selam arkadaşlar. bugün sabah erken kalktım. pazar günleri erken kalkınca genelde sahil yürüyüşüne çıkarım bu sabah ta kuleliye gideyim hem ne çıkıyor bakarım hem de boğaz havası alırım dedim. Ama gördüğüm manzara biraz canımı sıktı. kayaların üstünde ekiden olduğu gibi yine zargana için çarpma atanlar vardı. denizde o kadar çok çaça vardı ki çarpmalara hatta çaparilere takılıyordu. ben hiç bu kadar çaça görmemiştim suyun dibi gözükmüyordu. zargana alanlar vardı tabi bir vatandaş bayağı büyük bi zargana aldı hatta kayaların üstü ölü üstüne basılmış çaçalarla doluydu ve bir çok kova ağızına kadar çaçayla doluydu... tabi bazı arkadaşlar kepçeyle gelmişlerdi kısa yoldan ... yorumları artık size bırakıyorum ...
bu arada kuleli raparunu da vereyim kovalarda az miktarda ama gayet iri istavrit ve hamsi vardı. kuleliye gelmeden önceki parkta da vatandaşlar da ben gittiğim sırada hamsi çekiyorlardı. 3 lü alıyorlardı..
Şimdi çaçanın büyük sürüler halinde Karadeniz'e çıkış zamanı. Çaça çok lezzetli bir balıktır. Kepçe ile yapılan avın en küçük bir zararı bile olmaz. Asıl sorun çaçaların ticari tekneler tarafından yakalanıp balık unu fabrikalarına çok ucuz fiyatlara satılmaları. Lüfer, palamut gibi balıklaırn en önemli yemlerinden o bu balık bu sekilde tüketilmemelidir.
katliyam yanlış oldu ama ben size şunu söyliyeyim ordaki yerlerde ezilmiş sağda solda üstüne basılmış balıkları görünce çevre kirliliği geldi akklıma.. kepçeyle alırsın tamam ama adam bi daldırıyor 20 kiloluk damacanayı doldurmuş...
Caca mevsimi.Yeni sezonun nasil gececeginin habercisi. Ilk , cacalar cikar yukari.Gumusler esliginde.Onu zargana takip eder.Sonra digerleri... Caca baligi amator balikciya birtek bu mevsimde en fazla bir iki hafta surebilecek kadar bir av verir.Yontemse sadece ve sadece kayalarin akintiya yaslandigi yerlerde bu sekilde kepceyle yakalamaktir.Bazen cokertme(Ag) kepcelerde kullanilir.Oldukca kucuk ve sardalya ailesinden bir balik oldugu icin oyle ayiklanmadan yenir. Amator olta balikcisinin degil amator balikcinin avidir. Caca ile yapilan mucverin tadina doyulmaz. Bu mevsim guzel baslamis.