Geçen gün balıkçının önünden geçerken aklıma geldi, hiç mi denetlemiyorlar diye, bu ufacık balıkların satışına neden müsade ediyorlar diye.. Bunu duymak sevindirici. Denetlemelerin daha sıklıklıkta olması gerekiyor. İşin ucunu biraz daha sıkı tutarlarsa bu iş olacak,inanıyorum.
kumkapı denetlenmiş ))) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı 35 kişilik ekip, saat 03.30’da Kumkapı Balık Hali’nde denetim gerçekleştirdi. Yapılan denetimde önce nakledilmek üzere kamyonlara yüklenen balıklar kontrol edildi. DENETİMDEN FOTOĞRAFLAR GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı ekipler, Kumkapı Balık Hali’nde genel denetim gerçekleştirdi. Avlanması yasak olan 20 santimetreden küçük yüzlerce kasa lüfer balığına el koyan denetçiler sahiplerine cezai işlem uyguladı. Yakalanan tonlarca balık alıcı bulunamazsa hayır kurumlarına bağışlanacak. Bir kamyonda istavrit kasalarının arkasına gizlenen halk arasında ‘çinekop’ olarak bilinen 20 santimetreden küçük lüfer balıkları ele geçirildi. Kamyondan indirilen kasalardaki balıklara el konulurken, balıkların sahibine 857 TL para cezası uygulandı. Bu sırada balıkların sahibi kasadaki diğer balıkların denetleme sırasında zarar gördüğünü iddia ederek denetçilere tepki gösterdi. Denetleme sırasında halde yüzlerce kasa 20 santimetreden küçük lüfer balığına el konuldu, sahiplerine ise para cezası uygulandı. Bakanlık Denetleme Görevlisinden alınan bilgiye göre el konularak depolara kaldırılan balıkların öncelikle veteriner hekimler tarafından insan sağlığına zararlı olup olmadığının belirleneceği, zararlı olanlar imha edilirken, tüketime uygun olanların mezatla satılacağı, belirlenen bedelden alıcı bulunamaması durumunda ise hayır kurumlarına bağışlanacağı belirtildi. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/21912049.asp
Bu haber sevindirici. Ancak ceza böyle bir iş için çok komik değerde. Bence kontrol denizde olmalı. İlk yakalamada belli bir süre tekneye el konulmalı. İkinci yakalanmadan sonra rehin süresi uzatılmalı ve tekne sahiplerine hapis ve yüklü para cezası kesilmeli.
İşte beklenen haber her gün denetim yapılsa keşke. Mahalle aralarındaki balıkçılar yaprak dolu kasaları kilosu 10 tl den satıyorlar. Yanlız cezalar caydırıcı değil maalesef en az 3-5 bin tl ceza keseceklerki caydırıcılık olsun. Denetimlerin daha sık daha ağır devamını diliyorum. Ellerinize sağlık.
Sevindirici ama eksik uygulama Arkadaşlar merhaba, Uygulama baskın güzel olmuş ama kesilen basit cezalar 800-900 tl civarı bu katliamı yapacak kişileri yıldırmayacaktır. Daha caydırıcı cezalar olmalıdır, Daha fazla para cezas, ruhsata el koyma, belli bir süre ava izin vermeme gibi en acısı ise o balıklar tutulduktan sonra bu uygulamanın yapılması çok bişey anlam etmiyor aslında bu işlem baskın, kontrol enizde yapılsa daha caydırıcı olmaz mı* Saygılar.
Bakanlık geç de olsa harekete geçmiş... Haberden anladığım kadarıyla komisyoncu ve alan kişiye ceza kesilmiş, komisyoncunun kayıtlarına bakıp aldığı balıkçı teknelerine de ceza kesilmeliydi. Ve işin acıklı yanı, bu kadar limitlere uygun olmayan lüfer balığının hal'e gelebilmiş olması, denizlerde yeterince denetim yapılamadığının aleni göstergesidir. SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI da daha aktif çalışmalı bu konuda....
Ceza miktarı az ama satıcıların elindeki tüm balığa el konulması daha büyük bir ceza. Bu açıdan bakıldığında yapılan yeterince caydırıcıdır, benim asıl endişem bu uygulamanın bir günle sınırlı kalması. Umarım göstermelik bir uygulama değildir ve sürekli uygulanır. Zira gerçekten bokunu çıkartmışlardı. Hale sık giden birisi olarak söylüyorum, göz göre göre bu kadar kural tanımazlık başka hiç bir ülkede olmaz.
