Arkadaşlar selam, Benim şöyle bir sorum var, kum midyelerini amatörce toplayıp, akvaryumlarda su devirdaimi oksijen ve kumlu yaşama ortamı sağlansa, yetiştirilebilirmi acaba, bu konuda bilgisi olan varsa bilgilerini paylaşırsa çok sevinirim. Yada kum midyesini yetiştirmek için ne gibi bir yol izleyebilirim. Teşekkürler
Midyeler deniz suyundaki bir çok canlınında besin kaynağı olan planktonlar ile beslenirler. Şayet sende bu göz ile bile zor görülen besin kaynağını ben akvaryumda bolca bulundurum diyorsan o zaman belki bir ihtimal akvaryumda yaşatabilirsin uzun süreler ama kanımca akvaryumda olmaz bu iş.
aslında 200-300 lt bir akvaryumu sadece deniz suyu ve denizden çıkarılmış kaya çakıl , taş yosun vs. ile donatıp denemeye değer . Ama midyelerin üremesine gelince o başka bir uzmanlık alanı tabi.
Şenol abi, planktonlar ile beslendiğini biliyorum, düzenli olarak akvaryuma yeni deniz suyu ve deniz kumu koyarsam(bunu yapma imkanım var),vede suyu oksijenli şekilde devirdaim ettirebilirsem, o zaman yetiştirilebilir gibi görünüyor o zaman değilmi
Özkan , Bende aynısını yapmayı düşünüyordum aslında ama yinede daha detaylı bir bilgisi olan varsa danışmak istedim. Dediğin gibi denizsuyu, deniz kumu, yosun, çakıl vs koyacam içine, ve üremeleri için internetten biraz araştırma yapacağım. Teşekkürler
Merhaba,kültür ortamında bu tür midyeler yetiştirilebilir tahminen,ilk olarak sizin de dediğiniz gibi taşları fln denizden almanız lazım,bu akvaryumunda planktonların yaşayabileceği ortamı sağlar,ayrıca bazı yerlerde spilurina ve diğer plankton ve alg tür kültürlerini satan bir çok yer var(zamanında deniz ve tatlısu akvaryumlarıyla uğraşmıştımda)Bu kültürleri alıp kendi akvaryum ortamında su dengelerini sağlayıp üretebilirsen midye de üretebilirsin,ama unutma su değerleri baya hassas ben bu değerleri dengelemek için sera markasının ürünlerini kullanıyordum.Ama dediğim gibi canlı kaya ve canlı kum şart.Artı fotoplanktonlar için bir ışık kaynağı mutlaka şart(özel floresanlar) Size başarılar diliyorum,,
Aşağıdaki link türleri tanımada yardımcı olabilir. Yem olarak kullanılan çift kabuklular başlığı için tıklayınız. Ayrıca şu dosya sanırım işinize yarar.
Yakup abicim, Verdiğin bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim çok faydalı oldu çok sağol, inşallah başarılı olursam sizede gönderirim Saygılar,
Deneme yapmış biri olarak... Amatörce deniz akvaryumculuğu ile uğraşan birisi olarak bir çok deniz canlısını yetiştirme çabam oldu. Hatta yiyecek amaçlı elde ettiğim deniz ürünlerini bir süre evde canlı muhafaza etmekteyim, buna istiridyeler dahil. Çift kabuklu omurgasız canlıların bazıları su değerlerine(ph, kh,nitrat iletkenlik,tuzluluk vs.) çok hassasken bazıları çok önemsemiyor. Kurulu ve içinde başka canlıların olduğu bir düzende birkaç kum midyesi/istiridye vb. yetiştirmek mümkün. Ancak yanlızca bu türler yetiştirilecekse beslenmeleri için takviye şart, buna suya muhtelif minerallerin katılması da dahil.Alternatif olarak, imkanınız varsa, denizden su taşıyarak, sık sık, kısmi su değişimleri yapılabilir. Ayrıca ilk kez akvaryuma yerleştirdiğiniz bu canlıların bu yeni ortama adaptasyonu söz konusu ve kaçınılmaz olarak ölümler söz konusu olacak. Ölenleri derhal ortamdan uzaklaştırmanız şart,zira kokudan akvaryuma yaklaşamamak bir kenara, çürüyen organizma hızla suyu kirleterek diğerlerinin de ölmelerine neden olabilir. Bir ipucu, canlıları denizden taşırken, suyun içinden çıkartmadan taşımalı, mutlaka bir strafor kutuya veya termosa yerleştirilerek ısı değişiminden korunmalıdır. Bir tavsiye, deniz akvaryumu forumlarındaki omurgasızlarla ilgili bölümlerden pratiğe yönelik birçok ipuçu ve öneri bulabilirsiniz.. Selamlar
