ne gibi ekipmanlar kullanabılırız?

Son düzenleme: 19 Kasım 2008
  17. Enyalios

Enyalios Mehmet

En İyi Avı:
    Sazan
    basıncı engelleyecek hiç bir araç yoktur aman diyim kulak tıpacı daha büyük bir baskı yapar zarı direk gümletirsiniz çok tehlikeli.Kulak eşitlemeyi rahatlatmak için abd den getirttiğim özel bi aparat var sanırım tr dede satılıyor artık doc pro plug vented olan olacak yüzücüler ve dalgıçların en büyük sorunudur kulak enfeksiyonu .docs da ufacık bir delik avrdır 6 mt den sonra o delikten su girer kulaklığın amacı azda olsa bir oranda eşitlemeyi kolaylaştırmak ve ani soğukdan,mikropta iltihaplanmasını minimum a indirger.