Bu denetleme sabit bir ekiple, halden çıkan her kamyona veya hale indirilen her tekneye yapılan rutin bir kontrol olsa her şeyin düzene gireceğini düşünüyorum. Pazar ve balıkçılara da kaçak inenler için haftada yapılacak bir kontrol bile etkili olacaktır...
Bu denetlemeler limanlarda yapılsa ve liman haricinde balık indirirken yakalananlar kaçakçılık benzeri bir uygulamaya tabi tutulsa daha da caydırıcı olur bence. Her şehirde belirlenen yeterli sayıda liman haricine balık indirilmez ise, zamanla yapılacak düzenlemelerle çok daha sağlıklı koşullarda karadaki nakliyesi de sağlanmış olabilir. Hatta Norveç'teki gibi her teknenin yıllık belli bir kotası olursa (büyük hayal), yakalanacak balıkların da kalitesi her geçen gün yükselir. Her yerde anılan âkil adamları bulabilen varsa göreve çağırsın. Gene de denetleme yapılması yeterli olmasa da faydalı diye düşünüyorum. Zaten 3-5 bin lira sermayesi olan perakendeci bir seferde bu kadar zarar ederse denetimler sıklaştıkça aynı zararı göze alamayacaktır. Satan almaktan kaçındığı sürece toptancısı da yakalayanı da kaçınmaya başlayacaktır. İnşallah kısa zamanda düzenli ve sürekli balıkçılığa kavuşuruz... Amin...
haldeki baskın çok iyi oldu.Ancak sadece balıklar sadece halde toplanmıyor misal:Tarabyadaki gırgırlar direk olarak kefeliköydeki koya getirip buz kamyonlarına yüklüyorlar oradanda pazarcılara veya balıkçıklara dağılıyor.Mümkünse her gırgırlara av yaparken kontrol etmek en güzeli.
Bunlar hem o koyda avlanarak 24 metre yasağını çiğniyorlar, hem limitaltı balık avlıyorlar, hem de balıkları hale getirmeyip vergi kaçırıyorlar. Yani her taraftan ofsayt. Devlet de bunlara ödül olarak vergisiz mazot veriyor. Bakalım daha ne kadar bu ülke insanının hakkını yemelerine izin verilecek bu haram yiyicelerin.
Bunu satan balıkcıya 3-5 kere ceza kesersen bir daha o balığı almayacak.. Tutan adamda, alan adam olmayınca tutmayacak.. Balık baştan kokuyor denetlemeler sık olmadığı sürece bu bebeleri katletmeye devam edecekler.. Şuan için 857tl adama koymayacaktır zaten bebelerden parayı kırdı hepsi.. Hatta bu denetlemeyi hal de değil, deniz de ağı çekerken yapılması lazım ki, bebeleri kurtaralım.. Umarım denetlemelerin devamı gelir..
Hafta sonu boğazda olanlar görmüşlerdir. yan yana 6 tekne beykozdan burunbahçeye kadar neredeyse karaya yakın yerde ağ atmışlardır. Sanırım bunlara kimse DUR diyemiyecek.
857 TL şaka gibi. Balıklara en konması güzel olmuş ama yine de can acıtacak türden bir ceza değil. Cezayı yiyen biliyor ki bu baskınlar sık değil. Kontroller yetersiz. Bir sonraki Çinekop satışında bugün uğradığı zararı fazlasıyla çıkartacaktır. Hatta zararı karşılamak için daha fazla miktarda balığı avlamak bile isteyecektir. Cezaların caydırıcılığı yetersiz olduğunda, kanunu çiğnemek için çok daha büyük bir motivasyon ortaya çıkıyor. Yazık.
arkadaslar genleri bu konuyu yazmıstım kücük cekmece balık pazarında ufak cinokop satıldını pazarlarda gormeye basladım bizim sikayetlerimizle olcanı dusunmedim kasaların altına ufak balıklar ustune iri sarı kanatlar konuldunun bilgisine ulastım ve Greenpeace deki arkadaslara ulastırdım bilgiyi bu denetleme onların baskısıyla oldunu sanıyorum
Arkadaşım bir şikayete ihbara gerek yok ki, git balık haline, semt balıkçılarına, restoranlara, sahildeki balıkçıların kovalarına bak hepsinde durum aynı, hepsinde 20 cm. altında balıklar var. Yetkililer istese sabahtan akşama kadar ceza yazarlar.