Tum dostlara selamlar, saygilar. Bugun dikkatimi ceken bir seyi sizlerle paylasmak ve gorusunuzu almak istiyorum. Bir supermarketin balik reyonunu incelerken paketlenmis kultur levregi gozume ilisti. Kendi kendime "kesin Turkiye`den geliyordur" dememle paketin uzerindeki Turkiye ibaresini gormem bir oldu. Biraz gururla karisik memnuniyetle paketi alip alisveris sepetime koydum. Fakat dikkatlice bakinca paketin uzerindeki "Farmed in Greece & Turkey" yani "Yunanistan ve Turkiye`de yetistirilmistir" ibaresine aklim takildi. "Nasil yani?" diye tezgahtarlara sordum, bilemediler. Sadece "Akdeniz baligi, dolayisiyla uzerindeki yazi dogrudur" diyebildirler. Kultur cipurasi gibi kultur levreginin de Turkiye`den bircok Avrupa ulkesine ihrac edildigini hepimiz biliyoruz. Fakat paketin uzerinde neden hem Turkiye hem de Yunanistan yazili olabilir? Acaba biz levregi uretip Yunanistan`a satiyoruz, uyanik Yunanlilar da bizim levregi Ingiltere`ye mi pazarliyorlar? Bir balik hem Turkiye hem de Yunanistan`da yetistirilemeyecegine gore, "bu iste bir is var" dedim kendi kendime. Yunanlilar, ozellikle de Kibrisli Rumlar, bircok geleneksel Turk urununu Yunanca isimler altinda kendi ulusal degerleri gibi pazarliyorlar. Lokum, baklava, kuru yemis, tursu, peynir, daha neler neler. Ingiliz tuketicisi de bunlari meshur Yunan lokumu, meshur Yunan peyniri, vs. filan diye taniyor. Turkiye`nin esamesi okunmuyor. Turk ureticisinin emegi gasp edilmis, kimsenin umurunda degil. En azindan Ingiltere`de durum boyle. Diger Avrupa ulkelerinde de farkli oldugunu sanmiyorum. Dolayisiyla, su ihtimal de aklima geldi. Turkiye`nin ihrac ettigi kultur levregini alip supermarket zincirine satan Ingiltere`deki toptanci Yunanli olabilir. Balik hic Yunanistan`a ugramamis olsa da etiketine "Yunanistan ve Turkiye`de yetistirilmistir" diye yazmis olabilir. Eger oyleyse, herhalde insaf deyip sukretmek lazim, en azindan etikette Turkiye kelimesi kalmis.
İbrahim kardesim, son iki yıldır balon balıgı istilasının yarattıgı korkunc zararları nedeniyle,Akdenizde kurulu olan balık ciftlikleri,( Orkinos ciftlikleride dahil olmak uzere ) Ege denizine tasındı.Bir kısım ciftlikler Turkiye karasularında, bir kısmı ise Yunan karasularında bulunuyor. Buyuk ihtimalle bu uretim ciftliklerinde uretilmis ve paketlenmistir. Dolayısıyla hem Turkiye, hemde yunanistan ibareleri bu nedenle yazılmıstır. Zaten bu gidisle de 2 seneye kadar Ege'de de ciftlikler kaldırılır. Cunku balon balıkları Marmara'da bile gorulmeye baslandı. Sonu insaallah hayırlı olur. Esenlik dileklerimle. Tevfik.
Merhabalar, Yurtdışına ithalatan yapan firmanın akuvatur firması olması lazım. Üretimlerini Türkiye'de yapıyorlar, satış ofisleri ise Yunanistan'da , üzerlerindeki yazı bundan dolayıdır.
Bilgi icin tesekkur ederim. Akuvatur diye arayinca Atina merkezli Dentexport Sea Food Ltd uzerinden Avrupa`ya satis yaptiklari bilgisine ulastim. Demek ki etikette bir hokkabazlik yok.