Kumkapı baskını

Konu, 'Genel Konular' kısmında cosmic-c tarafından paylaşıldı.

1. cosmic-c

cosmic-c cem

En İyi Avı:
    Sırtıkara 3.5 kg
  2. umooth

umooth umut

Favori Kamış:
    Silstar 300
    Favori Makine:
    Shakespeare Firebird
    En İyi Avı:
    Mahmuzlu Camgöz, 94cm
    Geçen gün balıkçının önünden geçerken aklıma geldi, hiç mi denetlemiyorlar diye, bu ufacık balıkların satışına neden müsade ediyorlar diye.. Bunu duymak sevindirici. Denetlemelerin daha sıklıklıkta olması gerekiyor. İşin ucunu biraz daha sıkı tutarlarsa bu iş olacak,inanıyorum.

3. maximturka

maximturka mert

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin10-40g,Shimano Alivio AX8000 3,30mt 50-100gr, Lineaeffe ac casting surf 390cm,
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro SPa-25 , OKUMA AVENGER AV-55 MAKİNE,DAİWA CROSSFIRE 2500
    kumkapı denetlenmiş )))

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı 35 kişilik ekip, saat 03.30’da Kumkapı Balık Hali’nde denetim gerçekleştirdi. Yapılan denetimde önce nakledilmek üzere kamyonlara yüklenen balıklar kontrol edildi.

DENETİMDEN FOTOĞRAFLAR
    GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı ekipler, Kumkapı Balık Hali’nde genel denetim gerçekleştirdi. Avlanması yasak olan 20 santimetreden küçük yüzlerce kasa lüfer balığına el koyan denetçiler sahiplerine cezai işlem uyguladı. Yakalanan tonlarca balık alıcı bulunamazsa hayır kurumlarına bağışlanacak.
    Bir kamyonda istavrit kasalarının arkasına gizlenen halk arasında ‘çinekop’ olarak bilinen 20 santimetreden küçük lüfer balıkları ele geçirildi. Kamyondan indirilen kasalardaki balıklara el konulurken, balıkların sahibine 857 TL para cezası uygulandı. Bu sırada balıkların sahibi kasadaki diğer balıkların denetleme sırasında zarar gördüğünü iddia ederek denetçilere tepki gösterdi. Denetleme sırasında halde yüzlerce kasa 20 santimetreden küçük lüfer balığına el konuldu, sahiplerine ise para cezası uygulandı. Bakanlık Denetleme Görevlisinden alınan bilgiye göre el konularak depolara kaldırılan balıkların öncelikle veteriner hekimler tarafından insan sağlığına zararlı olup olmadığının belirleneceği, zararlı olanlar imha edilirken, tüketime uygun olanların mezatla satılacağı, belirlenen bedelden alıcı bulunamaması durumunda ise hayır kurumlarına bağışlanacağı belirtildi.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/21912049.asp

4. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Çok güzel hareketler bunlar

5. chico1907

chico1907 emre

Favori Kamış:
    El takımları
    Favori Makine:
    safter 4.5 & Tohatsu 20 hp
    En İyi Avı:
    Kaba lüfer, Kalkan 4.5 kg , Palamut
    Bu haber sevindirici. Ancak ceza böyle bir iş için çok komik değerde. Bence kontrol denizde olmalı. İlk yakalamada belli bir süre tekneye el konulmalı. İkinci yakalanmadan sonra rehin süresi uzatılmalı ve tekne sahiplerine hapis ve yüklü para cezası kesilmeli.

6. exape

exape alirıza

Favori Kamış:
    Vega Potenza , Italcanna Futura ,FF Fury Caster,Okuma V-System 2,40 10-30
    Favori Makine:
    Shimono Bullseye 9050 XT ,Daiwa Tournament z45 , Shimano Engetsu C3000HGMS
    En İyi Avı:
    Lüfer,palamut 1,8 kg.
    İşte beklenen haber her gün denetim yapılsa keşke. Mahalle aralarındaki balıkçılar yaprak dolu kasaları kilosu 10 tl den satıyorlar. Yanlız cezalar caydırıcı değil maalesef en az 3-5 bin tl ceza keseceklerki caydırıcılık olsun. Denetimlerin daha sık daha ağır devamını diliyorum. Ellerinize sağlık.

7. okanerdal33

okanerdal33 oKan

Favori Kamış:
    Daiwa Crossfire 2.70m 30-60 gr
    En İyi Avı:
    Levrek 2.5 Kg.
    yazık ya yavru balıkları toplamışlar ceza yazsalar ne değişecek olan olmuş

8. balım

balım yücel bal

Sevindirici ama eksik uygulama

Arkadaşlar merhaba,
    Uygulama baskın güzel olmuş ama kesilen basit cezalar 800-900 tl civarı bu katliamı yapacak kişileri yıldırmayacaktır. Daha caydırıcı cezalar olmalıdır, Daha fazla para cezas, ruhsata el koyma, belli bir süre ava izin vermeme gibi en acısı ise o balıklar tutulduktan sonra bu uygulamanın yapılması çok bişey anlam etmiyor aslında bu işlem baskın, kontrol enizde yapılsa daha caydırıcı olmaz mı*
    Saygılar.

9. dragonX

dragonX selcuk

Bakanlık geç de olsa harekete geçmiş...

Haberden anladığım kadarıyla komisyoncu ve alan kişiye ceza kesilmiş, komisyoncunun kayıtlarına bakıp aldığı balıkçı teknelerine de ceza kesilmeliydi.

Ve işin acıklı yanı, bu kadar limitlere uygun olmayan lüfer balığının hal'e gelebilmiş olması, denizlerde yeterince denetim yapılamadığının aleni göstergesidir.

SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI da daha aktif çalışmalı bu konuda....

10. 857 tl ceza çok az.
    Ayrıca hal'e uğramadan pazara inen miktarlar çok daha fazla.

11. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Ceza miktarı az ama satıcıların elindeki tüm balığa el konulması daha büyük bir ceza. Bu açıdan bakıldığında yapılan yeterince caydırıcıdır, benim asıl endişem bu uygulamanın bir günle sınırlı kalması. Umarım göstermelik bir uygulama değildir ve sürekli uygulanır. Zira gerçekten bokunu çıkartmışlardı. Hale sık giden birisi olarak söylüyorum, göz göre göre bu kadar kural tanımazlık başka hiç bir ülkede olmaz.

12. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    Bu denetleme sabit bir ekiple, halden çıkan her kamyona veya hale indirilen her tekneye yapılan rutin bir kontrol olsa her şeyin düzene gireceğini düşünüyorum. Pazar ve balıkçılara da kaçak inenler için haftada yapılacak bir kontrol bile etkili olacaktır...

13. la-traviata

la-traviata Ercan Hacıoğlu

Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    eşkine-mırmır-minakop
    Bu denetlemeler limanlarda yapılsa ve liman haricinde balık indirirken yakalananlar kaçakçılık benzeri bir uygulamaya tabi tutulsa daha da caydırıcı olur bence. Her şehirde belirlenen yeterli sayıda liman haricine balık indirilmez ise, zamanla yapılacak düzenlemelerle çok daha sağlıklı koşullarda karadaki nakliyesi de sağlanmış olabilir. Hatta Norveç'teki gibi her teknenin yıllık belli bir kotası olursa (büyük hayal), yakalanacak balıkların da kalitesi her geçen gün yükselir. Her yerde anılan âkil adamları bulabilen varsa göreve çağırsın.

Gene de denetleme yapılması yeterli olmasa da faydalı diye düşünüyorum. Zaten 3-5 bin lira sermayesi olan perakendeci bir seferde bu kadar zarar ederse denetimler sıklaştıkça aynı zararı göze alamayacaktır. Satan almaktan kaçındığı sürece toptancısı da yakalayanı da kaçınmaya başlayacaktır.

İnşallah kısa zamanda düzenli ve sürekli balıkçılığa kavuşuruz... Amin...

14. axes

axes kdrt

haldeki baskın çok iyi oldu.Ancak sadece balıklar sadece halde toplanmıyor misal:Tarabyadaki gırgırlar direk olarak kefeliköydeki koya getirip buz kamyonlarına yüklüyorlar oradanda pazarcılara veya balıkçıklara dağılıyor.Mümkünse her gırgırlara av yaparken kontrol etmek en güzeli.

15. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Bunlar hem o koyda avlanarak 24 metre yasağını çiğniyorlar, hem limitaltı balık avlıyorlar, hem de balıkları hale getirmeyip vergi kaçırıyorlar. Yani her taraftan ofsayt. Devlet de bunlara ödül olarak vergisiz mazot veriyor. Bakalım daha ne kadar bu ülke insanının hakkını yemelerine izin verilecek bu haram yiyicelerin.

16. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
    Bunu satan balıkcıya 3-5 kere ceza kesersen bir daha o balığı almayacak..

Tutan adamda, alan adam olmayınca tutmayacak..

Balık baştan kokuyor denetlemeler sık olmadığı sürece bu bebeleri katletmeye devam edecekler..

Şuan için 857tl adama koymayacaktır zaten bebelerden parayı kırdı hepsi..

Hatta bu denetlemeyi hal de değil, deniz de ağı çekerken yapılması lazım ki, bebeleri kurtaralım..

Umarım denetlemelerin devamı gelir..

17. dreamhits

dreamhits ali gür

Hafta sonu boğazda olanlar görmüşlerdir. yan yana 6 tekne beykozdan burunbahçeye kadar neredeyse karaya yakın yerde ağ atmışlardır. Sanırım bunlara kimse DUR diyemiyecek.

18. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    857 TL şaka gibi. Balıklara en konması güzel olmuş ama yine de can acıtacak türden bir ceza değil.

Cezayı yiyen biliyor ki bu baskınlar sık değil. Kontroller yetersiz. Bir sonraki Çinekop satışında bugün uğradığı zararı fazlasıyla çıkartacaktır.

Hatta zararı karşılamak için daha fazla miktarda balığı avlamak bile isteyecektir.

Cezaların caydırıcılığı yetersiz olduğunda, kanunu çiğnemek için çok daha büyük bir motivasyon ortaya çıkıyor.

Yazık.

19. leventturksoy

leventturksoy levent

Favori Kamış:
    Daiwa Procaster 4.20 surf daiwa crosscast 2.74 spin
    Favori Makine:
    Daiwa Crosscast S 5000 Daiwa Procaster 2500 A spin
    arkadaslar genleri bu konuyu yazmıstım kücük cekmece balık pazarında ufak cinokop satıldını pazarlarda gormeye basladım bizim sikayetlerimizle olcanı dusunmedim kasaların altına ufak balıklar ustune iri sarı kanatlar konuldunun bilgisine ulastım ve Greenpeace deki arkadaslara ulastırdım bilgiyi bu denetleme onların baskısıyla oldunu sanıyorum

20. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Arkadaşım bir şikayete ihbara gerek yok ki, git balık haline, semt balıkçılarına, restoranlara, sahildeki balıkçıların kovalarına bak hepsinde durum aynı, hepsinde 20 cm. altında balıklar var. Yetkililer istese sabahtan akşama kadar ceza yazarlar.