Ege ve Bülent Abi de bizden. Bende bi akvaryum hastasıyım. 17 yaşındayken (Şuan 20 ama nedense profilde 18 yazıyor) yarım tonluk bi akvaryumum vardı ve birsürü yavru akvaryumu. Öncelikle şunu unutmayın akvaryumlarda denge çok hassastır. Heleki deniz akvaryumlarında bu denge çok daha hassastır. Deniz akvaryumcuları özellikle seçilmiş hazır su markalarının sularını pahalı bir tuzla belli oranlarda karıştırarak kullanırlar. Her marka bile olmuyor yani o kadar hassas. Normalde dışardan kolay kolay bişey sokulmaz akvaryuma parazit olabilir düşüncesiyle. Sizin ya o pahalı tuzlar, hazır sularla yada taze ve temiz deniz suyuyla akvaryumu doldurmanız gerekir. Keza yemlerde pahalıdır ve en kalitelisini kullansanız bile hiç bir canlı doğal ortamındaki kadar güzel ve sağlıklı olamaz. Akvaryumda öyle pencere camlarını yapıştırmakla olmaz. Akvaryum yazın ilk çıkan forumu inceleyin ordaki hangi ebatlardaki akvaryum için kaç mm cam gerektiğine bir bakın. Biraz fazla uzadı ama kendi düşüncemi söyleyeyim: Bence bunlarla uğraşacağınıza parasını verin alın yada çıkartıp kullanın. Zaten yapay ortamdaki yemlerin balığı cezbedici özelliği muhtemelen daha düşük olacaktır. (Deniz çuprası boşuna pahalı değil. Yada avda vurulan tavşanla evcil tavşanın etinin farkını yiyenlere sorun.) Egenin dediği seranın su değerlerini değiştirmeye-değişikliklere karşı sabit tutmaya yarayan ilaçları var. Onlarda satın alacağınız yemlerden daha pahalıya gelecektir. Ayrıca kendimden biliyorum balık avından çok daha fazla tepki olur evde. Heryer su, evde koku... Eğer yinede yapacağım diyorsanız sürekli taze deniz suyuyla takviye edin. Ancak tamamını değil haftada bir 4te bir boşaltıp eksilen suyu tamamlayın.(Haşlama denir. İki suyun değerleri arasındaki farklılığın canlıyı fazla etkilememesi için. Aksi takdirde şoka girebilir.) Felaket tellalı gibi oldum ama sonuç olarak beslemenizi isterim. Yem işinden caysanız bile akvaryum dünyası yeni bi akvarist kazanmış olur. Avcılık kadar zevklidir evinde, bi camın arkasında, odanın ışığı kapalıyken akvaryum ışığında balıkları izlemek. Dönerek çiftleşmeleri, sonra yumurtaları ağzında kuluçkalayıp 20 gün sonunda yavruya dönüştürmesi... Ve en sonunda ağzından püskürür gibi yavruları salması... Başınızı ağrıttım kusura bakmayın. Kolay gelsin!
Off of eski anılarımı hatırlattınız bana Zamanın da ne tuzlusu akvaryumlarım vardı içi anenomlar,gobiler,palyaçolar... doluydu.Çok da iyi gidiodu ama baya gezgin biri olarak hele yaz tatillerinde sorun oluyor işte( evde kalanlar da bakamaz ki tatlı su gibi değil ph,nitrat,nitrit,tuzluluk,amonyak,bakır,kalsiyum,magnezyum..., testleri bu değerleri arttıran sıvıları,azaltan sıvıları,mercan gübreleri,su temizleyicileri ... bizimkilere her hafta bunları yapcan desem heralde...(sonucu tahmin edemiyorum akvaryumda yeni mutasyonlu türler ürer heralde)
Tavsiyenin aksine; Midyeleri topladıktan sonra eve taşırken suyun içinde taşımayın aman !!! Mümkün olduğunca hızlı olun (20 derece altında 2 gün dayanır), deniz suyuyla ıslanmış pamuklu bir kumaş, mesela eski bir t-shirt içinde muhafaza edin, direkt güneş ışığı ve sıcaktan koruyun. Sağlıklı bir şekilde yeni yuvalarına ulaşacaktırlar.
Sende imkan hat safadaymış dostum. 15 yaşında birinin deniz akvaryumları kurması her yiğidin harcı değil. 100 litrelik(akvaryum dünyasında çoğu türün beslenemeyeceği, küçük olarak kabul edilen bi boyuttur) bi deniz akvaryumu 1000 tlye patlıyor hemen hemen. Benimde mobilyalı akvaryumum vardı içinde ne cikletlerim vardı... Ama 3 sene sonra mezun olyurum okuldan. Projeler hazır. Bana 10.000 tlye patlayacak ama evde 8-9 tane 500 litre ve üstü akvaryum olacak. Onlarca 100 litreler olacak yavrular için.
Benimki 250 likti evet baya palıya patlıyor su düzenleyicileri içindeki canlıları aletleri belki baya para dökmüşümdür ama gecenin karanlığında o akvaryumu kendi mavi ışığıyla izlerken resmen büyüleniyordum.ama ne yazık ki bu hobiyi bırakmak zorunda kaldım(( Nedeni ise uzun süren tatiller
Ben bırakmadım. Bikaç yıl ara verdim. İşini eline alana kadar sende ara vermiş say kendini. Neyse konu fazla dağıldı rastgele herkese...